TrueRTA Ρυθμιση σταθμης ηχειων

svellinis

AVClub Addicted Member
1 January 2008
1,850
Νομος Αττικης
Εχω εναν Onkyo 805 με ενα σετ ηχειων Whaefedale Diamond 8 αισθανομαι οτι τις σταθμες των ηχειων δεν τις εχει σεταρει σωστα καθως στον ροζ θορυβο ακουω πιο σιγα τα πισω και το κεντρικο.
Εψαξα για αγορα ντεσιμπελομετρου και απογοητευτηκα καθως ειδα οτι κοντα στα 100 ευρα αγοραζω ψηφιακα που μετρανε απο 31 hz - 8 khz δεν πιανουν δηλαδη ολο το φασμα των συχνοτητων του ροζ θορυβου.
Σκεφτηκα την λυση software με pc και βρηκα μια πληρη εκδοση του TrueRTA το οποιο απο αυτα που διαβασα ειναι η πιο αξιοπιστη λυση και συνεργαζεται πολυ καλα με την audigy platinum που εχω.
Εκανα μια σκεψη να συνδεσω το Line in της καρτας με το μικροφωνο του onkyo και να τρεξω απο το setup του ενισχυτη τον ροζ θορυβο που εχει για την ρυθμιση της σταθμης (μπορει να γινει και απο ειδικα dvd που εχω ) .
Διαβασα ομως οτι θελει ειδικο μικροφωνο οπως το Behringer ECM8000 το οποιο ακουει σε ολο το φασμα των συχνοτητων του ροζ θορυβου 20 Khz - 20khz και χρειαζεται μικτη προενισχυσης οπως τον Behringer UB802 και τα δυο μαζι κοστιζουν 100 ευρω οσο δηλαδη τα ντεσιμπελομετρα που προανεφερα και μου φαινεται καλυτερη λυση γιατι εαν τα καταφερω μπορω να ρυθμισω την ενταση του sub και το crossover των ηχειων.
Εχει ασχοληθει κανεις ? Μπορω να παραγω τον ροζ θορυβο απευθειας απο τον ενισχυτη η πρεπει να τον παραγω απο το Pc ?
Για ξεμπερδεψτε με λιγακι παρακαλω καθως τα αγγλικα μου δεν ειναι καλα και πολλα δεν τα πιανω . Φοβαμαι μην δωσω και τσαμπα λεφτα για το μικροφωνo και τον μικτη

Το true RTA έχει ενσωματωμένη γενήτρια θορύβων που μπορείς να καλύψεις ένα μεγάλο φάσμα.

Εγώ όταν το είχα χρησιμοποιήσει για να μετρήσω κατά κάποιο τρόπο τον χώρο μου είχα χρησιμοποιήσει απ' ευθείας cd που είχα ηχογραφημένες συχνότητες, γιατί ήθελα να "μετρήσω" όλο το σύστημα.

Δηλαδή το δικό μου πλειερ μέσα από το δικό μου ενισχυτή κλπ, αν χρησιμοποιούσα τη γεννήτρια του προγράμματος νομίζω ότι δεν θα ήταν το ίδιο σωστό

Για τον σκοπό που το θέλεις δηλαδή μόνο την στάθμη των ηχείων μια χαρά θα κάνει την δουλειά. Δεν θα είναι με απόλυτα κριτήρια ακριβώς η σωστή η ένταση που θα σου δώσει αλλά η διαφορά έντασης των ηχείων σε db θα είναι σωστή με το μικρόφωνο του onkyo.

Πάντως να ξέρεις ότι δεν είναι απόλυτο ότι εκεί που θα είναι η σωστή ένταση ο ήχος θα έρθει στα μέτρα σου.

Eιδικά για το sub δίχως τον ειδικό θόρυβο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις καλύτερη μέτρηση από τον onkyo. Για αυτό δες τα πράγματα πιο ψύχραιμα.

Απάντηση: Re: TrueRTA Ρυθμιση σταθμης ηχειων

Ωραια παιζω δηλαδη το dvd του hitech η καποιο αλλο που εχω στον onkyo χωρις να συνδεσω το line out της καρτας με τον onkyo και με το μικροφωνο συνδεδεμενο με το line in της καρτας κανω τις μετρησεις με trueRTA ?
Οπως θα εκανα με ενα ντεσιμπελομετρο μονο που τον ρολο του τον παιζει το συστημα μικροφωνο καρτα trueRTA ?
Πρεπει να αγορασω το μικροφωνο που προανεφερα μαζι με τον μικτη ?
Παιζω με το μικροφωνο του onkyo?
Το true RTA έχει ενσωματωμένη γενήτρια θορύβων που μπορείς να καλύψεις ένα μεγάλο φάσμα.

Εγώ όταν το είχα χρησιμοποιήσει για να μετρήσω κατά κάποιο τρόπο τον χώρο μου είχα χρησιμοποιήσει απ' ευθείας cd που είχα ηχογραφημένες συχνότητες, γιατί ήθελα να "μετρήσω" όλο το σύστημα.

Δηλαδή το δικό μου πλειερ μέσα από το δικό μου ενισχυτή κλπ, αν χρησιμοποιούσα τη γεννήτρια του προγράμματος νομίζω ότι δεν θα ήταν το ίδιο σωστό

με το set της behringer θα έχεις πολύ καλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις, αλλά και με το Onkyo θα κάνεις τη δουλειά σου γιατί θα μετράει λιγότερο σωστά, αλλά το ίδιο λάθος για όλα τα ηχεία.

Όπως και να χει θα δοκιμάσεις με αυτά που έχεις, και άμα γλυκαθείς από τη διαδικασία το σκέφτεσε για έξοδα και πιστότητα στις μετρήσεις κλπ

Για την Ιστορία εγώ χρησιμοποίησα εκτενώς το πρόγραμμα για να βγάλω κάποια συμπεράσματα σε σχέση με το χώρο και την τοποθέτηση των ηχείων.

Καθώς και πως καταγράφονται στο μετριτικό οι διάφορες αλλαγές στο σύστημα, αλλά δεν πήγα all the way με όλες τις παρεμβάσεις που σκεφτόμουν αρχικά να κάνω.

Μπορεις να φτιαξεις εναν οδηγο για το πως δουλευει το προγραμμα ? Νομιζω οτι θα ηταν πολυ χρησιμο σε ολους καθως βλεπω οτι εχει πολλες δυνατοτητες .
Εαν τα Αγγλικα σου ειναι καλα εδω θα βρεις αρκετη βοηθεια εαν το αποφασισεις
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=572477

Υπάρχει και ένα πρόγραμμα θα το βρεις αν γραψεις arta mls στο γοογλε . Εχει τα πάντα (μανουαλ κλπ) και μετραει rta fft (waterfall διαγράμματα) παραμορφώσεις κτλ.
Έχει πολύ πλάκα να ασχοληθείς και είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν . Είναι και τσάμπα αλλά θέλει κάρτα ήχου αμφίδρομη και behringer ecm8000.
Είναι τρομερό τι ανακαλύπτει ακόμη και ένας ερασιτέχνης με ένα τέτοιο πρόγραμμα για το σύστημα του.