Τοποθέτηση φιλτρου ND2 στον Benq w1070

torrero007

New member
16 February 2011
70
Καλησπερα, σκοπεύω να αγορασω το φιλτρο ND2 διοτι θελω να κοψω λιγο το φως στη λευκη οθονη που εχω. Συμφωνα με τον Γιάννη Χατζηγεωργιου (τον οποιο ευχαριστω θερμα για ολες τις απαντησεις που μου εχει δώσει) δεν προκαλει καμμια αλλοίωση στα χρωμματα παρα κοβει μονο το φως.

1. Καμια ιδεα για το πώς θα το στερεωσω στον φακο ή ισως στο πλαστικό? (σκεφτομαι να παρω των 49 ή 52mm)
2. Στις ποσες ώρες πιστευετε ότι πρέπει να αφαιρείται? (αφου πεφτει το φως της λαμπας)

Ευχαριστώ

Ο Γιάννης (Warewolf) χρησιμοποιούσε blue tack και ο vas ένα κροκοδειλάκι!!:D

Θα δουν το νήμα και θα βοηθήσουν.

Όσο για τις ώρες της λάμπας και την πτώση της, δεν υπάρχει κάτι φιξ. Ένα φωτόμετρο θα σε βοηθούσε πολύ στο να γνωρίζεις επακριβώς που βρίσκεσαι από άποψη φωτεινότητας. Δεν θα βαρεθώ να το γράφω. Το φωτόμετρο είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο για κάθε προβολάκια, το οποίο κοστίζει φθηνά και έχει πολλές εφαρμογές.

το κροκοδειλάκι δεν νομίζω ότι κάνει δουλειά στον 1070 γιατί μου φαίνεται δύσκολο να σταθεί πάνω από τον προβολέα η βάση του. Στο δικό μου προβολέα ο φακός κάνει κούρμπα και δεν ήταν εύκολο να πιαστεί στον δακτύλιο περιμερτρικά του φακού. Ήθελε μεγάλο φίλτρο και δεν το έβρισκα Ελλάδα. Έτσι επειδή ο προβολέας είναι σε ράφι έπιασα το φίλτρο στο κροκοδειλάκι και το είχα κρεμαστό μπροστά από το φακό. Είχα βγάλει τους φακούς κλπ και είχα κρατήσει μόνο τη μια δαγκάνα. Αν ήταν ταβανιασμένος και ανάποδα δεν ξέρω αν η βάση τοίχου / οροφής επέτρεπε τη στερέωση του με τέτοιο τρόπο.

Στον benq μπορεί να μπεί χωνευτά μπροστά από το φακό και να πιαστεί με blu tac. Αν δεν κάνω λάθος έτσι το έχει στερεώσει ο warewolf στον benq 7000. Όμως έχω την εντύπωση πως στο νήμα του 1070 έχω διαβάσει ότι περιμετρικά του φακού είναι δίοδος αέρα ψύξης και δεν ξέρω αν η τοποθέτηση του φίλτρου επηρεάζει την ψύξη του.

Κι εγω με blu tac ειχα φανταστει κατι, αλλα τωρα που μου είπες για δίοδο αερα ψηξης, μαλλον διστάζω λίγο. Αν μπορει ας μας πει και o Warewolf που το έχει κάνει κιολας.

Σας ευχαριστώ και τους δυο για τις συμβουλες

Μολις τωρα έιδα στο manual οτι η είσοδος αερα ψυξης ειναι στο πλάι και η έξοδος είναι μπροστα αριστερά. Αρα μάλλον το φιλτρο δεν επηρεαζει κανένα απο τα δυο.

Απάντηση: Re: Τοποθέτηση φιλτρου ND2 στον Benq w1070

Κι εγω με blu tac ειχα φανταστει κατι, αλλα τωρα που μου είπες για δίοδο αερα ψηξης, μαλλον διστάζω λίγο. Αν μπορει ας μας πει και o Warewolf που το έχει κάνει κιολας.

Σας ευχαριστώ και τους δυο για τις συμβουλες

Καλησπερα. Εγω ειχα βαλει blue tack γιατι μου την ειχε υποδειξει ο vas και μου εκατσε καλα για εναν απλο λογο. Στον δικο μου προβολεα (7000) ο φακος βρισκεται σε εναν δακτυλιοειδη εσωτερικο κωνο, με αποτελεσμα το nd2 εκατσε σε ενα σημειο στις σπειρες και ηταν ευκολο να στερεωθει.

Ομως αν θυμαμαι και στον 1070 οπου καποια παιδια πηραν nd2 filter, αγοραζοντας μια συγκεκριμενη διασταση αυτη ηταν just για τη διαμετρο που χρειαζοταν. Νομιζω οτι στο νημα του 1070 ( ή αξεσουαρ του) καπου ειχε αναφερθει η διαμετρος φακου που ταιριαζε καλυτερα.

