Τουήτερς.

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,633
Βέροια
Από καιρό με έτρωγε μία αλλαγή τουήτερς στα ηχεία μου.
Τα εξαιρετικά FOCAL TC-90TDX ενώ μου άρεζαν και μου αρέσουν, πάλιωσαν και καταπονήθηκαν αρκετά λόγω της εκλαμβανόμενης ισχύος.
Παρ' όλα αυτά άντεξαν αν και είναι σχεδιασμένα για συνεχή πρόσληψη ισχύος μόνο 12,5WRMS... μη έχοντας μαγνητικό υγρό το οποίο ως γνωστό εκτελεί χρέη ψύξης...
Έτσι σε στιγμές κεφιού έπασχαν από το φαινόμενο power compression...
Οδηγούνται τα καημένα από έναν χάφλερ των 75WRMS.
Το αποτέλεσμα ήταν να "τελειώνουν" νωρίτερα απο τις υπόλοιπες μονάδες των ηχείων μου.

Έψαχνα λοιπόν να βρώ ένα καλό και αξιόπιστο τουήτερ που να παίζει καλά... να έχει μεγάλη πρόσληψη ισχύος , να έχει παρόμοια καμπύλη απόκρισης με τα 90άρια, αλλά να ταιριάζει ακριβώς στις οπές και στα πάσα των βιδών των FOCAL...
Δηλαδή δύσκολα πράγματα έως ακατόρθωτα!

Mετά από αρκετό ψάξιμο ανά τον κόσμο... βρήκα τα μεγάφωνα που μου ταιριάζουν δίπλα μου...
Αυτά είναι τα SEAS TAF29/W.
Ένα τουήτερ με μεγάλο διάφραγμα, σχεδόν 3 πόντους.
Με συνεχή πρόσληψη ισχύος 100WRMS και με σχεδόν πανομοιότυπη καμπύλη απόκρισης με τα 90άρια.
Οι δε οπές και βίδες, ακριβώς!
Μάλιστα έχουν και μεταλλικό θόλο που είναι του γούστου μου ηχητικά.
Η δε ποιότητα κατασκευής τους κρίνεται πολύ καλή βλέποντας την άριστη στήριξη των ακροδεκτών στο σασί αλλά και το γκρι λάστιχο που περιβάλλει τον θόλο, προφανώς για μείωση των περιθλάσεων.

Βέβαια με τουήτερς της SEAS είχα παλιά μερικές τραυματικές εμπειρίες... αλλά αυτά ταιρίαζαν στην περίπτωσή μου.
Έτσι δεν έπαιρνα την απόφαση να τα τοποθετήσω και τα είχα να κάθονται μήνες στα κουτιά τους...

Εψές τα έβαλα.
Όντας εντελώς άστρωτα έπαιξα μόνο σε χαμηλές εντάσεις.
Ευτυχώς η μισητή τσιρίδα δεν εμφανίστηκε με τίποτα.
Καλό αυτό είπα...
Ανακάλυψα πως το σώμα στα μεσαία/μεσουψηλά έγινε ακόμα μεγαλύτερο!
Προφανώς και στα τουήτερς οι ίντσες πάιζουν τον ρόλο τους...
Τα όργανα της περιοχής αυτής γίναν πιο ευδιάκριτα λόγω αυξημένου σώματος ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η εστίαση και εν γένει η στερεοφωνική εικόνα.
Από την άλλη τα FOCAL παραμένουν πιο αεράτα και κρυστάλλινα με εντυπωσιακή έως άπιαστη διαύγεια...
Συγκριτικά όμως τα SEAS δείχνουν πιο ξεκούραστα και μουσικά δημιουργώντας φοβερές μεσουψηλές και τεράστια σώματα χωρίς καμία υπόνοια κούρασης.
Τα FOCAL συμπεριφέρονται σαν χειρουργικό εργαλείο ακροβατώντας όμως περίτεχνα ανάμεσα στην κούραση... και την... χαρά με την τελευταία όμως τελικά να επιβάλλεται!

Τελικά είναι δύσκολο πράγμα να τα έχεις όλα, πόσο μάλλον όταν η κατασκευή είναι εκ των προτέρων δεδομένη.
Το καλό βέβαια είναι πως τέτοιες αλλαγές μονάδων είναι ευκολότερες μέσω ενεργού κρος γιατί με παθητικό κρος τα πράγμα ασφαλώς θα ήταν δυσκολότερα.
Έτσι δεν προτείνονται αλλαγές με διαφορετικές μονάδες από τις μανίσιες, σε παθητικά ηχεία.

Εν κατακλείδι το TAF29/W είναι ένα πολύ καλό τουήτερ και αποτελεί ισχυρή βάση για επίδοξους diyers χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολλά...

Και μία ερώτηση:
Όλοι μιλάνε για στρώσιμο μονάδων επικεντρώνοντας κυρίως την προσοχή τους στο μπάσο και στους κώνους γενικά.
Ένα τουήτερ, στρώνει?????

Attachments

• DSC01029.JPG
    DSC01029.JPG
    90 KB · Views: 93
  • DSC01032.JPG
    DSC01032.JPG
    111.1 KB · Views: 77
Ανέκαθεν ο ανεστραμμένος θόλος είχε τον δικό του "ιδιαίτερο" ηχητικό χαρακτήρα...Αλλοι τον μισούν, άλλοι τον ερωτεύνται...
Πιστεύω όμως ότι αν του κάτσει καλά η εφαρμογή και το κροσσάρισμα, παραμένει μια από τις πιο ...."γοητευτικές" μονάδες... :ernaehrung004:

Ρε φιλαράκ, τι κάθεσαι και παιδεύεσαι?

Πάρε 2 μάγκια MG12 ή σαν τα θκαμ, Κόψτα με το ενεργό στους 100 κύκλους (με το παθητικό τους κρος με αναβαθμισμένα υλικά) και από κάτω βάρα κανα δυο κιλοβάττια σε μεγάλα μεγάφωνα με κλειστές καμπίνες.

Θα παίξεις λίγο με τις αποκοπές αλλά το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θες...μάνα μου!

Χρόνια πολλά ρε φιλαράκ, πολυ γουστάρω που ξανάρχισες να γράφεις.

Θεοθάν ο χαρακτηρισμός "γοητευτικές" είναι απόλυτα εύστοχος!

Νίκο προχώρα.
Το τουητεράκι είναι καλό.
Προσπάθησέ το με τον Μανώλο και για ενεργή κατάσταση.
Πολύ θα ήθελα να ακούσω ένα πανάκριβο cressedo και ίσως το τολμούσα, αλλά έχει διαφορετική καμπύλη και ήθελε πολύ μαγείρεμα με διαφορετικών δυνατοτήτων κροσσόβερ απ' αυτό που διαθέτω.
Ίσως στο μέλλον...

Στέργιο φχαριστώ ρε φιλαράκ.
Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους!

Έψαχνα λοιπόν να βρώ ένα καλό και αξιόπιστο τουήτερ που να παίζει καλά... να έχει μεγάλη πρόσληψη ισχύος , να έχει παρόμοια καμπύλη απόκρισης με τα 90άρια, αλλά να ταιριάζει ακριβώς στις οπές και στα πάσα των βιδών των FOCAL...
Δηλαδή δύσκολα πράγματα έως ακατόρθωτα!

Mετά από αρκετό ψάξιμο ανά τον κόσμο... βρήκα τα μεγάφωνα που μου ταιριάζουν δίπλα μου...
Αυτά είναι τα SEAS TAF29/W.
Ένα τουήτερ με μεγάλο διάφραγμα, σχεδόν 3 πόντους.
Με συνεχή πρόσληψη ισχύος 100WRMS και με σχεδόν πανομοιότυπη καμπύλη απόκρισης με τα 90άρια.
Οι δε οπές και βίδες, ακριβώς!
Μάλιστα έχουν και μεταλλικό θόλο που είναι του γούστου μου ηχητικά.
Η δε ποιότητα κατασκευής τους κρίνεται πολύ καλή βλέποντας την άριστη στήριξη των ακροδεκτών στο σασί αλλά και το γκρι λάστιχο που περιβάλλει τον θόλο, προφανώς για μείωση των περιθλάσεων.
´´
´´
´´
´´
Ευτυχώς η μισητή τσιρίδα δεν εμφανίστηκε με τίποτα.
Καλό αυτό είπα...
Ανακάλυψα πως το σώμα στα μεσαία/μεσουψηλά έγινε ακόμα μεγαλύτερο!
Προφανώς και στα τουήτερς οι ίντσες πάιζουν τον ρόλο τους...
Τα όργανα της περιοχής αυτής γίναν πιο ευδιάκριτα λόγω αυξημένου σώματος ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η εστίαση και εν γένει η στερεοφωνική εικόνα.
Από την άλλη τα FOCAL παραμένουν πιο αεράτα και κρυστάλλινα με εντυπωσιακή έως άπιαστη διαύγεια...
Συγκριτικά όμως τα SEAS δείχνουν πιο ξεκούραστα και μουσικά δημιουργώντας φοβερές μεσουψηλές και τεράστια σώματα χωρίς καμία υπόνοια κούρασης.

