«Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

Αν θέλετε την άποψή μου, το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι γιατί δουλεύετε πάνω από 8 ώρες, αλλά αν και οι 8 αποτελούν για πολλά επαγγέλματα πια υπερβολή. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αποδοτικότητα του εργαζομένου μέσα στον χρόνο εργασίας του έχει ανέβει πολλές φορές πάνω από αυτή του πατέρα του 20 χρόνια νωρίτερα. Αυτό το κέρδος γιατί να το καρπώνεται μόνο ο εργοδότης και όχι και ο εργαζόμενος; Γιατί δηλαδή οι συμβάσεις να είναι μόνο συμβάσεις χρόνου και οι αμοιβές με βάση αυτόν; Γιατί δεν μπαινουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών παράγοντες όπως το παραγόμενο έργο; Φυσικά πολλά επαγγέλματα δεν τα αγγίζουν τα παραπάνω. Ένας εμπορουπάλληλος για παράδειγμα δεν έχει κερδίσει και πολλά πράγματα από την τεχνολογική εξέλιξη, εκτός και αν θεωρούμε κέρδος το barcode στα ταμεία του supermarket (που είναι πράγματι μεγάλη ευκολία). Αλλά θεωρώ ότι σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους το παραγόμενο έργο του εργαζομένου έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στο οκτάωρο τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με το τί γίνοταν πριν 30 χρόνια.

Τι μου θυμίσατε!
Να δουλεύω στη δεύτερή μου δουλεία στη Πάτρα (επισκευή ιατρικού μηχανήματος) μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Καφέδες και οδήγημα για τον Πειραιά για να είμαι έγκαιρα στην υπηρεσία μου.
Και να έχεις και τους νυχτερινούς να σου λένε:
– Τσακώθηκες με τη γυναίκα σου και ήλθες πρωί-πρωί;
Και αυτά δεν τα έκανα για όχημα 4Χ4 ούτε για σκάφος. Απλά για να πληρώνω το στεγαστικό δάνειο που πήρα με το παλιό ληστρικό καθεστώς όπου τα 5 εκατομμύρια γινόντουσαν 17, και για να σπουδάσω δύο παιδιά στο κράτος της δωρεάν παιδείας.
Γι αυτό αν και λάτρης του σινεμά στα νιάτα μου, βλέπω dvd από ταινίες του 80 και του 90 και αναρωτιέμαι:
– Καλά, εγώ πού ήμουνα τότε;

Yπαρχουν "αγραφοι" νομοι των εργοδοτων που δεν καταπατωνται με ευκολια.
Η αποδοτικοτητα δεν ειναι τοσο αξιολογησιμη οσο θα επρεπε.
Στον ιδιωτικο τομεα χρυσωνεται το χαπι με "bonus" παραγωγικοτητας που σπανια ειναι ισαξιος του κοπου του εργαζομενου.
Ti Bonus τί "πόνους" ,what the hell...
Aν αρχισουν ολοι να δινουν τρελλες αυξησεις ,τοτε ολοι λοιποι θα απαιτησουν τα ιδια.Οι εργοδοτες δεν ειναι προθυμοι.Απο την αλλη, οποιος ειναι αξιος βγαζει ακρη στο τελος... Ευκολα η δυσκολα.
Ο χρονος τελος, ειναι παντα υπερ του εργοδοτη.Η πλακα ειναι οτι το 9ωρο το εχει ψυχολογικο ο εργαζομενος για να δειξει ζηλο στην δουλεια του.Δεν υπαρχει πιο ηλιθιο πραγμα.

Last edited:
Σχετικά με το αρχικό μήνυμα, θα ήθελα να σταθώ στο ότι ο αρθρογράφος υπολογίζει στα "εκ των ουκ άνευ" μιάμιση ώρα τηλεόραση. Χρειάζονται σχόλια;

Απάντηση: Re: «Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

Το μυστικό ονομάζεται Time Managment,

Σιμο αν ξαναπεις κακες κουβεντες δεν θα σου ξαναμιλησω....:slapface:

Το εχω περασει αυτο το σεμιναριο απειρες φορες αλλα τι να κανεις οταν σου λεει ο αλλος meeting στις 17:00; Αυτο σημαινει χαλαρα 19:00 με 20:00 για να φυγεις από την δουλεια.

