Του φτωχού τ’αρνί

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Σε κάποια τηλεοπτική συζήτηση πριν από λίγα χρόνια, σχετικά με τις ατέλειες των σχολικών βιβλίων και ιδικά αυτό των θρησκευτικών, ακούστηκε από τον υποστηρικτή τους ότι τα καινούργια είναι πολύ καλλίτερα από τα παλιά και είναι πιο κατανοητά από τους μαθητές!!!
Είναι από τις περιπτώσεις που σου έρχεται να σπάσεις την τηλεόραση, μια και δεν μπορείς να καρπαζώσεις τους ομιλούντες.
Και εξηγούμε με ένα παράδειγμα:
Χρησιμοποιούμε συχνά στις εκφράσεις μας λόγια όπως: Αναζητείτο κάποια Ιφιγένεια, ή Δώρα των Δαναών, κλπ. Όλοι μας λίγο ως πολύ καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν αυτά.
Υπήρχε κάποτε μία αρκετά διαδεδομένη φράση που προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη: Του φτωχού τ’αρνί.
Υπήρξε και τίτλος θεατρικού έργου.
Οι άνθρωποι της γενιάς μου καταλάβαιναν το νόημα αυτής της φράσης. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους νεότερους, αυτούς που είχαν ...την τύχη να διδαχθούν θρησκευτικά από τα νέα βιβλία.
Την ιστορία αυτή την θυμάμαι από την πρώτη γυμνασίου.
Ανέφερε λοιπόν το τότε βιβλίο και μας το δίδαξε και ο θεολόγος, ότι ο βασιλιάς Δαβίδ έβαλε στο μάτι την γυναίκα του στρατηγού του Ουρίου την Βηρσαβεέ. Για να πραγματοποιήσει τον άνομο σκοπό του διέταξε και έβαλαν τον στρατηγό σε επικίνδυνη θέση κατά την μάχη, έτσι ώστε η εξόντωσή του ήταν προδιαγεγραμμένη. Μετά τον θάνατο (φόνο) του στρατηγού, το πεδίο ήταν ελεύθερο για να παρηγορήσει την χήρα.
Έξαλλος ο προφήτης Νάθαν, φθάνει φουριόζος στο παλάτι και του λέει:

Βασιλιά μου, στη χώρα σου έγινε ένα φοβερό έγκλημα. Υπάρχει ένας φτωχός, ο Λάζαρος, που το μόνο από τα υπάρχοντά του είναι ένα αρνί το οποίο περιποιείται και φροντίζει σα παιδί του. Απέναντί του κατοικεί ένας πλούσιος τσιφλικάς με αναρίθμητα πρόβατα. Ο πλούσιος αυτός κάλεσε κάποιους φίλους του για φαγητό και επειδή τσιγκουνευότανε να σφάξει ένα από τα πρόβατά του, έβαλε τους υπηρέτες του και άρπαξαν το μοναδικό πρόβατο του Λάζαρου.

Ποιος είναι αυτός ο αχρείος να τον τιμωρήσω σκληρά! φώναξε οργισμένος ο βασιλιάς.
Εσύ είσαι αυτός βασιλιά μου, του απάντησε ο Νάθαν. Εσύ που αν και μπορείς να έχεις όποια γυναίκα επιθυμείς, σκότωσες το στρατηγό σου για να του αρπάξεις τη γυναίκα του.
Ο Δαβίδ συναιστάνθη το σφάλμα του και ζήτησε συχώρεση από τον Θεό. Έγραψε μάλιστα και τους περίφημους ψαλμούς που αποτελούν λογοτεχνικό αριστούργημα της Παλαιάς Διαθήκης.

Ελέησόν με, ο Θεός
Κατά το μέγα έλεός σου
Και κατά το πλήθος των οικτιρμών σου
Εξάλειψον το ανόμημά μου

Από αυτή λοιπόν την ιστορία έμεινε η φράση: Του φτωχού τ’αρνί.

Οι σημερινοί φωστήρες, για να μην σκανδαλίσουνε τα παιδιά, το μόνο που κράτησαν από όλη αυτή την περιγραφή του παλαιού βιβλίου είναι το ότι μια φορά ο Βασιλιάς Δαβίδ έπεσε σε βαρύ αμάρτημα. Όταν το συναισθάνθηκε ζήτησε συχώρεση από το Θεό και έγραψε τους περίφημους ψαλμούς...
Δηλαδή τα σημερινά παιδιά σοκάρονται ευκολότερα από τα παιδιά της εποχής μου!