Ωρες λειτουργιας. ? Αν ειναι καινουργιος με 0 ωρες σιγουρα 100-150 ωρες και υστερα αναλογως των ιντσων που εχεις ανοιξει, απο το ποσο φωτεινοι ειναι οι τοιχοι σου και απο το ποσο εξακολουθει να σε ενοχλει η φωτεινοτητα της εικονας με το περασμα εκατονταδων ωρων.

Ναι, και ο w1070 έχει ενα πλαστικο εσωτερικό κώνο με σπείρες. Οπότε με μια διάσταση 52 ή 55mm στο φίλτρο, νομιζω οτι θα κατσει μια χαρα με blu tacκ.

Ευχαριστώ πολυ

Απάντηση: Re: Τοποθέτηση φιλτρου ND2 στον Benq w1070

Ναι, και ο w1070 έχει ενα πλαστικο εσωτερικό κώνο με σπείρες. Οπότε με μια διάσταση 52 ή 55mm στο φίλτρο, νομιζω οτι θα κατσει μια χαρα με blu tacκ.

Ευχαριστώ πολυ

Καλυτερα να περιμενεις να σου απαντησει καποιος κατοχος 1070.
Αν βγει μικρο.δεν θα κατσει, αν βγει μεγαλο θα κολυμπαει.
Ρωτα καλυτερα στο νημα αξεσουαρ του 1070.

Re: Απάντηση: Τοποθέτηση φιλτρου ND2 στον Benq w1070

Όσο για τις ώρες της λάμπας και την πτώση της, δεν υπάρχει κάτι φιξ. Ένα φωτόμετρο θα σε βοηθούσε πολύ στο να γνωρίζεις επακριβώς που βρίσκεσαι από άποψη φωτεινότητας. Δεν θα βαρεθώ να το γράφω. Το φωτόμετρο είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο για κάθε προβολάκια, το οποίο κοστίζει φθηνά και έχει πολλές εφαρμογές.

Γιάννη, διαβαζοντας τα posts για να βρω τη σωστή διάσταση (που τελικα ειναι 49mm, οπως είπε και ο φιλος JL), διάβασα ενα σχολιο σου σχετικα με το εν λογω φιλτρο για οθονη 120'', που αναφερεις οτι θα κάνει το 3D πολυ σκοτεινο. Ισχυει αυτό ή κατάλαβα λαθος? Εγω θα εχω οθονη 104''. To φίλτρο προτείνεται πιο πολυ για 2D προβολές?

Καλησπέρα!

Καταρχάς το φιλτράκι κόβει 47% του φωτός. Τα γυαλιά του 3D είναι κατ' ουσίαν και αυτά φίλτρα κόβοντας στην καλύτερη ένα 50%. Η γκρίζα οθόνη κόβει, επίσης, φως ανάλογα το κέρδος της. Το φως προσπίπτει σε μια συγκεκριμένης διάστασης επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια, τόσο λιγότερο θα είναι το φως που λαμβάνουμε ως ανακλαστική αντίδραση.

Ας πάμε σε ένα πρακτικό παράδειγμα:

104'' = 2,3 χ 1.3 = 2.99 (~3) τ.μ. επιφάνειας
Lumens προβολέα: Ας πούμε 1200.

1200:3= 400 lux = 400:3,14 = 127,38 nits....πολλά.

Πάμε στις αφαιρέσεις:

400 - 47% = 212 lux
212 - 20% (αν πούμε ότι η οθόνη έχει κέρδος 0.8) = 169,6

Δηλαδή, σε 2D θα βρισκόμαστε στα:

169,6 : 3,14 = 54,01 νιτς...τέλεια. Αυτή είναι μια θαυμάσια και απόλυτα αποδεκτή φωτεινότητα!

Αν, όμως, βάλουμε στο παιχνίδι και τα γυαλιά του 3D, τότε πάμε κοντά στα 27 νιτς (αν είμαστε τυχεροί...συνήθως τα γυαλιά κόβουν παραπάνω).

Με λίγα λόγια, ακόμα και για έναν πολύ φωτεινό προβολέα στις 100'', γυαλιά, γκρίζα οθόνη και φιλτράκι, είναι πρακτικά απαγορευτικό. Βέβαια, υπάρχει και άλλη λύση...κοτσάρουμε το dynamic mode στον προβολέα (οκ, εντάξει..δεν είναι και το καλύτερο mode του κόσμου), πάμε τα φώτα του προβολέα μας στα 1800 και βλέπουμε με επαρκή φωτεινότητα την 3D ταινία μας. Μόλις τελειώνουμε το ξαναγυρνάμε σε cinema.

Καλησπέρα!

Καταρχάς το φιλτράκι κόβει 47% του φωτός. Τα γυαλιά του 3D είναι κατ' ουσίαν και αυτά φίλτρα κόβοντας στην καλύτερη ένα 50%. Η γκρίζα οθόνη κόβει, επίσης, φως ανάλογα το κέρδος της. Το φως προσπίπτει σε μια συγκεκριμένης διάστασης επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια, τόσο λιγότερο θα είναι το φως που λαμβάνουμε ως ανακλαστική αντίδραση.

Ας πάμε σε ένα πρακτικό παράδειγμα:

104'' = 2,3 χ 1.3 = 2.99 (~3) τ.μ. επιφάνειας
Lumens προβολέα: Ας πούμε 1200.

1200:3= 400 lux = 400:3,14 = 127,38 nits....πολλά.

Πάμε στις αφαιρέσεις:

400 - 47% = 212 lux
212 - 20% (αν πούμε ότι η οθόνη έχει κέρδος 0.8) = 169,6

Δηλαδή, σε 2D θα βρισκόμαστε στα:

169,6 : 3,14 = 54,01 νιτς...τέλεια. Αυτή είναι μια θαυμάσια και απόλυτα αποδεκτή φωτεινότητα!

Αν, όμως, βάλουμε στο παιχνίδι και τα γυαλιά του 3D, τότε πάμε κοντά στα 27 νιτς (αν είμαστε τυχεροί...συνήθως τα γυαλιά κόβουν παραπάνω).

Με λίγα λόγια, ακόμα και για έναν πολύ φωτεινό προβολέα στις 100'', γυαλιά, γκρίζα οθόνη και φιλτράκι, είναι πρακτικά απαγορευτικό. Βέβαια, υπάρχει και άλλη λύση...κοτσάρουμε το dynamic mode στον προβολέα (οκ, εντάξει..δεν είναι και το καλύτερο mode του κόσμου), πάμε τα φώτα του προβολέα μας στα 1800 και βλέπουμε με επαρκή φωτεινότητα την 3D ταινία μας. Μόλις τελειώνουμε το ξαναγυρνάμε σε cinema.

Εγω θα εχω οθόνη με 1.2 gain (Sopar Lorenzo). Αρα να τα υπολογίσουμε πάλι:
400 - 47% = 212 lux
212 + 20% (η οθόνη έχει κέρδος 1.2) = 254,4

Δηλαδή, σε 2D θα βρισκόμαστε στα 254.4 : 3,14 = 81 nits
Σε 3D θα έχουμε επιπλέον 50% μειον λογω των γυαλιών αρα στα 40,5 nits

Γενικα από πόσα μέχρι πόσα nits είμαστε ευχαριστημένοι για να πουμε οτι έχουμε αποδεκτή φωτεινότητα?

12-16 FL δηλαδή 41- 54,8 nits.

Μην λαμβάνεις τόσο υπ' όψιν σου το ονομαστικό κέρδος των οθονών. Στοιχηματίζω ότι και η δικιά σου θα παίζει γύρω στο 1 (πραγματικά).

12-16 FL δηλαδή 41- 54,8 nits.

Μην λαμβάνεις τόσο υπ' όψιν σου το ονομαστικό κέρδος των οθονών. Στοιχηματίζω ότι και η δικιά σου θα παίζει γύρω στο 1 (πραγματικά).

Ετσι λέω και εγώ. Στην παρούσα φαση όμως, δεν νομιζω οτι θα με χαλούσε που θα εχω gain 1.0 αντι για 1.2 διοτι:

α) 2D με ND2 φιλτρακι ->67,5 nits
b) 3D χωρις φιλτράκι αλλά με γυαλια (έστω οτι κόβουν 50%)-> 63,5 nits

Λιγο πιο πάνω απο τα όρια που μου βάζεις αλλα όχι δραματικα! Μολις φτιαξω την ιδιοκατασκευή μου με το φιλτράκι θα επανέλθω με φωτογραφίες.

Ευχαριστώ για όλη την βοήθεια.

Υπάρχουν πολλά και σε εφαρμογές για android. Mπορεί να μην είναι 100% αξιόπιστα αλλά σαν reference μια χαρά κάνει.

Και κατι ακόμα: χρησιμοποιεί κανείς UPS για τον προτζέκτορα του? Πόσο μεγάλη ζημία μπορεί να πάθει αν γίνει διακοπη?

Εφτιαξα μια βαση για το ND2 φιλτρακι μου. Το φιλτρο ειναι τετραγωνο αλλα κανει την ιδια δουλεια με το στρογγυλο. Η βαση που χρησιμοποιησα ειναι μια πλαστικη σπαστη βαση, η οποια α) οταν βλεπτω 2D ξεδιπλώνει και μπαίνει μπροστα στο φακο ενω, β) οταν βλεπω 3D, η βαση διπλώνει πίσω (κάνει γωνία) και φακος απελευθερώνεται.

Επειδη ολη κατασκευή ειναι πολυ ελαφρια, για να στερωθει πάνωστον προτζεκτορα, για να αποφύγω διπλης επικολλησεως και σιλικονες, χρησιμοποιησα απλο λάστιχο πλάτους 5 εκατοστων το οποιο τεντωσα σφιχτα γυρω απο τον προτζεκτορα και στερέωσα το πλαστικο κομματι-βάση (αυτο που δεν έχει τον φακο.)

Ελπίζω να βοήθησα οποιον θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο.

IMG_0632.jpg

IMG_0634.jpg

IMG_0633.jpg