«Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

Aggelos M.

AVClub Fanatic
19 June 2006
11,325
Παραθετω ενα αποσπασμα που δημοσιευσε ο Μ.Λεανης στην Sportday (από μηνυμα αναγνωστη του):

«Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

«Οκτώ ώρες δουλειά, μιάμιση ώρα να πας και να 'ρθεις στη δουλειά, οκτώ ώρες ύπνος, δύο ώρες για φαγητό, μία ώρα για καθαριότητα και φροντίδα του σώματος, μία ώρα για περπάτημα ή γυμναστική, μιάμιση ώρα για να δεις τηλεόραση και μία ώρα για διάφορες άλλες υποχρεώσεις, μας κάνουν σύνολο 24 ώρες. Δηλαδή ένας υγιής εργαζόμενος, χωρίς παιδιά, χωρίς άλλες υποχρεώσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά βίας θα βρει χρόνο για να διαβάσει ένα βιβλίο, να ακούσει προσεκτικά ένα δίσκο κλασικής μουσικής ή να ενημερωθεί απ' την εφημερίδα του. Ολα αυτά συνήθως τα μεταθέτει στο Σαββατοκύριακο, μαζί με όποιας μορφής διασκέδαση, εκδρομή ή απόλαυση μιας συναυλίας ή ενός θεατρικού έργου (που κι αυτά δεν συνιστούν πάντα πνευματική απόλαυση).

Να τη, λοιπόν, η ζωή ενός μικρομεσαίου αστού. Ενός θετικού γενικά προσώπου, που δεν μπεκροπίνει, δεν χάνει τις ώρες του στα καφενεία και στις συζητήσεις, που δεν αναρωτιέται γιατί ο Μπέκετ, ο Σκαλκώτας, ο Στάινμπεργκ και ο Ρίλκε έγραψαν αυτά που έγραψαν, που ποτέ του δεν θα διαβάσει Πλάτωνα, Αριστοτέλη ή Σαρτρ!

Αυτός ο πληροφορημένος άνθρωπος θα σταθεί με απορία μπρος στις κατασκευές των σημερινών εικαστικών σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί, θα πάει πιθανώς σε μια παράσταση χοροθεάτρου, θα δει οπωσδήποτε μια ταινία τον μήνα, αλλά δεν θα έχει ποτέ χρόνο και διάθεση να ζήσει ή να συζητήσει σε βάθος τις εντυπώσεις του.

Οταν με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσει παιδιά, άρρωστους γονείς, βαρετή σχέση, περιττά κιλά, εξοχικό και τα σχετικά γκάτζετ, τότε είναι σίγουρο πως κάθε σκέψη για το ποιος είναι και τι κάνει πάει περίπατο και ο φιλαράκος μας μεταλλάσσεται στον αδιάφορο μέτριο ανθρωπάκο, τον συμπαθή εκείνον δημοκράτη που είναι συμβιβασμένος με τη μετριότητα και την ανημπόρια του.

Ετσι, αναπαράγονται η μελαγχολία που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες, ο προστατευτικός πέπλος του καρτεσιανικού καθωσπρεπισμού και η ηθική μέση άποψη. Οποιος έχει χρόνο για φλερτ, για έρωτα, για ποτό, για καφενεία, διάβασμα ή χάζεμα, για παρέα και κουβέντα, εκλαμβάνεται σαν ιδιόρρυθμος ή ψώνιο. Η παραχώρηση χρόνου σε μη παραγωγικές (οικονομικά επωφελείς) δραστηριότητες ή η προσπάθεια να ξεφύγει από την ιδιώτευση (από την ηλιθιότητα, όπως πιστεύει ο Θουκυδίδης, στην οποία ξεπέφτει ο άνθρωπος που αρνείται να είναι πολίτης και που οι Γάλλοι ονομάζουν idiot) θεωρείται ύποπτη. Το σύνθημα σε πολυκατοικία του Παγκρατίου έλεγε ότι "του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες". Το "πεσόντες" μάς το δείχνει καλά. Δεν είναι οι άνθρωποι κατ' ανάγκην κακοί. Πεσόντες είναι οι περισσότεροι. Θύματα της αδυναμίας τους. Ισως και να μην άξιζαν καλύτερη ζωή. Τι να το κάνει ολόκληρο ελεύθερο οκτάωρο ο άδειος;

Εγώ κλαίω αυτόν που το θέλει και δεν το έχει. Κάποιοι είναι ασυμβίβαστοι, τρελοί και ονειροπόλοι. Κάποιοι θέλουν να ζουν την κάθε μέρα με θάμβος! Οι πεσόντες μπορεί και να θέλουν να είναι πεσόντες. Γι' αυτό κι εγώ θα έγραφα στον τοίχο: "Τόλμα να πάρεις τον χρόνο που γουστάρεις"!».

Καποιος εδω μεσα εγραφε στην υπογραφη του οτι θελει να νοικιασει χρονο για να δει μια ταινια...

