Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδι Benro A 250

Συγνώμη που άργησα να κάνω το τεστ που σας υποσχέθηκα, αλλά είχα προγραμματίσει να κάνω τις λήψεις έξω στο ύπαιθρο. Όμως ο καιρός εδώ στη Θεσσαλονίκη όλες αυτές τις μέρες αποδείχθηκε ακατάλληλος. Αέρας και βροχή συνέχεια. Έτσι αναγκάστηκα να το κάνω σε εσωτερικό χώρο.

Λοιπόν τα δεδομένα είναι τα εξής:
Τριπόδι το Benro A250 με τη δική του κεφαλή B0. H οποία αλλάζει αν θέλετε, είναι αφαιρούμενη. Ο σκοπός μου είναι να δω ποια είναι τα όρια αυτού του τριποδιού, τόσο σε φωτογραφία, όσο και σε βίντεο. Έτσι δημιούργησα ένα θέμα πολύ χαμηλού κοντράστ, ώστε έτσι κι αλλιώς η μηχανή, η όποια μηχανή να έχει πρόβλημα εστίασης, άρα να μην κολακεύει το τριπόδι. Οι μηχανές μπήκαν σε Mode live view και η εστίαση έγινε χειροκίνητα. Μετά γύρισα σε χρονομέτρη (10 δευτ.) δηλαδή έδωσα τη δυνατότητα στο τριπόδι να αποσβέσει όποιο κούνημα υπήρχε από το δικό μου χέρι. Και στη συνέχεια έβαλα τη μηχανή να τραβά από 1/60 έως 10 δευτ.

Οι πρώτες λήψεις είναι με μια μικρή κι ελαφριά μηχανή, την NIKON d5100 με έναν μικρό κι ελαφρύ φακό, τον 55-200 με το vr στο off . ΠΑΝΤΑ VR, OS, VC στο OFF πάνω σε τριπόδι. Θα πρότεινα ακόμη και για τους φακούς με IS να κάνετε το ίδιο. Εστίαση στο 55. Όλες οι λήψεις είναι όπως βγήκαν από τη μηχανή, απλώς έγιναν κροπ.

Οι λήψεις είναι 5385 1/20 δευτ., 5387 1/5, 5388 1 δευτ., 5390 2 δευτ., 5391 4 δευτ., 5392 10 δευτ.

Όπως μπορείτε να δείτε το τριπόδι δεν είχε κανένα πρόβλημα να στηρίξει τη μηχανή. Δεν έχουμε καμιά φωτογραφία που να μας δείχνει ότι η μηχανή κουνήθηκε, άλλωστε αυτό κάνει το τριπόδι να μας στηρίζει σωστά τη μηχανή. Η ποιότητα λήψης είναι αποτέλεσμα της μηχανής και του φακού, όχι του τριποδιού.

H πρώτη μπορεί να φαίνεται θολή, αλλά δεν είναι απλώς χρειάστηκε να σηκώσω το iso στο θεό, μόνο και μόνο για να πετύχω την ταχύτητα 1/20.

5385 1/20 sec

DSC_5385_1.jpg

5387 1/5 sec
DSC_5387_1.jpg

5388 1 sec
DSC_5388_1.jpg

5390 2 sec
DSC_5390_1.jpg

5391 4 sec
DSC_5391_1.jpg

5392 10 sec
DSC_5392_1.jpg

Πάμε τώρα σε κάτι πιο δύσκολο. Μια μεγάλη μηχανή με μεγάλο καθρέφτη, ο οποίος έχει σοβαρό κραδασμό όταν σηκώνεται και κατεβαίνει. Μηχανή η ΝΙΚΟΝ d700. Ίδιες συνθήκες με την προηγούμενη μηχανή, δηλαδή live view εστίαση χειροκίνητη, μετά γύρισα στο χρονομέτρη, 10 δευτ. καθυστέρηση και λήψη της φωτο. Οι πρώτες λήψεις είναι με ένα μικρό σταθερό φακό, τον ΝΙΚΟΝ AF 50 1.8.

8534 1/50 δευτ., 8535 1/30 δευτ., 8536 1/15 δευτ., 8537 1/6 δευτ., 8538 1 δευτ., 8539 2 δευτ., 8540 5 δευτ., 8541 10 δευτ.

8534 1/50 sec
ESC_8534_1.jpg

8535 1/30 sec
ESC_8535_1.jpg

8536 1/15 sec
ESC_8536_1.jpg

8537 1/6 sec
ESC_8537_1.jpg

8538 1 sec
ESC_8538_1.jpg

8539 2 sec
ESC_8539_1.jpg

8540 5 sec
ESC_8540_1.jpg

8541 10 sec
ESC_8541_1.jpg

Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει στη συνέχεια. Ο μικρός 50άρης αντικαταστάθηκε από τον μεγάλο και βαρύ τηλεφακό NIKON afs 80-200 2.8 (1,5 κιλά). Φυσικά αυτή τη φορά στηρίχθηκε το σύνολο στο κολάρο του φακού κι όχι της μηχανής. Πρώτο σετ λήψεων σε εστιακή απόσταση 80.

8543 1/80 sec
ESC_8543_1.jpg

8544 1/30 sec
ESC_8544_1.jpg

8545 1/15 sec
ESC_8545_1.jpg

8546 1/5 sec
ESC_8546_1.jpg

8547 1 sec
ESC_8547_1.jpg

8548 2,5 sec
ESC_8548_1.jpg

8549 5 sec
ESC_8549_1.jpg

8550 10 sec
ESC_8550_1.jpg

Συνεχίζουμε με την ίδια μηχανή, τον ίδιο φακό, αλλά τώρα σε εστιακή απόσταση 200.

8558 1/125 sec
ESC_8558_1.jpg

8557 1/60 sec
ESC_8557_1.jpg

8556 1/30 sec
ESC_8556_1.jpg

8555 1/5 sec
ESC_8555_1.jpg

8554 1 sec
ESC_8554_1.jpg

8553 2 sec
ESC_8553_1.jpg

8552 5 sec
ESC_8552_1.jpg

8551 10 sec
ESC_8551_1.jpg

Υπόχη ότι η μηχανή με τον τηλεφακό ζυγίζει λίγο περισσότερο από 2,5 κιλά, δηλ. στο όριο που ορίζει ο κατασκευαστής του τριποδιού.

Πώς σας φαίνονται;

Εμένα μου φαίνονται όλες οι λήψεις χρήσιμες, δηλαδή αυτός που τραβά τις κρατά, δεν τις πετά, δεν βλέπω να υπάρχει κούνημα σε κάποια από αυτές.

Προχθές βρέθηκα με τον Λεωνίδα και είχε φέρει μαζί του το δικό του Benro C169 με την δική του B0 κεφαλή. Το τριπόδι φυσικά βρίσκεται σε άλλη κλάση από το δικό μου. Δείχνει ότι μπορεί να είναι σταθερό σε όλες τις συνθήκες και η κεφαλή του, παρότι είναι ίδια σε αρίθμηση με τη δική μου, είναι πιο μεγάλη και έχει περισσότερες ρυθμίσεις. 'Αλλωστε στοιχίζει αρκετά περισσότερο από 200 ευρώ. Πάντως μην νομίζετε ότι με το Benro A250 έχετε χτυπήσει κορυφή. Απλώς με πολλή προσοχή, μπορείτε να κάνετε όσα θέλετε να κάνετε με ένα πιο συμβατικό και βαρύ τριπόδι, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πολύ καλή παρουσίαση Βλάση, τελικά φαίνεται ότι το τριποδάκι που ψώνισες είναι εξαιρετική περίπτωση για τα λεφτά του σε συνδυασμό με το μικρό βάρος και όγκο του. Ευχαριστούμε!

Ναι Δημήτρη φαίνεται να είναι καλή περίπτωση και μάλιστα σωστής υλοποίησης. Όμως πλέον δεν είναι φθηνό. Μπορεί σε μένα να στοίχισε 60 με τα μεταφορικά, αλλά πλέον το amazon.de το έχει 85 ευρώ και κάπου εκεί τείνει η τιμή του σε όλη την Ευρώπη. Άρα μάλλον με τα μεταφορικά θα φθάνει στα 100 ευρώ περίπου. 100 ευρώ για τριπόδι στην εποχή μας δεν είναι λίγα...

Re: Τριπόδια..

Καλημέρα. Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους και όσες γιορτάζουν. Μία ερώτηση έχω. Ενδιαφέρομαι για τρίποδο και διαθέτω περίπου 150 - 200 ευρώ. Εχω βρει αυτό:
http://galaiosphoto.gr/product_info.php?products_id=3391
Θα ήθελα την γνώμη σας. Εννοείται κάθε άλλη αντίστοιχη πρόταση δεκτή. Οι μηχανές που θα μπαίνουν πάνω είναι Nikon D70 και Nikon D3000 με τον zoom 70-300 της Nikon. Αργότερα βέβαια ίσως και κάποια καλύτερη και βαρύτερη.
Ευχαριστώ.

Κανένας δεν έχει ιδέα από τρίποδα σ' αυτή την κατηγορία τιμής; Δεν βαριέσαι. Ας είναι καλά το Google.

Απάντηση: Τριπόδια..

Τί χρήση σε ενδιαφέρει περισσότερο, γιατι σε αυτή τη κατηγορία υπάρχουν και άλλα αξιόλογα απο Μanfrotto, Slik, Cullman.. Θέλεις ελαφρύ, ψηλό κλπ.

Θα χρησιμοποιηθεί μέσα στο σπίτι για macro κλπ αλλά και έξω για τοπία και νυκτερινή φωτογραφία. Υψος τουλάχιστον 1,50 m. Από εκεί κι έπειτα δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαίτηση. Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω και τα σχετικά με τα είδη κεφαλών, ball και pan head.

Θα χρησιμοποιηθεί μέσα στο σπίτι για macro κλπ αλλά και έξω για τοπία και νυκτερινή φωτογραφία. Υψος τουλάχιστον 1,50 m. Από εκεί κι έπειτα δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαίτηση. Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω και τα σχετικά με τα είδη κεφαλών, ball και pan head.

από ότι βλέπεις κανείς δεν έχει εμπειρία από το συγκεκριμένο τριπόδι. Και σε τέτοια πράγματα τα μέλη του φόρουμ είναι επιφυλακτικά να μιλήσουν για κάτι που δεν γνωρίζουν. Γι αυτό και λείπουν οι απαντήσεις. Στην ίδια γκάμα τιμής έχουμε γνώμη για άλλα τριπόδια και την έχουμε γράψει στο ίδιο νήμα. Αν ψάξεις θα τη βρεις.

Από εκεί και πέρα, όσο πιο ψηλό είναι ένα τριπόδι, τόσο πιο δύσκολο να είναι σταθερό. Γι αυτό και αυξάνεται γεωμετρικά το βάρος τους. Και καταλήγουμε σε λύσεις πραγματικά βαριές, που δύσκολα τις κουβαλούμε συνεχώς μαζί μας. Ή χρησιμοποιούμε συνθετικά υλικά (π.χ. κέβλαρ) τα οποία όμως στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τα 200 ευρώ.

Αν δεν υπάρχει λόγος για τόσο ψηλό τριπόδι (και ο κύριος λόγος για τα ψηλά τριπόδια είναι το πορτρέτο σε στούντιο επαγγελματικό) θα πρότεινα τριπόδι πιο κοντό (π.χ. 1,40-1,50 με την κεφαλή). Με τη μηχανή επάνω στην κεφαλή φθάνουμε στο 1,60-1,65 εκ. άρα σε ένα ικανοποιητικό ύψος φωτογράφησης.

Για εισαγωγή στη λήψη μάκρο, πάρε απλώς μια καλή κεφαλή. Οι κεφαλές μπίλιας είναι πολύ πιο γρήγορες στο σετάρισμά τους. Αν όμως θέλεις σοβαρό μάκρο, με τους αντίστοιχους φακούς και φυσούνες, τότε θα χρειαστείς κι άλλη κεφαλή ίσως και γλιτσιέρα. Το τί είναι αυτό, θα σου το πει ο send.

Για νυχτερινές λήψεις κλπ. δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές οι συνθήκες . Περισσότερο μετρά να είναι σταθερό το έδαφος. Π.χ. αν τραβάς πάνω σε γέφυρα που περνούν οχήματα, ή σε ξύλινο μπαλκόνι, αυτό θα σου δημιουργήσει θολούρα στη λήψη, τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε δευτ. Άρα εκεί θα πρέπει να περιορίσεις το χρόνο έκθεσης και λήψης, άρα θα έχεις είτε φωτεινό φακό, είτε υψηλό iso.

Ευχαριστώ και πάλι. Για να πω την αλήθεια, έψαξα σχεδόν όλο το νήμα αλλά κάπου χάθηκα. Θα ξαναπροσπαθήσω.

Σκέφτομαι την αγορά ενός μονόποδου για την nex μου.
Θέλω να είναι σχετικά ελαφρύ και καλής κατασκευής.
Έχεται κάποιο να μου προτείνετε;
Μπορώ να αγοράσω ξεχωριστή κεφαλή , και να την προσαρμόσω σε άλλο τρίποδο;
Εκτός από photo θα τραβάω και video , δεν γνωρίζω εάν παίζει ρόλο αυτό για την επιλογή.

Απάντηση: Τριπόδια..

Εψαχνα Εψαχνα να βρω τριπόδι τελικά κάπου είχα χαθεί......
Είχα ένα κινέζικο (δώρο με την αγορά της μηχανής) και προσπαθούσα μ αυτό να κάνω την δουλειά μου μέχρι να βρω κατάλληλο.
Οι απαιτήσεις που είχα ήταν , σχετικά φτηνό, να σηκώνει την μηχανή μου (nikon d5000), να είναι ελαφρύ και να μην πιάνει χώρο μαζεμένο γιατί παίρνω τα βουνά, και να είναι όσο πιο σταθερό γίνεται, αλλά η βασικότερη απαίτηση να μην χρειάζεται να σκύβωγια κάθε φώτο (είμαι 1,92).
Μετά απο ερωτήσεις και στο forum πέτυχα και ενα γνωστό μου και το είχε και κατέληξα σ αυτο
http://www.manfrotto.us/compact-5-section-black-kit-with-ball-head-qr
Κόστος 46 σηκώνει την μηχανή με τον sigma 17-70 και τον Nikon 55-200 και 18-200 είναι σχετικά σταθερό (αρκετά σταθερό θα έλεγα) και το έχω σε κάθε εξόρμηση μαζί μου.
Χωράει σε σχολικ´τσάντα που έχω όταν μαζευτεί για να παίρνω τα βουνά και σηκώνεται μέχρι 2 μέτρα με την μηχανή οπότε είναι φοβερό.

ΥΓ. Μοιράζομαι την εμπειρία μου αυτή για το ενδεχόμενο και κάποιος άλλος συνάδελφος να αντιμετωπίζει τα ίδια θέματα.