Τουρκία μια κακή γείτονας......

Status
Not open for further replies.
Να είμαστε πιο συγκεκριμένοι όμως.

Στα Ιμια στάλθηκε στρατός, αλλά δεν επενέβη. Δεν τον αφήσανε από ότι θυμάμαι.

Επίσης συνέβησαν και άλλα.

Νεκροί πιλότοι, πλοία με ζημιές.

Για αυτά καλά κάναμε που δεν κάναμε τίποτε?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας....

Την άποψή μου την έχω πει.

Ότι η μέχρις στιγμής πρακτική μας όχι μόνο είναι αδιέξοδη αλλά αποθρασύνει και δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος μας.

Το ότι φτάσαμε να συζητάμε τι θα κάνουμε ΑΝ και ΟΤΑΝ κάνουν γεωτρήσεις στην δική μας ΑΟΖ είναι απόδειξη από μόνο του.

Αν συνεχίσουμε έτσι θα συζητάμε τι να κάνουμε ΑΝ και ΟΤΑΝ κάνουν γεωτρήσεις και επί δικού μας εδάφους.
Κράτος σημαίνει κατ'αρχήν κυριαρχία και αυτή την κάνει ξεκάθαρη.

Εγώ λοιπόν είπα την άποψή μου.

Η δικιά σου ποια είναι?

Δεν θεωρείς σωστό να την πεις πριν ρωτήσεις τους υπόλοιπους?

Αναφέρεις ξανα την δυσαρέσκεια σου για την πρακτική μας θεωρώντας την αδιέξοδη όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις.
Τι θα επρεπε να κανουμε ομως κατα την αποψη σου;
Εφοσον εκφράζεις την δυσαρέσκεια σου ( εσυ το κανεις αυτό όχι εγω) θελω να πιστεύω πως εχεις μια συγκεκριμένη διαφορετική αποψη για τις ενέργειες που θα έπρεπε να προβει η χωρα.
Ποιες είναι αυτές;

Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Μα νομίζω τη διέκρινα πίσω από τις λέξεις, γι' αυτό και το έγραψα. Ότι θεωρεί πως οι Τούρκοι μόνον λεονταρίζουν και δεν πρόκειται να κάνουν άλλο τι, άρα και δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε παραπάνω.

Αυτό κατάλαβα και εγώ και αυτός είναι και ο λόγος που νόμιζε την απάντησή μου ειρωνική.

Από ότι βλέπω, θεωρεί ότι όλα όσα γίνανε μέχρι τώρα ήταν τα ενδεδειγμένα.

Επίσης έχω την εντύπωση ότι θεωρεί πως οι Τούρκοι με τα γεωτρύπανα κάνουν μια από τα ίδια.
Δεν έχω την ίδια άποψη: ήρθαν για να μείνουν. Και δεν θα φύγουν αν δεν εκδιωχθούν.

Δεν δίνει απαντήσεις όμως, μόνο ρωτάει τους άλλους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας

Αναφέρεις ξανα την δυσαρέσκεια σου για την πρακτική μας θεωρώντας την αδιέξοδη όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις.
Εφοσον εκφράζεις την δυσαρέσκεια σου ( εσυ το κανεις αυτό όχι εγω) θελω να πιστεύω πως εχεις μια συγκεκριμένη διαφορετική αποψη για τις ενέργειες που θα έπρεπε να προβει η χωρα.
Ποιες είναι αυτές;

Να σου εκφρασω την δικη μου.
Εκεινη τη νυχτα επρεπε να εφαρμοστει το σχεδιο επιθεσης. Να βυθιστει η Τουρκικη Φρεγατα υποστηριξης και να εγκλοβιστουν ολα τα αλλα πλεουμενα στην ευρυτερη περιοχη με χτυπημα σε καθε περιπτωση προσπαθειας επεμβασης.

Θα ειχαν ξεκαθαρισει τα πραγματα και σημερα δεν θα καθομαστε να χαλαμε τη διαθεση μας σε ενα φορουμ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας

Ποιες είναι αυτές;

Θα σου απαντήσω, αλλά πρώτα να δώσεις και εσύ καμία απάντηση.
Μέχρις στιγμής έχει παραθέσει το τι έγινε και ρωτάς τους άλλους.

Εσύ λοιπόν:
α) θεωρείς ότι όσα κάναμε μέχρις στιγμής ήταν τα ενδεδειγμένα?
β) έτσι πρέπει να συνεχίσουμε?

