Τοποθέτηση ηχείων.... ξανά!!

DomieMic65 said:
Καλησπέρα παιδιά και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον...

Μανώλη για τοπολογία ΜΤ δεν είπες τίποτα.......;;

Ομολογουμένως τώρα τα ηχεία είναι πάνω σε βάσεις που μαζί με αγκίδες, γρανίτες (όχι απο λεμόνι), κλπ δεν είναι πάνω απο 40 cm.. κάθομαι σε σχετικά ψιλή πολυθρόνα και τα έχω γείρει λίγο πίσω ώστε να με βλέπουν τα tweeters....
Πριν καιρο σε άλλο χώρο, τα είχα σε 60αρες βάσεις και καθόμουν σε καναπέ, αρκετά χαμηλά... για αυτό και τις άλλαξα.

Τελικά το tweeter πρέπει να είναι λιγο πιο πάνω ή ακριβώς στο ύψος του αυτιού;;

Μου φαίνεται οτι θα χρειαστώ καμιά 10αρια πόντους ψίλωμα τουλάχιστον... ή παραπάνω;;

A, επίσης ακούω σε απόσταση γύρω στα 2 μέτρα ίσως και κάτι πόντους πιο λίγο....

Φίλε μου ακριβώς το ίδιο πράγμα είχα κάνει κι εγώ (το συστήνει και η Spendor). Δηλαδή είχα δώσει μια ελάχιστη κλίση προς τα πίσω ώστε να πετύχω καλύτερη κατευθυντικότητα. Όμως ο αγαπητός Μανώλης δίκαια επεσήμανε όταν συζητήσαμε ότι έτσι δημιουργείς μια διαφορά φάσης στα κύματα με αποτελέσματα άκρως ακουστά! Άρα η κλίση δεν είναι λύση και χρειάζεσαι...ανύψωση.

DomieMic65 said:
Καλησπέρα παιδιά και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον...

Μανώλη για τοπολογία ΜΤ δεν είπες τίποτα.......;;

Ομολογουμένως τώρα τα ηχεία είναι πάνω σε βάσεις που μαζί με αγκίδες, γρανίτες (όχι απο λεμόνι), κλπ δεν είναι πάνω απο 40 cm.. κάθομαι σε σχετικά ψιλή πολυθρόνα και τα έχω γείρει λίγο πίσω ώστε να με βλέπουν τα tweeters....
Πριν καιρο σε άλλο χώρο, τα είχα σε 60αρες βάσεις και καθόμουν σε καναπέ, αρκετά χαμηλά... για αυτό και τις άλλαξα.

Τελικά το tweeter πρέπει να είναι λιγο πιο πάνω ή ακριβώς στο ύψος του αυτιού;;

Μου φαίνεται οτι θα χρειαστώ καμιά 10αρια πόντους ψίλωμα τουλάχιστον... ή παραπάνω;;

A, επίσης ακούω σε απόσταση γύρω στα 2 μέτρα ίσως και κάτι πόντους πιο λίγο....

Για τα ΜΤ καμμιά φορά παίζει ρόλο και η απόσταση , πιο πολύ απο τα άλλα
Πάντως για τα 2-2.5 μέτρα το αυτί σκοπεύει στο κενό μεταξύ τουϊτερ και μιντμπας .....για πιο μακριά απο 1.05 μέχρι και 1.15 ανάλογα με το ύψος του ακροατή ...συνήθως το 1.10 είναι η χρυσή τομή

Ο Παναγιώτης καλά ταπε ολα πιο ψηλά εκτός απο τα ΜΤΜ , εξαιρούνται κάποια ΜΤΜ με κλίση στα Μ

Και σε γενικές γραμμές η κλίση εκ τών υστέρων είναι λάθος γιατί ....οταν μετρήθηκε το ηχείο το plane τής μπάφλας ηταν οριζόντιο ή κάθετο , δεν είχε κλίση , οπότε εκ τών πραγμάτων η εξτρα κλίση μη σχεδιασμένη κλίση χαλάει κάπως τήν διαφορά φάσης μεταξύ Τ και Μ ....χαλάει δηλαδή στο σημείο πρόσθεσης το Χ

Βέβαια , είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω οτι μερικές φορές κάποια λάθη διορθώνουν κάποια άλλα .....συμβαίνει και αυτό δυστυχώς ή ευτυχώς .

