Tokina 12-24 ή Sigma 10-20 ?

Ο ίδιος φακός είναι. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Πενταξ-Τοκίνα, όπως και οι νέοι 16-50/2.8 και 50-135/2.8. Υποψιάζομαι ότι οι σχεδιαστές της Πένταξ είναι οι υπεύθυνοι για τους φακούς αυτούς.

E όχι εδώ και χρόνια, πέρισυ τον Μάρτιο συγχωνεύθηκε με την Hoya. Οι παραπάνω τρεις φακοί (16-50/2.8, 50-135/2.8 και 10-17 fisheye) κυκλοφορούν από την Τοκίνα ήδη από τα μέσα του 2007. Λογικό, εάν το σκεφτεί κανείς, να θελήσει η Πένταξ η οποία κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς, να κυκλοφορήσουν οι σχεδιάσεις της και ως after market προϊόντα για άλλες μοντούρες. Μη ξεχνάμε τι όνομα είχε η εταιρία στους φακούς. Κυκλοφόρησε εμπορικά τις πολλαπλές επιστρώσεις στους φακούς της (το περίφημο SMC) όταν οι λοιποί ...ζούσαν ακόμη στα δέντρα :p

E όχι εδώ και χρόνια, πέρισυ τον Μάρτιο συγχωνεύθηκε με την Hoya. Οι παραπάνω τρεις φακοί (16-50/2.8, 50-135/2.8 και 10-17 fisheye) κυκλοφορούν από την Τοκίνα ήδη από τα μέσα του 2007. Λογικό, εάν το σκεφτεί κανείς, να θελήσει η Πένταξ η οποία κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς, να κυκλοφορήσουν οι σχεδιάσεις της και ως after market προϊόντα για άλλες μοντούρες. Μη ξεχνάμε τι όνομα είχε η εταιρία στους φακούς. Κυκλοφόρησε εμπορικά τις πολλαπλές επιστρώσεις στους φακούς της (το περίφημο SMC) όταν οι λοιποί ...ζούσαν ακόμη στα δέντρα :p

Ναι, η συγχώνευση έγινε πέρισυ αλλά υπάρχει συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια. Π.χ. όσο θυμάμαι η HOYA διακινούσε τους ΤΟΚΙΝΑ στις ΗΠΑ.

σκεφτομαι τον sigma 10-20 για την d90...ειχα την ευκαιρια τραβηξω μερικες προχειρες κ θα ηθελα την γνωμη σας....(στο default sharpenning tis d90 sto 3)

http://img193.imageshack.us/img193/1245/10mmf4.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/8869/10mmf56.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/465/10mmf8.jpg

Επειδη διαβασα οτι εξαρταται σε τι κομματι θα πεσεις....αυτον πως το βλεπετε?

να σημειωσω οτι η εστιαση ειναι στο απειρο..(ετσι νομιζω τουλαχιστον!)
εκανα focus πισω απο το φαναρι στο ασπρο κτιριο...

Ειναι καλυτερος απο αυτον που αντικαταστησαμε αλλα ΝΟΜΙΖΩ πως ειναι χειροτερος απο τον καινουριο.
Κατω αριστερα (εκει επασχε ιδιαιτερα και ο πρωτος) ειναι αρκετα θολος.
Θα προτεινα να δοκιμασεις μερικους πριν αγορασεις αφου ειναι πολυ ευκολο αν εισαι κατοικος Αθηνων.
ΥΓ: Οχι οτι ο καινουριος ειναι κανενα ξυραφι στα ακρα , απλα δεν ειναι κακος.
Αν μας ηταν ευκολο θα δοκιμαζαμε και τους Τοκινα 12-24 και 11-16 (για τον οποιο 11-16 λεγονται τα καλυτερα) αλλα ηταν αδυνατο στα Χανια.

Τελικα σημερα το απογευμα, κατεβηκα κεντρο (Αθηνας) και πηρα τον SIGMA 10-20, απο το Photoagora στη Στουρναρη, στα 509 .
Περισσοτερες εντυπωσεις και φωτογραφιες, ελπιζω να εχω μεσα στο Σ/Κ...

