ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Οι ολυμπιακοί ήταν η μεγαλύτερη βλακεία που έκανε το "κράτος" τα τελευταία 10 χρόνια.

Δις πετάχτηκαν από το παράθυρο για γέφυρες και στέγαστρα του Καλατράβα, δεκάδες λαμόγια είδαν το φως τους λόγω και των συνοπτικών διαδικασιών των έργων (θυμάστε π.χ τη σύζυγο γνωστού δ/ντή προοδευτικής εφημερίδας? και ήταν "ψιλά" αυτά).

Τα δε έργα, παραμένουν ακόμα και σημερα στην πλειοψηφία τους αναξιοποίητα. Και λογικά. Πόσα στάδια και αθλητικές εγκαταστάσεις να αξιοποιήσεις πια σε μια πόλη?

ΤΟ σκάνδαλο φυσικά ήταν το C4I.

Πώς τα κατάφερε η μιντιακή προπαγάνδα και συνεπήρε έναν συνήθως καχύποπτο λαό?

Ίσως γιατί του "πάτησε το κουμπί": Μεγάλες δόξες, παγκόσμια φήμη.
Τρίχες. Τις δόξες και τη φήμη τις κατακτάς σιγά-σιγά και τις διατηρείς.
Δεν δημιουργούνται εκ του μη όντως λόγω μιας διοργάνωσης ντοπαρισμένων που εμένα τουλάχιστον δεν "με κάνουν περήφανο".

Άσχετο: αυτή την αρλούμπα της περηφάνιας ποτέ δεν την κατάλαβα. Έγινα δηλαδή καλύτερος εγώ επειδή τρέχει γρήγορα ο Κεντέρης?

Όλα τα είχε η μαργιορή..

Εάν δεν χρειαζόταν να ερωτηθεί ο λαός με δημοψήφισμα για την ανάληψη των Ολυμπιακών, τότε απορώ τι λόγο ύπαρξης έχει το άρθρο. Για την περίπτωση αποχώρησης μοναρχών μόνο;

Ούτως ή άλλως κάθε 4 χρόνια ή και συντομότερα έχουμε εκλογές. Ε ας μπαίνει και ένα κρίσιμο ερώτημα ταυτόχρονα ως δημοψήφισμα. Είναι αδιανόητο να μην έχουν προκύψει κρίσιμα θέματα που χρήζουν απαντήσεως από τον λαό, τα τελευταία 35 χρόνια.

Πολύ σωστά. Βέβαια, υποψιαζόμαστε που τον έχουν γραμμένο τον λαό...

Άραγε πόσοι από τους 300 πονάνε πραγματικά την πατρίδα τους και θέλουν να δουλέψουν για να την κάνουν καλύτερη και όχι απλώς για να τα 'κονομήσουν οι ίδιοι;

Τα έργα για του ολυμπιακούς δεν ήταν μόνο τα στάδια (που τα άφησαν στην τύχη τους μετά), οι γέφυρες του Καλατράβα, και άλλα διακοσμητικά. Είμαι περίεργος αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί θα είχαν γίνει τόσο γρήγορα έργα όπως το νέο αεροδρόμιο, το τραμ, το μετρό, η αττική οδός, ο προαστιακός (κάποια από τα μεγαλύτερα έργα); Είμαι σίγουρος ότι ακόμα θα ήταν στις μελέτες, και όποιος τα έχει χρησιμοποιήσει καταλαβαίνει πόσο εξυπηρετούν, αν μη τι άλλο τους κατοίκους της Αθήνας...

Προτιμώ να υπάρχουν αυτά τα έργα, κι ας είναι κατάντια. Αλλιώς θα ήταν ακόμα στις καλένδες...

Re: Απάντηση: ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Προτιμώ να υπάρχουν αυτά τα έργα, κι ας είναι κατάντια. Αλλιώς θα ήταν ακόμα στις καλένδες...

Αν διαβάσεις το άρθρο θα δεις ότι απαντά και σε αυτό το θέμα.

Άλλωστε ολοκληρώθηκαν και άλλα μεγάλα έργα που δεν έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς. Για παράδειγμα η Εγνατία και η γέφυρα Ρίο -Αντιρίο.

