ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΣΕ SYNOLOGY

THIMIOS

New member
24 July 2010
97
Ηλιουπολη
Καλημέρα σας ,
Είμαι κάτοχος ενος SYNOLOGY 413J με τρείς δίσκους wd 1tb που ειχαν τοποθετηθεί ταυτόχρονα στην αρχική εγκατάσταση με ρύθμιση RAID 0 , θα ήθελα να μου πεί καποιος την διαδικασία ενσωμάτωσης ενος ακομα δίσκου για να αυξήσω την συνολική χωριτικότητα χωρίς φυσικα να χάσω τα δεδομένα που εχω στους υπολοιπους.

Καλημέρα σας ,
Είμαι κάτοχος ενος SYNOLOGY 413J με τρείς δίσκους wd 1tb που ειχαν τοποθετηθεί ταυτόχρονα στην αρχική εγκατάσταση με ρύθμιση RAID 0 , θα ήθελα να μου πεί καποιος την διαδικασία ενσωμάτωσης ενος ακομα δίσκου για να αυξήσω την συνολική χωριτικότητα χωρίς φυσικα να χάσω τα δεδομένα που εχω στους υπολοιπους.

Thimios, πάντως πρόσεχε με το RAID0 είναι πάντα εύθραυστο, ειδικά εάν δεν έχεις backup - όπως πάντα προτείνεται - κάνε ένα Backup. Και φυσικά πρόσεχε και το ρεύμα -> UPS.

Απάντηση: Re: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΣΕ SYNOLOGY

Ευχαριστώ για την επισύμανση , εχείς να προτείνεις καποιο συγκεκριμένο RAID ?

Κοίτα το RAID0 , αξιοποιεί μεν όλο τον χώρο των δικών, αλλά εάν *ένας* χαλάσει χάνεις όλα σου τα δεδομένα.

Όταν αλλάζεις τη διαμόρφωση του RAID (0 στην περίπτωση σου , και προσθήκη ενός δίσκου),
το NAS θα αρχίσει να δουλεύει για πολλές ώρες για να εφαρμώσει την αλλαγή αυτή
τις ώρες αυτές είναι που είναι και μεγαλύτερο το ρίσκο κάτι να πάει στραβά
για αυτό έχε και UPS οσο γίνεται η μετάβαση.

Κανένα επίπεδο RAID δεν είναι backup. Εάν εκεί μέσα έχεις δεδομένα που δε θες να χάσεις, κάνε ένα backup έστω τα πιο σημαντικά σε ένα usb disk.

Αν θες να πας σε άλλο επίπεδο RAID, θα πρέπει να το μελετήσεις. Λ.χ. RAID1 ή RAID10 θα χάσεις το 50% του χώρου και αντέχεις να χάσεις και 2 δίσκους από την τετράδα. Σε RAID5 αφαιρείς τη χωρητικότητα ενός δίσκου από το σετ, και πέφτει η ταχύτητα. RAID6 μείων δύο δίσκοι από τη χωριτικότιτα.
Γενικά καταλαβαίνεις είναι συμβιβασμοί – και για αυτό θέλουν μελέτη.

Το backup πάντως είναι απαραίτητο.
Όπως και το UPS όταν διαμορφώνουμε RAID για να είμαστε λίγο πιο ήσυχοι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΣΕ SYNOLOGY

Ευχαριστώ για την επισύμανση , εχείς να προτείνεις καποιο συγκεκριμένο RAID ?

Τί ανάγκες έχεις και πόσο ευαίσθητα είναι τα δεδομένα σου? Από αυτό θα εξαρτηθεί το τί RAID θα επιλέξεις. Εγώ που θεωρώ πχ ότι πολύ δύσκολα θα σκάσουν δύο δίσκοι ταυτόχρονα, έχω επιλέξει RAID 5.

Επίσης δες εδώ : http://www.synology.com/support/RAID_calculator.php?lang=enu

Last edited: