Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......
Εγώ θίγομαι και το αναφέρω. Καλά θα κάνεις πάντως να σκεφτείς λίγο το κόστος της ατέλειωτα υποχωρητικής στάσης μας. Όχι μόνο σε ζωές και στρατιωτικό υλικό (ενδεικτικά απο το 1974 και μετά έχουν πέσει 200 αεροπλανα της Πολεμικής Αεροπορίας και έχουν σκοτωθεί 120 πιλότοι, αριθμοί που θα ήταν πολύ μικρότεροι αν δεν υπήρχε ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο), αλλα και σε μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα η μή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στερεί τη χώρα απο υπολογίσιμα έσοδα απο άντληση πετρελαίου και αλιεία.
Αγαπητέ Κώστα, ξαναδιάβασε αν θέλεις
τί έγραψα για να δεις πως έδειξα τους ηγέτες διαφόρων υποανάπτυκτων χωρών, που μη μπορώντας να λύσουν τα προβλήματα της χώρας τους, υιοθετούν την επιθετική ρητορική για εστιάσουν αλλού την ανησυχία του λαού τους, προβάλλοντας τον εαυτό τους και τη χώρα ως θύμα που δέχεται επίθεση.
Αυτό κάνει και ο Ερντογάν και μάλλον διαχρονικά η Τουρκία απέναντί μας, στο λαό τους λένε πως η Ελλάδα είναι το επιτιθέμενο μέρος και η ρητορική τους και οι στρατιωτικές κινήσεις απέναντί μας παρουσιάζονται ως "άμυνα στην Ελληνική επιθετικότητα" και εξάσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
Χωρίς να ονοματίσω κανέναν, ειδικά να αναφερθώ σε σένα με κάποιο τρόπο, ονοματίζοντας ή απατώντας σε γραφόμενά σου κλπ. εκφράζω τη δική μου, προσωπική γνώμη (ελπίζοντας να έχω το δικαίωμα να έχω γνώμη και να την εκφράζω και στις συζητήσεις του παρόντος φόρουμ) πως πολλοί Έλληνες εκλαμβάνουν τη στάση της Ελλάδας ως υποχωρητικότητα και έχουν γνώμη διαφορετική από τη δική μου, πως χρειάζεται μια πιο επιθετική στάση, παράδειγμα: όχι μόνο αναγνώριση και αναχαίτιση αεροσκαφών που παραβιάζουν (αμφισβητώντας) το ελληνικό FIR, αλλά κατάρριψή τους.
Έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις, όπως εσύ μου προτείνεις να σκεφτώ το σημαντικό κόστος της στάσης που κρίνεις ως υποχωρητική, που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες ζωών στρατιωτικών και περιορισμό δικαιωμάτων και εσόδων εξόρυξης και αλιείας, εγώ σκέφτομαι και το κόστος τυχόν επιθετικής στάσης και το βρίσκω μεγαλύτερο, καθώς ίσως θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες ζωών στρατιωτών αλλά και κατοίκων των νησιών και ολοκληρωτική καταστροφή του νησιωτικού τουρισμού που ήδη προσφέρει πολλαπλάσια στο ΑΕΠ από την αλιεία και τυχόν θαλάσσια εξόρυξη στο μέλλον. Ακόμη κι αν αποφευχθεί γενικευμένος πόλεμος με μια μεγαλύτερη χώρα, και μόνο λόγω συνεχιζόμενων θερμών επεισοδίων, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν τα νησιά σε "no man's land" με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προφανώς διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, αλλά δεν βλέπω με πιο τρόπο σε έθιξα ή προσέβαλα! Και να είσαι σίγουρος, πως τη αντίθετη γνώμη σου τη λαμβάνω υπόψιν, και δεν αισθάνομαι θιγμένος.