Όταν κάποτε επισπεύτηκα το σχολείο των παιδιών, έπιασα κουβέντα με τον θεολόγο και του διηγήθηκα αυτή την ιστορία και τον προβληματισμό μου.
Και τι μου απάντησε;

Πρώτη μου φορά την ακούω αυτή την ιστορία!!!!!:bang:

Ο καθηγητής...:lehrer:

Ο θεολόγος...:joker:

Εγω πρωτη φορα την εμαθα την ιστορια και μαλιστα αναλυτικοτατα πριν απο μια βδομαδα οταν επρεπε να περασω στο word την εργασια μιας φιλης μου φοιτητριας της Θεολογικης:p

Είχα και εγώ εναν Καθηγητή στο Λύκειο πού διέγραφε μονοκοντυλιά την Ιστορία τού Βυζαντίου χρησιμοποιώντας πρωτόγονες ´ψευτο-μαρξίζουσες´αλλά και Αντιϊστορικές Θεωρίες κρίνοντας μια Περίοδο Χιλίων Ετών μέ σημερινές Συνθήκες.Στίς Αρχές τής Μεταπολίτευσης ο κάθε αγράμματος και αδαής πούλαγε την πραμάτειά του και στράβωνε Νέα Παιδιά.Τα ίδια δηλαδή πού κανουν και σήμερα ορισμένοι δήθεν ψευτονεωτεριστές Ιστορικοί τής Δεκάρας.
Ευτυχώς πού έψαξα διαφορετικές πηγές κυρίως Δυτικών Ιστορικών και Ξεστραβώθηκα.
Δεν βλέπω καμιά διαφορά μεταξύ τού Αγράμματου Καθηγητή Ιστορίας πού είχα και τού Θεολόγου.

Last edited:
την διδάχτηκα και γώ στο Δημοτικό.
Ίσως γιατί πήγαινα σε πειραματικό της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Βέβαια την έφερα στη μνήμη μου τώρα.
Φυσικά ποιός νοιάζεται πλέον σήμερα τι θα μάθουν τα παιδιά.
Μετά από 6 χρόνια ενασχόληση με τα βιβλία του Δημοτικού και της 1ης γυμνασίου λόγω παιδιού η αίσθηση ότι πάμε όλο και χειρότερα είναι πολύ έντονη...

Η διαφορά ανάμεσα στον θεολόγο των παιδιών του oldman και τον δάσκαλο Ιστορίας του Σπύρου είναι ότι ο πρώτος είναι απλά αμόρφωτος και ελλιπώς καταρτισμένος καθηγητής που δεν έπρεπε να έχει πάρει ποτέ πτυχίο μόνο και μόνο επειδή δεν έχει διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, ο δεύτερος ήταν ακατάλληλος να διδάξει την επιστήμη του λόγω ιδεοληψιών και στρεβλής κατάρτισης. Και οι δύο βλάπτουν την παιδεία των νέων το ίδιο, για να παραφράσω τον μεγάλο Αλεξανδρινό. Παρεμπιπτόντως και εγώ είχα στο Γυμνάσιο αρχές της δεκαετίας του '80 καθηγητή μαθηματικών που αγνοούσε βασικές έννοιες.

Απάντηση: Re: Του φτωχού τ’αρνί

Η διαφορά ανάμεσα στον θεολόγο των παιδιών του oldman και τον δάσκαλο Ιστορίας του Σπύρου είναι ότι ο πρώτος είναι απλά αμόρφωτος και ελλιπώς καταρτισμένος καθηγητής που δεν έπρεπε να έχει πάρει ποτέ πτυχίο μόνο και μόνο επειδή δεν έχει διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, ο δεύτερος ήταν ακατάλληλος να διδάξει την επιστήμη του λόγω ιδεοληψιών και στρεβλής κατάρτισης. Και οι δύο βλάπτουν την παιδεία των νέων το ίδιο, για να παραφράσω τον μεγάλο Αλεξανδρινό. Παρεμπιπτόντως και εγώ είχα στο Γυμνάσιο αρχές της δεκαετίας του '80 καθηγητή μαθηματικών που αγνοούσε βασικές έννοιες.

Υπάρχει και μιά ακόμα διαφορά Κώστα.
Πώς τέτοιοι Θεολόγοι ευκολα ανακαλύπτονται ..
Ομως αντίστοιχοι Αγράμματοι Φιλόλογοι έχουν επανειλημένα Χειροκροτηθεί απο τούς Ημιμαθείς.
Οι δεύτεροι εκμεταλλεύτηκαν τήν άγνοια τού κόσμου ,αυτοπροσδιορίστηκαν ´προοδευτικοί´και Τυφλωναν και τυφλώνουν γενιές Παιδιών.
Αλλως τε τά Θρησκευτικά οπως γίνονται είναι απολύτως βαρετό μάθημα ,ενώ αντιθέτως η Ιστορία ειναι βασικότατο.

