Τρρρρέεεεεμει....!!!!!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
Καλησπέρα σας!!!

Χθες στο νέο σπίτι που μετακόμισε μια φίλη αλλαξα μια πρίζα απο απλή σε σούκο με στόχο την σύνδεση του συστήματός της.
Η περίπτωση ήταν ψιλοπερίεργη ομολογώ γιατί το κάθε καλώδιο ηταν διπλό και ηταν σαν να το έχουν λυγίσει και να έχουν ξαναχώσει το ελέυθερο ακρο πίσω στον τοίχο... δηλαδή το σημείο που ηταν συνδεδεμένη η παλιά πρίζα ηταν το σημείο που λύγιζε το καλώδιο... βέβαια μάλλον δεν υπαρχεί ελεύθερο άκρο (ευτυχώς) γιατί τραβώντας το λίγο για να δώ τι γίνεται δεν φάνηκε να "έρχεται". Τέλος πάντων επειδή οι καινούρια πρίζα ήταν λίγο περίεργη στις συνδέσεις της, έκοψα τα καλώδια στα σημεία που ήταν λυγισμένα και σύνδεσα τα διπλά καλώδια πλέον δυο σε κάθε πόλο (έτσι εμπαιναν πιο εύκολα)... Δηλαδή 2χΓκρι-2χΜαυρο στα άκρα και 2χΚίτρινο στο μέσον. Τέλος δοκίμασα με το δοκιμαστικό και φαινόταν ΟΚ.

Λίγο αργότερα μου λέει οτι όταν ακουμπάει τον ενισχυτή (MF X-150) τρέμει ολόκληρος. Όταν σύνδεσε την μπρίζα ανάποδα το τρεμούλιασμα αυξήθηκε.
Μου είπε επίσης οτι και πρίν την αλλαγή της πρίζας (απλή πρίζα) κάποιες φορές το είχε παρατηρήσει αυτό το τρεμούλιασμα αλλά ποτέ τόσο έντονο...
Της είπα να αποσυνδέσει τα μηχανήματα απο το ρεύμα για να το ψάξουμε...

Α ξέχασα να πω οτι το σύστημα για όση ώρα ήμουν στο σπίτι έπαιξε κανονικά

Πως το βλέπετε πρέπει να φωνάξει ηλεκτρολόγο;;;;

αν ο ενισχυτης εχει πριζα σουκο το πιθανοτερο ειναι να σου εφηγε η γειωση.

ξαναβγαλε την πριζα να δης.

Ναι σουκο έχει....

Δεν νομίζω όμως γιατί το τσέκαρα και την εσφιξα καλά πριν βάλω το καπάκι...

Υπάρχει περίπτωση ζημιάς των μηχανημάτων;;

Στην δικη μου περιπτωση , το "τρεμουλιασμα" κοπηκε μαχαιρι οταν αλλαξα καλωδιο+φις σε τριπολικο σουκο και συνδεσα το περιβλημα του ενισχυτη με την γειωση. Βεβαια δεν γνωριζω αν επροκειτο για διαροη η απλως για επαγωγικο ρευμα, οπως δεν μπορω να ξερω ποσο σοβαρο ειναι το προβλημα για την περιπτωση που αναφερεις. Παντως, αν ειναι οπως τα λες, δλδ οτι το φις του ενισχυτη ειναι τριπολικο σουκο, φυσιολογικα πρεπει το περιβλημα του ενισχυτη να ειναι γειωμενο.

Last edited:
Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε....

Τι να τσεκάρω;;

Απ' ο,τι κατάλαβα μάλλον είναι θέμα γείωσης έτσι;.... θα ξανα ανοίξω την πρίζα να δω τι γίνεται με την γείωση.... Απο κει και πέρα;;

Το πιο απλο ειναι να ανοιξεις το μπουατ ,πανω απο την πριζα και να δεις τι συμβαινει εκει,και αν ειναι αναγκη να αντικατασταταθει η γραμμη απο το μπουατ μεχρι την πριζα.Ειναι πιθανον οταν κατεβαζαν την γραμμη καπου να εχει γυμνωθει το καλωδιο και να ακουμπαει καπου.Παντως προτου κανεις οτιδηποτε δοκιμασε το σε αλλη πριζα και εν αναγκη δοκιμασε μια προεκταση απο αλλη παροχη,ειναι μια ανεξοδη λυση

Πάντως για λίγο καιρο που έπεξε με την παλιά πρίζα δηλαδή χωρίς γείωση δεν είχε τόσο πρόβλημα....:confused:

Μα αφου υπηρχε κιτρινο καλωδιο μεχρι την πριζα. Δεν ηταν συνδεδεμενο?
Η παλια πριζα ηταν διπολικη ή τριπολικη? Εαν ο ενισχυτης ειχε σουκου φις επρεπε οπωσδηποτε να συνδεθει σε μπριζα σουκου η τουλαχιστον σε απλη τριπολικη πριζα με σουκου ανταπτορα, πρωτον για την ασφαλεια του χρηστη και δευτερον για την αποφυγη βλαβων του ενισχυτη. Πως ακριβως ηταν συνδεδεμενος ο ενισχυτης με το ρευμα?
Παντως προσεξε, γιατι το πιθανοτερο ειναι οτι η ενταση του τρεμουλιασματος, αυξομειωνεται αναλογα με το ειδος των υποδηματων του χρηστη. Δλδ με υποδηματα απο μονωτικο υλικο (πχ λαστιχενιες σαγιοναρες) ειναι πιθανον να εχεις μηδεν τρεμουλιασμα, ξυπολυτος maximum τρεμουλιασμα, και με δερματινες παντοφλες ας πουμε μεσαιο τρεμουλιασμα.

Μα αφου υπηρχε κιτρινο καλωδιο μεχρι την πριζα. Δεν ηταν συνδεδεμενο?
Η παλια πριζα ηταν διπολικη ή τριπολικη? Εαν ο ενισχυτης ειχε σουκου φις επρεπε οπωσδηποτε να συνδεθει σε μπριζα σουκου η τουλαχιστον σε απλη τριπολικη πριζα με σουκου ανταπτορα, πρωτον για την ασφαλεια του χρηστη και δευτερον για την αποφυγη βλαβων του ενισχυτη. Πως ακριβως ηταν συνδεδεμενος ο ενισχυτης με το ρευμα?
Παντως προσεξε, γιατι το πιθανοτερο ειναι οτι η ενταση του τρεμουλιασματος, αυξομειωνεται αναλογα με το ειδος των υποδηματων του χρηστη. Δλδ με υποδηματα απο μονωτικο υλικο (πχ λαστιχενιες σαγιοναρες) ειναι πιθανον να εχεις μηδεν τρεμουλιασμα, ξυπολυτος maximum τρεμουλιασμα, και με δερματινες παντοφλες ας πουμε μεσαιο τρεμουλιασμα.

Η γείωση ήταν συνδεδεμένη αλλα η φίλη μου είχε βάλει το σουκο πολύπριζο χωρίς αντάπτορα στην τριπολική πριζα... με λίγο ζόρι μπαίνει ξέρεις....

Εντάξει δεν πάθαμε τίποτα.... ο ενισχυτής μπορεί και να έχει πάθει ζημιά;;
Προς ώρας το σύστημα δεν το παίζει μέχρι να βρούμε τι γίνεται...

Τωρα αυτό με τις παντόφλες μάλλον δεν το καταλαβα... ενοείς οτι γειώνει η ίδια τον ενισχυτή ανάλογα με το πόσο καλός αγωγός είναι τα υποδήματα της;;

Τωρα αυτό με τις παντόφλες μάλλον δεν το καταλαβα... ενοείς οτι γειώνει η ίδια τον ενισχυτή ανάλογα με το πόσο καλός αγωγός είναι τα υποδήματα της;;

Οταν υπαρχει "τρεμουλιασμα", μια πιθανη εκδοχη ειναι να διαφευγει μια ποσοτητα ρευματος απο την συσκευη προς το εδαφος μεσω του ανθρωπινου σωματος. Τωρα, αναλογα με την αγωγιμοτητα του υλικου που παρεμβαλεται αναμεσα στο σωμα και το εδαφος (υποδηματα, χαλιά κλπ), αυξομειωνεται και η ενταση του ρευματος που διαφευγει. Να υποθεσω οτι το πατωμα δεν ειναι ξυλινο?

Last edited:
Επειδή λες ότι τη γείωση την έσφiξες καλά, μήπως την έσφiξες υπερβολικά καλά και βάζοντας την μπρίζα στη θέση της κόπηκε το καλώδιο;

Τελικά την λύση θα την δώσει ο αντιπρόσωπος των μηχανημάτων ο οποίος, προς τιμή του, είπε στην φίλη μου οτι θα πάει απο το σπίτι της να ελένξει ο ίδιος την κατάσταση....:SFGSFGSF: