Tσιπρας...

Απάντηση: Re: Tσιπρας...

Ασφαλώς και έχεις δίκιο!
Όμως άλλο Βέλγιο και Ολλανδία, πολιτισμένες χώρες με πολιτισμένους γείτονες και άλλο Ελλάδα με .........γείτονες της συμφοράς!!...και απολίτιστο πολιτισμό των πολιτικών της που πολιτεύονται και πολιτικολογούν προσβάλλοντας τον πολιτισμό μας......
Ούφ ..έσκασα..:ADFADF1:

Nά θυμίσω ότι τό ´πολιτισμένο´αλλά ανύπαρκτο ιστορικά Βέλγιο,κατακλύζεται από εθνικιστικές διαμάχες Φλαμανδων και Βαλλώνων που απειλούν την συνοχή τής χώρας.
 
Απάντηση: Re: Tσιπρας...

κακώς προβάλλεται το θέμα της ηλικίας.

Αντίστοιχα θα έλεγα λχ στο "από πού και ως πού η Διαμαντοπούλου πρόεδρος του πασόκ" και ας μην της λείπουν χρόνια.

Συμφωνώ.
Η βασική ερώτηση είναι τό τί ακριβως πρεσβεύει ο Αλέξης το ξαδελφάκι τού Βούγια...
Πάντως στά τερτίπια που ξεκίνησε με συνομιλίες στήν μπλογκόσφαιρα είναι επικοινωνιακά τρίκ άνευ ουσίας...
Αριστερά μέ σύνθημα ´Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ´αγόρι μου´είναι άνευ ουσίας..Αυτά περί νεολαίας και ´άλλης λογικής´είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλλες..
Επίσης δεν απαντά ποτέ και πουθενά για το οικονομικό,πολιτισμικό και κοινωνικό μοντέλο που θα επιθυμούσε να κυβερνήσει την χώρα..
Γιά τίς θέσεις του στά Εθνικά Θέματα καλύτερα να μήν σχολιάσω γιατί σέβομαι τήν τεράστια μορφή τού Μανώλη Γλέζου που βρίσκεται στον ιδιο χώρο αλλά με εντελώς διαφορετικές απόψεις..
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tσιπρας...

Μπορώ να συνεχίσω τα παραδείγματα. Στη γειτονική FYROM είχαν μπροστάρη τον γέροντα Γκλιγκόρωφ, αλλά η υπόλοιπη κυβέρνηση ήταν πιτσιρίκια. Ο Μπράνκο τσρβένκοφσκι ήταν 25 ετών πρωθυπουργός. Ο Λιούμπε Φρίτσκοφσκι 27 ετών υπουργός εξωτερικών. Και τώρα ο διαπραγματευτής τους (αυτός ο αλαζόνας και άτσαλος) ο Δημητρώφ είναι 31.

Στη Βουλγαρία το 2001 όταν ήλθε στη χώρα ο Μπόρις Σαξκομπουργκόρσκι (ο 6χρονος εξόριστος βασιλιάς της Βουλγαρίας του 1944) σχημάτισε κυβέρνηση με 28άρηδες και έναν 45 χρονο. Έβαλαν τη Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Με τα παραπάνω δεν εννοώ ότι σώνει και καλά οι πιτσιρικάδες είναι καλύτεροι. Απλώς ότι δεν πρέπει να τους αποκλείουμε λόγω ηλικίας και μόνο.

Από την άλλη λίγο νοιάζει τί πιστεύω εγώ. Άλλωστε σε τελική φάση θα αποφασίσει με την ψήφο του ο κυρίαρχος λαός, που έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ώριμος πολιτικά. Και καλό είναι να αποφασίζει με βάση την ιδεολογία, και τις ικανότητες των ατόμων, όχι την ηλικία.

Δεν αμφισβητώ καθόλου την ικανότητα των νέων ανθρώπων να πάρουν τα ηνία. Ισα-ίσα που το πιθανότερο είναι να έχουν καθαρότερο μυαλό χωρίς τα μετεμφυλιακά σύνδρομα των ηλικιωμένων ανδρών και οικογενειών που μονοπωλούν την εξουσία στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος είναι πολύ νέος, συμπαθής και ευπαρουσίαστος.
Μακάρι να μήν υποπέσει στην παγίδα της κακής πολιτικής, μεταπηδήσει σε διπλανό ομόσταυλο κόμμα εξουσίας με στόχο μόνο και μόνο τη διακυβέρνηση.
 
Οι νέοι ΣΥΝτροφοι του εξωτερικού

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι κοντά στα 32 χρόνια, η σχέση τους με την αριστερά γεννήθηκε στις μαθητικές καταλήψεις των αρχών του '90, συνεχίσθηκε στο Πάντειο μέσω της νεολαίας του ΣΥΝ και εδραιώθηκε όχι στην Αθήνα, αλλά στην Αγγλία και την Αμερική, όπου έκαναν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Η νέα γενιά στελεχών του ΣΥΝ, γύρω από τον Αλ. Τσίπρα, δεν θυμίζει σε πολλά τους παλιότερους συντρόφους τους.

Τα πτυχία τους, άλλωστε, δεν προέρχονται από τις φυλακές και τους αγώνες, αλλά από γνωστά πανεπιστήμια των «μητροπόλεων του καπιταλισμού», όπου, όμως, ήρθαν σ' επαφή με τη σύγχρονη σκέψη κι απέκτησαν αέρα πολιτών του κόσμου. Ισως γι' αυτό η γλώσσα που χρησιμοποιούν και η πολιτική δράση που προτιμούν είναι για πολλούς τα σύμβολα της αριστεράς του αύριο:

Γνωριμία μέσω... chat

*Από το Πάντειο και τις Πολιτικές Επιστήμες βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ για μεταπτυχιακά στο Περιβάλλον και, στη συνέχεια, για διδακτορικό στην Πολεοδομία ο Χ. Κωνσταντάτος, μέλος σήμερα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

*Ο Αλ. Μπίστης, στέλεχος ήδη της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», προτίμησε το Πανεπιστήμιο του Εσεξ για μεταπτυχιακά στην Πολιτική Επικοινωνία.

*Μέσω μιας συζήτησης στο Διαδίκτυο για την «αριστερά στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία», μπήκε στην παρέα ο Ευκ. Τσακαλώτος (μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ) που ήταν, τότε, στην Οξφόρδη πριν γίνει καθηγητής στο London School of Economics μόλις στα τριάντα του χρόνια και στη συνέχεια καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο Α. Καρύντζης και (πάνω από δεξιά) πίσω από τον Αλέξη η Παναγιώτα Μανιού, ο Αλ. Μπίστης, ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ Δ. Τζανακόπουλος και ο Χ. Κωνσταντάτος.
*Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Καρύντζης που πρόσφατα υποστήριξε το διδακτορικό του Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Πολυτεχνείο.

*Το μόνο από τα στελέχη που ακολούθησε την «πεπατημένη» (πήγε στη Γαλλία, «όπως οι περισσότεροι αριστεροί μέχρι τώρα», σχολιάζουν οι υπόλοιποι) είναι η Παναγιώτα Μανιού, στέλεχος της «Ανοιχτής Πόλης» και συνεργάτις του γραφείου τύπου.

Μεταπτυχιακό στη Ναντέρ και διδακτορικό στη Σορβόνη στον τομέα της Κοινωνιολογίας και των Πολιτικών Επιστημών είναι τα δικά της όπλα.

*Αν προσθέσετε τον Τ. Κορωνάκη που σπούδασε στο Πολυτεχνείο και τον πολιτικό επιστημόνα Π. Πάντο -οι οποίοι όμως δεν ακολούθησαν το... μεταναστευτικό ρεύμα- θα έχετε όλη την παρέα.

Η φοίτηση των περισσότερων νέων στελεχών του ΣΥΝ σε ξένα πανεπιστήμια και η επαφή τους με φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου καθορίζει τον τρόπο σκέψης τους: «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον μάς βοήθησε να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις ιεραρχήσεις μας και να μελετήσουμε οικονομία, ενώ οι ΗΠΑ και οι αντιφάσεις τους μας έδειξαν πως έπρεπε να συμπορευτούμε με τα κινήματα της Λ. Αμερικής, αλλά και να ξαναδιαβάσουμε τους κλασικούς του μαρξισμού», λένε.

Οι νέοι γκουρού

Αυτοί τους οποίους μελετούν σήμερα είναι ο σλοβένος διανοούμενος Ζ. Σλαβόι, ο αμερικανός καθηγητής Πολιτισμικής Θεωρίας Τ. Ιγκλετον, η κριτικός της παγκοσμιοποίησης Ναόμι Κλάιν και ο συνεργάτης του Ν. Τσόμσκι, Μ. Αλμπερτ. Επίσης, σταθερές αναφορές τους παραμένουν οι Βίτγκενσταϊν, Αλτουσέρ, Φουκό, Γκράμσι, Πουλαντζάς, και Χόμπσμπαουμ.

