τον 1 φαράντ γιά τι συχνότητες τον βάζουν ?
Σε τόσο μεγάλη χωρητικότητα δεν έχει να κάνει τόσο με με συχνότητες αλλά με την ικανότητά του να διπλασιάζει φαινομενικά τα αποθέματα της μπαταρίας και να μην την αφήνει να γονατίσει την τάση της τόσο εύκολα σε απαιτήσεις ρεύματος. Η διαφορά θα φανεί κυρίως στο μπάσο. Αρκετοί τον βάζουν όχι δίπλα στην μπαταρία αλλά δίπλα στον ενισχυτή οπότε αντισταθμίζουν και τις πιθανές απώλειες λόγω καλωδίων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δεύτερη δεξαμενή ενέργειας που τροφοδοτείται απ' την μπαταρία.
Οι περισσότεροι πυκνωτές μεγάλου μεγέθους κατασκευάζονται σαν ηλεκτρολυτικοί, δύο φύλα μέταλλο μονωμένα μεταξύ τους και διπλωμένα ρολό σαν πάπυρος. Αυτό δημιουργεί αυτόματα κι ένα μεγάλο πηνίο απ' τα ίδια τα φύλα.
(για την ακρίβεια δύο ομόκεντρα πηνία, αλλά άλλη ιστορία αυτή...) Το πηνίο αυτό είναι που κυρίως εμποδίζει το άμεσο δόσιμο ενέργειας.
Μικροί ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές παρουσιάζουν μικρότερο το φαινόμενο λόγω μικρότερου πηνίου, παράλληλοι πυκνωτές μειώνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Οι μικροί "πλαστικοί" πυκνωτές ΜΚS, ΜΚΤ κλπ. κατασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο και δεν έχουν το πρόβλημα του πηνίου (αυτεπαγωγής) και δίνουν ευκολότερα τα διαθέσιμα φορτία τους. Κι εκεί όμως ισχύει ο γενικός κανόνας όσο μικρότερος ο πυκνωτής τόσο και πιο γρήγορος, καταλληλότερος για υψηλότερες συχνότητες.
Αν έχεις μικρούς πυκνωτές από 1 μέχρι 100 μF περίπου (χωρίς οι τιμές να είναι κρίσιμες) δοκίμασέ τους παράλληλα με την μπαταρία (ή και το τροφοδοτικό σου) στο άκρο που είναι ο ενισχυτής κατά προτίμιση. Πρόσεξε τις πολικότητες όπου υπάρχουν και την ονομαστική τάση λειτουργίας που καλό είναι να είναι από 25 V και πάνω στην περίπτωσή σου.
Άκου και βγάλε τα συμπεράσματά σου!
Στην περίπτωσή σου ο πυκνωτής του ενός farad δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητος μιας και οι απαιτήσεις ρεύματος του ενισχυτή είναι μικρές, αλλά ίσως συνδυασμένος με τα solar cell που ανέφερες να μπορεί να κάνει τον ενισχυτή να παίζει και χωρίς καθόλου μπαταρία (ή και με μικρότερη μπαταρία), τουλάχιστον όσο έχει αρκετό ήλιο.
Η μπαταρία που χρησιμοποιείς είναι με gel ή η κλασσική με τα υγρά; Αν την έχεις σε τσιμεντένιο πάτωμα ενεργοποιείται μια χημική αντίδραση (που δυστυχώς δεν θυμάμαι πια) και εκφορτίζει την μπαταρία λερώνοντας και το πάτωμα. Οι αναθυμιάσεις της κυρίως κατά την φόρτισή της δεν είναι κι ότι πιο υγιεινό για να το αναπνέουμε. Υπάρχουν ευτυχώς και αρκετές μπαταρίες κλειστού τύπου χωρίς τέτοια προβλήματα.
Καλές ακροάσεις, με ή και χωρίς πυκνωτές!