Πιο απλά δεν μπορώ να το θέσω.

Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Στην δουλεια ειμαι .
Το τηλεφωνο χτυπαει συνεχεια.
Τι να κανω;

Εδώ όμως κάνουμε συζήτηση.

Δεν μας παίρνεις συνέντευξη.

Κάνε μια λιγότερη ερώτηση και δώσε και καμιά απάντηση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Στέλνουν και δεύτερο

Αυτό μπορεί να στενοχωρήσει ιδιαίτερα τους δικούς μας γιατί μπορεί να τους αναγκάσει να πάρουν ξεκάθαρη θέση/στάση.

Γιατί ίσως πηγαίνει στο Καστελόριζο.

Ε βεβαια ...
οταν διαρκως χαιδευεις την ουρα του τιγρη ... αυτα πετυχαινεις !
Και μετα μας λενε ο Αndre και ο Cinemusic ... να κανουμε τοπο στην οργη.
Τι να πω ? ... οτι ειμαι με την πλευρα των μετριοπαθων ελληνων ?
Δηλαδη ... τι εχει σειρα ?

Οχι, να μας πουνε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ φιλτατοι συμφορουμιτες, τι εχει σειρα ?
Επιβραβευση της διεθνους κοινοτητας για την ελληνικη μακροθυμια ?

Νομίζω τελικά πως οι ΕΔ πρέπει κάποια στιγμή να επιτελέσουν το ρόλο τους και να δικαιολογήσουν την ( πολύ ακριβή ) ύπαρξή τους.. Και δε μιλώ για γιουρούσια και κολιέ απο αυτιά Τούρκων, αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα αποτροπής που εφαρμόζονται απο όλα τα κυρίαρχα κράτη του πλανήτη.

Νομίζω τελικά πως οι ΕΔ πρέπει κάποια στιγμή να επιτελέσουν το ρόλο τους και να δικαιολογήσουν την ( πολύ ακριβή ) ύπαρξή τους.. Και δε μιλώ για γιουρούσια και κολιέ απο αυτιά Τούρκων, αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα αποτροπής που εφαρμόζονται απο όλα τα κυρίαρχα κράτη του πλανήτη.

Kανενας δεν μιλάει για γιουρούσια και κολιέ από αυτιά.

Αυτά είναι μπούρδες κάποιων που θέλουν να μας πετάξουν ταμπέλες. Οι ίδιοι βέβαια πιστεύουν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γίνει και εδώ ή σε κάποια νησιά, Τουρκία. Απλά δεν το λένε ξεκάθαρα.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή η συνεχής απειλή που ζούμε, η οικονομική αιμορραγία (πόσο κοστίζουν οι αναχαιτίσεις) , οι ζωές που χάνονται κ.λπ. κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν.

Και αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως με την τακτική που ακολουθήσαμε τόσα χρόνια δεν κερδίσαμε τίποτε απολύτως.
Τώρα βέβαια τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο επιθετικά και αδιέξοδα.

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Να είμαστε πιο συγκεκριμένοι όμως.

Στα Ιμια στάλθηκε στρατός, αλλά δεν επενέβη. Δεν τον αφήσανε από ότι θυμάμαι.

Επίσης συνέβησαν και άλλα.

Νεκροί πιλότοι, πλοία με ζημιές.

Για αυτά καλά κάναμε που δεν κάναμε τίποτε?

Στα Ιμια θυμάμαι οτι ειχαν κατεβάσει στρατιώτες για φυλαξη και περιπολούσαν αρκετα πλοια μας στην περιοχη.
ΔΠοιους λες οτι δεν μας αφήσανε;
Και γιατι λες να εγινε ετσι;
Ναι σίγουρα εγιναν πολλα εκεινες τις μερες
Τροφη για σκεψη.

Επισης το οτι δεν απαντω γρήγορα δεν σημαίνει πως δεν θα το κανω , συνεπώς μην βιάζεστε κάποιοι να δωσετε ευκολες ερμηνειες για το τι πιστεύω.
Δεν εχουμε ολοι τον ιδιο ελευθευρο χρονο για ποσταρισμα .

Kανενας δεν μιλάει για γιουρούσια και κολιέ από αυτιά.

Αυτά είναι μπούρδες κάποιων που θέλουν να μας πετάξουν ταμπέλες. Οι ίδιοι βέβαια πιστεύουν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γίνει και εδώ ή σε κάποια νησιά, Τουρκία. Απλά δεν το λένε ξεκάθαρα.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή η συνεχής απειλή που ζούμε, η οικονομική αιμορραγία (πόσο κοστίζουν οι αναχαιτίσεις) , οι ζωές που χάνονται κ.λπ. κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν.

Και αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως με την τακτική που ακολουθήσαμε τόσα χρόνια δεν κερδίσαμε τίποτε απολύτως.
Τώρα βέβαια τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο επιθετικά και αδιέξοδα.
Χρήστο μην ορκίζεσαι πως δε μιλά κανείς για τέτοια.

Εχω δει πολλες συνεντευξεις στρατιωτικων που ηταν εκει στα Ιμια το 96. Ισως τα παντα απ'οτι κυκλοφορει. Οτι υπαρχει το εχω ψαξει και δει. Και οχι μονο επιτελικους αλλα μαχιμους.
Κρατουν ολοι μια αξιοπρεπεια και το "καθηκον διακριτικοτητας" (που υπαρχει σε ολα τα δημοκρατικα κρατη οπου ο στρατος δεν επεμβαινει στα πολιτικα).
Αλλα ολοι εκφραζουν καποια στιγμη "το γαμωτο". "Αυτο που προοριζομασταν να κανουμε γιατι δεν το καναμε...". Και με αρκετη και "προσγειομενη" αισιοδοξια.

Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Στα Ιμια θυμάμαι οτι ειχαν κατεβάσει στρατιώτες για φυλαξη και περιπολούσαν αρκετα πλοια μας στην περιοχη.
ΔΠοιους λες οτι δεν μας αφήσανε;
Και γιατι λες να εγινε ετσι;
Ναι σίγουρα εγιναν πολλα εκεινες τις μερες
Τροφη για σκεψη.

Επισης το οτι δεν απαντω γρήγορα δεν σημαίνει πως δεν θα το κανω , συνεπώς μην βιάζεστε κάποιοι να δωσετε ευκολες ερμηνειες για το τι πιστεύω.
Δεν εχουμε ολοι τον ιδιο ελευθευρο χρονο για ποσταρισμα .

Δεν είπα "δεν μας αφήσανε", είπα "δεν τον αφήσανε".
Και δεν τον αφήσανε τον στρατό να κάνει κάτι.

Όταν ξεκινάς κάτι το συνεχίζεις, όταν ο άλλος κάνει την κίνησή του. Δεν περιμένεις και μετά φεύγεις.
Ποιος δεν τους άφησε? Ο Σημίτης.

Δεν πήγε καν στο ΓΕΣ (όπου και το κέντρο επιχειρήσεων) αλλά φώναξε τον αρχηγό στο γραφείο του στη βουλή. Τόσο καθορισμένο ήταν για το ποια θα ήταν η στάση μας.

Δεν υπάρχει κάτι για σκέψη πλέον. Όλα αυτά είναι γεγονότα.
Όπως γεγονός είναι ότι τα Ιμια πλέον είναι no-go zone. Επίσημα.

Το ότι δεν απαντάς γρήγορα το καταλαβαίνω.

Το ότι ρωτάς γρήγορα όμως δεν φαίνεται πολύ συμβατό.

Εκεί που έγραψες 50 γραμμές σε ερωτήσεις, μπορούσες να γράψει 40 και να γράψεις και 10 γραμμές απαντήσεων.

Χρήστο μην ορκίζεσαι πως δε μιλά κανείς για τέτοια.

Εδώ μέσα Νίκο?

Ή γενικά εκεί έξω?

Αν είναι το 2ο τότε δεν έχει θέση στη συζήτησή μας γιατί εμείς μεταξύ μας ανταλλάσσουμε απόψεις.
Αν είναι το 1ο ας κατανομαστεί συγκεκριμένα ώστε να μην θίγονται πολλοί.

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Τελικά όμως, η δική σου θέση ποια είναι?

Ότι πρόκειται μόνο για λεονταρισμούς?

Οπότε τι πρέπει να γίνει?

Ότι κάναμε μέχρι τώρα?

