TRANSFORMER BALANCED OR TRANSFORMERLESS – WHICH IS BETTER?

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,788
Το καλοκαίρι που πέρασε, ευτύχισα να αγοράσω ένα Studer A820. Το μηχάνημα ήταν "δίπλα" μου, σε εξαιρετική κατάσταση απ'όλες τις απόψεις και δεν άντεξα, το αγόρασα παρ'όλο που ήδη είχα και το παλαιότερο Α80.
Στο θέμα μας τώρα:
Οι Line Amp του ήταν συμμετρικοί (Balanced) με Transformer.
Η Studer σου έδινε τη δυνατότητα να επιλέξεις (λίγο καιρό αργότερα) Κάρτα Transform less. Με έτρωγε.. να ακούσω τέτοιες και βρήκα 2.
Η διαφορά του ήχου με μετασχηματιστή και όχι είναι εμφανέστατη αμέσως, υπέρ του Χωρίς ΜΤ.
Πώς το βλέπετε;
Δικαιολογείται για κάποιο λόγο;

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
910
Πάτρα
Έχει λογική.
Η ύπαρξη ενός Μ/Τ, όσο καλός κι αν είναι, πάντα υποβαθμίζει το σήμα.
Απλά μου κάνει εντύπωση ότι είναι τόσο ακουστή η διαφορά.
Γενικά Μ/Τα χρησιμοποιούμε όπου δεν είναι δυνατή άλλη λύση (απομόνωση, προσαρμογή φορτιών, ασφάλεια, προστασία κτλ).

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,788
Ντίνο άμεση ήταν η διαφορά. Είχαμε επίσης φροντίσει να ελέγξουμε τις στάθμες με το IVIE IE-30A**

Σημείωση: Ενώ στις κάρτες με ΜΤ είχε γίνει πρόσφατα αντικατάσταση όλων των πυκνωτών, οι κάρτες χωρίς ΜΤ είχαν τους αρχικούς προ 30ετίας.
** https://reverb.com/item/13573277-ivie-ie-30-vintage-audio-analyis-system?locale=en-NZ

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
910
Πάτρα
Μην ξεχνιόμαστε, το Α820 είναι μηχάνημα 40 ετών.
Το Α820 ξεκίνησε το 1984 με κύκλωμα εξόδου με Μ/Τ (παγία τακτική για αποφυγή των βρόγχων γείωσης).
Από μια πρόχειρη ανάγνωση το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τους τελεστικούς MC 33078 και TL072 που οδηγούν
μια διακριτή βαθμίδα εξόδου με BC 327 BC 337 και αυτή με την σειρά της το Μ/Τ εξόδου.
Ο ίδιος ο Μ/Τ γραμμικοποιείται με πρόσθετο ανεξάρτητο πρωτεύων που οδηγεί την ανάδραση.
Τα υλικά είναι ίσως μια χαρά για την εποχή (τέλη δεκαετίας 60 και όλο το 70) και ο Μ/Τ ότι πιο φιλότιμο υπήρχε (επίσης σχεδίαση της Studer).
Όμως για μηχάνημα επιπέδου Α820 ………μάλλον λίγα, δεδομένων των εξελίξεων (κυρίως η εμφάνιση το CD και γενικότερα του ψηφιακού ήχου
που έβαλε μεγάλες απαιτήσεις τουλάχιστον στην δυναμική περιοχή και την παραμόρφωση).
Το 1993 στην έκδοση ΜΚΙΙ, απέκτησε και εξόδους χωρίς Μ/Τ, με εκτεταμένη χρήση των ΝΕ5532.
Αυτό ήταν μια μεγάλη βελτίωση, τουλάχιστον σχεδιαστικά.
Οι πλακέτες είναι εναλλάξιμες μεταξύ των δύο εκδόσεων.