Τελικα σημερα το απογευμα, κατεβηκα κεντρο (Αθηνας) και πηρα τον SIGMA 10-20, απο το Photoagora στη Στουρναρη, στα 509 .
Περισσοτερες εντυπωσεις και φωτογραφιες, ελπιζω να εχω μεσα στο Σ/Κ...

Μεγια,αλλο πραγμα τα 10mm.

@etsap
Καλοριζικος!!
@stgeo
δεν μενω αθηνα οποτε δεν ειχα την δυνατοτητα για πολεες δοκιμες..πηρα τελικα κ εγω τον 10-20 τον προηγουμενο..πιστευω να τον "τεσταρω" αυριο να δουμε σε τι κομματι επεσα...
κατεληξα σαυτον σε σχεση με αλλους 12-xxx με τη λογικη οτι οποιο "προβληματα " (vignetting,distortion κ.τ.λ) φτιαχνουν λιγο-πολυ στην επεξεργασια.....αλλα η προοπτικη του 10mm προφανως οχι.....

Φρεσκο review του νεου 10-20 3.5 απο photozone..
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/467-sigma_1020_35_nikon

πρεπει να επεσαν σε πολυ κακο κομματι γιατι αποτι διαβαζα εχει καλυτερη αποδοση στις ακρες...αλλα το τεστ άλλα δειχνει.....

Καλοριζικος soulkeeper.
Αυτο που ειναι εντυπωσιακο (για μενα) στον 10-20 ειναι που δεν υπαρχει κατι που χρειαζεται διορθωση και στην 40D μιλαμε για 16αρη φακο.
Φυσικα και δεν ειναι Prime η standar zoom σε οξυτητα ομως ποιος υπερευρυγωνιος ειναι στα ακρα ?

Όσο κακό και να ήταν το δείγμα του photozone.de, τουλάχιστον οι μεγαλύτερες παραμορφώσεις του νέου φακού είναι απαράδεκτες. Ο παλιός στο 90+% του κάδρου έχει σχεδόν μηδενικές παραμορφώσεις.

Επισης να πω οτι αυτος που αλλαχτηκε το προβλημα το ειχε κυριως στα 10mm .
Για το τεστ του photozone νομιζω πως εκει που νεταρε ειναι μια χαρα.Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι πως ειναι δυνατο να κανει τοσο πολυ bookeh (?) ενας υπερευρυγωνιος .Δεν προσεξα και δεν θυμαμαι κατι σε αυτον που εχουμε στην παρεα.
Τα φωτα των εμπειροτερων .....

Last edited:
Όσο κακό και να ήταν το δείγμα του photozone.de, τουλάχιστον οι μεγαλύτερες παραμορφώσεις του νέου φακού είναι απαράδεκτες. Ο παλιός στο 90+% του κάδρου έχει σχεδόν μηδενικές παραμορφώσεις.

Μη μου πεις οτι αυτη η θολουρα ειναι παραμορφωση και οχι εκτος εστιασης....

Παραθετω ενα δειγμα απο τον παλιο στα 20mm .Ο καινουριος και στα 10mm δεν απεχει πολυ απ'αυτο εκτος απο το αισθητο εννοειται τραβηγμα στα ακρα.

attachment.php

Crop 100%

attachment.php

Attachments

• port.jpg
    port.jpg
    56.2 KB · Views: 118
  • crop.jpg
    crop.jpg
    20.3 KB · Views: 115
Δειγματα που εβγαλα μολις τωρα.
Με σειρα:
10mm f/max-f/5.6-f/8,
12mm f/max-f/5.6-f/8,
14mm f/max-f/5.6-f/8,
17mm f/max-f/5.6-f/8,
20mm f/max-f/5.6-f/8,
ολες σε ISO200

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Η φωτομετρηση ειναι λιγο κουκουρουκου βεβαια, αλλα θα ηθελα καποιο εμπειρο ματι, αν μπορει, να μου πει αν επεσα σε καλο κομματι...