Από την αλλη ειναι (;) επιλογη μας να παμε σε θεση που τα ωραρια ειναι αγρια μια που τα χρηματα ειναι καλυτερα αλλα από την αλλη ποσο θα σε κρατησει μια εταιρεια στην ιδια θεση αν δεν εισαι ικανος να ανεβεις παραπανω με οτι αυτο συνεπαγεται; Ασε που γινεσαι ακριβος οσο περνανε τα χρονια για την θεση αυτη. Μυλος!!!

Προσωπικα εχω καταφερει να μην διαπραγματευομαι το ΣΚ και παντα ψαχνω για καλυτερες συνθηκες -οσον αφορα το ωραριο πλεον- σε αλλες εταιρειες.

Καποιος εδω μεσα εγραφε στην υπογραφη του οτι θελει να νοικιασει χρονο για να δει μια ταινια...

Αν η ταινία, το βιβλίο ή ο δίσκος είναι σημαντικός για σένα, θα τον βρείς το χρόνο. Αν δεν σου προκύψει, θα τον κόψεις από αλλού - ακόμα και από τον ύπνο σου.
Τέτοιου είδους ασχολίες (βιβλία, δίσκους, ενασχόληση με την τέχνη) πρέπει να τις κυνηγάς κι όχι να σου τις ταϊζουν στον ελεύθερο χρόνο σου.
Τι είναι "ελεύθερος χρόνος"; Εγώ ελεύθερο χρόνο δεν είχα ποτέ. Και δουλεύω από τα 19 μου.

Αν η ταινία, το βιβλίο ή ο δίσκος είναι σημαντικός για σένα, θα τον βρείς το χρόνο. Αν δεν σου προκύψει, θα τον κόψεις από αλλού - ακόμα και από τον ύπνο σου.

Στις δύο αυτές προτάσεις συμπυκνώνεται όλη η ουσία.
:grinning-smiley-043

Το ΣΚ πλεον ειναι αδιαπραγματευτο για μενα !
Αν θελω οικογενεια ΠΡΕΠΕΙ να ειμαι στο ΣΚ Σπιτι ........

αν ημουν μονος μου το ηθελα για μενα !

Δεν θα χωνομουν μεσα στα δανεια για να δουλεψω σαν σκλαβος με το ρισκο του ατυχηματος ανα πασα στιγμη!

Πιστευω οτι δινουμε παρα πολλα στα Αφεντικα περα απο το 10 ωρο καθε μερα......

πάντως η ελληνική γλώσσα είναι περιβόλι: είμαστε οι μόνοι που ορίζουν τη Δουλειά αρνητικά - Ασχολία=αυτό που Δεν είναι σχόλη.:ernaehrung004:
Λάθος χρησιμοποίησα τη συγκεκριμένη λέξη παραπάνω...:blink: :rolleyes: :D

Re: Απάντηση: «Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

Σχετικά με το αρχικό μήνυμα, θα ήθελα να σταθώ στο ότι ο αρθρογράφος υπολογίζει στα "εκ των ουκ άνευ" μιάμιση ώρα τηλεόραση. Χρειάζονται σχόλια;

Κι έλεγα, να το πω, να μην το πω...

Αν θέλετε την άποψή μου, το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι γιατί δουλεύετε πάνω από 8 ώρες, αλλά αν και οι 8 αποτελούν για πολλά επαγγέλματα πια υπερβολή. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αποδοτικότητα του εργαζομένου μέσα στον χρόνο εργασίας του έχει ανέβει πολλές φορές πάνω από αυτή του πατέρα του 20 χρόνια νωρίτερα. Αυτό το κέρδος γιατί να το καρπώνεται μόνο ο εργοδότης και όχι και ο εργαζόμενος; Γιατί δηλαδή οι συμβάσεις να είναι μόνο συμβάσεις χρόνου και οι αμοιβές με βάση αυτόν; Γιατί δεν μπαινουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών παράγοντες όπως το παραγόμενο έργο; Φυσικά πολλά επαγγέλματα δεν τα αγγίζουν τα παραπάνω. Ένας εμπορουπάλληλος για παράδειγμα δεν έχει κερδίσει και πολλά πράγματα από την τεχνολογική εξέλιξη, εκτός και αν θεωρούμε κέρδος το barcode στα ταμεία του supermarket (που είναι πράγματι μεγάλη ευκολία). Αλλά θεωρώ ότι σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους το παραγόμενο έργο του εργαζομένου έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στο οκτάωρο τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με το τί γίνοταν πριν 30 χρόνια.

