Τουρκία μια κακή γείτονας......

Status
Not open for further replies.
Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Παντως η τουρκια εχει και το koral οπου ανετα μπορει να κανει ηλεκτρονικο jamming, deceive, paralyse σε στοχο ακομα και 100 Km.

http://www.israeldefense.com/en/content/turkey-developed-new-electronic-warfare-system

Nαι αλλα μια ενσταση...γιατι θα ειχε "κατεβασει" τα ηλεκτρονικα μονο του ενος στα δυο αερισκαφη ;
Αν ηταν κατι τετοιο θα ειχαν επηρεαστει και τα δυο αεροσκαφη στον χωρο.

Μια τέτοια εκπομπή θα είχε γίνει αντιληπτή απο πολλούς. Αλλά τι συζητάμε τώρα, οτι μπορούσε απο τα παράλια της Τουρκίας να τζαμάρει στρατιωτικά συστήματα στην Σκύρο ?

Ρε παιδια μια ερώτηση. Οι s300 λειτουργούν; Γιατί όταν μπαίνουν οι Τούρκοι δεν τους κλειδώνουν οι s300 και να απειλούν φύγετε γιατί σε έχω λοκαρει; Ποιος ο λόγος των καθημερινών αναχαιτισεων με αεροπλάνα;

Ρε παιδια μια ερώτηση. Οι s300 λειτουργούν; Γιατί όταν μπαίνουν οι Τούρκοι δεν τους κλειδώνουν οι s300 και να απειλούν φύγετε γιατί σε έχω λοκαρει; Ποιος ο λόγος των καθημερινών αναχαιτισεων με αεροπλάνα;

Δε νομιζω να ειναι σε ετοιμοτητα αλλα και να ηταν σε ετοιμοτητα ειναι στην Κρητη και "πιανουν" μεχρι 280 χλμ ακτινα το αεροπλανο...

Δεν είναι μόνο οι s300. Υπάρχουν και οι Patriot που είναι εξίσου αποτελεσματικοί και έχουμε και αρκετούς εκτοξευτές. Το ξέρουν πως τα έχεις λοκάρει, είτε από σταθμούς εδάφους, είτε από φρεγάτες ακόμη και από τα αεροσκάφη που σηκώνουμε. Επίσης ξέρουν πως δεν θα το ρίξεις -φαντάζομαι είναι αυτονόητο το γιατί, συνεπώς δεν έχει καμία αξία εν καιρώ ειρήνης πέραν της γνώσης της αποτρεπτικής δυνατότητας.

Βασικα οι S300 μπορουν να χρησιμοποιηθουν μονο σε κατασταση πολεμου, λογω αποστασεων-χρονου.
Αλλιως θα τα ριχνανε μεσα στην Τουρκια (με τα μπαινε βγαινε). Και τα Πατριοτ περιπου τα ιδια.

Οτιδηποτε τρεξει με 5 η 6 mach ... ειναι κυρηξη πολεμου.
Οτιδηποτε τρεξει μεχρι 2 mach ... ειναι παιχνιδι πολεμου.

Στο πολυ περιπου ...

Για όσο μπορούμε να καταλάβουμε εμείς το "κοινό", το αεροπλάνο αυτό δεν έχει ΚΑΜΙΑ προειδοποίηση επικείμενης πρόσκρουσης λόγω υψομέτρου, η ένδειξη υψομέτρου παραμένει απλά ένα νούμερο στο καντράν, είτε το ύψος είναι 20,000 πόδια είτε 200 πόδια (η ένδειξη υψομέτρου πάνω από τη θάλασσα και αρκετά ακριβής πρέπει να είναι και νόημα έχει) ή οι πρακτικές που έχουν καθιερωθεί στην πολεμική μας αεροπορία είναι να αγνοούνται οι ενδείξεις, ειδοποιήσεις ασφαλείας, ελάχιστο ύψος πτήσης κλπ; (το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και παρακαλώ αν κάποιος έχει γνώση/εμπειρία του αντικειμένου να απαντήσει, κι όχι να οδηγηθούμε σε αντιπαράθεση υποθέσεων)

Κουράγιο στην οικογένεια του πιλότου.

Για όσο μπορούμε να καταλάβουμε εμείς το "κοινό", το αεροπλάνο αυτό δεν έχει ΚΑΜΙΑ προειδοποίηση επικείμενης πρόσκρουσης λόγω υψομέτρου, η ένδειξη υψομέτρου παραμένει απλά ένα νούμερο στο καντράν, είτε το ύψος είναι 20,000 πόδια είτε 200 πόδια (η ένδειξη υψομέτρου πάνω από τη θάλασσα και αρκετά ακριβής πρέπει να είναι και νόημα έχει) ή οι πρακτικές που έχουν καθιερωθεί στην πολεμική μας αεροπορία είναι να αγνοούνται οι ενδείξεις, ειδοποιήσεις ασφαλείας, ελάχιστο ύψος πτήσης κλπ; (το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και παρακαλώ αν κάποιος έχει γνώση/εμπειρία του αντικειμένου να απαντήσει, κι όχι να οδηγηθούμε σε αντιπαράθεση υποθέσεων)

Κουράγιο στην οικογένεια του πιλότου.

Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την εντύπωση ότι σε αεροσκάφη που εκτελούν πολεμικές αποστολές δεν έχει νόημα η εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης επικείμενης πτώσης, γιατί απλούστατα εκτελούν τόσο συχνά απότομους και επικίνδυνους ελιγμούς που θα την άκουγαν συνέχεια. Aυτό που συνέβη είναι μάλλον ότι ο πιλότος έπαθε χωρικό αποπροσανατολισμό (Βέρτιγκο). Βρήκα αυτό το σχετικό αρθρίδιο που μου φαίνεται σοβαρό, δυστυχώς δεν έχω παραπομπή, το ανεβάζω ολόκληρο αν και είναι σεντόνι γιατί είναι πολύ κατατοπιστικό:
Παραίσθηση:
Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς για τον λεγόμενο «χωρικό αποπροσανατολισμό»,
μια «παραίσθηση» όπου ο πιλότος έχει λανθασμένη γνώμη για το που
βρίσκεται το αεροσκάφος. Κάποιοι νομίζουν ότι βρίσκονται ψηλά αλλά είναι
σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα ή τη στεριά. Όπως λένε έμπειροι
πιλότοι, στην «παραίσθηση» ο πιλότος δεν εμπιστεύεται τα όργανα του
αεροσκάφους αλλά μόνο την κρίση του. «Μπορεί να πηγαίνει οριζόντια, τα
όργανα να δείχνουν την πορεία του, αλλά ο ίδιος να προσπαθεί να
διορθώσει αυτό που δείχνουν τα όργανα, δηλαδή το σωστό», τονίσε το πρωί
στον Σκάι ο αντιπτέραρχος κ. Αγγελίδης ο οποίος είπε ότι και ο ίδιος
έχει πάθει «παραίσθηση» όπου ο πιλότος είναι σε μεγάλη ένταση, ιδρώνει
και χάνει τον έλεγχο.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια του σημείου αναφοράς στο χώρο και την
αντικατάσταση της πραγματικότητας με μια παραίσθηση στο που βρίσκεται
και που πηγαίνει. Προκύπτει όταν τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε δεν
συνάδουν με τα ερεθίσματα που παράγονται μέσα στο αυτί. Εκεί βρίσκονται
δύο δύο ημικυκλικά κανάλια (σαν κοχλίες, το ένα κάθετο στο άλλο), τα
οποία αποτελούν – μαζί με το μυοσκελετικό ιστό – τους αισθητήρες
επιτάχυνσης, επιβράδυνσης και κατεύθυνσης.

Το φαινόμενο δημιουργείται συνήθως ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη
ταχύτητα και ευδοκιμεί σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα: είτε νύχτα, είτε –
ακόμη πιο εύκολα – μέσα σε νέφωση. Είναι η στιγμή που αυξάνονται οι
πιθανότητες για τη λήψη αντικρουόμενων πληροφοριών.
Τα ερεθίσματα από το οπτικό νεύρο μπορεί να σου δίνουν την αίσθηση ότι
είσαι οριζόντια, αλλά το αυτί να σε «πληροφορεί» ότι στρίβεις. Όπως
επίσης να είσαι σε ευθεία πτήση, αλλά να νομίζεις ότι ανεβαίνεις η
κατεβαίνεις.

Ζαλάδα
Έτσι προκύπτει ο χωρικός αποπροσανατολισμός. Μία βραχυκύκλωση του συστήματος
διασύνδεσης των αισθητήρων, με πολύ πιθανό σύμπτωμα τη ζαλάδα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο πιλότος είναι να ανοιγοκλείσει τα
μάτια του, σε μια προσπάθεια ταύτισης των αισθητήρων. Η μεγαλύτερη
παγίδα εκείνη τη στιγμή είναι να πιστέψει ότι τα όργανα του αεροσκάφους
είναι λάθος και ότι το σωστό είναι αυτό που αισθάνεται.
Στην εκπαίδευση,
προς αποφυγή δυστυχημάτων από τέτοιες καταστάσεις, αυτό που τονίζεται
στους πιλότους ξανά και ξανά είναι να συμβουλεύονται τις ενδείξεις του
πίνακα ελέγχου.