Last edited:
Και η ιστορία όπως διδάσκεται στο γυμνάσιο και λύκειο, κυρίως από καθηγητές των ξένων γλωσσών κι όχι από ιστορικούς, είναι πολύ βαρετό μάθημα.

Σπύρο, στο σχολείο έμαθα ότι η επανάσταση του 21 ήταν Εθνική και Πανελλαδική (εδώ γελάμε, οι κοτζαμπάσηδες βοήθησαν κι αυτοί μάλλον).
Επίσης έμαθα ότι η Ελλάδα πάντα έκανε αμυντικούς πολέμους.
Επίσης ότι είχαμε μόνο ήρωες και 2-3 προδότες (ενώ ισχύει το αντίθετο).
Είχαμε πάλι (έμαθα στο σχολείο) ολόκληρο το Έθνος να αντιστέκεται στους Γερμανούς (ξεχνάμε φυσικά τους ταγματαλήτες και τους Κολωνακιώτες - τίνος είναι ρε γυναίκα τα παιδιά)
Έμαθα ότι οι Έλληνες πολέμησαν την Δικτατορία του 1967 (μπουαχαχαχαχαχαχα).
Και 10000 άλλες τέτοιες πίπες.
Αλλά τι να περιμένω από κάποιους που ονόμασαν εθνάρχη τον Καραμανλή (και τον Βενιζέλο να πάω παλιότερα ή ονόμασαν γέρο της Δημοκρατίας τον παπατζή).

Η Αγια Γραφη αν την κατανοουσαν οσοι υποδυονται τους.... θεολογους ....την διαβαζαν τοσα χρονια θα καταλαβαιναν οτι λεει ακομα και για την ταξικη παλη και για την εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο την οποια ανεφερε ο Μαρξ κατι χιλιαδες χρονια μετα ......

αμα ρωτησεις καποιον θεολογο που το αναφερει αυτο ; ...απλα θα κοιταει το φεγγαρι!

Σπύρο, στο σχολείο έμαθα ότι η επανάσταση του 21 ήταν Εθνική και Πανελλαδική (εδώ γελάμε, οι κοτζαμπάσηδες βοήθησαν κι αυτοί μάλλον).
Επίσης έμαθα ότι η Ελλάδα πάντα έκανε αμυντικούς πολέμους.
Επίσης ότι είχαμε μόνο ήρωες και 2-3 προδότες (ενώ ισχύει το αντίθετο).
Είχαμε πάλι (έμαθα στο σχολείο) ολόκληρο το Έθνος να αντιστέκεται στους Γερμανούς (ξεχνάμε φυσικά τους ταγματαλήτες και τους Κολωνακιώτες - τίνος είναι ρε γυναίκα τα παιδιά)
Έμαθα ότι οι Έλληνες πολέμησαν την Δικτατορία του 1967 (μπουαχαχαχαχαχαχα).
Και 10000 άλλες τέτοιες πίπες.
Αλλά τι να περιμένω από κάποιους που ονόμασαν εθνάρχη τον Καραμανλή (και τον Βενιζέλο να πάω παλιότερα ή ονόμασαν γέρο της Δημοκρατίας τον παπατζή).

Καμιά αντίρρηση..
Εγώ δεν πρόλαβα την αντίσταση τής Χούντας( :D) γιατί ημουν μαθητής επί Χουντας (2α Γυμνασίου ήμουν οταν άλλαξε το Καθεστώς) και γενικώς μάς τρέχανε καθε 15ημερο στον Κουρέα.(:fahne90:).........
To νά πείς την Ιστορία απο διαφορετικές Πηγές σαφώς και έχει αξία
Αλλά το να ακυρωνεις Ιστορικές Περιόδους με μιά μονοκοντυλιά δεν διαφέρει απο την Ιστορια που διδάχτηκες.
Κακά τά ψεμματα.
Ετσι οπως ειναι το Σχολειό ουτε να ψάξεις μονος δέν σέ ωθεί..
Και τελικά οποιος ενδιαφερεται ψαχνει και διαβάζει διαφορετικές Πηγές ,μεγαλύτερος πιά.
Απ´εκει και πέρα βγάζει ο καθενας τά συμπεράσματα του...

