Tοποθετηση zobel

Re: Απάντηση: Tοποθετηση zobel

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ said:
Γιώργη είσαι άπαιχτος , αλλά είσαι και εσύ μακριά
και θέλουμε και βαπόρι για να σε βρουμε.

μπα εσεις ειστε μακρια και εγω θελω βαπορι για να σας βρω εγω ειμαι κοντα.:flipout: :flipout: :flipout:

ελαβα σημερα την απαντηση η οποια δυστυχως ηταν οτι δεν ειναι διαθεσιμη.

προφανως δεν θελουν να την δωσουν.

αν δεν βρεθη καποιος που να ξερη να την μετρηση κοντα στο γιωργο το ξεχναμε.

μανωλη ενα zobel τι κανη σε ενα sub;

μηπως εξομαληνη και την αποτομη κορυφη γυρω απο την συχνοτητα συντονισμου;

backousis said:
μανωλη ενα zobel τι κανη σε ενα sub;

μηπως εξομαληνη και την αποτομη κορυφη γυρω απο την συχνοτητα συντονισμου;

Οχι , δέν κάνει κατι εκεί (το συγκεκριμμένο κλασσικό RC )
..και οι κορυφές σε reflex SUB είναι δύο

ναι το ειδα αυτο θα ηταν ενα notch.

βεβαια αυτο ειναι για τουιτερ αλλα εβαλα για πλακα τιμες να δω τι θα βγη και μου εβγαλε 3.800uf 6.1 mh και 3.8 ohm.

αραγε τι θα εκανε ενας ενισχυτης με τετοια χωριτικοτητα στην εξοδο του;

πανκροκ said:
αν το βαλεις μαζι με το woofer θα βλεπει την χωριτικοτητα η ενα πιο κανονκο φορτιο?
Αυτό ακριβώς , δηλαδή θα βλέπει ένα πιο "κανονικό" φορτίο

Αν πχ οι δυό κορυφές του ρεφλέξ είναι 30-40Ω και η ενδιάμεση αυτώνπεριοχή 7-8 Ω , τότε σαφώς και θα ξεκουραστεί ο ενισχυτής , παρόλο που θα δαπανάται μεγαλύτερη ισχύ , για τον πολύ απλό λόγο οτι η συμπεριφορά θα είναι Ωμική και ΟΧΙ μιγαδική
Σε περιπτώσεις όμως που οι δυό αυτές κορυφές εμπέδησης είναι πχ 9-11 Ω σε ενα κατά τα άλλα 4Ω φορτίο , τότε δέν υπάρχει μεγάλη αναγκη

Συνήθως βέβαια για λόγους Οικονομίας και Οικονομίας χώρου ΔΕΝ τα χρησιμοποιεί σχεδόν κανείς ('αλλωστε για τα τρίδρομα μεγάλ ηχεία υπάρχουν και τα κόλπα με τούς "κρυστάλλους" (--- αλλά μήν ρωτήσει κανείς τι είναι οι κρύσταλλοι ---το φυλάμε με τον Ιωάννη για έκπληξη ...εχεχεχεχεχεχεχ :grinning-smiley-043 )

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio said:
Αυτό ακριβώς , δηλαδή θα βλέπει ένα πιο "κανονικό" φορτίο

Αν πχ οι δυό κορυφές του ρεφλέξ είναι 30-40Ω και η ενδιάμεση αυτώνπεριοχή 7-8 Ω , τότε σαφώς και θα ξεκουραστεί ο ενισχυτής , παρόλο που θα δαπανάται μεγαλύτερη ισχύ , για τον πολύ απλό λόγο οτι η συμπεριφορά θα είναι Ωμική και ΟΧΙ μιγαδική
Σε περιπτώσεις όμως που οι δυό αυτές κορυφές εμπέδησης είναι πχ 9-11 Ω σε ενα κατά τα άλλα 4Ω φορτίο , τότε δέν υπάρχει μεγάλη αναγκη

Συνήθως βέβαια για λόγους Οικονομίας και Οικονομίας χώρου ΔΕΝ τα χρησιμοποιεί σχεδόν κανείς ('αλλωστε για τα τρίδρομα μεγάλ ηχεία υπάρχουν και τα κόλπα με τούς "κρυστάλλους" (--- αλλά μήν ρωτήσει κανείς τι είναι οι κρύσταλλοι ---το φυλάμε με τον Ιωάννη για έκπληξη ...εχεχεχεχεχεχεχ :grinning-smiley-043 )

χα δηλαδη εβγαλα λαβρακι;:Banane0:

θα το μετρησω οταν εχω χρονο γιατι τωρα φτιαχνω αλλα.

πρεπη να ειναι 30ohm και ενδιαμεσα 3Ohm η 15 Ohm και ενδιαμεσα 3 ohm δε θυμαμαι.

βεβαια θα προτιμησω την κορυφη στα 60 hz και οχι του rerflex που ειναι στα 38 hz αφου κατω απο τα 80 κοβω.

ενταξη δε σε ρωταμε αφου οταν θα θελης θα μας πεις μονος σου:ernaehrung004:

backousis said:
χα δηλαδη εβγαλα λαβρακι;:Banane0:

βεβαια θα προτιμησω την κορυφη στα 60 hz και οχι του rerflex που ειναι στα 38 hz αφου κατω απο τα 80 κοβω.

ουπς μαλλον εδω εγραψα βλακεια αφου το calculator ζηταη το fs και οχι την συχνοτητα peak.

να υποθεσω οτι εξομαληνη και τις δυο κορυφες;

Τελικά στα επαγγελματικά που έχω ( 18 inches woofer και 15inches δορυφόρους με κορνα )
όταν τα κάνω ενεργά να βάλω zobel αξίζει τον κόπο και το χρημα?
Πάντως έχω την αίσθηση (και αυτοί που το έχουν δοκιμάσει ας με διορθώσουν)
oτι με ένα σωστό Zobel , η αναβάθμιση που θα πάρεις στο σύστημα θα είναι
μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ( Βελτίωση DF, καλύτερη μεταφορά ενέργειας προς το μεγαφωνο κλπ ),
από αλλαγή ενός ακριβού καλωδίου ηχείων.

Τελικά στα επαγγελματικά που έχω ( 18 inches woofer και 15inches δορυφόρους με κορνα )
μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ( Βελτίωση DF, καλύτερη μεταφορά ενέργειας προς το μεγαφωνο κλπ ),

αμα τα βαλω θα σου πω τι ακουσα.
προς το παρον ηρθε ο τριτος μπερυ σημερα και εχω πολλη δουλεια
να κανω μεχρι να τα ρυθμισω.

Σωστά
Σε γενικές γραμμές Η ΟΜΑΛΗ εμπεδηση σαφώς και είναι μιά θετική κατάσταση
Και ανεξάρτητα απο τα αν ένα καλώδιο είναι φθηνό ή ακριβό , ρόλος του είναι να μεταφέρει σωστά τήν ενέργεια και να μήν αλλοιώνει τήν διαχειρισή της απο τον ενισχυτικό (DF ) , αυτό γίνεται πράξη αν αυτη η γραμμή μεταφοράς έχει ομαλή και χαμηλή εμπέδηση
Υπάρχουν όμωςκαι περιπτώσεις μονάδων/ηχείων οπου για να δουλέψουν σωστά , χρειάζονται πολύ χαμηλό DF και καλώδιο με κάποια αντίσταση (μικρής διατομής και αδιάφορης γεωμετρίας )

Απάντηση: Re: Tοποθετηση zobel

backousis said:
ευχαριστω

Άντε ρε Γιώργη καλοάκουστος!
(Να τους εκατοστίσεις!.....:flipout: )

Μπάι δε γουέυ, τι είναι αυτή η δεκαεξαποδαρούσα "13700" κοντά στην είσοδο του μπέρυ; Έχεις καμιά ιδέα;
Σκέφτομαι να αλλάξω τους τελεστικούς και ίσως να άλλαζα και αυτό αν αξίζει τον κόπο...........
:ernaehrung004:

Mανωλη επικρατεί άποψη ότι μεγαλύτερο DF στο
Σύστημα άρα και καλύτερα αποτελέσματα στον ήχο.
Τώρα ποια ηχεία θα έλεγες ότι θα χρειάζονταν μικρότερο
DF ? ( Mηπος τα πολύ μεγάλης ευαισθησίας 105 db k’άνω?)