Παιδιά η συζήτηση έχει ξεφύγει αρκετά απο τον τίτλο του νήματος και αγγίζει τα όρια του κανονισμού περί θρησκευτικών συζητήσεων.
Ας παρανείνουμε on topic
Ας παρανείνουμε on topic
Αγαπητοί φίλοι
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026
Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.
Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531
Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.
Εγω δηλαδη που δεν πστευω πειραζει που αξιολογω ως οπισθοδρομικο και καταπιεστικο τον ισλαμισμο;
Οχι φυσικά. Μπορείς ελεύθερα να κατακρινεις κάθε θρησκεία αρκεί να ειναι κάποιος χριστιανικός κλάδος. Α και προσοχή οχι αμιδες κλπ αυτοί ειναι μειονότητες.
ζηλωτές ; ησυχαστές ; μονοφυσίτες ; καθαρούς; παλαιοημερολογίτες ; τίποτα ;
Κοίτα η ουσία είναι μία. Οπως το έθεσε άλλωστε κι ο August Comte, τα τρία στάδια της ανθρωπότητας είναι: το θεολογικό- το μεταφυσικό- το ορθολογικό. Κατά πως φαίνεται, καίτοι περνώντας από το ένα στάδιο στο άλλο δεν ξεχνάμε το προηγούμενο, πολλοί, πάρα πολλοί έχουν παραμείνει στο προηγούμενο στάδιο. Σ' αυτό βοηθά κι ο ορθολογισμός που κατήντησε να υπάρχει μόνον υπό την εκδοχή της εργαλειακότητας.
Ερώτηση:
Κατά την άποψή σου, σε ποια κατηγορία εντάσσεται το τρίο, Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης?
Πως θέλεις να τα συσχετίσω; Δεν ξέρω αν καταλαβαίνω την ερώτηση σου.
Εννοώ, αν η εν γένει παρουσία τους και κοσμοθεωρία τους είναι κοντύτερα στο θεολογικό, μεταφυσικό ή ορθολογικό μοντέλο.
Εννοώ, αν η εν γένει παρουσία τους και κοσμοθεωρία τους είναι κοντύτερα στο θεολογικό, μεταφυσικό ή ορθολογικό μοντέλο.
Η θεωρία του Κοντ είναι κοινωνιολογική, άρα αναφέρεται όχι σε μεμονωμένα πρόσωπα και δη της , πάνω κάτω, ίδιας χρονικής περιόδου. Οποτε δεν νομίζω ότι μπορούμε να το δούμε όπως θα ήθελες. Αν παντως εχεις κάποια διαφορετική θεώρηση επ αυτού να τη δουμε
Δεν καταλαβαίνω, ακριβώς, πως η κοινωνιολογική προσέγγιση αποκλείει την κατηγοριοποίηση όπως την παρέθεσες παραπάνω. Επίσης, γιατί αποκλείονται οι συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων? Από το σύνολό τους δεν γίνεται η σούμα για το γενικό συμπέρασμα? Πως θα χαρακτηρίσεις κοινωνιολογικά μια κοινωνία ως θεολογική, μεταφυσική ή ορθολογική αν όχι εξετάζοντας επί μέρους ατομικές συμπεριφορές?
Ευχαρίστως να καταθέσω την άποψή μου, φτάνει να εννοώ πλήρως πως διατυπώνονται οι παραπάνω έννοιες και ποιες συμπεριφορές περιγράφουν. Δεν γίνεται να έχω διαφορετική θεώρηση σε κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνομαι ακόμα, τουλάχιστον, σε μεγάλη έκταση.
Αλλά εδώ ακόμα και σήμερα έχει η λέξη Τζιχάντ μεταφράζεται εντελώς λαθεμένα..Και μάλιστα πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις Σταυροφορίες των Δυτικών και δεν έχει πάντα τον επιθετικό χαρακτήρα που τις προσδίδεται..
Σπύρο κάνεις λάθος. Η λέξη Τζιχάντ αναφέρεται στο Κοράνι, αν και η σημασία της είναι διαφορετική από τη σημασία που έχει σήμερα ή είχε κατά εποχές. Σημαίνει πάντως, ακόμα και με την αρχική έννοια, "ένοπλη πάλη". Επίσης παραβλέπεται το γεγονός, όχι μόνο από σένα, ότι ο ίδιος ο Μωάμεθ ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης και διηύθυνε πολεμικές συγκρούσεις, μικρής ή μεγάλης κλίμακας.
Καθόλου λάθος Κώστα.....'Ιερή πάλη '' σήμαινε και είχε την έννοια του αγώνα και της πάλης(οχι υποχρεωτικά ένοπλης)και απέκτησε μεγαλύτερο συμβολισμό στις Σταυροφορίες.
Το τι έκανε ο Μωάμεθ τι σημασία έχει??
Και στο όνομα του Χριστιανισμού έγιναν εκστρατείες αιώνων και εγκλήματα..Τελευταία εκστρατεί του Μπους.
Νομίζω ότι η συμπεριφορά των ιδρυτών των δύο θρησκειών έχει κάποια σημασία. Ο ένας πέθανε στο σταυρό, ο άλλος πήρε το σπαθί.
Σπύρο κάνεις λάθος. Η λέξη Τζιχάντ αναφέρεται στο Κοράνι, αν και η σημασία της είναι διαφορετική από τη σημασία που έχει σήμερα ή είχε κατά εποχές. Σημαίνει πάντως, ακόμα και με την αρχική έννοια, "ένοπλη πάλη". Επίσης παραβλέπεται το γεγονός, όχι μόνο από σένα, ότι ο ίδιος ο Μωάμεθ ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης και διηύθυνε πολεμικές συγκρούσεις, μικρής ή μεγάλης κλίμακας.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.