Παράλληλα, δεν τέλειωσαν έργα πολύ πιο σημαντικά, όπως ο ΠΑΘΕ που έχει κοστίζει τις ζωές (και αναπηρίες) πολλών συμπολιτών μας.

Εγώ νομίζω ότι το άρθρο τα λέει πολύ καλά και έχει απόλυτο δίκιο. Μπορούμε άνετα να κάνουμε μεγάλα έργα και χωρίς Ολυμπιακούς. Οι Ολυμπιακοί ήταν από τις σημαντικές αιτίες για την οικονομική μας καταστροφή. Κακώς τους αναλάβαμε.

Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι είναι ψυχολογικά νοσηρή η εμμονή της Ε (και του Συρίγου, αυτός είναι ανίατη περίπτωση ως προς αυτό το θέμα) για την ευθύνη των Ολυμπιακών στο χρέος. Λέει για 11.2 δις κόστος, μόνο που ξεχνάει ότι δεν ήταν δαπάνη ενός έτους, αλλά σχεδόν μίας δεκαετίας. Τόσο πολύ βάρος είχε δηλαδή, κι όχι άλλες δαπάνες όπως οι στρατιωτικές, οι εθελούσιες εξόδοι, τα χρέη των ασφαλιστικών που καλύπτει το κράτος, το παραγέμισμα του δημοσίου τομέα με διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων από αυτό που χρειάζεται, τα υπέρογκα επιδόματα σε διάφορες κατηγορίες, τα golden boys του δημοσίου, οι μίζες και οι μίζενς για οποιοδήποτε έργο (και αυτά των ολυμπιακών μέσα);

Εγώ νομίζω ότι το άρθρο τα λέει πολύ καλά και έχει απόλυτο δίκιο. Μπορούμε άνετα να κάνουμε μεγάλα έργα και χωρίς Ολυμπιακούς. Οι Ολυμπιακοί ήταν από τις σημαντικές αιτίες για την οικονομική μας καταστροφή. Κακώς τους αναλάβαμε.

Όπως θα καταλάβες και από τα παραπάνω που γράφω, διαφωνώ κάθετα στο ότι οι Ολυμπιακοί είναι μία από τις σημαντικές αιτίες, έπαιξαν το ρόλο τους, αλλά όχι στο ποσοστό που ορισμένοι θέλουν να τους αποδώσουν...

Last edited:
Έχεις δίκιο. Αλλά οι Ολυμπιακοί τα χειροτέρεψαν όλα αυτά. Ήταν μια αφορμή για να φεύγουν λεφτά χωρίς μέτρο και χωρίς λογοδοσία. Και επιδείνωσαν την νοοτροπία "να το φτιάξουμε και ας κοστίσει όσο νά 'ναι", αντί για το σωστό "να κοστίσει όσο πρέπει και να γίνει μέσα στα χρονικά όρια που πρέπει".

Σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα (όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε) δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία. Αυτό είναι λαϊκισμός.

Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και γι αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

H εύκολη λύση... η Ελευθεροτυπία μη μπορώντας να κρύψει τις καταπράσινες καταβολές της, κάνει τουμπεκί για μια 20ετία της λογικής "Τσοβόλα δώσ'τα όλα", όπου έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, όπου οι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων εκατονταπλασιάστηκαν για να βολευτούν όλα τα πράσινα (και στη συνέχεια γαλάζια) παιδιά, όπου δημόσια έργα αναθέτονταν όχι υπογείως, αλλά απροκάλυπτα σε "κολλητούς" και πληρώνονταν στο διπλάσιο και παραπάνω του προϋπολογισμού τους.....και ιδού, βρήκε την αιτία: Οι Ολυμπιακοί!!!!