Από τους νέους οικονομολόγους, παρακολουθούν τον Γ. Μπελφάιν, καθηγητή στο Λονδίνο, τον Α. Γκλιν της Οξφόρδης, τον Μ. Λέμποβιτς στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης και τον γερμανό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπρέντερ Γ. Χόσπφιλντ.

Με ισχυρή θεωρητική κατάρτιση, τα νέα στελέχη καλούνται τώρα να κερδίσουν το στοίχημα της αποτελεσματικής δράσης σε ένα πολιτικό περιβάλλον, που παραμένει ακόμη στον 20ό αιώνα. Ολοι τους, πάντως, αισιοδοξούν, ότι η κοινωνία είναι πλέον, πιο μπροστά από τα κόμματα.

«Δεν είμαστε οι εκλεκτοί, ούτε θέλουμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα. Απλώς, πιστεύουμε ότι η αριστερά οφείλει να ξεφύγει από την παραδοσιακή οπτική και να δει τα προβλήματα με σύγχρονη αναλυτική σκέψη», υποστηρίζουν. Σύνθημά τους, είναι αυτό που βρήκαν γραμμένο σε περίοπτη θέση, σε μια λονδρέζικη παμπ κάτω από μια φωτογραφία του Μαρξ : «Το πρώτο λάθος είναι ο δογματισμός».

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους της αριστεράς θα έσπευδαν να αποκαλέσουν τα ξενοσπουδαγμένα αυτά στελέχη... «ΣΥΝ εξωτερικού».

Τα μέλη της παρέας, αντιπαρέρχονται με χιούμορ τις επιφυλάξεις του είδους, και βλέπουν τους εαυτούς τους σαν ένα κομμάτι του έλληνα τριαντάρη: με τα προβλήματά του, αλλά και με το τζιν, τη μουσική ή τη μοτοσικλέτα του.

Επιμένουν, ωστόσο, στην άποψη ότι η αριστερά πρέπει να σκέφτεται πέρα από τα σύνορα. Απόδειξη; Ολοι τους συναντώνται, κάθε χρόνο, στην ίδια παμπ του Λονδίνου κάτω από τον Κάρολο Μαρξ.

Φέτος, βέβαια, το ετήσιο ραντεβού στο Λονδίνο ορίστηκε για μετά το συνέδριο του Συνασπισμού, στα τέλη του Φεβρουαρίου. Και αν, όπως αναμένεται, ο Αλ. Τσίπρας είναι ο νέος πρόεδρος, τότε θα έχουν περισσότερους λόγους να το γιορτάσουν.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/12/2007

Mπράβο στά παιδιά...Αφού τα πίνουν στήν ίδια πάμπ κάθε χρόνο κάτω απο τον Μάρξ.......................
Προβλέπεται να αναλάβει τά περαιτέρω το Lifo.
 
Συμφωνώ με όσους υποστήριξαν ότι η ηλικία δεν πρέπει να θεωρείται επιχείρημα, από τη στιγμή που οι "ωριμότεροι" πολιτικοί μας έχουν πολύ σημαντικότερα μεμπτά (και θα προτιμούσα εδώ να αποφύγουμε τις αναλύσεις των αντιπαραδειγμάτων). Το αν ο προκείμενος θα αποδειχθεί μία από τα ίδια θα το δούμε και θέλω να πιστεύω ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο Σπύρος δεν προεξοφλεί την πορεία του.


Υ.Γ. Πέτρο, συμπάθα με, αλλά όταν ένας άνθρωπος μου ζητάει συγγνώμη για μία παρεξήγηση, νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θα του απαντήσω είναι ότι συνεχίζω να αμφιβάλλω για τις προθέσεις του.
 
Συμφωνώ με όσους υποστήριξαν ότι η ηλικία δεν πρέπει να θεωρείται επιχείρημα, από τη στιγμή που οι "ωριμότεροι" πολιτικοί μας έχουν πολύ σημαντικότερα μεμπτά (και θα προτιμούσα εδώ να αποφύγουμε τις αναλύσεις των αντιπαραδειγμάτων). Το αν ο προκείμενος θα αποδειχθεί μία από τα ίδια θα το δούμε και θέλω να πιστεύω ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο Σπύρος δεν προεξοφλεί την πορεία του.


Γενικα, συμφωνω. Πες μου ομως, αν ηταν 22 ή 27 ετων θα ελεγες το ιδιο? Δε θα σου φαινονταν μικρος? Ε, εμενα και το 33 μικρο μου φαινεται.


Υ.Γ. Πέτρο, συμπάθα με, αλλά όταν ένας άνθρωπος μου ζητάει συγγνώμη για μία παρεξήγηση, νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θα του απαντήσω είναι ότι συνεχίζω να αμφιβάλλω για τις προθέσεις του.

Νομιζω πως απαντησα. Αν δεν μπορουν να κρατησουν τους τυπους οι διαχειριστες, πως ζητατε το ιδιο απο τα απλα μελη? Τελος παντων, το εχω ξεχασει ηδη.
 
Mακάρι να πάει καλά το παλληκάρι...
Ετσι και αλλοιώς ζούμε ξανά σε περίοδο Κοσκωτισμού..
Αν καί η Αριστερά δέν είναι θέμα προσώπων..
Ηδη μάλιστα τά χτεσινά δείγματα στην Βουλή ήσαν απογοητευτικά...
Οταν αυτή τήν περίοδο τίθενται θέματα συνεργασίας με κόμματα συνυπεύθυνα για την διαπλοκή και τήν διαφθορά τά πράγματα διαφαινονται ήδη μελανά.

............................................................................................................



Πρόταση ΣΥΝ για κυβέρνηση συνεργασίας

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Την υπόδειξη εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης έκανε για πρώτη φορά ο Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενη από τη διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει.

Τα σημεία της χθεσινής συζήτησης, στα οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η ηγεσία του ΣΥΝ, βρίσκονται σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και στο επίπεδο πρότασης διεξόδου, απευθυνόμενος σε ένα απόν ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικότερα, τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΝ είδαν:

* Τον πρωθυπουργό απολογητικό και αδύναμο να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος. Λέγοντας «θα κάνω ό,τι μπορώ», ομολογεί ότι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης και αρκείται σε υποσχέσεις, χωρίς να εξαγγέλλει συγκεκριμένα μέτρα και χωρίς να έχει τη δύναμη να ελέγξει τις εξελίξεις.

* Στη δευτερολογία του, όχι μόνο δεν απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στις αναλυτικές πλέον προτάσεις του, αλλά και προσπάθησε να κρατήσει υψηλούς τόνους χωρίς επιχειρήματα και χωρίς καν τη δυνατότητα ελιγμών.

* Προς επιβεβαίωση των αδυναμιών του αυτών, εμφανίστηκε πρόθυμος, για πρώτη φορά, να θέσει εαυτόν διαθέσιμο για συνεργατικές λύσεις με το ΠΑΣΟΚ (αλά Γερμανία), αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνος του του κανένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού δεν μπορεί, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, να φτάσει στις εκλογές.

Ενώπιον αυτού του πολιτικού αδιεξόδου ο Αλέκος Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να έχει άλλο χρόνο μπροστά της η κυβέρνηση, διατύπωσε για πρώτη φορά πρόταση εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης:

* Η λύση αυτή μπορεί να προκύψει με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πυρήνα των διεργασιών και διαβουλεύσεων και όχι θεωρούμενο από μια ηγεμονολαγνεία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ως εν λευκώ συμπληρωματική δύναμη στις δικές της επιλογές.

* Μολονότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δηλώνει, όπως έκανε διά της Αννας Διαμαντοπούλου στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ότι επιθυμεί να δει τον πρωθυπουργό να δίνει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής, χθες απουσίασε εντυπωσιακά (το ΠΑΣΟΚ) από την ολομέλεια, αδιαφορώντας για τις όποιες εντυπώσεις μπορεί να προκαλέσει.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2008

Προσωπική μου γνώμη ότι μιά σύγχρονη και σοβαρή Αριστερά σήμερα μπορεί να κερδίσει μέχρις και 15%.Αρκεί να έχει αυτόνομη ,σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση κατά τού νεοφιλελευθερισμού καί τής διαφθοράς...
Ο καταγγελτικός λόγος και οι συνδιαλλαγές με κόμματα εξουσίας,που κουβαλάνε τεράστιες αμαρτίες το μόνον πού θά κάνει είναι να ακυρώσει τήν όποια προσπάθεια...
Επομένως δεν είναι θέμα Τσίπρα αλλά συλλογικής πολιτικής στάσης τής Αριστεράς..
Η επιστροφή σε αξίες ήθους,κοινωνικής ευαισθησίας και κράτους δικαίου είναι τά προαπαιτούμενα.
 
Σπύρος Σούρλας said:
Η επιστροφή σε αξίες ήθους, κοινωνικής ευαισθησίας και κράτους δικαίου είναι τά προαπαιτούμενα.

Τα είπες όλα σε μια φράση...
 
Το δυστύχημα σ' αυτή την χώρα είναι πως τα πρόσωπα πλέον δεν παίζουν κανέναν ρόλο αφού το ίδιο το πολιτικό σύστημα έχει γίνει καθεστώς. Αυτό το καθεστώς, πάνω στο οποίο πατούν όλοι όσοι κυβερνούν τα τελευταία τριάντα χρόνια και φυσικά ο περίγυρός τους, δεν αφήνει περιθώρια να ξεφύγεις όσο καλές προθέσεις κι αν έχεις, όποιας ηλικίας κι αν είσαι. Ενσωματώνεσαι είτε σου αρέσει είτε όχι. Εξυπηρετείς τα συμφέροντα, την διαπλοκή, τους δικούς σου, τους γύρω σου. Η βρωμιά έχει βαθιές ρίζες και ούτε το πανίσχυρο ΒΙΜ δεν μπορεί να την καθαρίσει.

Ζούμε στην εποχή της μίζας, της ρεμούλας, της αναισθησίας, της αδιαφορίας, σε κάθε επίπεδο της καθημερινής μας ζωής. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν, οι νόμοι δεν τηρούνται, το κράτος απουσιάζει. Βρίκεται παρών μόνον εκεί που υπάρχει "μέλι".

Πόσα χρόνια έχετε να ακούσετε ανθρώπους με όραμα, πρόγραμμα και θέσεις, ικανούς να πραγματοποιήσουν όσα υπόσχονται; Ανθρώπους που θα πασχίσουν γι' αυτό που πιστεύουν και το καλό του τόπου, όπως η κοινή λογική το αντιλαμβάνεται; Πόσοι απ' όλους αυτούς που πολιτεύονται θα αντέξουν να βουτήξουν το δάχτυλο στο μέλι και δεν θα το γλύψουν; Και ποιοι θα τους υποστηρίξουν άν δεν το κάνουν;

Δεν έχει σημασία λοιπόν αν ο Τσίπρας και ο κάθε μελλοντικός Τσίπρας είναι νέος ή γέρος, έμπειρος ή άπειρος, από την στιγμή που το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό και τελικά θα τον ρουφήξει.

Ο λαός ψηφίζει με βάση το προσωπικό του συμφέρον, οι πολιτικοί ενεργούν βάσει του δικού τους και το πολιτικό σύστημα νοσεί κάθε μέρα όλο και πιο βαριά. Η ηλικία του Τσίπρα μας πείραξε;
 
H αριστερά είναι θέμα πολιτικής και όχι προσώπων..
Θα κριθεί το παλληκάρι στην πορεία..
Ελπίζω απλά να μήν προχωρήσει σε συμμαχίες που δεν έχουν νόημα..
Διατηρώ επιφυλάξεις,όπως έχω γράψει και παλιότερα,αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία τής αριστεράς εν γένει...
Αρκεί να έχει σαφή οικονομική ,κοινωνική και πολιτιστική πρόταση..
Αν αρχίσουν πάλι τίς ασάφειες θα τήν πατήσουν.
Και φυσικά ελπίζω να αναθεωρήσουν βασικές παραμέτρους στά εθνικά θέματα.
Καλή του επιτυχία..
Οι ενδιαφερόμενοι θά τον παρακολουθούν...
 
Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία(σ.3).
Δήλωση Πάγκαλου για Τσίπρα:'Eμείς έχουμε μία πολιτική που δεν θελει να πάρει ψήφους,δεν θέλουμε να ψωνίσουμε απο τον ΣΥΝ,παρότι το μαγαζάκι τους διευρύνθηκε τελευταία και απο ΕΒΓΑ της γειτονιάς έγινε σούπερμάρκετ της γειτονιάς´.
Οταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις απο τον απύλωτο,που αλλάζει γνώμη καθε δέκα λεπτά,ο Τσίπρας φαντάζει Μαρκήσιος της Πολιτικής..
Μάλλον τον τσούζει η γενική άνοδος της αριστεράς τον κυρ-Θοδωρο,πού συνετρίβη κάποτε απο τον ´κύριο τίποτα´...