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
180
ΑΘΗΝΑ
Ρωτάω από περιέργεια αν μπήκες στο πειρασμό για κάποιο συγκριτικό τεστ ακρόασης μεταξύ του Α820 και του παλαιότεορου Α80. Διαπίστωσες κάποια σημαντική διαφορά ;

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,788
Ρωτάω από περιέργεια αν μπήκες στο πειρασμό για κάποιο συγκριτικό τεστ ακρόασης μεταξύ του Α820 και του παλαιότεορου Α80. Διαπίστωσες κάποια σημαντική διαφορά ;
Έγινε, με παρουσία και φίλων, και σε τρεις άρεσε πιο πολύ το 820 και ένας προτίμησε το 80. Βέβαια η δοκιμή ήταν σχετικά πρόχειρη, το μόνο που προσέξαμε κάπως ήταν οι στάθμες. Σε γενικές γραμμές το 820 είναι πιο λεπτομερειακό και το μπάσο πιο άμεσο και με περισσότερο σώμα.
Το δε Transport του 820 είναι καλίτερο του 80 που με τη σειρά του είναι εξαιρετικό. Και τα δύο είναι σε κατάσταση MINT(-)_DSC2830.JPG

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
180
ΑΘΗΝΑ
Τι είδους ταινίες ακούς ; Εχεις στη κατοχή σου Master Tapes από την εποχή που κυκλοφορούσαν στα studio για χάραξη δίσκων βινυλίου ή προτιμάς τις καινούριες εμπορικές εκδόσεις τύπου Tape Project ή RTM ?

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,788
Τι είδους ταινίες ακούς ; Εχεις στη κατοχή σου Master Tapes από την εποχή που κυκλοφορούσαν στα studio για χάραξη δίσκων βινυλίου ή προτιμάς τις καινούριες εμπορικές εκδόσεις τύπου Tape Project ή RTM ?
Μάστερ που πήγαιναν για χάραξη δεν είναι και το πιο εύκολο να βρεις.
Ακούω κυρίως κλασική, οι περισσότερες ταινίες που έχω είναι κόπιες από Μάστερ ή Safety Copy tapes. Έχω 3 Tape Project και 2 IPI και επίσης μερικά Μάστερ από φίλο, γνωστό ηχολήπτη, που έχει "πάει" στο ψηφιακό και αντιγράψαμε αρκετές δικές του αναλογικές από το Α80 μου στο Sonosax του. Καταλαβαίνω καλά πως ασχολείσαι με R2R? Για πες. _DSC2994.JPG

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
180
ΑΘΗΝΑ
Θα σου γράψω περισσότερα το Σαββατοκύριακο. Εχω ασχοληθεί αρκετά με τα μαγνητόφωνα καθώς στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας ως ηχολήπτης σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (από 20 έως 28 ετών) χρησιμοποιούσα το φορητό μαγνητόφωνο Nagra III και κατόπιν το Nagra 4.2 που ήταν και η μοναδικές επιλογές τότε για υψηλής πιστότητας ηχογράφηση σε φορητό μηχάνημα. Μετά από αρκετά χρόνια κατάφερα να αποκτήσω το δικό μου φορητό Nagra Stereo IV-S που το χρησιμοποιώ ακόμα για να ακούω μουσική από παλαιότερες μαγνητοταινίες 2-track Stereo που ήταν δημοφιλείς στην Αμερική από το 1956 έως και το 1960 όπου η δισκογραφία μετά στράφηκε μαζικά στη παραγωγή δίσκων βινυλίου Long Play. Απο αυτή την εποχή έχω μια καλή συλλογή από περίπου 130 τίτλους ταινιών που μάζεψα από το 2001 - 2010. Μετά οι τιμές για τις ταινίες 2-track εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Εχω στη κατοχή μου δύο ακόμα μαγνητόφωνα 2-track. To Nagra T-Audio και Sony APR-5003. Περισσότερα το Σαββατοκύριακο.

• Like
Reactions: geovar

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,612
Βέροια
Καλησπέρα σε όλους.

Έχω παρόμοιο δίλλημα για μετατροπή unbalanced σε balanced σήμα,
σε προενισχυτή, οποτε νομιζω δεν χρειάζεται να ανοίξω νέο νήμα.
Ο συγκεκριμμένος προ οδηγεί 5μετρα καλώδια xlr...
Κάπως μεγάλα σε μήκος δηλαδή.