Πρεπει να γραψει καποιος και για τους πεσοντες του 12ωρου και του επταημερου. Εκει ειναι τα δραματα.

καποιος ειπε καποτε βρειτε που μπορω να παω να αγορασω λιγο χρονο....

"Τόλμα να πάρεις τον χρόνο που γουστάρεις"

Τον παιρνω...αλλα τον ξοδευω στο ιντερνετ, στο φραπε , στα μπουζουκια , στα... στα.. και σε ολη τη ''φαστ φουντ'' ζωη μου....

Ο ....πεσων !!!

Re: Απάντηση: «Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

Πρεπει να γραψει καποιος και για τους πεσοντες του 12ωρου και του επταημερου. Εκει ειναι τα δραματα.

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

8ωρο? Απο ποτε ρε παιδια εχουμε 8ωρο και δεν το εχω παρει χαμπαρι?

Εδω και κοντα 20 χρονια που ειμαι "ενεργος" στην αγορα δεν εχω δουλεψει ποτε 8ωρο.... την τρελλα μου, μας κοροιδεψαν ολους μας.

Μηπως εγραψε ο Λεανης και πως θα μπορουσαμε να το αλλαξουμε αυτο?

Γιατι τετοια εξυπνα υπαρχουν πολλοι που λενε αλλα για την ταμπακιερα τιποτα...η μαλλον στο δια ταυτα κανουν κωλοτουμπες γιατι εχουν να συντησρησουν τα Cayene τους....:twoguns:

Ολα υπερ της αποδοτικοτητας και της ανταγωνιστικοτητας....αντε αγορια μου να δω σε ποιους θα πουλατε τα προιοντα σε λιγο καιρο εφοσον στο βωμο του γρηγορου κερδους καταστρεφετε μεσομακροπροθεσμα την ιδια σας την αγορα... αλλα τοτε θα ειναι αργα αγορινες:ernaehrung004:

Ολα υπερ της αποδοτικοτητας και της ανταγωνιστικοτητας....αντε αγορια μου να δω σε ποιους θα πουλατε τα προιοντα σε λιγο καιρο εφοσον στο βωμο του γρηγορου κερδους καταστρεφετε μεσομακροπροθεσμα την ιδια σας την αγορα... αλλα τοτε θα ειναι αργα αγορινες:ernaehrung004:
Μπα....Το ότι τα αγοράζουμε (τα υλικά αγαθά) δεν σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούμε κιόλας....

Ακου εκει 8 ωρο ΜΠΟΥΧΑΧΑΧΑ ....ξερω και γω ενα....:flipout:

Με μισο ματι βλεπουν ολοι αυτους που γευγουν στο 8 ωρο... η ειναι ψεμμα?

Γιατι ο Ελληνας που ειναι παντα της υπερβολης πιστευει πως πρεπει να " δουλευει" εως αργα πολυ αργα για να γινει τι? ....στελεχος δηλαδη τι ρε παιδια τι ειναι αυτο το στελεχος? τρωγεται.... Κοροιδα πιαστηκαν ολα τα ελληνικα γιαππακια ....γιαυτο και εγω θα παρω τα βουνα με τα αλογακια και τα λοιπα ζωακια μου και θα τους χαιρεταω... -bye-

8ωρο? Απο ποτε ρε παιδια εχουμε 8ωρο και δεν το εχω παρει χαμπαρι?

Εδω και κοντα 20 χρονια που ειμαι "ενεργος" στην αγορα δεν εχω δουλεψει ποτε 8ωρο.... την τρελλα μου, μας κοροιδεψαν ολους μας.

Μηπως εγραψε ο Λεανης και πως θα μπορουσαμε να το αλλαξουμε αυτο?

Γιατι τετοια εξυπνα υπαρχουν πολλοι που λενε αλλα για την ταμπακιερα τιποτα...η μαλλον στο δια ταυτα κανουν κωλοτουμπες γιατι εχουν να συντησρησουν τα Cayene τους....:twoguns:

Αν επιτρεπετε θα ηθελα να ρωτησω γιατι δεν δουλευετε 8 ωρο ? Επειδη δεν βγαινετε λογω υποχρεωσεων(οποτε ειστε ενας αξιοθαυμαστος πεσων και ταπεινα εκφραζω τον σεβασμο μου ) η για να συντηρησετε καποιες καταναλωτικες συνηθειες τις οποιες κατηγορειτε ?

Φυσικα την ερωτηση αυτη την απευθυνω και σε αλλους οπως και επισης στον εαυτο μου ....

Μπα....Το ότι τα αγοράζουμε (τα υλικά αγαθά) δεν σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούμε κιόλας....

μα δεν θα μπορεις να τα αγορασεις τοτε που θα εχουν μεταφερθει ολα στην Ανατολικη Ευρωπη, Ινδια, Κινα κλπ κλπ δεν εχεις δουλεια απλα...εως... την επομενη μεγαλη κριση........

