Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

@makron πολλά κιλά!!!!!! δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι οικονομικό. Τι εξοπλισμό έχεις ?

Πολλά κιλά ε; Ο εξοπλισμός είναι μεγάλα κιάλια. Ελπίζω να μην υπάρχει προκατάληψη από ένα φωτογραφικό forum.
Δεν ξέρω αν θα βοηθούσε να πω ότι θα με ενδιέφεραν τιμές ανάμεσα στα 60 -120 ευρώ. Τρίποδο χωρίς κεφαλή.

Κάποιες προτάσεις;

Μια ερώτηση. Θα πρέπει να μένουν παντελώς ακούνητα ή απλώς να στηρίζονται με ασφάλεια; Είναι πολύ κρίσιμη η ερώτηση. Διότι τα ακλόνητα τριπόδια που αντέχουν πολλά κιλά χρειάζονται για μεγάλες εκθέσεις και για να μη βγει κουνημένη η φωτογραφία.

Πρόκειται για την ίδια περίπτωση ή για κάτι διαφορετικό;

Μια ερώτηση. Θα πρέπει να μένουν παντελώς ακούνητα ή απλώς να στηρίζονται με ασφάλεια; Είναι πολύ κρίσιμη η ερώτηση. Διότι τα ακλόνητα τριπόδια που αντέχουν πολλά κιλά χρειάζονται για μεγάλες εκθέσεις και για να μη βγει κουνημένη η φωτογραφία.

Πρόκειται για την ίδια περίπτωση ή για κάτι διαφορετικό;
Ακριβώς αυτό γιατί αν μιλάμε απλώς για ασφαλή στηριξη κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα κάνει

http://www.ebay.co.uk/itm/Hama-Trav...42?pt=UK_Tripods_Monopods&hash=item2eb7d05406
ή αυτό

http://www.ebay.co.uk/itm/New-Magne...70640005715?pt=US_Tripods&hash=item3f0366c253

τυχαία τα παραδείγματα με ένα προχειρο search

@ ΒΛΑΣΙΔΗΣ

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Απλώς να στηρίζονται με ασφάλεια.
Να το θέσω διαφορετικά. Σε βάρος εξοπλισμού 8 κιλών οι κραδασμοί από την μετακίνησή του για εστίαση σε διαφορετικό σημείο, να επανέρχονται στο μηδέν σε 2 το πολύ δευτερόλεπτα.

Βέβαια αν υπάρχει πρόταση και για 1,80 μ ακόμη καλύτερα.

@ NtinNton

Οι προτάσεις είναι πολύ καλές! Ιδιαίτερα η δεύτερη από Κορέα με 15 κιλά load και 10 η ball head μοιάζει πολύ συμφέρουσα.
Λογικά εάν φορτώσω 8 κιλά στο τρίποδο για 15 δεν θα έχει πολλούς κραδασμούς όπως είπα παραπάνω.
Σαν τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν ΟΚ. Τα εμπιστευόμαστε;

Οπως σου είπα τα παραδείγματα είναι τυχαία και δεν τα ξέρω. Εχω την εντύπωση ότι για το σκοπό που το θέλεις μπορεί να σου κάνει και κάποιο τρίποδο με λίγο χαμηλότερες προδιαγραφές. π.χ το benro a198 που έχω έχει προδιαγραφές τα 8kgr θα μπορούσες να το δοκιμάσεις με τον εξοπλισμό σου ώστε να δεις αν σου κάνει ενώ το a298 είναι λίγο πάνω από το budget σου και μάλλον σε καλύπτει. Ισως αν πήγαινες σε ένα μαγαζί να ερχόταν και μέσα στο budget σου. Προσωπικά θα το προτιμούσα από ένα "noname" με καλύτερες προδιαγραφές

Last edited:

Πολύ ωραία! Μετά από σκέψη αξίζει νομίζω να δοκιμαστούν τα Κινέζικα. Να τους δώσουμε μια ευκαιρία οι προδιαγραφές είναι πολύ καλές.

Μία τελευταία ερώτηση για κάτι που δεν γνωρίζω. Σε κάποιο από τα τρίποδα είδα στερεωμένο ένα βάρος στον γάντζο τους από κάτω. Αυτό υποθέτω ότι το κάνουν για σταθερότητα. Είναι εξακριβωμένο ότι δουλεύει;
Θέλω να πω, δεν προσθέτει κραδασμούς με την έστω ελάχιστη κίνησή του σαν εκκρεμές; Και δεν εξαντλεί το βάρος που αντέχουν τα σκέλη του τρίποδου ώστε μετά να γίνονται ασταθή;
Υπάρχει κάποιο τεστ απόδοσης που μπορώ να διαβάσω με και χωρίς βάρος που να επαληθεύει ότι το βάρος από κάτω σταθεροποιεί καλύτερα;

Σας ευχαριστώ

Το καλύτερο τεστ μπορείς να το κάνεις μόνος σου, στο φτηνό hama star 61 που χρησιμοποιώ σαν μεγάλο τρίποδο, όταν κρεμάω την τσάντα μου σταθεροποιείται πλήρως, ειδικά με την κολώνα σε έκταση έως 20 εκατοστά είναι "βράχος". Έχω τραβήξει με τον 70-300 (σε 4/3) από τον Λυκαβητό την Ακρόπολη με πολύ δυνατό αέρα και βγήκαν πεντακάθαρες...

@ΒΛΑΣΙΔΗΣ + @NtinNton + @cacau

Αγαπητοί σας ευχαριστώ πολύ. Η συζήτηση μαζί σας ήταν πολύ διαφωτιστική και οι λύσεις που προτείνατε απίθανες.
Δεν περίμενα επίσης τόσο χαμηλές τιμές για loading 10+.

Να είσαστε καλά!

Last edited:

Εδώ και μερικές ημέρες προχώρησα στην αγορά της Manfrotto 410 Junior Geared Head για το τρίποδο Benro C269-m8.

main_826.jpg

Προορίζεται για αντικαταστάτης της Benro B-2 η οποία μετακόμισε στο μονόποδο (το οποίο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ προς το παρόν :Banane0:)

BEB2.jpg

H κεφαλή είναι αρκετά μεγάλη, αν και πρόκειται για το μικρότερο από τα τρία geared μοντέλα της Manfrotto (τα άλλα δύο είναι το 405 και 400).
Εχει βάρος 1,22 kg και loading capacity 5kg. Υπερεπαρκεί για την D7000 τόσο με τον 70-200 + TC (~2,7kg), όσο και με τον 105 Micro + extension tubes + R1C1 macro flash system (~2,3kg), ακόμα και σε περίεργες γωνίες. Δε διεκδικεί σε καμμία περίπτωση πρωτεία φορητότητας, αλλά η ακρίβειά της είναι ιδιαίτερα χρήσιμη (τόσο για μάκρο, όσο και για αρχιτεκτονική ή landscape) και ασύγκριτα καλύτερη από οποιαδήποτε ball head.
Η κίνηση και στους τρεις άξονες είναι πολύ smooth και ακριβής μέσω των τριών knobs, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για "αποσύμπλεξη" των γραναζιών κίνησης για γρήγορη τοποθέτηση στο σημείο που επιθυμούμε.
Ερχεται με το mounting plate 410pl το οποίο όμως δεν είναι arca-swiss compatible. Για τη μετατροπή υπάρχει η aftermarket λύση ενός πολύ ποιοτικού custom αντάπτορα που φτιάχνει ο Chris Hejnar και αγοράζεται από εδώ ή από το κατάστημά του στο ebay (tip: στο ebay έχει τη δυνατοτητα για "make offer" μέσω της οποίας μπορείται να γλιτώσετε 10$ - από 109$ στα 99$ + p&p).

Το απόγευμα θα ακολουθήσουν και μερικές φωτογραφίες.

Οτι τα plates που ακολουθούν το πρότυπο της Arca Swiss (με τις διαγώνιες εγκοπές στις 2 πλευρές) δεν κουμπώνουν στην κεφαλή της Μανφρόττο, όπως αυτή έρχεται από το εργοστάσιο. Αν δηλαδή έχεις, π.χ. ένα L-bracket (1, 2 ή 3) μόνιμα πάνω στη μηχανή, θα πρέπει να το βγάζεις κάθε φορά που θες να τη βάλεις πάνω στην 410 και να βιδώνεις στη θέση του το plate της Μανφροττο (410pl), το οποίο είναι και μεγάλο και ούτως ή άλλως δε θα βόλευε να το έχεις μόνιμα πάνω στη μηχανή.

*
856409870015.jpg

Και οι σχετικές φωτο. Το ξέρω, είναι άθλιες, αλλά you get the idea!

PC090060 (Medium).jpgPC090062 (Medium).JPGPC090073 (Medium).JPG

Καλοριζικη η κεφαλη!!

Κατα συμπτωση διαβασα σημερα για αυτο το arca swiss, σημερα που εψαχνα για οικονομικο τριποδακι μεχρι 50 ευρω.

Κατεληξα λοιπον σε μια μαρκα Hahnel, και ειμαι μεταξυ του μοντελου Triad 30 και Triad 40 (αρκα σουι κομπατιμπλ αλλα δεν μου λεει κατι ιδιαιτερο σαν εξτρα προσον).

Θα ηθελα τη συμβουλη σας μεταξυ των δυο.Οι βασικες διαφορες που καταλαβαινω ειναι οτι το ενα φτανει στο ~1.40μ, 1.2κιλα, 4κιλα φορτιο και το αλλο στο ~1.50 1.5κιλα, 5 κιλα φορτιο. To 30 εχει απλη κεφαλη/βαση το 40 την αρκα σουι...

Βασικα ηθελα να ξερω ποσο χρησιμα ειναι τα 10εκατοστα στο μεγιστο υψος του τριποδου και ποσο χρησιμη η βαση της κεφαλης του Τριαδ 40. Η χρηση του τριποδου θα ειναι ταπεινη και απλη με μεγιστο φορτιο το 1.5 κιλο.

310Lh300QKL.jpg
Triad30

71z3tyhz6PL._AA1500_.jpg
Triad 40

Πόσο ψηλός είσαι;

Ανάλογα με το ύψος μας και ανάλογα με τον τρόπο που τραβούμε φωτο από το τριπόδι, διαλέγουμε και το ύψος του. Π.χ. εγώ είμαι 1.70 άνθρωπος και βολεύομαι μια χαρά με το 1.30 τριπόδι μου. Αν βάλεις και τα 10 εκ. της κεφαλής και τα 10 εκ. της μηχανής άρα φθάνουμε στο 1.50. Γι αμένα είναι μια χαρά, αλλά και πάλι μου αρέσει να φωτογραφίζω από πιο χαμηλά, π.χ. συχνά σκύβω ή γονατίζω για φωτογράφιση.

Αν είσαι 1.90 άνθρωπος τότε χρειάζεσαι κάτι πιο ψηλό. Αλλιώς τα χαμηλά τριπόδια είναι μια χαρά.

Λάβε υπόψη σου ότι όσο πιο ψηλό, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για βάρος για να σταθεροποιηθεί το σύνολο. Επίσης ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μη ση´κώσεις ποτέ την κεντρική κολώνα. Συνεισφέρει σημαντικά στην αστάθεια.

Τέλος θα πρότεινα να αφήσεις κατά μέρος τις αναζητήσεις για hanhel κλπ. σε τριπόδι. Ή να αυξήσεις το ποσό, ή να κάνεις υπομονή μέχρι να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις κάτι στο 100 άρικο ή να δώσεις ένα ακόμη φακό και να βάλεις το αντίτιμο για να πάρεις κάτι πιο σοβαρό.

Κατεληξα λοιπον σε μια μαρκα Hahnel, και ειμαι μεταξυ του μοντελου Triad 30 και Triad 40 (αρκα σουι κομπατιμπλ αλλα δεν μου λεει κατι ιδιαιτερο σαν εξτρα προσον).

Η hahnel δεν ειναι καμια εταιρεια της πλακας.

Εδρευει στην Ιρλανδια και οι ανθρωποι της ειναι αρκετα επαγγελματιες. Για τα τριποδια της δεν ξερω αλλα τις μπαταριες της και τους φορτιστες της που εχω χρονια τωρα τα θεωρω τα πλεον αξιοπιστα. Παντως περισσοτερο απο τα "nikon" του ebay.

Ριξε μια ματια στα cullman. Εγω ενα τετοιο εχω και με δυο κεφαλες μαλιστα, μια κεφαλη μπαλας και μια με κλασικες ρυθμισεις πολλαπλων γωνιων. Εξαιρετικα τριποδια και δεν κοστιζουν μια περιουσια.

Α και κατι προσωπικο.....

Εγω στο τριποδι εκτιμω εκτος απο την ποιοτητα του και τα υλικα του το ποσο....χαμηλα παει οχι το ποσο ψηλα.

Και φυσικα το βαρος ειναι ενας παραγοντας σημαντικος. Γιατι ενα ψηλο και μεγαλο τριποδι στο τελος δεν θα το κουβαλας.....

Ειμαι 1.80 αλλα διαπιστωσα, μετα απο δοκιμες που εκανα τωρα μετα τις παρατηρησεις σου, οτι το ιδανικο υψος στο τριποδο που με βολευει προσωπικα να τραβαω ειναι γυρω στο 1.40. Αρα οι ανησυχιες μου περι μεγαλου υψους τριποδου δεν ισχυουν και σε ευχαριστω γι'αυτο. Μια σκοτουρα λιγοτερη!

Αναφορικα με την ποιοτητα/τιμη του τριποδου, ειλικρινα δεν θα με ευχαριστουσε στην παρουσα φαση (κριση) να αγοραζα κατι ακριβο χωρις να μπορω να εκμεταλευτω το μαξιμουμ των χρηματων που θα δωσω. Δηλαδη να μην κανω το ιδιο λαθος που εκανα με την d7000 που την αγορασα 15 μερες μετα την d5000...και τωρα η d5000 καθεται. Οι δυνατοτητες μου αλλα και η χρηση που κανω (σπανια) σε τριποδο δεν δικαιολογει κατι ακριβοτερο των 50 ευρω, και πολλα λεω! Ειδικα αν αναλογιστει κανεις οτι εχω καμμια δεκαρια τριποδα και τριποδακια. Βεβαια κανενα αξιολογο εκτος απο ενα velbon για μακρο και ενος σοβιετικου 'brutal' μοντελου (ФШУ) με μπιλια που φορτωνε ο πατερας μου κατι πεντακιλες κουμουτσες βιντεοκαμερες των 70'ς! Απο την αλλη μερια θα ηθελα κατι πιο 'ευχαριστο' και πιο 'προσφατο' απο αυτα που εχω και να ειναι με μπιλια οπως το ρωσικο που εχω. Πανω απο 2 κιλα αποκλειεται να φορτωσω, οπως και να παω για φωτογραφιση με κακοκαιρια. Ελπιζω να εδωσα ενα στιγμα που να δικαιολογει την αποφαση μου να παρω κατι οπως το Νικον παραπανω η κατι παρομοιο -μεχρι 50 ευρω. Το αλλο το hahnel, ok, το αφηνω κατα μερος.. :). Thanks for your comments!