Ανδρέας είμαι κι εγώ, να απαντήσω;
Όπως βλέπεις δεν χαρακτήρισα άσχημα ή κατηγόρησα ανθρώπους, κάνω μια γενική διαπίστωση όταν λέω πως κάποιοι θέλουν να "ανάψουν τα αίμματα".
Πρίν όμως πατάξεις κάποιον γι αυτό που λέει, άκουσέ τον, κι ας μην αρχίσουμε να χωριζόμαστε σε δειλούς και γενναίους, πατριώτες και απάτριδες, κι άλλα τέτοια όμορφα που έχουμε δει εδώ στο παρελθόν.
Από μια ορισμένη σκοπιά, γενικά φαινεται λογικό και αποτρεπτικό το να υπάρχει αντίδραση ισοδύναμη της δράσης.
Σε περιπτώσεις όπως η απόπειρα γεώτρησης που ανέφερες, θα μπορούσε να έχει βάση ακόμη και το preemptive strike!
Αν όμως δεν συζητούμε ως θεωρητική άσκηση, αλλά για πραγματική στάση του κράτους μας, όπου κατοικούμε εμείς και οι οικογένειές μας, δύο πράγματα έχουν σημασία:

1. Τί μας συμφέρει;
2. Τί μπορούμε;

Όσο πιο σύντομα γίνεται, η απάντησή μου είναι, βασισμένοι στο τί πραγματικά μπορούμε, να κάνουμε αυτό που πρακτικά θα μας συμφέρει περισσότερο (επιφέρει τη μικρότερη ζημία και το μεγαλύτερο κέρδος).
Αυτή η κουβέντα μπορεί να επεκταθεί σε πολλές σελίδες...
Διαπίστωσες πως δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης, ούτε για μια ελάχιστη επιθετική ενέργεια όπως η πρόσκρουση σκάφους.
Έχουμε άραγε σχέδιο για πιο δύσκολα; παράδειγμα, σχέδιο πολιτικής προστασίας για όσους θα βρίσκονται σε νησιά στόχους όταν ξεσπάσει θερμό επεισόδιο; αν κλιμακωθεί η κατάσταση, πόσο θα μας πάρει να γίνει διάσωση-μεταφορά του άμαχου πληθυσμού; δεν προβλέπεται καν τέτοιο σενάριο και θα είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω; αν αποκτήσαμε κάποια πείρα σε αυτό το θέμα με το προσφυγικό, είμαστε έτοιμοι για ένα προσφυγικό κύμα ελληνικού άμαχου πληθυσμού στην ενδοχώρα;
Επίσης, τη στιγμή που εμείς συζητάμε, έχει ετοιμαστεί κάποιο σχέδιο απ' τις ένοπλες δυνάμεις, ή περιμένουν τηλέφωνο κι οδηγίες απ' τον υπουργό...?
Δηλαδή έχουν έτοιμο ένα επιθετικό σενάριο δράσης για "να πιάσουμε του τούρκους στον ύπνο?" και να τους φέρουμε προ τετελεσμένων, ή μόνο σχέδια αντίδρασης;
Υπάρχουν "risk assessments" για όλα αυτά; Εγώ πιστεύω πως το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, είναι σαφώς ανώτερο ποιοτικά του αντιπάλου, και ως ένα βαθμό θα εξουδετερωθεί η υπεροπλία και αριθμός τους.
Προφανώς δεν γίνεται να ξέρουμε εμείς δεδομένα όπως τα παραπάνω, αλλά οι αποφάσεις θα πρέπει να στηριχθούν σε τελικά συμπεράσματα, και δεν εξαρτώνται από το πατριωτικό μας αίσθημα.
Μην ξεχνάμε πως όπως έδειξε το δημοψήφισμα, λόγω του -βασικά οικονομικού- κόστους, το 40% του πληθυσμού ήταν εναντίον ακόμη και μιας "σύγκρουσης" με τους δανειστές σε πολιτικό επίπεδο, κι παρά το 60% που δήλωνε έτοιμο για τη σύγκρουση, η κυβέρνηση έκανε κολοτούμπα και "τουμπεκί".
Πως θα είναι η στήριξη του κόσμου σε μια μικρή ή μεγαλύτερη εμπόλεμη σύρραξη και μέχρι που φτάνουν οι κυβερνήτες μας;

Την επέκταση στα 12ν.μ δεν την επικροτεί κανείς ξένος ,ούτε φυσικά η Τουρκία ,γιατί απλά το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνική λίμνη .
Υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τα Ε.Χ.Υ στα σημερινά όρια και την εικόνα αν θα θα επεκταθούν στα 12 ν.μ Πιθανόν οι παρούσες συγκυρίες να βοηθήσουν στην επέκταση τους ,αλλά με τα ανάλογα ρίσκα .

Status
Not open for further replies.