Αγώνες που συμφωνώ απόλυτα ότι σε τίποτα δεν προάγουν το αθλητικό πνεύμα, αλλά τη ντόπα, τη Nike, και την Coca-Cola, αγώνες όμως που πραγματικά έδρασαν ως καταλύτης ώστε εμείς σήμερα (οι Αθηναίοι μόνο δυστυχώς), να απολαμβάνουμε διάφορα αυτονόητα που δε θα μπορούσαμε χωρίς αυτούς ούτε να ονειρευτούμε. Και δε μιλάω μόνο για τα προφανή μετρό, τραμ, προαστιακό, αξιοπρεπές αεροδρόμιο, αλλά και πολλά άλλα που πολλοί μέσα στη γκρίνια τους δεν πήραν πρέφα... Το 2004 η Αθήνα έγινε πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, το Φεστιβάλ Αθηνών έλαμψε όσο λίγες φορές τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα ήταν μια πόλη που την περπατούσες και έσφυζε από ζωή, παντού κάτι συνέβαινε.... πήραμε μια μικρή τζούρα κι εμείς από το πως είναι να ζεις σε μια πραγματικά ζωντανή πόλη, όπως είναι το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ... μετά βέβαια, επιστρέψαμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, μεσημεριανάδικα, μπουζούκι και γκρίνια για το κράτος..

Προφανώς οι Ολυμπιακοί κόστισαν πανάκριβα... αλλά όποιος θέλει να με πείσει ότι κόστισαν περισσότερο από τις φοροδιαφυγές των έξυπνων, τους μισθούς των άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν επειδή κάποιος λαϊκιστής κάποτε τους τοποθέτησε για να πάρει ψήφους (μην παρεξηγείστε, εξήγησα σε ποιούς αναφέρομαι), τους μισθούς συγκεκριμένων "ειδικοτήτων" όπως οι λιμενεργάτες με ετήσιες απολαβές της τάξεως των 130 χιλιάδων ευρώ, τις χιλιάδες παχυλές εθελουσίες που δώθηκαν, με συντάξεις πολλές φορές της τάξεως των 4-5 χιλιάδων σε στελέχη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν απροκάλυπτα ακατάλληλα και έπρεπε να φύγουν απ'τη μέση για να μην κλονιστεί το "σύστημα", τις δαπάνες των οπλικών συστημάτων που μας έχουν χαρίσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, τα έργα τα οποία κατασκευάστηκαν με το 2πλάσιο ή 3πλάσιο κόστος από το προβλεπόμενο, και αυτό όχι λόγω τεχνικών προκλήσεων απλά "κακού" (εξαιρετικού θα έλεγα, αλλά προς όφελος άλλου) management, και, το καινούριο φρούτο, το κόστος συντήρησης Βουλγάρων και άλλων μεταναστών που με ένα έτος εργασίας παίρνουν την ίδια σύνταξη με τον παππού που δούλευε και πλήρωνε ένσημα σ' όλη του τη ζωή, με αποτέλεσμα να συρρέουν κατά χιλιάδες πλέον, αφού έμαθαν ότι μας περισσεύουν λεφτά για όλους...

... ε αν μέσα σ'αυτά μας φταίνε ΜΟΝΟ οι Ολυμπιακοί που στο κάτω κάτω μας έδωσαν και κάτι, έστω μια διεθνή ακτινοβολία που πέρασε και στον τουρισμό, μέχρι να βγάλουμε τα ματάκια μας μόνοι μας λόγω της απληστίας του Ελληναρά που ανέβασε τις τιμές και έστειλε τους τουρίστες στην Τουρκία, ε τότε οκ, ας τα ρίξουμε εκεί...

Last edited:
Τα έργα για του ολυμπιακούς δεν ήταν μόνο τα στάδια (που τα άφησαν στην τύχη τους μετά), οι γέφυρες του Καλατράβα, και άλλα διακοσμητικά. Είμαι περίεργος αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί θα είχαν γίνει τόσο γρήγορα έργα όπως το νέο αεροδρόμιο, το τραμ, το μετρό, η αττική οδός, ο προαστιακός (κάποια από τα μεγαλύτερα έργα); Είμαι σίγουρος ότι ακόμα θα ήταν στις μελέτες, και όποιος τα έχει χρησιμοποιήσει καταλαβαίνει πόσο εξυπηρετούν, αν μη τι άλλο τους κατοίκους της Αθήνας...

