Tokina 11-16mm Samyang 14mm ή άλλον wide ?

Και για τα δυο.
Για ποιο ευρυγωνιο θα μπορουσα να παρω και τον μετατροπέα Ultra Wide 12mm αλλα ειναι αρκετα soft στις ακρες και πρεπει να παιξεις απο 6,5 με 11 για να ειναι περισσοτερο αποδεκτο το αποτελεσμα.
Στο κεντρο ειναι αρκετα οξυς αλλα πολλες φορες θελεις ευκρυνεια στα ακρα και αυτο οταν το θεμα σου ειναι αριστερα η δεξια υπαρχει προβλημα.

Οκ, σε αυτό έχεις δίκιο. Εϊναι απλά ευρυγώνιος, δεν είναι υπερευρυγώνιος. Αν θες κάτι τέτοιο πρέπει υποχρεωτικά να τα σκάσεις λίγο. Βέβαια να ξέρεις λόγω της σχεδίασης των ΝΕΧ όλοι οι ευρυγώνιοι πάσχουν στα άκρα. Η απόσταση του πίσω στοιχείου με τον αισθητήρα είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα το φώς απο τις γωνίες να πέφτει με μεγάλη γωνία στον αισθητήρα και να ρίχνει την οξύτητα. Ακόμα και leica ευρυγώνιοι φακοί γνωστοί για την αξεπέραστη οξύτητα τους έχουν πρόβλημα στα άκρα. Και όχι μόνο οξύτητας...
Στην ΝΕΧ-5Ν βέβαια το πρόβλημα είναι μικρότερο απο ότι με την 7. Ένας ακόμα φακός σε αυτές τις τιμές που ίσως να είχε νόημα να σκεφτείς είναι ο Voigtlander Super Heliar 15mm f/4. Δεν είναι και ο πιό φωτεινός αλλά για τοπία δεν είναι θέμα αυτό έτσι κιαλιώς... Είναι μικρός, είναι εξαιρετικά οξύς, και τα άκρα του στην ΝΕΧ 5Ν είναι αρκετά καλά, χωρίς τα προβλήματα με magenta cast που έχει στην 7αρα. Χειροκίνητος πάλι βέβαια.

Οκ, σε αυτό έχεις δίκιο. Εϊναι απλά ευρυγώνιος, δεν είναι υπερευρυγώνιος. Αν θες κάτι τέτοιο πρέπει υποχρεωτικά να τα σκάσεις λίγο. Βέβαια να ξέρεις λόγω της σχεδίασης των ΝΕΧ όλοι οι ευρυγώνιοι πάσχουν στα άκρα. Η απόσταση του πίσω στοιχείου με τον αισθητήρα είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα το φώς απο τις γωνίες να πέφτει με μεγάλη γωνία στον αισθητήρα και να ρίχνει την οξύτητα. Ακόμα και leica ευρυγώνιοι φακοί γνωστοί για την αξεπέραστη οξύτητα τους έχουν πρόβλημα στα άκρα. Και όχι μόνο οξύτητας...
Στην ΝΕΧ-5Ν βέβαια το πρόβλημα είναι μικρότερο απο ότι με την 7. Ένας ακόμα φακός σε αυτές τις τιμές που ίσως να είχε νόημα να σκεφτείς είναι ο Voigtlander Super Heliar 15mm f/4. Δεν είναι και ο πιό φωτεινός αλλά για τοπία δεν είναι θέμα αυτό έτσι κιαλιώς... Είναι μικρός, είναι εξαιρετικά οξύς, και τα άκρα του στην ΝΕΧ 5Ν είναι αρκετά καλά, χωρίς τα προβλήματα με magenta cast που έχει στην 7αρα. Χειροκίνητος πάλι βέβαια.

υπάρχει κι ο 12/5.6

Τον Super Heliar 15mm τον κοιταζω απο εχθες καθως και τον 12αρη αλλα με 5.6 ειναι αρκετα σκοτεινος και επισης η τιμη του λιγο τσουχτερη.

Επαναφερω λιγο το θεμα.
Εχω βρει ενα sigma SIGMA EX 10-20mm σε καλη τιμη και ηθελα να ρωτησω αν μπορει να μου πει καποιος για την ποιοτητα και την ευκρινεια του συγκεκριμενου φακου.Εχω την αισθηση οτι δεν ειναι και πολυ ευκρινης, αλλα θα ηθελα την βοηθεια και τι γνωμη σας.
Επισης αν καποιος ειναι κατοχος ή τον εχει δοκιμασει ας πει δυο πραγματα παρακαλω.

Τον αγόρασα.......τρείς φορές!
Ο πρώτος ήταν πατομπούκαλο απο κόκα κόλα, ο δεύτερος από μπουκάλι νερού, ο τρίτος τρωγόταν...
Δεν ασχολήθηκα περισσότερο γιατί βαρέθηκα.
Εξαρτάται σε τι κομμάτι θα πέσεις.....