PS
...πρίν πάρεις βάσεις μπορείς να το δοκιμάσεις με δυό χοντρά βιβλία ανα πλευρά , εγκυκλοπαίδειες κλπ ...για να παρατηρήσεις κιολας τι γίνεται

Last edited:
McZab said:
Πέραν της πλάκας πάντως και αφού ευχαριστήσω τον Μανώλη λέω το εξής:
Διαβάζω σε άλλο thread για τη μέτρηση των λαθών των CD και το αν μειώνονται με μπαλάκια του τένις ή του...μπάσκετ. Ωραία όλα αυτά αλλάπριν φτάσεις εκεί δεν μπορείς να έχεις το ηχείο στο ταβάνι ή το ένα να κοιτάει στην ανατολή και το άλλο στη δύση. Φυσικά είμαι "ακραίος" αλλά όλοι καταλαβαίνουν το νόημα. Παίξε λίγο, πειραματίσου λίγο με κάποια πράγματα (που είναι και τζάμπα εκτός των άλλων) και μετά να συζητήσουμε και για jitter, και για λάθη ανάγνωσης και ακροδέκτες και όλα και για το πόσο ακουστά είναι. Αλλά πρώτα (το πρώτα το τονίζω) εξάντλησε τις δυνατότητες που σου δίνει η καλή τοποθέτηση. Αν βέβαια κάποιος έχει χώρο ακρόασης με "εργαστηριακές" συνθήκες, σαφώς και έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Αν ήταν έτσι όμως, θα έγραφε στο hiend...:flipout:

Απ' ότι λέμε και σε άλλο thread, η σειρά βελτιώσεων, κρίνοντας απ' τις αδυναμίες που βλέπουμε γύρω μας, μάλλον καλό είναι να πάει: πρώτα ο ακροατής, μετά ο χώρος ακροάσεων και μετά το σύστημα, και δεν βρίσκω λόγο να διαφωνήσω!
Δεν βρίσκω όμως και ιδιαίτερο λόγο να μην συζητηθεί κάτι απ' το "τελικό εξελικτικό στάδιο" πριν όλοι όλοκληρώσουν επιτυχώς τα δύο προηγούμενα! ;)
Αν και μόλις ήρθα στο forum, μένω με την εντύπωση ότι ευτυχώς αρκετά άτομα κινούνται αρκετά πιο μπροστά, και με ενδιαφέροντα πιο εξειδικευμένα, κι έτσι μπορούν να βοηθάνε κι εμάς που λαχανιασμένοι τους ακολουθούμε αναζητώντας ακόμα στα πιο "απλοϊκά" την καλύτερη δυνατή μουσική απόλαυση! :smile:

Last edited:
Ηλίας Σ. said:
Απ' ότι λέμε και σε άλλο thread, η σειρά βελτιώσεων, κρίνοντας απ' τις αδυναμίες που βλέπουμε γύρω μας, μάλλον καλό είναι να πάει: πρώτα ο ακροατής, μετά ο χώρος ακροάσεων και μετά το σύστημα, και δεν βρίσκω λόγο να διαφωνήσω!
Δεν βρίσκω όμως και ιδιαίτερο λόγο να μην συζητηθεί κάτι απ' το "τελικό εξελικτικό στάδιο" πριν όλοι όλοκληρώσουν επιτυχώς τα δύο προηγούμενα! ;)
Αν και μόλις ήρθα στο forum, μένω με την εντύπωση ότι ευτυχώς αρκετά άτομα κινούνται αρκετά πιο μπροστά, και με ενδιαφέροντα πιο εξειδικευμένα, κι έτσι μπορούν να βοηθάνε κι εμάς που λαχανιασμένοι τους ακολουθούμε αναζητώντας ακόμα στα πιο "απλοϊκά" την καλύτερη δυνατή μουσική απόλαυση! :smile:

αυτο που εννοει ο mczab ειναι οτι τα προβληματα του χωρου μασκαρουν τετοιες μικροδιαφορες .

εαν καποιος ομως ξερη ας πη και σε εμας τους υπολοιπους να μαθαινουμε.

backousis said:
αυτο που εννοει ο mczab ειναι οτι τα προβληματα του χωρου μασκαρουν τετοιες μικροδιαφορες .

Μα ναι, φυσικά! Ακόμα και πολύ μεγαλύτερες διαφορές δεν γίνονται σωστά αντιληπτές σε κακό χώρο...
Δυστυχώς μόνο με ακουστικά αποφεύγεις εύκολα τα προβλήματα χώρου...

