Τοποθέτηση subwoofer

audioDtek

Established Member
26 December 2006
196
Netherlands
Έχω αγοράσει τα Z-4 για το PC. (πιο πολλές εικόνες)

Το subwoofer έχει δύο πλαστικά πατηράκια (πως να τα πω...) και πατάει στο πάτωμα, αλλά σκέφτηκα μια βελτίωση που έχω κάνει και στα 685.

Έχω βάλει ένα κομμάτι μάρμαρο πιο στενό από το ηχείο (δεν έχω άλλο στα μέτρα του ηχείου). Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω ιδιαίτερα για subwoofers;

Η τοποθέτηση του πρέπει να είναι κοντά στη γωνία και πόσο;

Κάτω από subwoofer το ιδανικό είναι το Auralex gramma.
Αλλά για το μικρό σου subάκι το Auralex subdude ή ακόμη και τα Auralex mopad πιστεύω ταιριάζουν.

To sub εαν ειναι μικρο, βαζοντας το κοντα σε γωνια κερδιζεις σε ενταση γιατι εχεις τους γυρω τοιχους. Απο την αλλη ομως, στην γωνια του δωματιου εχεις τα modes και των τριων διαστασεων με μεγιστη πιεση, αρα τοποθετωντας το εκει κανεις το προβλημα οσο χειροτερο μπορει να γινει, αφου τα ενισχυεις ολα (τα modes).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ειναι καλό να βάζεις το sub στην θέση ακρόασης -στο ύψος των αυτιών σου και έπειτα να περιφέρεσαι αν χρειαστεί και γονατιστός(!!!!) σε όλο το χώρο προκειμένω να βρείς το καλύτερο σημείο για να το τοποθετήσεις.Μπορεί ο τρόπος να φαίνεται βλακώδης αλλά είναι πρακτικότατος και έχει καλά αποτελέσματα...Δοκιμασμένο!!!

βελτιώνει τον ήχο γενικότερα.
Δεν νομίζω ότι ισχύει στην περίπτωσή σου με τα πλαστικά ποδαράκια. Αυτό που λες ισχύει για στήριξη ακίδων.

Έχω αγοράσει τα Z-4 για το PC. (πιο πολλές εικόνες)

Το subwoofer έχει δύο πλαστικά πατηράκια (πως να τα πω...) και πατάει στο πάτωμα, αλλά σκέφτηκα μια βελτίωση που έχω κάνει και στα 685.

Έχω βάλει ένα κομμάτι μάρμαρο πιο στενό από το ηχείο (δεν έχω άλλο στα μέτρα του ηχείου). Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω ιδιαίτερα για subwoofers;

Η τοποθέτηση του πρέπει να είναι κοντά στη γωνία και πόσο;

Φίλε μου ,ειχα πριν 2 χρονια τα Z-3 που απο οτι βλέπω στην φωτο εχουν το ιδιο sub,στην μονη θεση που επαιξαν υποφερτα ηταν το sub αναμεσα τους,1 μετρο πανω απο το
εδαφος(σε ενα τραπεζακι) και το ποτενσιομετρο πισω στην θεση 0 εως παρα δεκα(ρολοϊ).

Στη φωτογραφία αυτή μπορεί να υπάρχει διαφορά, γιατί τα ηχεία είναι τοποθετημένα πάνω σε μία ξύλινη(?) επιφάνεια.
Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για ένα ξύλινο πάτωμα.
Εάν όμως το δάπεδο δεν είναι ξύλινο ... τότε το μάρμαρο δεν θα πρέπει να κάνει καμμία σημαντική διαφορά. Ειδικά με τα πλαστικά ποδαράκια.

εχω ακουσει οτι ο γρανιτης η το κοριαν ειναι πολυ καλυτερα,ισχυει?

εχω ακουσει οτι ο γρανιτης η το κοριαν ειναι πολυ καλυτερα,ισχυει?

Χωρίς να είμαι απόλυτος, καθόσον δεν διαθέτω τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω υλικών (όποιος τα γνωρίζει ας τα παραθέσει για σύγκριση), εκτιμώ ότι ο γρανίτης και το μάρμαρο έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Δηλαδή είναι υλικά με υψηλή πυκνότητας μάζας, υψηλή ακαμψία (high stiffness) και μεγάλη εσωτερική απόσβεση κραδασμών (damping factor).

To corian είναι συνθετικό υλικό της Dupont, με συγκριτικά χαμηλή πυκνότητα μάζας, με υψηλή ακαμψία (πόση?) και μεγάλη απόσβεση κραδασμών (πόση?). Το corian είναι σίγουρα προτιμότερο από το μάρμαρο και το γρανίτη για την κατασκευή καμπίνων ηχείων, καθόσον αποσβαίνει/απορροφά καλύτερα τα εντός αυτών παραγόμενα στάσιμα κύματα (airborne μετάδοση κραδασμών). Το μάρμαρο και ο γρανίτης δεν απορροφούν τέτοιου είδους ταλαντώσεις (από τον αέρα).
Οι γρανίτες και τα μάρμαρα εκτιμώ ότι είναι προτιμότερα για την στρήριξη συσκευών.
Δυστυχώς δεν έχω κάποια συγκριτικά στοιχεία σε αριθμούς (τεχνικά χαρακτηριστικά).

Last edited: