Θα προσέξατε όλοι ότι τελευταία οι τόνοι στην Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση ανέβηκαν πρώτη φορά απο καταβολής κόσμου και απο την ελληνική πλευρά. Ο Κοτζιάς μιλάει για κόκκινες γραμμές, ο Καμμένος απειλεί ότι αν ανέβουν οι Τούρκοι στα Ίμια θα τους πάρουν τέσσερεις, γενικώς, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Στο ερώτημα αν κάνουν καλά και φωνάζουν απαντούν δύο ειδικοί, ο Γιώργος Χαρβαλιάς και ο ελληνοαμερικανός διπλωμάτης Πάτρικ Θέρος . Οι απόψεις τους ειναι εκ διαμέτρου αντίθετες: Ο Χαρβαλιάς είναι της άποψης ότι κακώς προκαλούμε το θεριό:
Ο Θέρος όμως, που προέρχεται από τελείως διαφορετική κουλτούρα συμφωνεί με τους χειρισμούς Καμμένου-Κοτζιά:
Προσωπικά συμφωνώ με τον Πρέσβη, αυτό που λέει για bullying είναι το πιό εύστοχο που έχω διαβάσει τελευταία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να συμπεριφέρεται έτσι. Ούτε υπερδυνάμεις όπως η ΕΣΣΔ και η Κίνα δε γράφουν το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ στα παλιά τους τα παπούτσια. Γνώμη μου είναι όμως ότι οι Bullies δε σταματάνε ποτέ το bullying στον πιό αδύναμο, εκτός κι αν φανε κανένα βρωμόξυλο. Ούτε οι φοβέρες ούτε η αδιαφορία πιάνουν ποτέ.
Δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε τον εγωισμό μιας νευρικής ηγεσίας που κλυδωνίζεται και έχει ανάγκη να αποδείξει στη κοινή της γνώμη, ότι ελέγχει ακόμη το παιχνίδι. Μέσα και έξω.
Ο Θέρος όμως, που προέρχεται από τελείως διαφορετική κουλτούρα συμφωνεί με τους χειρισμούς Καμμένου-Κοτζιά:
Ο κ. Θέρος έκανε λόγο για τουρκικό bullying στο Αιγαίο και αποδοκίμασε την λεγόμενη πολιτική του κατευνασμού, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ με αποτέλεσμα η Τουρκία να αναβαθμίζει τις προκλήσεις σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό ώστε να αυξάνεται ο κίνδυνος για την εκδήλωση ενός νέου θερμού επεισοδίου.
Προσωπικά συμφωνώ με τον Πρέσβη, αυτό που λέει για bullying είναι το πιό εύστοχο που έχω διαβάσει τελευταία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να συμπεριφέρεται έτσι. Ούτε υπερδυνάμεις όπως η ΕΣΣΔ και η Κίνα δε γράφουν το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ στα παλιά τους τα παπούτσια. Γνώμη μου είναι όμως ότι οι Bullies δε σταματάνε ποτέ το bullying στον πιό αδύναμο, εκτός κι αν φανε κανένα βρωμόξυλο. Ούτε οι φοβέρες ούτε η αδιαφορία πιάνουν ποτέ.