Προ δεκαετίας μια έκθεση του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας
ανέφερε ότι έως τότε το ένα από τα τρία αεροπορικά δυστυχήματα οφείλεται
στον «χωρικό αποπροσανατολισμό». Σύμφωνα με αυτήν επηρεάζει
περισσότερους από το 90% των πιλότων σε κάποια στιγμή της πτητικής του
καριέρας. «Οι πιλότοι μπορούν να καταταγούν σε δύο ομάδες: αυτούς που
έχουν ήδη αποπροσανατολιστεί και σε αυτούς που θα αποπροσανατολιστούν
στο μέλλον»,
ήταν χαρακτηριστικά ένα από τα ευρήματα της μελέτης.

Για τη συγγραφή της έκθεσης εξετάστηκαν στοιχεία τόσο της στρατιωτικής όσο
και της πολιτικής αεροπορίας αλλά βρέθηκαν και πολλά επεισόδια που δεν
είχαν ποτέ αναφερθεί, καθώς οι πιλότοι που είχαν αποπροσανατολιστεί αλλά
ανέκαμψαν, ανησύχησαν ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδεια άσκησης
επαγγέλματος αν γινόταν γνωστό το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης, ειδικό στα ζητήματα ιατρικής της
αεροπλοΐας Ντέιβιντ Νιούμαν, ο πιο συνηθισμένος τύπος αποπροσανατολισμού
δεν οδηγεί σε δυστύχημα: ο πιλότος εμφανίζει σύγχυση αισθήσεων, αποκτά
την πεποίθηση ότι τα όργανα του σκάφους του δίνουν λανθασμένες
πληροφορίες, παίρνει μέτρα για επεξεργαστεί τι πηγαίνει λάθος και μετά
ανακάμπτει.

Η πιο επικίνδυνη μορφή αποπροσανατολισμού είναι να μην διαπιστώσει το
πρόβλημα ο πιλότος και να πιστεύει ότι ανεβαίνει ψηλότερα ενώ στην
πραγματικότητα κατέβαινε, ή να πιστεύει ότι πετάει ευθεία ενώ στρίβει."

Μου έχει διηγηθεί/εξηγήσει παρόμοια κατάσταση δικός μου άνθρωπος, ακόμη και σε ελικόπτερο πετώντας νύχτα πάνω από τη θάλασσα, όταν δύο φωτεινά σημεία εμφανίστηκαν στον ορίζοντα, για δευτερόλεπτα "θεώρησε" ορίζοντα το επίπεδο που όριζαν τα δύο σημεία και προσπαθώντας να κρατήσει το σκάφος παράλληλο σε αυτό τον "ορίζοντα" αναπόφευκτα παρέκλινε της πορείας του.
Σε κατάσταση ελιγμών και αερομαχίας το καταλαβαίνω.
Φόβαμαι όμως πως ίσως δεν ακολουθείται κανένας κανόνας ασφάλειας/πρόληψης, π.χ. ελάχιστο ύψος πτήσης και ρυθμός καθόδου/ανόδου σε μετακινήσεις ρουτίνας κλπ.
Καθώς ασχολούμαι επαγγελματικά και μ'αυτό σε άλλο τομέα, η εμπειρία που έχω από τις ένοπλες δυνάμεις είναι πως έχουμε κουλτούρα που αντιμετωπίζει σκωπτικά (στη καλύτερη περίπτωση) τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, πρωτόκολα κλπ. και δε νομίζω σε καμία έρευνα που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες να αναγνωρίζεται ως πρόβλημα. Αντίθετα κάθε παράτολμη συμπεριφορά και "πατέντα" επιβραβεύεται. Αυτό έχω παρατηρήσει εδώ και χρόνια.

Η αναχαίτηση δεν είναι μετακίνηση ρουτίνας, παρα μόνο μεταφορικά. Είναι πολεμική αποστολή και αντιμετωπίζεται έτσι, απο τη στιγμή που θα δοθεί το σήμα για scramble μέχρι την απενημέρωση. Επειδή το αεροσκάφη επέστρεφαν αυτό δε σημαίνει ότι είχε λήξει ο συναγερμός.