Last edited:
Νομιζω πως ειναι πολυ καλος.
Η αληθεια ομως ειναι πως σε τετοιες σμικρυνσεις δεν ειναι φανερες οι ατελειες
και θα τις δεις σε 100% μεγεθυνση.Κρινοντας παντως απο αυτο που βλεπω και σε σχεση με τους 2 που τσεκαραμε μοιαζει πολυ καλο δειγμα.
Αν μπορεις τραβηξε μια φωτογραφια με 2 αντικειμενα (πχ 2 βαζα με φυτα )στα 2 κατω ακρα της φωτογραφιας στα 10mm.
Οτι θα τραβαει και θα φλουταρει "λιγο" σε σχεση με το κεντρο ειναι φυσικο .
Εσενα που ειδες τα δειγματα σε μεγαλη αναλυση ποια ειναι η γνωμη σου για τον συγκεκριμενο?
Οταν τραβηξεις κατι με λεπτομερεια στα 2 κατω ακρα ανεβασε τα σε 100% crop αν θελεις.

Νομιζω πως ειναι πολυ καλος.
Η αληθεια ομως ειναι πως σε τετοιες σμικρυνσεις δεν ειναι φανερες οι ατελειες
και θα τις δεις σε 100% μεγεθυνση.Κρινοντας παντως απο αυτο που βλεπω και σε σχεση με τους 2 που τσεκαραμε μοιαζει πολυ καλο δειγμα.
Αν μπορεις τραβηξε μια φωτογραφια με 2 αντικειμενα (πχ 2 βαζα με φυτα )στα 2 κατω ακρα της φωτογραφιας στα 10mm.
Οτι θα τραβαει και θα φλουταρει "λιγο" σε σχεση με το κεντρο ειναι φυσικο .
Εσενα που ειδες τα δειγματα σε μεγαλη αναλυση ποια ειναι η γνωμη σου για τον συγκεκριμενο?
Οταν τραβηξεις κατι με λεπτομερεια στα 2 κατω ακρα ανεβασε τα σε 100% crop αν θελεις.

Στα ματια μου φανηκε καλος.
Απλα επειδη τη χρονια της γεννησης μου, "μεγαλουργησε" ο "εθνικος μας γκαντεμης" (γεννηθηκα το 1965), και σχεδον οτι εχω αγορασει ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ μου εχει βγει ελαττωματικο, φοβηθηκα και ειπα να παρω και τη γνωμη καποιου πιο εμπειρου...:award:

Θα ανεβασω δειγματα σε 100% crop μολις μπορεσω.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τον κοπο σου !!!:worshippy:

βοηθηστε λιγο..γιατι μαλλον εχω ζαλιστει απο την ηττα του γαυρου!!
Εκανα χθες(σημερα τις ειδα στο pc) καποια τεστ με τον 10-20...(τριποδο,mirror πανω)
Ο ηλιος ειχε δυσει κ ο "εξωτερικος" φωτισμος ηταν σταθερος..
Πηρα 3 φωτο στα 10mm ,με κανα 15sec διαφορά μεταξυ τους
Σε A mode η μηχανη εδινε "ισες" εκθεσεις για καθε αλλαγη του f (λογικο..)
Δηλ. f4/15sec - f5.6/8sec - f8/4sec
Ειναι φυσιολογικο ανοιγοντας τις φωτό στο viewnx να βλεπω οτι καθε φωτο,με σειρα απο μικροτερο f προς μεγαλυτερο , να εχει μετατοπισμενο το ιστογραμμα προς τα δεξια?Δηλ.καθε φωτο να εχει υπερεθεση σε σχεση με την προηγουμενη?

Μήπως κάνει καποια αυτόματη διόρθωση το πρόγραμμα ή η μηχανή εσωτερικά; Εάν ανοίξεις τα nef πχ στο irfanview, βλέπεις διαφορά στην έκθεση;