Παντως, υπαρχουν και πολλοι που δουλευουν πολυ λιγοτερο απο 8 ωρες. Ισως μαλιστα το 8ωρο να ειναι και πανω απο το μεσο ορο.

Last edited:
Εάν ο άνθρωπος εγκλωβιστεί στά γρανάζια της καθημερινότητας καί ανέβει στό τραίνο τής ρουτίνας ο τελικός προορισμός του δέν θά είναι ευνοικός γιά αυτόν..........................

Αν επιτρεπετε θα ηθελα να ρωτησω γιατι δεν δουλευετε 8 ωρο ? Επειδη δεν βγαινετε λογω υποχρεωσεων(οποτε ειστε ενας αξιοθαυμαστος πεσων και ταπεινα εκφραζω τον σεβασμο μου ) η για να συντηρησετε καποιες καταναλωτικες συνηθειες τις οποιες κατηγορειτε ?

Φυσικα την ερωτηση αυτη την απευθυνω και σε αλλους οπως και επισης στον εαυτο μου ....

Προσωπικα δεν δουλευα παλιοτερα 8 ωρο γιατι αναλαμβανα οσα περισσοτερα μπορουσα ... το γνωστο παραμυθι (12ωρα)

Πλεον το εχω μαθει το μαθημα μου και οταν δεν δουλευω 8ωρο ειναι λογω αυξημενων υποχρεωσεων της θεσης μου ...δηλαδη μπραβο μου...τα καταφερα (αει σηχτιρ) και αυτοεγκλωβιστηκα. Απλα τελευταια το κοντρολαρω καλυτερα εδω πανω ενω παλαιοτερα στην Ελλαδα ηταν πολυ αγρια τα πραγματα.

Μάλλον επειδή τους περισσότερους τους υποχρεώνουν οι εργοδότες σε απλήρωτες υπερωρίες.

Αν μου επιτρεπεις μια ερωτηση.

Ξερεις τι ακριβως γινεται στον Ιδιωτικο τομεα?

Αυτο ειναι το καθεστως πλεον. Αν μιλησεις για 8ωρο θα σε περασουν για γραφικο πλεον, εκει καταντησαμε...

Μάλλον επειδή τους περισσότερους τους υποχρεώνουν οι εργοδότες σε απλήρωτες υπερωρίες.

Τους ''υποχρεωνουν'' πραγματικα η οι ιδιοι λογω της προσωπικης τους φιλοδοξιας αποφασιζουν να θυσιασουν τον προσωπικο τους χρονο προς χαρη ενος τροπου ζωης που ονειρευονται να εχουν ?

Πχ γνωριζω υπευθυνο τμηματος που ουσιαστικα απαιτησε το 8ωρο του προς χαρη αυτου του χρονου που λεγαμε...αλλα θυσιασε τα οφελη που απεκτησαν αλλοι ομοβαθμοι του. Θεμα προτεραιοτητων ισως....προφανως για να παει μια εκδρομη με την οικογενεια του δεν χρειαζεται το καγιεν του...

Ποσοι εχουν την δυνατοτητα να απαιτησουν κατι τετοιο ?Απο ενα σημειο και μετα λιγοι...ισως πρεπει να θεσουν τις προτεραιοτητες τους πριν βρεθουν σε αυτο το σημειο...

Last edited:

Α και κατι ακομα. Αναφερομαι στους εργοδοτες και οχι στους καταναλωτες.

Αν μου επιτρεπεις μια ερωτηση.

Ξερεις τι ακριβως γινεται στον Ιδιωτικο τομεα?

Αυτο ειναι το καθεστως πλεον. Αν μιλησεις για 8ωρο θα σε περασουν για γραφικο πλεον, εκει καταντησαμε...

Δεν σε προλαβα..ναι γνωριζω πολυ καλα .....

Γιατι δεν δουλευουμε 8ωρο? Αν σκεπτομουν κακοβουλα θα θεωρουσα αυτη η ερωτηση εχει ειρωνικο χαρακτηρα. Ειναι σα να ρωτας καποιον γιατι παντρευτηκε τη Σουλα και οχι την Τζολι ή κατι τετοιο τελος παντων.

Το μυστικό ονομάζεται Time Managment, ελληνιστί διαχείριση χρόνου και δεν μιλάω κατα ανάγκη ελεύθερου, αλλά είναι ένα σεμινάριο διοιοκητικού περιεχομένου που αξιοποιοεί, τις δυνατοτητες για περισσότερο έξυπνο τρόπο εργασίας αφαιρώντας περιττές ενέργειες, με αποτέλεσμα να βρίσκεις περισσότερο ελέυθερο χρόνο.
Για παράδειγμα, με τις ευρυζωνικές συνδέσεις για πολλούς η εργασία από σπίτι μειώνει αποστάσεις.