όλα καλά, αλλά πώς έκατσε το στρογγυλό σασί του Seas στην τετράγωνη πατούρα ?

Εχω την υποψία ότι οι μεσαίες σου έφτιαξαν όχι μόνο λόγω του μεγαλύτερου διαφράγματος αλλά και της διαφοροποιησης των ακουστικών κέντρων. Μαλλον με τον προεξέχωντα θόλο, σου "ήρθαν" οι φάσεις καλύτερα.

Σωστή η παρατήρησις Johnjohn!

Ποτέ όμως δεν είχα "πατουριάσει" τα Focal!
O φελλός τρυγύρω και μέχρι το πάνω γούφερ εξομάλυνε την όλη κατάσταση.
Εξ' άλλου και τα γούφερ δεν είναι χωνευτά γιατί απλά το προφίλ τους είναι φάλτσο και δεν προτείνεται η "χώνευση".
Οπότε τα υπόλοιπα ήταν εύκολα!
Ευτυχώς δηλαδή γιατί δεν είχα και πολύ όρεξη... για νέες καμπίνες...

Πάντως επειδή τα 2Χ8" τα χρησιμοποιώ από τα 260 έως τα 1800 χέρτζ ίσως το μεγαλύτερο διάφραγμα των SEAS να είναι συναφέστερο με τα τεράστια για τα περισσότερα ηχεία, midrange.

δηλαδή έχεις ντύσει την μπαφλα με φελλό καταλληλου παχους αγκαλιάζοντας τα μεγάφωνα? αν κανει σκαλοπατάκι έστω και 1mm το σασι του tweeter με τον φελλό, η περίθλαση είναι επιβεβαιωμένα υπαρκτή και μετρήσιμη. Αν εχεις φελλό τετοιου παχους ώστε να έρχεται ακριβώς πρόσωπο με το σασσι του tw, τότε είσαι αρχηγός και μάλιστα αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα για να γλυτώνει καποιος την ξυλοδουλειά. Εχεις καμια φωτογραφία του ηχείου να δουμε περισσότερα ?

θύμισέ μου κάτι, τις φάσεις στο SAMSON εχεις δυνατότητα να τις ρυθμίσεις? Δηλαδή σε αφήνει (εκτός απο την κλασικη αντιστροφή φασης 0-180) να ρυθμίσεις καποιο επιθυμητό delay στο hi pass ωστε το tw να παιζει συμφασικά με τα woofer ?

Μπααα το Samson ρυθμίζει delay μόνο στα μπάσα.

Το τουητεράκι με τον φελλό έρχεται "πρόσωπο".
Το συγκεκριμμένο έχει επιφάνεια/μπάφλα/σχήμα διπλής περισπωμένης...
Δηλαδή είναι ολίγον "κυματιστό"...
Με πήρε αρκετό καιρό (για τα Focal κάτι μήνες προσεκτικούς...) για να βάλω την τέλεια... ποσότητα φελού.
Πάντως δουλεύει στον χώρο μου, που έχε υπ' όψιν οι τοίχοι είναι περί τα 4 μέτρα μακριά από τα ηχεία... ως προς τα πλάγια γιατί ως προς τα μπρός άσε...και πίσω στα 2,5 μετρα.
Γι' αυτό όταν μιλάω για εικόνα... τα πράματα είναι πολύ μα πολύ μα πάρα πολύ... αυστηρά... έως "ακαταλαβίστικα"... και ενίοτε διαστημικά!
Ενταξ μη με περάσεις και για ξιπασμένο, ξεδιάντροπο μπαγλαμά... δεν έχω και το καλύτερο στέρεο, πολλά δεν μ' αρέσουν... αλλά μερικά πράματα είναι αλλού... σε σχέση με ένα τυπικό διαμέρισμα.
Η ουσία είναι πως το τουητέρι πάιζει... και ο σκοπός του θρέντ ήτο μόνο αυτός.
Πάρε και φωτό πιο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη:

