Τοποθέτηση προβολέα.

melimar

New member
28 November 2013
71
Ερώτηση άσχετου. Πόσο ψηλά σε ράφι μπορεί να μπει ένας προβολέας και να δείχνει κανονικά? Δηλαδή εννοώ χωρίς ο προβολέας να χρειαστεί να γυρίσει ανάποδα.

Το κανονικά εξαρτάται σε ποιο ύψος θέλεις να ξεκινάει η εικόνα σου.
70cm είναι οκ για μένα.
Αν έχει και lens shift ο προβολέας, ίσως μπορείς να τον τοποθετήσεις στο 1 μέτρο.
Εξαρτάται όμως πόσο lens shift έχει.
Επίσης παίζει και το offset του φακού, οπότε ανάλογα την απόσταση από την οθόνη μπορεί να χάσεις κάποια εκατοστά.
Δηλαδή αν θες η εικόνα σου να ξεκινάει στα 70cm από το πάτωμα, ο προβολέας θα πρέπει να τοποθετηθεί στα 65cm.

Αν ο προβολέας μπει στο ταβάνι σε lift πρέπει υποχρεωτικά να γυρίσει ανάποδα ή μπορεί να παίξει και κανονικά όπως είναι?

Ακόμα και να κατεβάζει ο προβολέας (ίσως epson jvc sony κλπ) δε θα αξίζει τον κόπο. 1000 φορες καλυτερα γυρισμενος ανάποδα. Το Λενς σιφτ αλλοιώνει την εικόνα όταν το πας στα άκρα λόγω αδυναμίας φακού.
Γιατί το ψαχνεις;

αν δεν έχει lens shift και έχει offset πρέπει να γυρίσει ανάποδα και ο φακός πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποια συγκεκριμένο ύψος πάνω από το άνω όριο της οθόνης (offset) το οποίο εξαρτάται από την απόσταση φακού - πανιού για συγκεκριμένο μοντέλο προβολέα και φυσικά είναι διαφορετικό σε κάθε προβολέα.

αν τώρα παίξει σε κάποιο ράφι κανονικά τότε πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο συγκεκριμένο ύψος κάτω από το κάτω όριο της οθόνης και για το offset ισχύουν τα ίδια με την περίπτωση που παίζει "ταβανωμένος"

Απάντηση: Re: Τοποθέτηση προβολέα.

Το Λενς σιφτ αλλοιώνει την εικόνα όταν το πας στα άκρα λόγω αδυναμίας φακού.

Πως αλλοιώνεται η εικονα την στιγμη που μετακινειται ολος ο φακος;
Και τι εννοεις όταν λες αλλοιώνεται η εικονα;

Re: Απάντηση: Re: Τοποθέτηση προβολέα.

Πως αλλοιώνεται η εικονα την στιγμη που μετακινειται ολος ο φακος;
Και τι εννοεις όταν λες αλλοιώνεται η εικονα;

μπορεί να αλλοιωθεί γιατί μετακινούμενος ο φακός πηγαίνει σε κοίλα τμήματα του φακού που μπορεί να επηρεάσουν την ευκρίνεια σε όλη την οθόνη. το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν δουλεύεις τον προβολέα με τέρμα ανοιχτό το ζουμ. σε αυτή την περίπτωση η δέσμη που βγαίνει καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του φακού και μπορεί να επηρεάσει την ευκρίνεια. Πολλά εξαρτώνται από την ποιότητα του φακού του προβολέα.

Αυτή η "αλλοιωση" θα υπαρχει ούτως ή αλλως σε ένα προβληματικο φακο, στα ακρα της εικονας.
Παντως θα είναι πολύ μικρο αυτό το ποσοστο αλλοίωσης γιατι δεν εχω δει ποτε μου καμια διαφορα, σε pattern παντα.
Στην ταινια δεν νομιζω να καταλαβει κανεις τιποτα.

Το lift που αγόρασα με προβολέα από κάτω όταν θα κλείνει δεν θα χωράει στην γυψοσανίδα που έχω 25cm. Από πάνω όμως κλείνει και όταν θα ανοίγει κατεβαίνει 95cm.

Βάλε ενα Λινκ.
Προβολέα ποιον εχεις και που θα τον στησεις;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ψαξες καθόλου με τις σχετικές οδηγίες στο site του προβολέα;

Έβαλε Λινκ :)
Πες κάτι για απόσταση απο τη θέση του πανιού και το μέγεθος του πανιού. Βασικά όπως σε προέτρεψε δίπλα και ο soco ενα layout του χώρου θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Γεια σας και πάλι φίλοι μου, αυτή τη φορά απορίες σχετικά με το υπάρχον σύστημα...

Έχω ένα προτζέκτορα EPSON EMP-TW700. Ο φακός του βρίσκεται σε απόσταση 4,40 μέτρα από την οθόνη τοποθετημένος πάνω στο ράφι μιας μεγάλης βιβλιοθήκης. Το πανί μου είναι 80".

Το ύψος του ταβανιού από το πάτωμα είναι 2,62. Το άνω μέρος της ενεργής οθόνης βρίσκεται στα 2,20 μέτρα από το πάτωμα (δηλαδή 42 πόντους πιο κάτω από το ταβάνι) ενώ το κάτω μέρος της ενεργής οθόνης είναι 118 πόντους από ο πάτωμα. Η οθόνη των 80" έχει συνολικό ύψος ενεργής οθόνης 102 πόντους.

Το κέντρο του φακού του προτζέκτορα βρίσκεται στους 126 πόντους από το πάτωμα. Θεωρείται πως για μέγιστη απόδοση πρέπει να κάνω αλλαγές στις σχέσεις ύψους προτζέκτορα-πανιού;

Ευχαριστώ εκ τω προτέρων για τις απαντήσεις.