Για νε λέμε πάντως και του στραβού το δίκαιο, η Παιδεία μας, ευτυχώς που μας έδωσε το δικαίωμα της κριτικής και της άποψης (ας είναι καλά ο Αντρέας - να πω κι εγώ μια φορά έναν καλό λόγο γι αυτόν).
Αντίθετα, πολλοί "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι (μπουαχαχαχαχαχα) πιστεύουν την Ιστορία τους ως Κοράνι

Re: Απάντηση: Του φτωχού τ’αρνί

Για νε λέμε πάντως και του στραβού το δίκαιο, η Παιδεία μας, ευτυχώς που μας έδωσε το δικαίωμα της κριτικής και της άποψης (ας είναι καλά ο Αντρέας - να πω κι εγώ μια φορά έναν καλό λόγο γι αυτόν).
Αντίθετα, πολλοί "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι (μπουαχαχαχαχαχα) πιστεύουν την Ιστορία τους ως Κοράνι

Kαλα, αποψη μου ειναι οτι ακριβως το αντιθετο συμβαινει με την παιδεια μας και με ολο το εκπαιδευτικο συστημα, το οποιο μπαζει απο παντου...

Προσφατο παραδειγμα..Συγγενικο μου προσωπο που ανελαβε καθηκοντα διευθυντη σε Λυκειο υποβαθμισμενης περιοχης της Θεσσαλιας (περιοχη με πολλους αθιγγανους/εγκληματικοτητα, γενικα ξεχασμενη απ το Θεο), με προσωπικη πρωτοβουλια και εξοδα επικοινωνουσε με το Σερν επι 1 χρονο, ωστε να γινει μια ομαδα μαθητων δεκτη να παρακολουθησει απο κοντα τα πειραματα.

Οντως το Σερν δεχτηκε(σε ημερομηνια 1 χρονο μετα...).

Τα εξοδα ομως υπερβαινουν κατα πολυ το μεσο προυπολογισμο για παιδια τετοιων οικογενειων, και πλεον εχει επιδοθει σε σαφαρι να βρει επιδοτησεις.

Καποιες υποσχεσεις απο φορεις υπαρχουν, αλλα και αυτες μετα απο πολυ κοπο και ισως και να μην εκπληρωθουν.

Στα λογια θελουμε αναβαθμισμενη παιδεια, στα εργα ομως στελνουμε τα παιδια να κανουν 5μερη στον Κιαμο και τον Τσαλικη..

Σορρυ για το οφφτοπικ, αν θελετε να συζητησουμε για τα προβληματα της δευτεροβαθμιας, των καθηγητων, των μαθηματων και της γενικοτερης καταστασης που επικρατει στο ελληνικο σχολειο, θα χαρω να συμμετασχω.

btw ωραια η ιστοριουλα με το Βασιλια, δεν την ηξερα..

Φίλε Chris85, μιλάω για την νοοτροπία και τις απόψεις που έχουμε και μπορούμε και κάνουμε τέτοιους διαλόγους.
Και σ αυτό κομμάτι ρόλο έπαιξαν και οι δάσκαλοι μας.

Δημητρη μου σορρυ αν κανω λαθος, αλλα πιστευω οτι πλεον ελαχιστοι δασκαλοι ανταποκρινονται σ αυτο που περιγραφεις..Και σ αυτο πιστευω πως επαιξε ρολο η συνειδητη και συνεχης υποβαθμιση του επαγγελματος του δασκαλου/καθηγητη και του εκπαιδευτικου συστηματος συνολικα, την τελευταια 15ετια..Αν επιτρεπεται, ποτε τελειωσες με την 2βαθμια εκ/ση? Γιατι εγω πριν 5 χρονια που τελειωσα, θυμαμαι μερικους καθηγητες να αργουν 15λεπτα, αλλους να κανουν μαθημα μονο σε τμηματα που εχουν φροντιστηρια (και στα αλλα να μιλανε για ...τον Παναθηναικο) και ελαχιστους να σκιζονται για τον μαθητη (συνολικα ειχα την τιμη να ειμαι μαθητης 4-5 τετοιων καθηγητων).

Στο λύκειο μου μια χρονιά, δίδαξε ιστορία ο μαθηματικός μας.

Το 94 αν θυμάμαι καλά.

Τι ευθύνες να ζητήσεις από αυτόν τον άνθρωπο?:nounder:

Re: Απάντηση: Του φτωχού τ’αρνί

Το Δημοτικό το τελείωσα το 1985 (νομίζω δλδ. το 1973 γεννήθηκα)

Τοτε σαφως και μιλαμε για αλλες εποχες..Οποτε δεν εχω λογο να διαφωνησω μαζι σου για εκεινη την περιοδο και δεχομαι οτι λες.