Τούτου λεχθέντος, μόνο ένας ηλίθιος θα έμπαινε σε χαμηλή νέφωση και αντί να εμπιστευτεί τα όργανα για να βρει το υψόμετρο θα πετούσε με τη διαίσθηση. Μόνο σε κατάσταση vertigo θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Μου έχει διηγηθεί/εξηγήσει παρόμοια κατάσταση δικός μου άνθρωπος, ακόμη και σε ελικόπτερο πετώντας νύχτα πάνω από τη θάλασσα, όταν δύο φωτεινά σημεία εμφανίστηκαν στον ορίζοντα, για δευτερόλεπτα "θεώρησε" ορίζοντα το επίπεδο που όριζαν τα δύο σημεία και προσπαθώντας να κρατήσει το σκάφος παράλληλο σε αυτό τον "ορίζοντα" αναπόφευκτα παρέκλινε της πορείας του.
Σε κατάσταση ελιγμών και αερομαχίας το καταλαβαίνω.
Φόβαμαι όμως πως ίσως δεν ακολουθείται κανένας κανόνας ασφάλειας/πρόληψης, π.χ. ελάχιστο ύψος πτήσης και ρυθμός καθόδου/ανόδου σε μετακινήσεις ρουτίνας κλπ.
Καθώς ασχολούμαι επαγγελματικά και μ'αυτό σε άλλο τομέα, η εμπειρία που έχω από τις ένοπλες δυνάμεις είναι πως έχουμε κουλτούρα που αντιμετωπίζει σκωπτικά (στη καλύτερη περίπτωση) τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, πρωτόκολα κλπ. και δε νομίζω σε καμία έρευνα που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες να αναγνωρίζεται ως πρόβλημα. Αντίθετα κάθε παράτολμη συμπεριφορά και "πατέντα" επιβραβεύεται. Αυτό έχω παρατηρήσει εδώ και χρόνια.

Μπορει να φταιει και το γεγονος οτι αυτα τα αεροπλανα ειναι ευελικτα οσον αφορα στο να κανει λαθος ο πιλοτος σε σχεση πχ με τα επιβατικα αεροπλανα ή ακομα και να γινει λαθος μεγαλο εχουν την "πολυτελεια" της εκτοξευσης του καθισματος...

Εχω δει μαχητικο F-16 να περναει 40 μετρα πανω απο τον διαδρομο προσγειωσης σε ασκηση Παρμενιων, εχω δει αεροπλανο αμεσως μετα την απογειωση να κανει καθετη ανοδο κατι που τα προηγουμενα και τα επομενα αεροπλανα δεν εκαναν (αν ηταν σε εκπαιδευση δεν το ξερω)
Εχω δει στο χωριο μου να πετανε χαμηλα στα χωραφια κι οχι στο υψος στο οποιο συνηθως περνουσαν...
Εχω ακουσει ιστοριες οτι πετουν τοσο κοντα σε δεντρα δασους οπου στον κινητηρα βρισκουν πευκοβελονες...

Γιατι θα τους καταρριψεις ? Χωρις πολιτικη βουληση για σκληρη γραμμη και πιθανη μινι συγκρουση δεν μπορεις να το κανεις.

Εκτος αυτου νομιζω οτι δεν ειναι πληρως λειτουργικες και οι δυο συστοιχιες ή τουλαχιστον ετσι θελουμε να ειναι γνωστο.

Καλα οπλα αλλα οταν στηριζομαστε την υποστηριξη(τεχνικη) των Ρωσων που εσχατως προσπαθουν να τακιμιασουν με τους τουρκους δεν ξερω αν θα μπορουσαμε να στηριζομαστε αποκλειστικα σε αυτα.

Σε καθε περιπτωση η αεροπορια μας ειναι η απαντηση με τα τωρινα δεδομενα. Κοστιζει πολυ οικονομικα και κυριως σε ανθρωπινες ζωες αλλα δεν γινεται διαφορετικα.

Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την εντύπωση ότι σε αεροσκάφη που εκτελούν πολεμικές αποστολές δεν έχει νόημα η εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης επικείμενης πτώσης, γιατί απλούστατα εκτελούν τόσο συχνά απότομους και επικίνδυνους ελιγμούς που θα την άκουγαν συνέχεια. Aυτό που συνέβη είναι μάλλον ότι ο πιλότος έπαθε χωρικό αποπροσανατολισμό (Βέρτιγκο). Βρήκα αυτό το σχετικό αρθρίδιο που μου φαίνεται σοβαρό, δυστυχώς δεν έχω παραπομπή, το ανεβάζω ολόκληρο αν και είναι σεντόνι γιατί είναι πολύ κατατοπιστικό:

Κώστα (και Andre) το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί (στα F-16 από ότι ξέρω).

Ονομάζεται Automatic Ground Collision Avoidance System (Auto-GCAS) και εδώ υπαρχουν περισσότερες πληροφορίες:

https://fightersweep.com/3955/exactly-auto-gcas/

Μεταξύ άλλων αναφέρει¨

In short, it’s flight control logic that uses a Digital Terrain Elevation Database to calculate the aircraft’s relative position above the ground. If it senses that the aircraft is on a collision course with the ground that is outside of normal parameters (like strafing or flying a low level), it automatically commands the aircraft to roll wings level and executive a 5-G pull to recover.

Επίσης:

Τhere are dozens of cases where Auto GCAS would’ve saved the pilot’s life. From G-Induced Loss Of Consciousness (G-LOC), to cockpit decompression and hypoxia, to spatial disorientation, the system works and it has already saved lives.

Ενα dted μπορει να εχει γενικη ακριβεια εως και 40 μετρα τοπικα

Status
Not open for further replies.