Όντως υπάρχει ένα γενικότερο κονσένσους για τον Τοκίνα 11-16.... μερικοί μάλιστα φθάνουν και να τον χρησιμοποιούν σε FF μηχανές, στα 15 και 16mm ή και στα 13-14mm ξυρίζοντας λιγάκι το παρασολέιγ.

Ναι δεν το συζητω ο Tokina ειναι μακραν καλυτερος και ειναι και φακος που μου αρεσει ιδιαιτερα.Απλος τον sigma τον βρηκα σε καλη τιμη και τα οικονομικα ειναι λιγο μετρημενα γι αυτο το σκεφτομουν.
Μαλλον με βλεπω να τα κραταω και να μαζεψω λιγα ακομη και να παω για τον Tokina.

Νομίζω πως εάν είναι κοντά ο πωλητής αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή. Εμένα μου έχουν βγει καλοί οι Σίγμα που έχω πάρει, πάντως. Βέβαια ο 10-20 είναι μάλλον γνωστός για προβλήματα στο qc, πάντως γενικώς θεωρείται αξιόλογος υπερευρυγώνιος.

Re: Απάντηση: Tokina 11-16mm Samyang 14mm ή άλλον wide ?

Νομίζω πως εάν είναι κοντά ο πωλητής αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή. Εμένα μου έχουν βγει καλοί οι Σίγμα που έχω πάρει, πάντως. Βέβαια ο 10-20 είναι μάλλον γνωστός για προβλήματα στο qc, πάντως γενικώς θεωρείται αξιόλογος υπερευρυγώνιος.

Γι αυτο ρωταω γιατι εχω διαβασει αρκετα αντιφατικα σχολια, καποιοι λενε καλα λογια και καποιοι τον θαβουν.
Δυστυχως τον εχει βρει φιλος μου που ειναι Γερμανια και ετσι δεν εχω τη δυνατοτητα να τον δοκιμασω ;(

Πριν κάμποσα χρόνια είχε μπει ένα νήμα εδώ στο φόρουμ, για έναν Ινδονήσιο που έβγαζε εκπληκτικές φωτογραφίες τοπίου, με μια Canon 400D και έναν Τάμρον 11-18, ο οποίος ήταν, υποτίθεται, ο χειρότερος από τη γκάμα των ευρυγωνίων. Και ήταν να σου πέφτει το σαγόνι.

Το βλεπω πολυ συχνα αυτο.Με τον συγκεκριμενο εχω δει καταπληκτικες φωτο και πολυ χαλια.Οταν λεω καλες και κακες εννοω υπεροχο πλανο αλλα το αποτελεσμα καθολου καλο.
Βεβαια δεν ξερω αν φταιει ο φωτογραφος ή φακος και διαβαζοντας διφορουμενα σχολια λιγο μπερδευει αυτο.
Μπηκα στην πριζα οταν με πηρε καλος μου φιλος απο Γερμανια και μου ειπε οτι τον βρηκε σε καλη τιμη και ετσι αρχισα να το ψαχνω λιγο.

Επειδή είχα τον Sigma 10-20, άποψή μου είναι να δεις τους Tokina 12-24 f4 ή 11-16 f2.8.

εγώ είχα παλιότερα τον Samyang 14/2.8 με τη Nex-5n και είχα μείνει άφωνος με την ποιότητα του φακού και την ευκρίνεια. Βέβαια ήταν και ο πρώτος manual φακός που δοκίμασα πάνω στη nex και το μέτρο σύγκρισης ήταν ο κιτ 18-55.
Πάντως ο 14άρης θέλει προσοχή γιατί με το κιτ φλας της nex κάνει σκιές (λόγω ενσωματωμένου lens hood), οπότε πρέπει είτε να πάρεις το sony flash extender ή να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο φλας
επιπλέον αν είσα ψημένος για βίντεο o ίδιος φακός βγαίνει και σε έκδοση VDSLR (Cinema Lens) που έχει κάποιες παραπάνω ευκολίες για το βίντεο (stepless aperture ring & follow-focus ready)

Last edited:
Ευχαριστω παιδια για τις πληροφοριες.
Τον sigma τον εγκατελειψα οποτε μαζευω καποια χρηματα και οταν εχει συγκεντρωθει το ποσο θα κανω την κινηση μου.
Εχω adapter για αλλο φλας και φλας γιατι το χρησιμοποιω για τα stack μου μερικες φορες.

επίσης ένα πλεονέκτημα του samyang είναι ότι βγαίνει με e-mount, ενώ ο tokina αν θυμάμαι καλά δε βγαίνει

Το γνωριζω αυτο.
Ο Tokina βγαινει για Canon,Nikon,Sony.
Αν τον παρω θα τον χρησιμοποιησω με tilt adapter ωστε να μπορω να ελεγχω το διαφραγμα.