τρίποδο στο αεροπλάνο

shutter

New member
3 September 2009
79
Μεταφέρω τα λόγια του Βλάσση απο το sticky :

"Πρέπει να το βάλεις στις αποσκευές και όταν περνά από τον έλεγχο, σε βάζουν να το ανοίξεις κλπ. Μανούρα… Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ταξιδεύεις με αεροπλάνο με ένα τέτοιο τρίποδο."

Αναφερόταν σε ένα manfrotto αλλα δεν έχει σημασία ποιο..

Αυτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, για να αποφύγουμε την μανούρα του ανοίγματος της κύριας αποσκευής, μπορούμε να το βάλουμε σε μια σχετικά μεγάλη χειραποσκευή αλλά ένα μέρος του ίσως να εξέχει,
ή θα μπορούσε να "δεθεί" πάνω στο σακίδιο όπως στην εικόνα?

Στην τελική, τί μπορεί να συμβεί παραπάνω απο το να σου ανοίξουν την αποσκευή για έλεγχο, να περιμένουμε ειδικό κλιμάκιο για να επιβεβαιώσουν αν δεν είναι κοντόκανη? Φαντάζομαι λίγα λεπτά αναμονής...

Attachments

• tripod-bag.jpeg
    tripod-bag.jpeg
    14.3 KB · Views: 64
Κόλλησα...
Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την κύρια αποσκευή απτην στιγμή που την δίνεις στο check in και πλέον είναι ανεξάρτητη απο σένα?

Λοιπόν, πάμε.

Ό,τι δώσεις στο check in σημαίνει ότι θα πάει cargo (στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους) και θα σκαναριστεί όπως όλες οι αποσκευές με ακτίνες Χ.
Ακόμα κι αν ήταν όπλο, στο cargo δεν υπάρχει θέμα.

Στην καμπίνα όμως άλλο θέμα. Εκεί απαγορεύονται μέχρι και τα καλάμια ψαρέματος.

Όπως το βλέπω το τρίποδο, αν το έπαιρνες μαζί σου στην καμπίνα, εγώ θα την άνοιγα την αποσκευή. Παρ' όλο που το μηχάνημα θα το έδειχνε με πράσινο χρώμα (δηλαδή αλουμίνιο) επειδή απαγορεύεται ακόμα και η ρέπλικα όπλου ή απομίμιση μέσα στην καμπίνα.
Θα ήξερα πως δεν πρόκειται για αληθινό όπλο λόγω διαφορετικής πυκνότητας αλλά και υλικού που θα μου έδειχνε το ακτινοσκοπικό, όμως η αποσκευή θα ανοιγόταν για φυσικό έλεγχο.

Αυτά θα έκανα εγώ σύμφωνα με όσα ήξερα πριν 5 χρόνια. Δεν γνωρίζω αν στο μεσοδιάστημα έχει αλλάξει κάτι, που δεν νομίζω.

Παντως τα τελευταια 3 -4 χρονια ποθ ταξιδευω συνεχως για φωτογραφησεις με το αεροπλανο παντα το επαιρνα μαζι με τη μεγαλη τσαντα με τον εξοπλισμο στην καμπινα κ ποτε δεν ειχα σοβαρο προβλημα.Βεβαια μου χουν κρατησει κατσαβιδια εργαλεια κτλπ, που τα χρειαζομουνα αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια

Παντως τα τελευταια 3 -4 χρονια ποθ ταξιδευω συνεχως για φωτογραφησεις με το αεροπλανο παντα το επαιρνα μαζι με τη μεγαλη τσαντα με τον εξοπλισμο στην καμπινα κ ποτε δεν ειχα σοβαρο προβλημα.Βεβαια μου χουν κρατησει κατσαβιδια εργαλεια κτλπ, που τα χρειαζομουνα αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια

Ακριβώς γιατί και τα εργαλεία απαγορεύονται.

Πάντως μην ανησυχείτε δεν συλλαμβάνεται κανείς... :flipout:

Καλύτερα στο check in να μην υπάρχει πρόβλημα γενικώς. Δε θυμάμαι κι εγώ να υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα τρίποδα. Απλά συνήθως γινόταν και φυσικός έλεγχος αφού σκαναριστεί η αποσκευή.

Υπ' όψη βέβαια, ότι δεν ισχύουν όλα το ίδιο για όλες τις πτήσεις. Υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας ανάλογα την πτήση και άρα βαθμός ασφάλειας-ελέγχου.
Οπότε μπορεί να πετύχετε φυσικό έλεγχο έως και 100% σε ορισμένες (δηλαδή όλα άνοιγμα).

Για περισσότερα εδώ

Επειδη προσωπικα ειχα καποτεμεγαλη ταλαιπωρια στο αεροδρομιο των Βρυξελων με ενα (μικρο) καλαμι ψαρεματος και κατι πετονιες (λες και ειχα σκοπο να δεσω τους επιβατες), νομιζω πως παντα εισαι στο ελεος της κρισης του καθε υπαλληλου που αλλοτε σωστα κι αλλοτε οχι προσπαθει να ερμηνευσει τις απαγορευσεις.

Αν το παρεις στην καμπινα φροντισε να πας νωρις ωστε αν στο απαγορευσουν να μπορεις να το δωσεις στις αποσκευες - αλλιως το εχασες.

Οσο για το αν ανοιγουν τις αποσκευες που δινεις στο αεροπλανο σαφως και εχουν το δικαιωμα να τις ανοιξουν. Στις ΗΠΑ μαλιστα αν δεν τις εχεις κλεισει με ειδικο λουκετο, σου σπανε την κλειδαρια της βαλιτσας για να ελεγχο (μιλαμε εν απουσια σου- εσυ το ανακαλυπτεις οταν φτασεις στον προορισμο σου)

Φιλικα,
Βασιλης

Δεν υπάρχει καμία κρίση κανενός υπαλλήλου. Ο κανονισμός είναι σαφής. Οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί απειλή (με συγκεκριμένο τρόπο) ελέγχεται περαιτέρω.

Σίγουρα κι εγώ θεωρώ το καλάμι ψαρέματος υπερβολή. Προφανώς ο κανονισμός θέλει βελτίωση σε αυτό το σημείο γιατί μιλώντας για καλάμια ψαρέματος είναι πολύ γενικός. Θέλω να πω ότι ένα πολύ μακρύ καλάμι ψαρέματος στην καμπίνα είναι πρόβλημα ασφάλειας αλλά ο κανονισμός έχει συμπαρασύρει ακόμα και τα σπαστά καλάμια.

Εδώ φανταστείτε ότι το ίδιο ισχύει για τους ελβετικούς σουγιάδες αναλόγως εταιρίας και handling για τα security items*. Κάποιες δεν τα δέχονται καθόλου, κάποιες τα δέχονται.

*security item = αντικείμενο που γίνεται δεκτό στην καμπίνα αλλά κρατείται από το πλήρωμα και παραδίδεται στον επιβάτη μετά το τέλος της πτήσης.

Δεν υπάρχει καμία κρίση κανενός υπαλλήλου. Ο κανονισμός είναι σαφής. Οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί απειλή (με συγκεκριμένο τρόπο) ελέγχεται περαιτέρω.

To οτιδηποτε μαλλον επαφειεται στην κριση του υπαλληλου. Γι αυτο αλλες φορες επιτρεπουν κι αλλες οχι τα ιδια αντικειμενα διαφορετικοι υπαλληλοι / αεροδρομια / εταιρειες. Εδω εκτος απο ελβετικους σουγιαδες θεωρουν απειλη και τους νυχοκοπτες . :bird:

Το ποιο απλο βεβαια ειναι το τριποδο με τη θηκη του να το δωσεις στον ελεγχο αποσκευων με οτι αυτο μπορι να συνεπαγεται ή να εισαι προετοιμασμενος για αρκετες εξηγησεις και πιθανη επιστροφη στο γκισε για παραδοση.

Φιλικα,
Βασιλης

ΥΓ. Το καλαμι ηταν οντως ενα μικρο τηλεσκοπικο καλαμι. Παντως δεν καταλαβα και ουτε μπορουσαν να μου εξηγησουν ποια ηταν η απειλη απο συσκευασμενη στο κουτι της πετονια.

Last edited:
To οτιδηποτε μαλλον επαφειεται στην κριση του υπαλληλου. Γι αυτο αλλες φορες επιτρεπουν κι αλλες οχι τα ιδια αντικειμενα διαφορετικοι υπαλληλοι / αεροδρομια / εταιρειες. Εδω εκτος απο ελβετικους σουγιαδες θεωρουν απειλη και τους νυχοκοπτες . :bird:

Το ποιο απλο βεβαια ειναι το τριποδο με τη θηκη του να το δωσεις στον ελεγχο αποσκευων με οτι αυτο μπορι να συνεπαγεται ή να εισαι προετοιμασμενος για αρκετες εξηγησεις και πιθανη επιστροφη στο γκισε για παραδοση.

Φιλικα,
Βασιλης

ΥΓ. Το καλαμι ηταν οντως ενα μικρο τηλεσκοπικο καλαμι. Παντως δεν καταλαβα και ουτε μπορουσαν να μου εξηγησουν ποια ηταν η απειλη απο συσκευασμενη στο κουτι της πετονια.

Δεν υπάρχει κρίση του υπαλλήλου παρά μόνο για περαιτέρω έλεγχο ή όχι. Δεν αποφασίζει αυτός τι θα μπει και τι όχι στην καμπίνα. Κανονισμούς ακολουθεί. Όπως ακολουθεί και ο επόπτης στο σημείο ελέγχου που είναι υπόλογος στον Duty manager, που είναι υπόλογος στον υπεύθυνο ασφάλειας του αερολιμένα που είναι υπόλογος στον αερολιμένα που είναι υπόλογος ο αερολιμένας στην ΥΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς.

Άστα να πάνε δηλαδή... . :D

Δικαιολογημένη βεβαίως η αγανάκτηση των επιβατών για τη δυσκαμψία των κανονισμών ασφαλείας, αλλά και ο υπάλληλος εάν φάει αναφορά από τους ανωτέρους γιατί δεν ακολουθεί τις διαδικασίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Εάν προκύψει αναφορά με την ίδια αιτιολογία για δεύτερη φορά, απλά απολύεται.

Επίσης πριν τη σύνταξη της ομάδας γίνεται briefing στα μέλη της από τον επόπτη για το τι έχει αλλάξει. Τα briefing γίνονται κατ' αρχήν στους επόπτες και κατόπιν ο επόπτης ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς τα μέλη της ομάδας του σημείου ελέγχου. Πολλές φορές μου είχε τύχει μια εταιρία να έχει αλλάξει για παράδειγμα και να μην δέχεται τα security items που είπα προηγουμένως.
Και μετά έρχεται ο επιβάτης και αναρωτιέται γιατί ενώ τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε θέμα με ένα αντικείμενο, ενώ τώρα έχει.

Last edited:
Ειχα και εγω αυτο το προβλημα τα Χριστουγεννα που κατεβαινα στο νησι μου.
Τελικα τον στριμωξα στην βαλιτσα που δινουμε, δεν τον ειχα δηλαδη χειραποσκευη.Δεν υπηρξε προβλημα και λογικο.
Θα μπορουσα ομως να τον εχω στο χερι απ'οτι καταλαβα.:chinese:

Θα μπορουσα ομως να τον εχω στο χερι απ'οτι καταλαβα.:chinese:

Nope!
Θα σε υποχρέωναν να το περάσεις από το μηχάνημα. Εσύ και ότι έχεις επάνω σου περνάει από μαγνητική πύλη και φυσικό έλεγχο (δεν ξέρω αν έχουν επαναφέρει τους ανιχνευτές χειρός τα γνωστά Garret). Θα πέρναγε από τις ακτίνες για να δουν αν υπάρχει κάτι μέσα στα πόδια του τρίποδου.

Nope!
Θα σε υποχρέωναν να το περάσεις από το μηχάνημα. Εσύ και ότι έχεις επάνω σου περνάει από μαγνητική πύλη και φυσικό έλεγχο (δεν ξέρω αν έχουν επαναφέρει τους ανιχνευτές χειρός τα γνωστά Garret). Θα πέρναγε από τις ακτίνες για να δουν αν υπάρχει κάτι μέσα στα πόδια του τρίποδου.

Εννοεις εκεινο τον ελεγχο που βγαζουμε κλειδια,κινητα,πορτοφολια,λαπτοπ κλπ?Γιατι εκει μας τα ξαναδινουν κ μπαινουμε στο αεροπλανο.

Εννοεις εκεινο τον ελεγχο που βγαζουμε κλειδια,κινητα,πορτοφολια,λαπτοπ κλπ?Γιατι εκει μας τα ξαναδινουν κ μπαινουμε στο αεροπλανο.

Ναι ακριβώς αυτόν τον έλεγχο. Υποθέτω ότι γνωρίζεις πως πρόκειται για ακτίνες Χ.
Δεν απαγορεύεται, αρκεί να ελεγχθεί. Τα laptop ακόμα τα βγάζουν από την αποσκευή και τα περνάνε χωριστά; Έτσι γινόταν παλαιότερα. Και γίνεται και έλεγχος για εκρηκτικά με το sniffer, κοινώς το ionscan 400B

Last edited:
Ναι ακριβώς αυτόν τον έλεγχο. Υποθέτω ότι γνωρίζεις πως πρόκειται για ακτίνες Χ.
Δεν απαγορεύεται, αρκεί να ελεγχθεί. Τα laptop ακόμα τα βγάζουν από την αποσκευή και τα περνάνε χωριστά; Έτσι γινόταν παλαιότερα. Και γίνεται και έλεγχος για εκρηκτικά με το sniffer, κοινώς το ionscan 400B

Περναει δηλαδη,αυτο ειναι το συμπερασμα...Δεν θεωρειται κατι αιχμηρο ή επικινδυνο.

Τα λαπτοπ τα περνανε και αυτα στις ακτινες και μετα πρεπει να ανοιξεις την οθονη για να ελεγχουν το πληκτρολογιο,υποθετω για ναρκωτικα-οπλα κλπ.

Για να πάρουν δείγμα με το πανάκι και να το βάλουν στον ανιχνευτή ιόντων που ανιχνεύει εκρηκτικές ύλες.

Εγώ τουλάχιστον όσο δούλευα εκεί τα τρίποδα δεν είχαν κανένα πρόβλημα εφ' όσον γινόταν ο έλεγχος.

Βέβαια καμιά φορά, επειδή ο αριθμός δειγματοληπτικών ελέγχων που έπρεπε να συμπληρωθούν ανά πτήση ήταν μεγάλος, γινόταν sniffer και σε φωτογραφικό εξοπλισμό.

Τρίποδο ελεύθερο μέσα στην καμπίνα No way αποτελεί όπλο κανονικό. Γι αυτό καλύτερα να μπαίνει στην αποσκευή και να ταξιδεύει εκτός καμπίνας. Ακόμα κι αν σας αφήσουν στην πρώτη πτήση, δεν είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσουν στην επόμενη. Και φυσικά αν περάσει στην καμπίνα, όλοι έχουν το νου τους σε σας. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε μένα, αλλά δεν είμαι ο μέσος όρος καθώς έχω πρόβλημα ελέγχου κι επιβίβασης περίπου στη 1 από τις 5 πτήσεις που κάνω.

Για τις πετονιές. Ξέρετε τί ωραία θηλιά κάνει μια πετονιά και πώς πνίγεις με πετονιά ένα άτομο σε 5 δευτ. ;

Για τις πετονιές. Ξέρετε τί ωραία θηλιά κάνει μια πετονιά και πώς πνίγεις με πετονιά ένα άτομο σε 5 δευτ. ;

Εν τοιαυτη περιπτωσει θα επρεπε να σου αφαιρουν τη ζωνη και τα κορδονια των υποδηματων. :hmmmm2:

Παντως εγω εχω καταληξει σ' αυτο που λεει ο pleo. Δεν χρειαζεται ουτε προβληματα να δημιουργει κανεις ουτε να ψαχνει. Το δινεις στο check in κι end of story. Ειδ' αλλως μπορει να γινει ψυχοφθορο και να σου χαλασει τη διαθεση και το ταξιδι (ασε που αν δεν προλαβαινεις μπορει να χασεις το τριποδο ή κι ο,τι αλλο θεωρηθει safety risk).

Βασιλης

Last edited:
Εννοείται ότι ταξιδεύω με αεροπλάνο χωρίς κορδόνια και χωρίς ζώνη (στην τσάντα τα έχω). Τόσες φορές που με έβαλαν να τα βγάλω.... ειδικά στο Heathrow κάθε φορά που είμαι transit κυκλοφορώ με τις κάλτσες.

Γι αυτό για κεντρική Ευρώπη έχω καταργήσει το αεροπλάνο. Προτιμώ το αυτοκίνητο . Χρειάζομαι κάποιες ώρες παραπάνω, αλλά δεν έχω τόσες πολλές πιθανότητες να περνώ από ανάκριση.

Παιδιά είπαμε, υπάρχουν κανονισμοί που αλλάζουν σε χρόνο dt. Εξαρτάται από το αεροδρόμιο αλλά και την πτήση.

Μη σας πω ότι ορισμένες φορές αισθανόμουν ότι οι κανονισμοί άλλαζαν ανάλογα το πως θα ξυπνούσε ο υπεύθυνος το πρωί... . :angry:

Γι' αυτό το εισιτήριο γράφει από πίσω να κάνετε check in 90 λεπτά πριν την πτήση τουλάχιστον. Έτσι θα έχετε χρόνο να γυρίσετε στο check in αν σας πουν ότι αυτό που μεταφέρετε δεν μπορεί να μπει στην καμπίνα.

Ξέρετε πόσα παιδάκια έκλαιγαν γιατί δεν προλάβαινε ο μπαμπάς να πάει το πιστόλι το ψεύτικο του μικρού πίσω στο check in;

Εννοείται ότι ταξιδεύω με αεροπλάνο χωρίς κορδόνια και χωρίς ζώνη (στην τσάντα τα έχω). Τόσες φορές που με έβαλαν να τα βγάλω.... ειδικά στο Heathrow κάθε φορά που είμαι transit κυκλοφορώ με τις κάλτσες.

Γι αυτό για κεντρική Ευρώπη έχω καταργήσει το αεροπλάνο. Προτιμώ το αυτοκίνητο . Χρειάζομαι κάποιες ώρες παραπάνω, αλλά δεν έχω τόσες πολλές πιθανότητες να περνώ από ανάκριση.

Γιατι Βλάση; Τι τους κάνεις και τραβάς την προσοχή;