Τρελό πρόβλημα με κεντρικό ηχείο

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Εδω και μια ώρα σπάω το κεφάλι μου να βρω τι γινεται...
Το setup έχει ως εξής... Πηγη: Cambridge Audio DVD-87, με σήμα στην ψηφιακή έξοδο(Downmix:5.1CH, SPDIF:RAW). Eνισχυτής: Yamaha DSP-A5(ολοκληρωμένος), παίρνει το σήμα ψηφιακά και βγάζει τα δυο front σε δικάναλο τελικό ενω δίνει ισχύ μόνος του στο κεντρικό. Πίσω ηχεία δεν υπάρχουν.

Το πρόβλημα: οι διάλογοι επιμένουν να ακούγονται απο τα front παρόλο που έχω το επιλέξει κεντρικό ως large. Αλλάζοντας το μέγεθος του κεντρικού, αλλάζει η ένταση των διαλόγων από τα front. Το κεντρικό δεν λαλαει... Επίσης δεν ειναι καμμένο.

Τι συμβαίνει;;

Υ.Γ. Τα front ενισχυονται απο τον δικάναλο, αντί του πολυκάναλου, λόγω του οτι χρησιμοποιούνται και για audio.

Μηπως εχεις ενεργοποιησει την επιλογη PHANTOM οπου το κεντρικο καναλι ακουγεται απο τα δυο front;

Ιδέα δεν έχω. Ασε που νομίζω οτι δεν εχει τετοια επιλογη ο ενισχυτής...αλλα ρυθμίζω το κεντρικό ως Large. Aυτό δουλεύει ταυτόχρονα με το phantom; Kαλού-κακού, ας ρίξω μια ματια...

Στην επιλογη stereo το κεντρικο δεν παιζει. Ακομα σε καποια dsp (Οπως το rock consert αν θυμαμαι καλα). Για να παιξει το κεντρικο πρεπει να εχεις επιλεξει το 5.1 απο τον ενισχυτη (dd ή dts για τον Α5) και να βαλεις τα πισω None(που δε ξερω αν υπαρχει αυτη η επιλογη στον yamaha)

Μα εκεί ειναι το θεμα... Δεν εχω επιλέξει στέρεο. Στον ενισχυτη εχω κλείσει τα effects, και περνα μόνο το 5.1 από το DVD. H ενδειξη ειναι Dolby Digital, το κεντρικο δεν λέει να παίξει. Τα rear απενεργοποιούνται μονο απο το DVD, ο ενισχυτης τα θετει απλά small ή large. Δοκιμασα με rear απενεργοποιημένα και χωρίς... τα ιδια.

Είναι δυνατο να κάηκε η έξοδος του κέντρικου; Μου φαίνεται παράλογο, μια και δεν το εχω ζορίσει...αλλα δεν βγαζω ακρη...

Αν ηταν καμμενη η εξοδος του κεντρικου, δεν θα ακουγοταν καθολου ο ηχος του κεντρικου και δεν θα αναπαραγοταν απο τα φροντ.
Δοκιμασε με το τεστ τον αν ακουγεται ο θορυβος του τεστ εκτος απο τα μειν και απο το κεντρικο και αν ακουγεται εστω και ελαχιστα δυναμωσε το απο το συν.
Αν δεν ακουγεται καθολου ηχος, τοτε κυττα στο SET MENU το CENTER SP μηπως ειναι κατα λαθος στο NONE

Η απενεργοποιηση των Rear απο το dvd νομιζω αφορα την αναλογικη του εξοδο. Ασχετο με το προβλημα σου βεβαια αλλα τσεκαρε το.

Τhanasis k. καλή η ιδεα του test tone...την ειχα ξεχάσει.
Το κεντρικό, λοιπόν, παίζει μια χαρα τον τεστ θόρυβο, εντουτοις επιμένει να μήν λαλάει διαλόγους. Τους εδωσα ψηφιακά, τους έδωσα αναλογικά στον πολυκάναλο, το ηχείο είναι μουγκό εντελώς. Αυτο σημαίνει οτι κάτι έρχεται λάθος απο το DVD... Tι όμως; Ειναι σετταρισμενο να στελνει 5.1 σημα, το SPDIF είναι σε RAW(και σε PCM να το βαλω δεν βλέπω διαφορα), οι αναλογικές έξοδοι ειναι όλες large. Eίτε βγαλω αναλογικό, είτε ψηφιακό σήμα, τα ίδια συμβαίνουν...

Ετσι μου 'ρχεται να παω στον Μαρινοπουλο για γάλα και Digital DVX-495 αυριο πρωι :flipout:

Eν τέλει τα καταφέραμε... Διάλεξα και σωστο πρόγραμμα κι όλα παιζουν όπως πρέπει. Το αρχικό λάθος πρέπει να ήταν το κοντό κι οξειδωμένο καλώδιο του κεντρικού, που δεν εκανε καλή επαφή με τον ενισχυτη. Είναι και λίγο δράμα τα κλίπς για το κεντρικό και τα περιφερειακα...

Σας ευχαριστω όλους :)