τοποθέτηση left/right ηχέιων home cinema

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
117558_1c150beef915037ba992e562268152b8.jpg

117557_dee2cfd6d45bec15e585ab16501b9833.jpg

καλησπέρα,

δυστυχώς δεν δουλεύει το audyssey στον ενισχυτή μου, οποτε εχω κάνει μόνος μου καποιες βασικές ρυθμίσεις για τα ηχεια (αποσταση, φάση, level)
πιστεύτε οτι όρθια θα αποδίδουν καλύτερα απο ότι ξαπλωτά;
ξαπλωτά με τα τουίτερ προς την μεριά του κεντρικού ή προς την μεριά των τοίχων.

τα left/right απέχουν 25-30cm απο τους πλαινούς τοίχους.

τα ηχεία έχουν το bassreflex στην πίσω όψη του ηχείου.
Ενώ το δεξί ηχείο απέχει 25cm από τον πίσω τοίχο
Για το αριστερό ηχείο δεν έχω θεμα είναι 40+cm από τον πίσω τοίχο.
Είναι οκ τα 25cm από τους πλαινους τοίχους και από τον πισω τοίχο (για το δεξία ηχείο);

απο το κεντρικό ηχείο απέχουν 30 cm. ειναι οκ αυτη η απόσταση;

Εφοσον η χοανη της κορνας ειναι τετραγωνη, δεν εχει διαφορα. Τουναντιον, το οτι το μεγαφωνο ειναι ψηλοτερα απο οτι οταν το ηχειο ειναι τοποθετημενο καθετα, ειναι καλυτερα

Εξαλλου, προβλεπεται κορνα/μεγαφωνο να ειναι διπλα διπλα αντι πανω κατω:

KL-650_(2)_635042281874730000_medium.jpg

Μήπως ομως το συγκεκριμένο είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να δουλευει σε αυτό τον προσανατολισμό; Δεν ξέρω
Ρωταω.

αν βάλω ενα μονοφωνικό πρόγραμμα και βάλω το δεξί ηχέιο ξαπλωτό και το αριστερό ηχείο όρθιο, είναι πιο εύκολο να καταλάβω την διαφορά;

Απάντηση: Re: τοποθέτηση left/right ηχέιων home cinema

αν βάλω ενα μονοφωνικό πρόγραμμα και βάλω το δεξί ηχέιο ξαπλωτό και το αριστερό ηχείο όρθιο, είναι πιο εύκολο να καταλάβω την διαφορά;

Εξαρτάται πόσο καλά εκπαιδευμένα είναι τα ώτα σου

Ποια η απόσταση ακρόασης από τα ηχεία. Θεωρώ πως σε κοντινη απόσταση καλύτερα όρθια τα ηχεία, σε πιο μακρινή λογικά δεν έχει διαφορά.

Καλημέρα. Γνώμη μου είναι, να βάλεις τις κόρνες από την έξω πλευρά. Ο λόγος είναι ότι θα "ανοίξει" η στερεοφωνική εικόνα. Και να προσπαθήσεις να κερδίσεις ακόμα και το εκατοστό όσον αφορά το ύψος επειδή, σύμφωνα να με τς φωτογραφίες πάντα, πρέπει να είναι σχετικά χαμηλά τοποθετημένα, πιο κάτω δηλαδή από το ύψος του αυτιού. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
Το να είναι τοποθετημένα τα ηχεία έτσι (πλάγια) ώστε όλα τα κέντρα μεγαφώνων να βρίσκονται στον ίδιο οριζόντια άξονα, μου φαίνεται πολύ θετικό. Μία διάταξη που δυστυχώς εκ των πραγμάτων δεν έχω μπορέσει να δοκιμάσω.
Εσύ θα μας πεις ποια διάταξη σου ακούγεται πιο σωστή.
Ωραίοι προβληματισμοί.

Ποια η απόσταση ακρόασης από τα ηχεία. Θεωρώ πως σε κοντινη απόσταση καλύτερα όρθια τα ηχεία, σε πιο μακρινή λογικά δεν έχει διαφορά.
Η απόσταση ακρόασης είναι 3,5m

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλημέρα. Γνώμη μου είναι, να βάλεις τις κόρνες από την έξω πλευρά. Ο λόγος είναι ότι θα "ανοίξει" η στερεοφωνική εικόνα. Και να προσπαθήσεις να κερδίσεις ακόμα και το εκατοστό όσον αφορά το ύψος επειδή, σύμφωνα να με τς φωτογραφίες πάντα, πρέπει να είναι σχετικά χαμηλά τοποθετημένα, πιο κάτω δηλαδή από το ύψος του αυτιού. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
Το να είναι τοποθετημένα τα ηχεία έτσι (πλάγια) ώστε όλα τα κέντρα μεγαφώνων να βρίσκονται στον ίδιο οριζόντια άξονα, μου φαίνεται πολύ θετικό. Μία διάταξη που δυστυχώς εκ των πραγμάτων δεν έχω μπορέσει να δοκιμάσω.
Εσύ θα μας πεις ποια διάταξη σου ακούγεται πιο σωστή.
Ωραίοι προβληματισμοί.
Το βελουδο της οθόνης, είναι στα 52cm από το πατωμα και το κεντρικό ηχείο 32cm. Άρα τα woofer του κεντρικού ειναι ~35-45cm από το πάτωμα και με κλίση προς τα πάνω, να "κοιτάνε" στο ύψος του αυτιού στην θέση ακρόασης.

Σήμερα λογικά που θα έχω χρόνο θα κάνω τις δοκιμές.

Έτσι όπως τα έχεις ούτε ξαπλωτά άλλα ούτε και όρθια παίζουν. Η λογική να είναι στο ίδιο ύψος με κεντρικό είναι ναι μεν σωστή άλλα, η τρόπος που το προσεγγίζεις είναι λάθος.

Έτσι όπως τα έχεις ούτε ξαπλωτά άλλα ούτε και όρθια παίζουν. Η λογική να είναι στο ίδιο ύψος με κεντρικό είναι ναι μεν σωστή άλλα, η τρόπος που το προσεγγίζεις είναι λάθος.
Τι προτείνεις;

Τι προτείνεις;

Ποια είναι τα δεδομένα? Μέγεθος οθόνης, ηχοδιαπερατο πανί; διαστάσεις δωματίου, θέση ακρόασης , ύψος σε σχέση με την οθόνη και όποια άλλη επιπλέων πληροφορία ευπρόσδεκτη.

Σήκωμα 25 εκατοστά αλλα κι αυτό είναι win-lose.
Και αρκετή φασαρία.
Εύκολο είναι. Η οθόνη στηρίζεται στους 2 πλαινους τοίχους, βάζω απλά 2 φελιζολ 25cm.

Το θέμα είναι ότι χαλάει όλη η κινηματογραφικη αίσθηση.

Αν δεν ηταν μπελάς (πρέπει να σκαψω τους τοίχους) θα κατεβαζα την οθόνη άλλα 10cm αλλά μετά δεν θα χωρούσε ο ενισχυτής κάτω από το κεντρικό ηχείο. Θα μπορούσα βέβαια να τον βάλω δίπλα.

Ποια είναι τα δεδομένα? Μέγεθος οθόνης, ηχοδιαπερατο πανί; διαστάσεις δωματίου, θέση ακρόασης , ύψος σε σχέση με την οθόνη και όποια άλλη επιπλέων πληροφορία ευπρόσδεκτη.

Σταυερή οθόνη 120" (16x9)
Ύψος από το δάπεδο 52cm
Δεν είναι ηχοδιαπερατη.

Διαστάσεις δωματίου: 3m x 4,70m

Απόσταση απο θέση ακρόασης: 3m

Left/right Klipsch RP-160M
Center Klipsch RP-450C το κεντρικο ηχείο σε υψος 37cm από το πάτωμα και φτανει τα 54cm
Surround Klipsch RP-250S

AV receiver Onkyo 5007

Katopsi_home_cinema_eng_copy.jpg

Last edited:
Τα Left/right στο ύψος του αυτιού αριστερά / δεξιά της οθόνης και σε σωστές βάσεις δαπέδου η τοίχου. Η απόσταση από τους πλαϊνούς και πίσω τοίχο είναι ικανοποιητική. Με το κεντρικό θα βρεις την χρυσή τομή σε σχέση με το ύψος της οθόνης.

Τα Left/right στο ύψος του αυτιού αριστερά / δεξιά της οθόνης και σε σωστές βάσεις δαπέδου η τοίχου. Η απόσταση από τους πλαϊνούς και πίσω τοίχο είναι ικανοποιητική. Με το κεντρικό θα βρεις την χρυσή τομή σε σχέση με το ύψος της οθόνης.
Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί η οθόνη είναι σε όλο το μήκος του τοίχου.

Γιατί δεν κρεμάς τα μπροστά ηχεία στους εκατέροθεν τοίχους (σε όρθια διάταξη) ψηλά στο ύψος του αυτιού με κλήση ώστε να κοιτάνε στην θέση ακρόασης; Φέρτα μόνο πιο κοντά στην θέση ακρόασης για να μην κόβουν την οπτκή από το πανί. Δηλαδή όπως περίπου συμβαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου το πανί καταλαμβάνει όλον τον μπροστά τοίχο. Το κεντρικό δεν πειράζει να βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά και μακριά αρκεί να του δώσεις την σωστή κλήση προς τα επάνω και να το ισοσταθμήσεις σε σχέση με τα άλλα ηχεία.