...να τον έχει ο Θεός καλά! ;)

backousis said:

Έτσι ακριβώς είναι...Δεν απαξιώνω καμμιά προσπάθεια αναζήτησης και βελτίωσης, αν είναι δυνατόν!...Όλες οι προσπάθειες είναι εξίσου σημαντικές.
Αυτό που εννοώ είναι ότι αν έχεις ένα αυτοκίνητο ας πούμε, πριν φτάσεις σε σημείο να του βάζεις βενζίνη με περισσότερα οκτάνια για να το βελτιώσεις, πρώτα κοιτάς μήπως θέλεις καινούργια λάστιχα.
Δεν είναι λογικό αυτό ρε παιδιά? Άλλωστε γιατί να μπεις σε έξοδα και περιπέτειες πριν δοκιμάσεις κάτι που είναι τζάμπα και πιθανόν να απογειώσει τον ήχο σου?
Αυτό που είπα περί ηλεκτρονικής και ακουστικής είναι στην πράξη το ίδιο πράγμα. Αυτό που μπορεί μια εταιρεία να βελτιώσει ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε έρευνα και υλικά, μπορεί ένας χρήστης να το "καταστρέψει" βάζοντας το ηχείο του στριμωγμένο σε ένα ράφι βιβλιοθήκης στα 2,5 μέτρα! Βέβαια κατακλείδα είναι η υπογραφή μου...Περί ορέξεως...

McZab said:
Έτσι ακριβώς είναι...Δεν απαξιώνω καμμιά προσπάθεια αναζήτησης και βελτίωσης, αν είναι δυνατόν!...Όλες οι προσπάθειες είναι εξίσου σημαντικές.
Αυτό που εννοώ είναι ότι αν έχεις ένα αυτοκίνητο ας πούμε, πριν φτάσεις σε σημείο να του βάζεις βενζίνη με περισσότερα οκτάνια για να το βελτιώσεις, πρώτα κοιτάς μήπως θέλεις καινούργια λάστιχα.
Δεν είναι λογικό αυτό ρε παιδιά? Άλλωστε γιατί να μπεις σε έξοδα και περιπέτειες πριν δοκιμάσεις κάτι που είναι τζάμπα και πιθανόν να απογειώσει τον ήχο σου?
Αυτό που είπα περί ηλεκτρονικής και ακουστικής είναι στην πράξη το ίδιο πράγμα. Αυτό που μπορεί μια εταιρεία να βελτιώσει ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε έρευνα και υλικά, μπορεί ένας χρήστης να το "καταστρέψει" βάζοντας το ηχείο του στριμωγμένο σε ένα ράφι βιβλιοθήκης στα 2,5 μέτρα! Βέβαια κατακλείδα είναι η υπογραφή μου...Περί ορέξεως...

Κινούμαστε συχνά παράλληλα σε διάφορα επίπεδα αναζήτησης κι εξέλιξης. Θα βόλευε να πάρουμε τα πράγματα με κάποια λογική σειρά στην εξελικτική πορεία και να προχωράμε σταθερά πρός τον στόχο, αλλά σπάνια τα πράγματα είναι τόσο απλά... Ευτυχώς η παρέα είναι αρκετά μεγάλη, ο καθένας έχει προχωρήσει σε άλλο τομέα και καταλήγουμε μαζεύοντας τις κοινές εμπειρίες σε ένα χώρο συζήτησης να καλύπτουμε σιγά σιγά τα κενά μας, ανάλλογα με τα γούστα, την γνώση, τις ανάγκες, την τσέπη κλπ.
Ευτυχώς διαφέρουμε αρκετά κι έτσι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών γίνεται πολύτιμη! :grandpa:

....Τελικά η ανυψωση είχε αρκετά καλά αποτελέσματα... έως πολύ καλά!!!

Ευχαριστώ παιδιά και Μανώλη ιδιεταίρως...

Το πρόβλημα τώρα είναι οτι μου τέλειωσαν οι εγκυκλοπαίδειες...:rolleyes:
Άσε που μάλλον θέλω και λίγες ακόμα γιατι η θέση ακρόασης τελικά είναι αρκετά ψηλά περι το 1,5m...
Εκτός απο βιβλία ως προσωρινή λύση έχετε καμια άλλη ιδέα; Αυτό γιατί σε λίγο καιρό η πολυθρόνα θα γίνει καναπές οπότε μάλλον θα κάθομαι χαμηλότερα..-bye- .