Με συγχωρείς αλλά αυτό μου θυμίζει ένα γνωστό μου, που προτιμάει να πάρει δάνειο και όχι να αποταμιεύσει τα χρήματα που χρειάζονται, γιατί "αν δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής τα ξοδεύεις". Δανείζεται με 8% αντί να αποταμιεύει με 1%, επειδή δεν μπορεί να κουμαντάρει τα οικονομικά του.

Τα έργα υποδομής έπρεπε να γίνουν και χωρίς τους αγώνες. Αν χρειάζεται "βούρδουλας" γι αυτό, τότε είμαστε για λύπηση. Ευτυχώς φυσικά δεν είναι έτσι.

Όλα ήταν προγραμματισμένα ανεξάρτητα από τους ολυμπιακούς. Και τώρα γίνονται νέα και προχωρούν τα παλιότερα. Χωρίς - μεγάλες- καθυστερήσεις.

Δηλαδή φτιάχνεις μετρό και Αττική οδό π.χ. για τον ένα μήνα των αγώνων? Μην τρελαθούμε.

Όσο για την ταχύτητα εκτέλεσης, είναι μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για κακοτεχνίες, αναθέσεις και αδιαφάνεια. Να λείπει.

Όσο για την ταχύτητα εκτέλεσης, είναι μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για κακοτεχνίες, αναθέσεις και αδιαφάνεια. Να λείπει.

Σαν να λέει ο βιαστής στο θύμα του "ναι, αλλά σου χάρισα ένα υπέροχο παιδί"

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ-ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΒΕΒΑΙΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50. ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 75 ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΤΕ ΣΠΑΤΑ-ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 70. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ. ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ "ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ".

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ "ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ".

Eκεί βρίσκεται η αλήθεια δυστυχώς, στη χώρα που ζούμε... Αν δεις για τι έργα έχουν γίνει προμελέτες (ή και πιο οριστικές) σήμερα και πόσα απ'αυτά έχουν βρει το δρόμο τους προς πραγματοποίηση θα εκπλαγείς....

.... αυτή την αρλούμπα της περηφάνιας ποτέ δεν την κατάλαβα. Έγινα δηλαδή καλύτερος εγώ επειδή τρέχει γρήγορα ο Κεντέρης?

Όλα τα είχε η μαργιορή..

... ο ντοπαρισμένος Κεντέρης.....

Με συγχωρείς αλλά αυτό μου θυμίζει ένα γνωστό μου, που προτιμάει να πάρει δάνειο και όχι να αποταμιεύσει τα χρήματα που χρειάζονται, γιατί "αν δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής τα ξοδεύεις". Δανείζεται με 8% αντί να αποταμιεύει με 1%, επειδή δεν μπορεί να κουμαντάρει τα οικονομικά του.

Τα έργα υποδομής έπρεπε να γίνουν και χωρίς τους αγώνες. Αν χρειάζεται "βούρδουλας" γι αυτό, τότε είμαστε για λύπηση. Ευτυχώς φυσικά δεν είναι έτσι.

Όλα ήταν προγραμματισμένα ανεξάρτητα από τους ολυμπιακούς. Και τώρα γίνονται νέα και προχωρούν τα παλιότερα. Χωρίς - μεγάλες- καθυστερήσεις.

Δηλαδή φτιάχνεις μετρό και Αττική οδό π.χ. για τον ένα μήνα των αγώνων? Μην τρελαθούμε.

Φυσικά και δεν φτιάχνεις για ένα μήνα τα έργα, αλλά όλα αυτά τα έργα ήταν προγραμματισμένα για πολλές δεκαετίες, όμως αν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί ακόμα στον προγραμματισμό θα ήταν, ή αμφιβάλλεις; [το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου που θα αποσυμφορήσει την πόλη αφού το αεροδρόμιο που υπάρχει τώρα είναι κάτι ανάλογο με αυτό του Ελληνικού το συζητούν 20 χρόνια τώρα, και ακόμα δεν υπάρχει κάτι οριστικό] Καλώς ή κακώς το ελληνικό κράτος λειτουργεί με αυτές τις λογικές. Εξάλλου δεν τα λέω εγώ, όλοι οι υπεύθυνοι αυτά έλεγαν, ότι οι Ολυμπιακοί είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί η Αθήνα με διάφορα αναγκαία έργα...