Λοιπόν, βρήκα το βιβλίο. Να τι γράφει εν συντομία:
Εάν τα μεγάφωνα τοποθετηθούν κοντά στα όρια του δωματίου, εμφανίζεται μια σημαντική βύθιση στην απόκριση ισχύος του ηχείου, γιατί δημιουργούνται φαινόμενα συμβολής με τις ανακλάσεις από τα όρια. Ανάλογα με την καθυστέρηση που έχουν οι ανακλάσεις, θα δημιουργηθούν ενισχύσεις ή ακυρώσεις στην απόκριση του ηχείου. Αυτό το πρόβλημα είναι σημαντικό μόνο στις χαμηλότερες συχνότητες, όταν η απόσταση του μεγαφώνουν από τον τοίχο ή το δάπεδο είναι μικρότερο από 0,75λ. Για μιντ και γούφερ που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 0,4-0,6m από τις επιφάνειες, η βύθηση στην απόκριση θα εμφανιστεί στα 120-160Hz, και το μέγεθός της θα είναι 3-10dB. Στο πεδίο το χρόνου, μια σύντομη ριπή (πχ 10μs) θα έχει τις πρώτες ανακλάσεις από το δάπεδο περίπου 2ms μετά από την άφιξη του άμεσου κύματος. Αρκετές λύσεις (ή βελτιώσεις) έχουν προταθεί για αυτό το πρόβλημα.
Η μία, από τον Colloms, είναι να κρατήσεις το κροσόβερ στην περιοχή ων 200-300Hz. Αυτό τοποθετεί τη βύθιση μέσα στο κάτω όριο λειτουργίας του μιντ. Εάν έχεις ένα μιντ-γούφερ με χαμηλή συχνότητα συντονισμού (πχ 75Hz σε μια μικρή καμπίνα), θα τοποθετήσει το κροσόβερ στην επιθυμητή συχνότητα (2 οκτάβες επάνω από τον συντονισμό). Υποτίθεται ότι μπορείς να ρυθμίσεις την βύθιση στην απόκριση συχνότητας με την κατάλληλη ισοστάθμιση.
Μια δεύτερη λύση που προτάθηκε από τον Allison (και χρησιμοποιήθηκε από πολλές εταιρίες) είναι να τοποθετήσεις το γούφερ στην συμβολή των ορίων του δωματίου (δηλαδή του πίσω τοίχου και του δαπέδου). Μετά τοποθετείς το μιντ και το τουίτερ σε απόσταση από το σημείο συμβολής που να είναι 0,75 μήκη κήματος στο σημείο του κροσόβερ των 300Hz. Το γούφερ θα εκπέμπει προς τα πλάγια με αποτέλεσμα να έχει μια σχεδόν επίπεδη απόκριση συχνότητας, χωρίς τη βύθιση στα 120-160Hz, ενώ το μιντ θα είναι αρκετά μακρυά ώστε να μην επιρεάζεται από το φαινόμενο.
Η τρίτη λύση είναι βέβαια η ενεργή ισοστάθμιση.