Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης». «Ο μοναδικός άνθρωπος που επικοινώνησε ο μακαρίτης ήμουν εγώ και μου είπε ότι είχε ενημερώσει και το αρχηγό. Μου είπε ότι ακούγονται μικρές εκρήξεις μέσα από το εμπορευματοκιβώτιο και άναψε και φωτιά η οποία επεκτάθηκε και σε χόρτα που είναι γύρω από το σημείο που είχαν τοποθετηθεί τα εμπορευματοκιβώτια» φέρεται να δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 107,6. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν ο μοναδικός που γνώριζει πλήρως το περιεχόμενο του φορτίου των κοντέινερ, αφού το 2009 ήταν ο άνθρωπος που είχε κάνει την καταγραφή μέσα στα αμπάρια του πλοίου «Monchegorsk». Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από τη ναυτική βάση του Ζυγίου. Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν οι φωτογραφίες στον Τύπο.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι στο εμπορευματοκιβώτιο με κωδικό GLHU 325565 υπήρξε αυτανάφλεξη και έκρηξη μικρής κλίμακας για πρώτη φορά τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Ιουλίου, με αποτέλεσμα από τα αέρια να δημιουργηθεί παραμόρφωση του εξωτερικού μεταλλικού περιβλήματος. Ακολούθησαν κι άλλες μικρές εκρήξεις, ωστόσο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο αποτροπής της τραγωδίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φωτογραφίες με το παραμορφωμένο εμπορευματοκιβώτιο είχαν παρουσιαστεί τόσο στον υπουργό Άμυνας όσο και στον αρχηγό ΓΕΕΦ, αλλά και στον υπαρχηγό. Οι οδηγίες που είχαν δοθεί από τον υπαρχηγό Σάββα Αργυρού ήταν να ραντίζονται με θαλασσινό νερό τα εκρηκτικά τρεις φορές την ημέρα. Ακόμα όμως και αυτό το μέτρο, δεν εφαρμόστηκε, όπως καταγγέλλουν ανώνυμες πηγές στην εφημερίδα. Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έκρηξη της 11ης Ιουλίου προκλήθηκε από εκ νέου αυτανάφλεξη στο συγκεκριμένο εμπορευτοκιβώτιο και μεταδόθηκε στα υπόλοιπα κοντέινερ.