Attachments

• DSC01056.JPG
    DSC01056.JPG
    62.8 KB · Views: 102
Και αισθητικά ενδιαφέρον. Στην αρχή νομιζα οτι θα φαίνεται καπως. Καλό!

Και αισθητικά ενδιαφέρον. Στην αρχή νομιζα οτι θα φαίνεται καπως. Καλό!

μάνα μου , το τουϊτέρι αυτό για κάποιες εργασίες είναι απλά ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ....
Και μετράει καλά και παίζει καλά , άσε δε που εχει ανάρτηση γούφερ ..!!!!!

PS
Κακία :grinning-smiley-043 για τούς ενεργούς (Ακριβόπουλε οχι για σένα μάνα μου ...αφού τάχουμε πεί..)
Λεει λοιπόν ο ενεργός : ...Ακουσε να δείς θα παρεις ενεργό , αλλά- και να έχει phase delay !
Συμφωνεί ο άλλος και του λέει : Τι να πάρω 0 έως +5ms , ή 0 έως +2ms...
Απαντά ο έμπειρος ενεργός : Αυτό με τα 5 , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ΚΑΙ :
.....ΨΩΝΙΣΑΝΕ ΑΠΟ ΣΒΕΡΚΟ .....:grinning-smiley-043:slapface:

Ax .... ...Ax......

εγω παντως με τις φασεις εγω παθει μια ψιλοψυχωση εδω που τα λεμε..

Παιδιά έχετε απόλυτο δίκιο με τις φάσεις αλλά ενεργό καλό φθηνό και ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ με ρύθμιση φάσεων σε Ολους τους δρόμους εγώ δεν βρήκα!
Δυστυχώς ή ευτυχώς τα ψηφιακά δεν θέλω να τα βλέπω.-
Διότι είμαι πεπεισμένος πως η πολύ ψηφιακίλα σκοτώνει την μουσική...
Ευτυχώς είμαι από τους τυχερούς που έχω έναν χώρο που μερικά τα παλεύω μέσω της μηχανικής/φυσικής και όχι μέσω ψηφιακών διορθώσεων.
Tα ηχεία πλέον καλύπτουν τον χώρο και δεν υπάρχει ανάγκη ακόμα και για δυναμικές διορθώσεις σε χαμηλές εντάσεις.
Στις δε υψηλές πάμε σε άλλο επίπεδο...
Και όπως όλοι μας φτιάχνω τον ήχο στα μέτρα μου.
Το ίδιο κάνουν φυσικά και οι "ψηφιακοί"
Ότι δηλαδή βολεύει στον καθένα και σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Σίγουρα υπάρχει πάντα το καλύτερο/βέλτιστο αλλά αυτό προυποθέτει και περαιτέρω γνώσεις αλλά και ανάλογο εξοπλισμό.

Πάντως ήδη είμαι ευτυχής διότι για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα τόσα πολλά από αυτό το φθηνό SEAS...

Μπορει να μου πει κανεις τι λεει ηχητικα το SEAS 900 NO FERO σαν τουιτερ ;;;;;;

το οτι δεν εχει φεροφλοιντ το κανει πιο μελωδικο η πιο ευαισθητο σε λιγα βαττ;;
παντως σαν ποιοτητα κατασκευης ειναι αριστο για 34 +/- ευρω!!!!!!

με ενδιαφερει να φτιαξω μεγαλυτερα ηχεια με αυτα τα τουιτερ λογω οτι εχω ηδη ενα στο κουτι του εδω και κατι μηνες .....