H καταναλωση εχει επισης να κανει και με τη πολωση του ενισχυτη σε ταξη Α, Α\Β Κ.Λ.Π.
Υπαρχουν μαλιστα και ενισχυτες με ρυθμιστικο επιλογης πολωσης λειτουργιας των ενισχυτικων σταδιων που αν επιλεξουμε ταξη Α η καταναλωση τους αναβαινει και ακολουθως και η θερμοκαρασια τους.
Τα τροφοδοτικα των ενισχυτων εχουν σαν ρπολο να αποθηκευουν καποια ποσα ρευματος (πυκνωτες τροφοδοσιας) και να τροφοδοτουν με ρευμα (μετασχηματιστες τροφοδοδιας) τα τελικα σταδια (σταδιο ενισχυσης σηματος) του ενισχυτη τα οποια υλοποιουνται απο τρανσιστορ η mos-fet κ.λ.π. Η ισχυς ενως ενισχυτη καθοριζεται απο τον αριθμο των τρανσιστορ, τις 'ηλεκτρικες' ιδιοτητες τους, τη συνδεσμολογια τους (παραλληλα, σε σειρα κ.λ.π.), τη πολωση τους (ταξη Α, Α/Β), οπως και απο τη τροφοδοσια τους.
Τωρα το τροφοδοτικο ειναι υπευθυνο στο να παρεχει ρευματα στο τελικο σταδιο. Οσο πιο ''στιβαρο'' σταδιο τροφοδοσιας (ισχυρος μετασχηματιστης, μεγαλη χωριτηκοτητα πυκνωτων τροφοδοσιας ) εχει, τοσο πιο ''σωστα'' θα τροφοδοτη το τελικο σταδιο.
Τα ηχεια σαν ηλεκτρικο φορτιο που ''βλεπει'' ο ενισχυτης στις εξοδους του, ειναι ασταθοι αφου σε ολο το φασμα δεν εχουν σταθερη ωμικη αντισταση αλλα συνθετη που οφειλεται στη σχεδιαση του ηχειου , την υλοποιηση του κροσοβερ και στις ιδιοτητες των μεγαφωνων και λοιπα.
Γι αυτο λοιπον καποιες φορες οταν ''πεφτει'' πολυ η αντισταση του ηχειου και ο ενισχυτης καλειται να δωσει πολυ ρευμα αν δεν εχει καλο τροφοδοτικο δεν μπορει να οδηγησει το ηχειο και καποιες φορες οταν οι εντασεις ειναι υψηλες εχουμε παραμορφωσεις.
Τωρα... μπορει να να βρεις δυο ενισχυτες π.χ.
Ψ ενισχυτης : 2*100W 8Ω 2*140W 4Ω με τροφοδοτικο 400VA και χωριτηκοτητα πυκνωτων 20000μf στο καναλι.
Χ ενισχυτης : 2*100W 8Ω 2*200W 4Ω με τροφοδοτικο 800VA και χωριτηκοτητα πυκνωτων 4000μf στο καναλι.
Οποτε καταλαβαινεις πως ο ενισχυτης 'Χ' αν εχει την ιδια ονομαστικη υσχη στα 8Ω και τα ιδια τρανσιστορ στο τελικο σταδιο παρουσιαζει καλλιτερη συμπεριφορα στα 4Ω με υψηλοτερη υσχη και πιο σταθερη οδηγηση, απο τον 'Ψ' ενισχυτη, επειδη εχει το διπλασιο τροφοδοτικο.