ελπιζω να μην χαλασω το τοπικ του φιλου με τις χαζοερωτησεις μου (αλλά ειναι σχετικες).
Σκεπτομαι να αγορασω καποια στιγμη προβολεα και οθονη τοιχου και η οποια θα τοποθετηθει σε ενα συνθετο (2.20μ.). 2,20 μέτρα είναι το ύψος που θα στηθεί ο προβολέας?
Η αποσταση θεασης ειναι περιπου 2.50μ.
1.- Ποιες διαστασεις καδρου πρεπει να εχω? Αν και το θεμα ειναι υποκειμενικο αλλά υπαρχουν καποιες σταθερες που σου λενε min και max διαστασεις. Ναι, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες για τη σωστή απόσταση. Στην περίπτωσή σου, ένα 80άρι κάδρο, νομίζω, είναι καλά..
2.- Που τοποθετειται ο προβολεας? Μπροστα στο τραπεζακι? Στο ταβανι (οπου δεν μπορω να τον βαλω), πισω απο την αποσταση θεαση σε υψηλο σημειο (πχ σε καποιο επιπλο, ραφι κλπ)?
Ο προβολέας τοποθετείται και πάνω και κάτω από την οθόνη. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί και στο κέντρο περίπου της οθόνης αν μετακινείται ο φακός του (λειτουργία lens shift, που δυστυχώς, δεν διαθέτουν όλα τα μοντέλα).
3.- Ο προβολεας πρεπει να "βλεπει" οπωσδηποτε στο κεντρο των διαγωνιων του καδρου? Μπορει να "παιξει" καποιες μοιρες δεξια/αριστερα και πανω/κατω? Και ποσες?
Σαν γενική αρχή, ναι. Ο προβολέας πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του πλάτους της οθόνης. Τώρα, αν μπορεί να μετατοπιστεί κάθετα ή οριζόντια και αυτό εξαρτάται από το lens shift, δηλαδή αν σου δίνει το μηχάνημα την εν λόγω δυνατότητα. Η μετακίνηση στον κάθετο άξονα είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον οριζόντιο (μερικά εκατοστά μονάχα και όχι π.χ. 1 μέτρο). Κάθε μοντέλο έχει διαφορετική τοποθέτηση.
Ευχαριστω πολυ....