Τοποθετηση ηχεια οροφης

Μια και το ανέφερα. Τα Atmos enabled speakers (εκείνα που λειτουργούν με ανάκλαση) έχουν σχεδιασμένο crossover έτσι ώστε να διαθέτουν μια μικρή απόκλιση στα 7KHz για να λειτουργήσει το εφέ, λαμβάνοντας υπ' όψη το Head Related Transfer Function. Κατά πόσο είναι εφικτό για όλους τους ακροατές, αλλά και κατά πόσο τελικά χρειάζεται ή είναι αποτελεσματικό σε μια δεύτερη σειρά ακρόασης για παράδειγμα παραμένει ολίγον debatable.

Ωστόσο για να φέρει την πιστοποίηση Dolby enabled, οφείλει να τον έχει τον σχεδιασμό αυτό στο crossover. Το οποίο με τη σειρά του περιορίζει τη χρήση ενός ηχείου μόνο για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Περισσότερα επί του θέματος εδώ:

https://www.audioholics.com/loudspeaker-design/hrtf-and-elevated-sound-dolby-atmos

Δεν φαίνεται ηχείο στο link που έβαλες. Ποιο ηχείο είναι;

Ρώτησε τους να σου πουν σε σχέση με τις προδιαγραφές του atmos αν τις καλύπτει.

Ευτυχος pleo γιατι αν το εβλεπες θα με εριχνες παλι μπινελίκια και στην φαση αυτη δεν εφταιγα ,λοιπον πηρα σε καταστημα που μου προταθηκε και στην αρχη του θρεντ ,το σηκωνει ενα πολυ ευγενικό παιδι και τον ρωταω για την διαθεσιμότητα του phantom e 60 και μου απανταει οτι μπορει να το φερει πολυ γρηγορα ,στην συνεχεια αφου με ρωταει τι σύνθεση εχω χωρις να τον ρωτησω για αλλο ηχειο (το ειχα παρει αποφαση να δωσω 650 ε για να εχω ενα καλο συστημα ) μου προτεινει τα Magnat Interior IC 82 εγω παλι εχω ξεχασει οτι ξεκινησα αυτο το θρεντ γιαυτο το ηχειο γιατι ρε παιδια σε 3 μερες διαβασα για πανω απο 20 ηχεια τα μπερδεψα ,τον ρωταω θα εχω αποτέλεσμα γιατι το ηχειο ειναι στα μισα χρηματα και με λεει με απολυτη βεβαιότητα οτι θα μεινω πληρως ευχαριστημένος και οτι πριν απο λιγες μερες το εβαλε σε εγκατάσταση με αριστα αποτελεσματα ,οκ του λεω θα το παραγγειλω ,παω να το παραγγειλω και λεω δεν το ποσταρω και μια φορα ακομα εδω αφου μπηκα μετα απο κανα 2 ωρες να δω καμια απαντηση και ξαναβλεπω το ηχειο θυμηθηκα οτι με αυτο το ηχειο ξεκινησε η συζήτηση των 7 σελιδων ,τωρα καθομαι μπροστα στα ηχεια που εχω και δεν ξερω τι να κανω ,λιγο με εχει φυγει και η διαθεση γιατι νοιωθω πολυ ασχετος με αυτην την φαση

Το έβαλε κι όλας σε εγκατάσταση και είχε καλά αποτελεσματα σου είπε; :BDGBGDB55:

Τι φάση; Το χει πάρει ο μπατζανακης της ξαδέρφης του περιπτερά απέναντι για την ταβέρνα και μου είπε ότι είναι ευχαριστημένος; :flipout:

Το ic82 είναι ηχείο single stereo. Όποιος σας πει ότι κάνει για atmos, απομακρυνθείτε γρήγορα φτύνοντας πίσω σας... .

Ακόμα χειρότερα δηλαδή αν έχει ένα σετ με μπορνες. Σημαινει ότι λειτουργεί ως δίπολο που όπως λένε και οι προδιαγραφές της dolby για το atmos δεν προτείνονται.

Βέβαια για να γνωρίζεις τι κάνει και τι δεν κάνει για atmos θα πρέπει... να έχεις μελετήσει λίγο το θέμα.

Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ότι νομίζει. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο ηχείο ΔΕΝ κάνει για atmos για πολλούς λόγους.
Πάντως είναι να απορεί κανείς με το θράσος που έχουν ορισμένοι να το προτείνουν αλλά και να λένε ότι το έχουν κάνει εγκατάσταση με καλά αποτελέσματα.

Στο νήμα έχουμε βάλει τι προδιαγραφες για το atmos.

https://avclub.gr/forum/showthread....οροφης?p=1058172135&viewfull=1#post1058172135

Εκεί μέσα αναφέρεται τόσο ότι δεν προτείνονται dipole speakers, όσο και οι ενδεδειγμένες γωνίες και αποστάσεις τοποθέτησης.

Κανονικά λοιπόν εφ όσον το κατάστημα είναι εξειδικευμένο, γνωριζει τόσο τις προδιαγραφές διασποράς του ηχείου που προτείνει, όσο και το που θα τοποθετηθεί ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ.

Δηλαδή υπάρχει ΜΕΛΕΤΗ εγκατάστασης πριν προταθεί κάτι.
Για να υπάρξει ΜΕΛΕΤΗ εγκατάστασης, χρειάζεται να έχει δοθεί στο κατάστημα ΚΑΤΟΨΗ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΑ ΟΨΗ του χώρου. Κατόπιν προχωρά εκείνος που κάνει τη ΜΕΛΕΤΗ σε προτεινόμενες θέσεις και τύπο ηχείων.

Αυτή είναι η μία περίπτωση. Άλλη περίπτωση είναι να προτείνεις πιάτο ημέρας. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...

Η διασπορά λοιπόν αλλά και η γωνιά τοποθετησης σε περίπτωση που υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιηθεί
το ένα από τα δύο tweeter, το καθιστά ιδανικό σε περιπτώσεις αλλες, όχι στην περιπτωση του atmos.
Και χρειάζεται να τα γνωρίζεις αυτά πριν προτείνεις οτιδήποτε.

Pleo ,σεβομαι τις γνωσεις σου ,φαινονται εξάλλου, φανηκε απο μενα οταν ακυρωσα την παραγγελία ομως ενα οικιακο συστημα εχω και οχι εναν κινηματογράφο και γκουγκλαροντας μονο θετικα σχόλια εχω απο αυτα τα ηχεια δεν βρηκα ουτε ενα αρνητικο ,αν το βρεις στειλτο μου ,το αποκορυφομα ειναι ο επαγγελματιας που εδω μεσα μου συστηθηκε και καθολου δεν αμφιβάλλω για τις γνωσεις του καθοτι η δικες μου ειναι ανυπαρκτες με εκανε να τα ξαναπαραγγειλω ,θα πω εντυπωσεις σύντομος γιατι γνωσεις δεν εχω αλλα αυτι εχω ποστευω

Δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση αυτόν που σου πρότεινε ηχείο με 2 τουιτερ που απέχουν 90 μοίρες για atmos.

Αρκεί που στο πρότεινε για να είναι σε δύσκολη θέση.

Υπάρχει demo που μπορεί να δείξει πόσο λάθος ειναι. Πέρα από τις προδιαγραφές της Dolby που λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τέτοιο ηχείο.

Και κάτι ακόμα. Οι προδιαγραφές που συζητάμε, είναι για το σπίτι. Για κινηματογράφο είναι άλλες... .

Είδες τις δυο μαγικές λέξεις που γράφει; Phase coherent. Κάτι που ΔΕΝ ήταν τα Magnat με το διπλό tweeter σε καμιά περίπτωση και σε κανένα χώρο.

Για την ακρίβεια, τα magnat είναι phase koukouroukou...

Ναι το ειδα ,απλα αυτην την εταιρία την ξερετε γιατι το σιτε στην παραγγελια ειναι καπως περίεργο η ειναι καμια μουφα φαση 🤔

Γι αυτό φωνάζω για ομοαξονικα/ομοκεντρικα. Διότι εκ της φύσης του σχεδιασμού τους είναι πιο phase coherent από τα αλλά.
Και αυτό είναι κάτι που θέλουμε στο atmos.

Εγω εχω εδω και καιρο τα klipsch rp-140sa τα οποια ειναι dolby atmos ser σε upfiring διαταξη πανω απο τα rp-160.
Γενικα ειμαι ευχαριστημενος αλλα το τελευταιο καιρο μου εχει καρφωθει η ιδεα να δοκιμασω να τα βαλω ψηλα στο τοιχο ως height effects speakers.
Πιστευω -θελω να..- οτι το τελικο αποτελεσμα θα ειναι ανωτερο απο αυτο που περνω τωρα..
Γνωμες?

Γιατι? :huh2:
Δεν ειναι καλυτερα να 'ακτινοβολουν' απευθειας στην θεση ακροασης απο το να το κανουν μεσω αντανακλασης στο ταβανι το οποιο μπορει να εχει διαφορα (πχ πολυελαιους, φωτιστικα, το ιδιο το ταβανι να απορροφα ενα συμαντικο ποσοστο της δεσμης κτλ).
Αλλωστε τα ιδια τα ηχεια εχουν προβλεψη να τοποθετηθουν και ετσι...
Δεν θαναι καλυτερα?

Στο μυαλο μου εχω αυτην την διαταξη...
sl47rc.jpg

Πρεπει να βαλεις και απο πισω σου για ναχεις σωστο αποτελεσμα, αλλοιως τα εφε θαναι μπροστα και ψηλα, οχι απο πανω σου

Στάλθηκε από το SM-G955F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Τοποθετηση ηχεια οροφης

Πρεπει να βαλεις και απο πισω σου για ναχεις σωστο αποτελεσμα, αλλοιως τα εφε θαναι μπροστα και ψηλα, οχι απο πανω σου

Στάλθηκε από το SM-G955F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μιλααμε ομως για διαταξη 5.1.2
Πως θα γινει αυτο που λες?