Διαβάζω στο νημα, πως είναι καλύτερα χωρίς μ/τ.
Έχω εντοπίσει τρία κιτ:

https://www.aliexpress.com/item/100...eb09e!12000031253506523!ct!GR!3147019047!!1!0

https://www.aliexpress.com/item/100...eb09e!12000044019021726!ct!GR!3147019047!!1!0

https://www.aliexpress.com/item/100...eb09e!12000029011532225!ct!GR!3147019047!!1!0

Μετασχηματιστές τροφοδοσίας έχω περισσευούμενους.
Τι λέτε γι' αυτά τα κιτ;

Φυσικά κάθε άλλη πρόταση καλοδεχούμενη.

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,775
--------------------
Εφοσον το υπολοιπο κυκλωμα δεν ειναι balance δεν θα κερδισεις κατι πλην τις δυνατοτητας να εχεις πολλα μετρα καλωδια που στην ουσια για αυτο διμιουργηθηκε το balance
Τωρα για την ποιοτητα τον κιτ που εβαλες κανεις δεν ξερει τι λενε και αν εχουν γνησια υλικα
Σιγουρα χρειαζεσαι και καλυτερη τροφοδοσια απο αυτη που εχουν για να μην χασεις οτι σου δινει το υπολοιπο συστημα

• Like
Reactions: SHERPA

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,612
Βέροια
Εφοσον το υπολοιπο κυκλωμα δεν ειναι balance δεν θα κερδισεις κατι πλην τις δυνατοτητας να εχεις πολλα μετρα καλωδια που στην ουσια για αυτο διμιουργηθηκε το balance
Τωρα για την ποιοτητα τον κιτ που εβαλες κανεις δεν ξερει τι λενε και αν εχουν γνησια υλικα
Σιγουρα χρειαζεσαι και καλυτερη τροφοδοσια απο αυτη που εχουν για να μην χασεις οτι σου δινει το υπολοιπο συστημα
Μ' επιασαν τα ψυχολογικά μου...

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,612
Βέροια
Συνεχίζει να με τριβελίζει η ιδέα...

Βασικά ο προ θα δώσει σε ένα RANE active cross που είναι
balanced φυσικά.
Οπότε σύμφωνα με τις προδιαγραφές θέλει balanced σήμα +4dBu.

Και έτσι καλά παίζει αλλά είναι εκτός προδιαγραφών...
Απο την άλλη αυτά τα κιτ δεν έχουν μετρήσεις αν είναι
εντός των προδιαγραφών...

Μπερδεγουέη...

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
180
ΑΘΗΝΑ
Αν θέλεις να μετατρέψεις σήμα unbalanced audio σε balanced πρέπει οι μετασχηματιστές να είναι πολύ καλής ποιότητας από εξειδικευμένο κατασκευαστή. Εγω προσωπικά δεν θα επέλεγα κάτι άλλο εκτός από Jensen ή Lundahl για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Υπάρχει και η Neutrik αλλά λίγο πιο κάτω σε ποιότητα από τους προαναφερθέντες.

platon

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,560
Μηπως να πας σε μια πιο σιγουρη λυση τυπου .....

• Like
Reactions: SHERPA

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,612
Βέροια
Μηπως να πας σε μια πιο σιγουρη λυση τυπου .....
Καλημέρα.

Σκέφτηκα σαν λύση ένα DI box.
Όχι βέβαια τόσο ακριβό...

Όλα τα διλήμματα μου αφορούν στο αν θα χρωματίσουν τον ήχο...

Θεωρητικά θα τον χρωματίσουν...
Επίσης θεωρητικά, η οδήγηση θα είναι σωστή και εντός προδιαγραφών...

• Like
Reactions: platon

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,612
Βέροια
Καλημέρα.
Τελικά ψώνισα αυτό για πειραματικούς λόγους περισσότερο.

https://www.musicland.gr/di-boxes-b...wsqAs4PJG2UvJ3cWCNmrEPgJWaNnVLSNVtLAYj3m-V6ZF

Είναι με μετασχηματιστές εξόδου, αλλά έχει και ενεργά στοιχεία
για αύξηση κέρδους κατά 6,12 ή 18 dB, οπότε δίνει θεωρητικά καλύτερες επιλογές οδήγησης
τελικού ενισχυτή, ή ενεργών ηχείων με balanced σήμα.

Ένα φθηνό "φροντιστήριο" είναι... για να δω τι θα παίξει...
Όταν παραλάβω θα ενημερώσω αν αξίζει κάτι...

Ευχαριστώ για την βοήθεια.
Καλό Σ/Κ.