Παλιότερα πού δεν υπήρχαν Η/Υ χρειάζονταν π.χ. 12 άτομα * 8 ώρες για να παράγουν ένα Α έργο.
Σήμερα το ίδιο έργο με την βοήθεια των Η/Υ παράγεται από 3 άτομα * 8 ώρες εργασίας.
Και όχι από 12 άτομα * 2 ώρες εργασίας, δηλαδή το παραμύθι που έλεγαν κάποτε ότι με την βιομηχανική επανάσταση και με την είσοδο των μηχανών οι άνθρωποι θα δουλεύουν λιγότερο, θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο κλπ...
Απλώς τώρα παράγεται περισσότερο έργο ανά άτομο. Η ίδια πίεση, η ίδια έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Χώρια που ακριβώς επειδή χρειάζονται λιγότεροι για την ίδια δουλειά, η απειλή της ανεργίας μεγαλώνει...

τι να κανεις οταν σου λεει ο αλλος meeting στις 17:00; Αυτο σημαινει χαλαρα 19:00 με 20:00 για να φυγεις από την δουλεια.

.

Και νόμιζα πως μόνο σε μας γίνεται αυτό! Και εκεί που νομίζεις πως έχεις τελειώσει, σου πετάνε meeting για τις 17.00 ή για τις 17.30! Απίστευτο!

Είμαι δακτυλοδεικτούμενος επειδή έχω κατορθώσει να φεύγω μετά από 8.30 ώρες δουλειά αλλά και επειδή από τα 70 άτομα μόνο εγώ και μια συνάδελφος παίρνουμε όλη μας την άδεια! Αυτό μάλλον ευθύνεται και για τη στασιμότητα μου, αν και όταν πρωτο-ξεκίνησα υπήρχαν προδιαγραφές... Το να γυρνάω σπίτι όσο νωρίτερα (18.30 δηλαδή), να είμαι ήσυχος τα ΣΚ και να παίρνω όλη μου την άδεια, το πληρώνω, αλλά έτσι είναι. Επιλογές είναι αυτές.

Το φοβερό δε είναι πως αν καμιά φορά θες να φύγεις νωρίτερα (π.χ 17.00 - δηλαδή κανονικά) πρέπει να ζητήσεις άδεια και αισθάνεσαι και υποχρεωμένος!

Re: Απάντηση: Re: «Του οκταώρου οι πεσόντες ηδονίζονται με τσόντες!»

Παλιότερα πού δεν υπήρχαν Η/Υ χρειάζονταν π.χ. 12 άτομα * 8 ώρες για να παράγουν ένα Α έργο.
Σήμερα το ίδιο έργο με την βοήθεια των Η/Υ παράγεται από 3 άτομα * 8 ώρες εργασίας.
Και όχι από 12 άτομα * 2 ώρες εργασίας, δηλαδή το παραμύθι που έλεγαν κάποτε ότι με την βιομηχανική επανάσταση και με την είσοδο των μηχανών οι άνθρωποι θα δουλεύουν λιγότερο, θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο κλπ...
Απλώς τώρα παράγεται περισσότερο έργο ανά άτομο. Η ίδια πίεση, η ίδια έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Παλιότερα που δεν υπήρχαν Η/Υ ένας αρχιτέκτονας σχεδίαζε στο χέρι. Κάθε του λάθος σήμαινε κάποια ώρα διόρθωσης. Κάθε παράλληλη γραμμή σήμαινε Ταυ και τρίγωνο. Όλα τα παραπάνω έχουν απλουστευτεί στο AutoCAD. Δεν είναι απαραίτητο να ισχύει μόνο το παράδειγμα που φέρνεις παραπάνω. Μια χαρά λειτουργεί και σε ατομικό επίπεδο αν τα βάλεις κάτω από επάγγελμα σε επάγγελμα. Αυτό που εγώ έβαλα σαν προβληματισμό είναι το γιατί δεν έχει μπει το παραγόμενο έργο στην εξίσωση.

Last edited: