Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

ε βαρος να αντεχει μηχανη και φακο, που ειναι 1 κιλο το πολυ.
να κατεβαινει στους 10-15 cm νομιζω ειναι αρκετα.
Περιορισμους δεν εχω, απλα δεν θελω να ειναι τεραστιο και βαρυ.
Κεφαλες δεν εχω, οποτε θα παρω, και θελω ολα μαζι να ειναι 100-120 ευρω, πολλα ζηταω???:)

Καλά 1 κιλό μου φαίνεται λίγο.. Σώμα + φακός + φλας και καλό είναι να το πολλαπλασιάσεις χ 3. Επίσης αν έχεις κανά φακό 200mm + αλλάζει το θέμα.
Για μένα το να έχεις ένα καλό τρίποδο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τι να το κάνεις να έχεις ένα πανάκριβο σώμα και ένα πανάκριβο φακό και να τα βάλεις σε ένα τρίποδο που μόνο με το που θα πατήσεις το shutter release button θα σου κουνήσει την εικόνα.Καλά δεν το συζητώ να σπάσει και να έχεις άλλα μετά.

Με 100 - 120 ευρώ θα πάρεις ένα τρίποδο που είναι σίγουρα καλύτερο απο αυτό των 25 ευρώ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι επαγγελματικό.Πχ και εγώ με αυτό που έχω των 25 ευρώ δεν μπορώ να βγάλω φωτογραφία με τον 70-200 παρά μόνο με 10 sec timer & mirror lock-up.

Ελπίζω να μη σε ζάλισα απλά είπα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που με απασχολούν και εμένα στο θέμα τρίποδο.

Λοιπόν μερικές λύσεις:

1) Cullman 532 (βάρος 2.5 κιλά, χαμηλότερο ύψος 18 cm) περίπου 90 euro
κεφαλή Cullmann CB 7.3 (με quick release) περίπου 40 ευρώ

to be continued...

Overkill το 532 για τέτοιο εξοπλισμό. Και πέραν τούτου είναι και πραγματικά μεγάλο, και σε βάρος και σε μήκος και σε διάμετρο ποδιών.
Τρίτον, θα ήθελα να μάθω πού το βρήκες με 90 ευρώ, όταν η φθηνότερη τιμή του skroutz είναι 138 και η φθηνότερη τιμή Γερμανίας είναι 101,40 χώρια τα μεταφορικά για Ελλάδα (στα καταστήματα αυτά, 25 ευρώ ανά παραγγελία συνήθως).

Τέταρτον, η κεφαλή που προτείνεις είναι σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις προδιαγραφές του 532 αλλά και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν έχει IMHO κανένα νόημα τέτοιος συνδυασμός, ένα σύστημα αξίζει όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του.

περισοτερο για μακρο το θελω, ο πιο βαρης φακος που εχω ειναι 500γρ, αντε και φλας πανω συν μηχανη ειναι 1,5 κιλο το πολυ.70-200 και τιποτα 300/φ2.8 δεν θα κολισω ποτε ελπιζω. Αν θα εχω λεφτα για τετιους φακους θα εχω λεφτα και για τιποτα τρελλα τριποδα:)))
Τελε δεν με ενδιαφερουν, για αυτο και θελω να κατεβαινει οσο πιο χαμηλα γινεται

Χαμηλά εννοείς με την κολώνα σε κανονική θέση ή γυρισμένη ανάποδα; Γιατί στο δεύτερο περίπου όλα κατεβαίνουν χαμηλά. Στο πρώτο όχι όλα, θέλει αξεσουάρ κοντό κολωνάκι. Τα cullmann το δίνουν πάντως στάνταρ σε δική του θηκούλα που κρεμιέται με κλιπ από το τρίποδο. Υπάρχουν και κάτι συστήματα quickshift ή ανάλογα άλλων εταιρειών που κατεβαίνουν πολύ χαμηλά και σε περίεργες θέσεις, αλλά για σταθερότητα στο μάκρο θα είχα τις επιφυλάξεις μου μέχρι να δοκιμάσω ένα.

Overkill το 532 για τέτοιο εξοπλισμό. Και πέραν τούτου είναι και πραγματικά μεγάλο, και σε βάρος και σε μήκος και σε διάμετρο ποδιών.
Τρίτον, θα ήθελα να μάθω πού το βρήκες με 90 ευρώ, όταν η φθηνότερη τιμή του skroutz είναι 138 και η φθηνότερη τιμή Γερμανίας είναι 101,40 χώρια τα μεταφορικά για Ελλάδα (στα καταστήματα αυτά, 25 ευρώ ανά παραγγελία συνήθως).

Τέταρτον, η κεφαλή που προτείνεις είναι σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις προδιαγραφές του 532 αλλά και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν έχει IMHO κανένα νόημα τέτοιος συνδυασμός, ένα σύστημα αξίζει όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του.

¨Εχεις δίκιο τυπογραφικό λάθος.. Το 525 ήθελα να γράψω.. (αν μπορεί κάποιος διαχειρστής να το διορθώσει..)

επίσης απο Vanguard & manfrotto που δοκίμασα με rotation της κεντρικής κολώνας δεν θα το πρότεινα.Κουνιούνται...

Last edited:

Α οκ για το 525. Τα έχω δει δίπλα δίπλα και είναι μεγάλες οι διαφορές σε διαστάσεις, και σε ύψος που μπορεί να φτάσει το 532 (με την κεφαλή και τη μηχανή φτάνει και τα 2 μέτρα). Και σε πιάσιμο, την ανοίγεις τη χούφτα σου για να πιάσεις τα πόδια του. Και φυσικά σε προδιαγραφές, νομίζω ότι το 532 είναι για 8 κιλά βάρος, που πρέπει να τα έχει όντως.

Άμα βιάζεσαι.. Και να διορθώσω και τις προδιαγραφές...

Cullman 525 (βάρος 1.8 kg , χαμηλότερο ύψος 18 cm) περίπου 90 euro
κεφαλή Cullmann CB 7.3 (με quick release) περίπου 40 ευρώ

Επίσης Παύλο ότι και να πάρεις να το δοκιμάσεις πρώτα για τη δουλειά που το θέλεις.
Δηλαδή παίρνεις παραμάσχαλα τον εξοπλισμό σου (το βαρύτερο συνδυασμό) τον κουμπώνεις πάνω στο τρίποδο-κεφαλή και το δοκιμάζεις.

Last edited:

okz θα τον δω αυτον τον cullman.
Για μακρο δεν ξερω ακριβως πιο συστημα θελω.
Εχει ενας φιλος με την κολονα που αντιστρεφεται, θα το δοκιμασω την επομενη ευδομαδα να δω αν ειναι βολικο η οχι...

Χωρίς να ξέρω πολλά για τρίποδα, είδα πρόσφατα ένα Vanguard alta 203AP στα 87 . Είχε και άλλα πιό ακριβά, αλλά αν δεν υπάρχει θέμα μεγέθους, προσωπικά το βρήκα πιό βολικό και πιό σταθερό. Η κεντρική κολώνα ανεβοκατεβαίνει με κοχλία απελευθέρωσης (ενώ τα άλλα με περιστροφικό σφικτήρα που σε καθυστερεί), τα πόδια έχουν τρία τμήματα αντί για τέσσερα, οπότε ανοιγοκλείνει πιό γρήγορα και είναι πιό σταθερό, και τα λεβιέ της κεφαλής δουλεύουν καλύτερα. Η κολώνα αντιστρέφεται σε περίπτωση που θέλεις να κατέβεις πολύ χαμηλά. Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω πολλά, το δικό μου είναι σαν του Παύλου (των 30 ), και ψάχνομαι μήπως βρώ κάτι οικονομικό που να βγαίνει και στο πλάϊ η κολώνα...

Χωρίς να ξέρω πολλά για τρίποδα, είδα πρόσφατα ένα Vanguard alta 203AP στα 87 . .

Βαλτος εισαι... αυτο, το ειχε προσφορα εδω ενα μαγαζι πριν κανενα διμηνο στα 40Ε αν θυμαμαι και δεν το πηρα γιατι φοβηθηκα οτι ειναι φτηνιαρικο...:twoguns:

Χωρίς να ξέρω πολλά για τρίποδα, είδα πρόσφατα ένα Vanguard alta 203AP στα 87 . Είχε και άλλα πιό ακριβά, αλλά αν δεν υπάρχει θέμα μεγέθους, προσωπικά το βρήκα πιό βολικό και πιό σταθερό. Η κεντρική κολώνα ανεβοκατεβαίνει με κοχλία απελευθέρωσης (ενώ τα άλλα με περιστροφικό σφικτήρα που σε καθυστερεί), τα πόδια έχουν τρία τμήματα αντί για τέσσερα, οπότε ανοιγοκλείνει πιό γρήγορα και είναι πιό σταθερό, και τα λεβιέ της κεφαλής δουλεύουν καλύτερα. Η κολώνα αντιστρέφεται σε περίπτωση που θέλεις να κατέβεις πολύ χαμηλά. Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω πολλά, το δικό μου είναι σαν του Παύλου (των 30 ), και ψάχνομαι μήπως βρώ κάτι οικονομικό που να βγαίνει και στο πλάϊ η κολώνα...

Το vanguard Alta 203AP είναι μια χαρά για τα λεφτά του. Αυτό που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη είναι ότι η κεφαλή είναι τύπου pan tilt (για macro καθαρά ίσως είναι καλύτερη επιλογή απο ball) για γενική χρήση μάλλον η ball υπερτερεί.
Επίσης το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει είναι τα 2 κιλά που είναι οριακά πιστεύω και φυσικά η σταθερότητα του γενικά θέλει έλεγχο.

Γενικά η Vanguard σε αυτή την κατηγορία τιμής έχει και άλλες λύσεις, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά.

Και εγω αυτο που θα δω μεσα στην ευδομαδα ειναι ενα vanguard, δεν ξερω πιο μοντελο, αλλα σαν κατασκευη φαινεται αρκετα καλο.
Απλα τελικα περισοτερο θελω τριποδο για μακρο παρα για τοπια, και τις περισοτερες φορες ειχα το προβλημα οτι δεν κατεβαινε χαμηλα οσο ηθελα εγω...

Απάντηση: Τριπόδια..

Γλυσιέρα εστίασης είναι (focusing rail). Μικρή χρησιμότητα έχει στους συνήθεια μάκρο φακούς (μέχρι 1:1) όμως, IMHO. Έχω μια αντίστοιχη ιδιοκατασκευή, με πάρα πολύ μικρό βήμα, για τον MP-E 65/2.8. Κλειδώνω τη μεγέθυνση εκεί που θέλω και εστιάζω με τη γλυσιέρα.

Ενδιαφερομαι να παρω ενα "μονοποδο" για αυτοφωτογραφια. Συνηθως με την κοπελα μου προσπαθω να μας τραβηξω φωτο οταν δεν υπαρχει αλλος στην περιοχη και καποτε ειδα καποιον να κανει το ιδιο με ενα "τηλεσκοπικο κουνταρ" που το κρατουσε στο χερι και εβγαζε τον εαυτο του. Ξερει κανεις πως λεγετε και που μπορω να βρω; Ευχαριστω!

Καμμια προτασουλα για τριποδακι για την Panasonic TZ8 ;

Αξιζει να δώσω λεφτά παραπάνω για κατι καλο ή οτι και να πάρω ειναι ΟΚ για μια τοσο μικρή μηχανή ;