Tune failed...tune κουλουβάχατα

xamurabi

AVClub Addicted Member
9 February 2007
1,650
By the Lake
Ένω ένα κλώνο και είναι αλήθεια πως με έχει μπερδέψει πολύ το σετάρισμα του δέκτη.

Έχω Τuner A Alps BSBE2 και το πιάτο μου φορά δύο lnb. Ένα διπλό για τον Astra 19.2 και ενα τετραπλό παράκεντρο για τον Hotbird 13.

Σετάρω τη θύρα Α στον Hotbird και την Β στον Astra με όλα τα υπόλοιπα στις προεπιλεγμένες τιμές τους δηλαδή Mode A, DisEqC A/B, Setvoltage and 22Khz (ΝΑΙ), Tone Amplitude (800mV), Send DisEqC only on sat change (ΟΧΙ)
Κάνω αυτόματη διαγράφοντας όλες τις προεπιλεγμένες θέσεις και επιλέγω και ανεύρεση DVB-S2 καναλιών (αρχικά θέλω να τεστάρω τα free HD κανάλια)

Τα προβλήματα που παρατηρώ είναι τα εξής:

1. Βρίσκω κανάλια της NOVA και στον Hotbird ... και στο Astra δηλαδή τα έχω στιην λίστα ΟΛΑ διπλά!
2. Έχω αρκετές φορές το ενοχλητικό μύνημα "Tune failed" όταν προσπαθώ να δω HD κανάλια
3. Το Tune failed παραμένει όταν εμφανιστεί στα HD κανάλια όταν αλλάζω μεταξύ free HD καναλιών!
4. Δεν μπορώ να δω όλα τα free HD κανάλια (μόνο το Einsfestival HD με μια βίντεο λούπα μπορώ να δω) ενώ σε μερικά η εικόνα παγώνει μετά από 3-4 δευτερόλεπτα θέασης! Το "tune failed" μετα το πάγωμα, εμφανίζεται στην επόμενη αλλαγή καναλιού!

Έχω περασμένο το The Gemini2 Project 5.10 OE1.6 DM800 sim201 #76A 2010.07.21(update) αλλά το ίδιο είχα και στο The Gemini2 Project 5.00 OE1.6 DM800 sim201 #76 2010.04.29

Έχει κανείς υπόψη του το θέμα και λύση για σωστό σετάρισμα?

το tune field ειναι θεμα πιατου και lnb και οχι δεκτη, η εχεις μικρο πιατο η δεν εχει κανει καλο κεντραρισμα στον δορυφορο ο τεχνικος. η εχει ασχιμες καιρικες συνθηκες οταν δοκιμαζες.

αλλαξε image και αν το προβλημα συννεχιζει μαλλον ειναι αυτο που σου λεω

Απάντηση: Re: Tune failed...tune κουλουβάχατα

το tune field ειναι θεμα πιατου και lnb και οχι δεκτη, η εχεις μικρο πιατο η δεν εχει κανει καλο κεντραρισμα στον δορυφορο ο τεχνικος. η εχει ασχιμες καιρικες συνθηκες οταν δοκιμαζες.

αλλαξε image και αν το προβλημα συννεχιζει μαλλον ειναι αυτο που σου λεω

Άλλαξα image και το πρόβλημα εμφανίζεται σποραδικά. Σε ένα PLi έβλεπα να εμφανίζεται το μήνυμα αλλά άνοιγε τα κανάλια, κυρίως SD. Τα HD απλά δεν τα άνοιγε καθόλου.

Προφανώς και είναι θέμα πιάτου και lnb μιας και σχετίζονται άμεσα ένταση και ποιότητα σήματος αλλά από ότι διαπιστώνω σίγουρα και δέκτη.
Το ίδιο σετ πιάτου και lnb δίνει σήμα (SD κανάλια) σε άλλον δέκτη (Νokia 9800s) χωρίς πρόβλημα συντονισμού. Εδώ να αναφέρω πως το σήμα στον δεύτερο (Nokia) το παίρνω μέσω lnb out (παίζει άραγε ρόλο αυτό στο πρόβλημα?)

Να αναφέρω εδώ πως το SNR στα περισσότερα κανάλια και των δύο δορυφόρων είναι >80% και το AGC >85% ενώ το ΒΕR συνήθως είναι 0 χωρίς να παίρνει τιμές πάνω από 5-6, τα db είναι από 9,5-10,0.
Όταν αλλάζω σε κανάλια HD το SNR ξαφνικά μηδενίζεται ενω το AGC παραμένει σταθερά επάνω από 85% και παίρνω το μήνυμα tune fialed!!!
Το περίεργο είναι πως το φαινόμενο είναι σποραδικό και εμφανίζεται σε λίγα κανάλια που μπορώ να βλέπω. Τα υπόλοιπα δεν ανοίγουν καθόλου ή ανοίγουν και η εικόνα τους παγώνει χωρίς να εμφανιστεί το μήνυμα!

Το ερώτημα για τη αναπάντεχη διπλή εμφάνιση των καναλιών της NOVA και στους δύο δορυφόρους (13, 19,2) παραμένει ενώ ρωτώ τους σχετικότερους αν υπάρχει προϋπόθεση έντασης σήματος για τα HD κανάλια, δηλαδή αν η ένταση που έχω δεν αρκεί και απαιτείται βελτιστοποίηση λήψης!

Last edited:
Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει είναι η ασυμβατότητα του diseq σου. Τουλάχιστον στον DM800 έχουμε πάμπολλα τέτοια παραδείγματα. Για το δικό σου δέκτη που είναι κλώνος δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει...

Με βάζεις σε σκέψεις! Μήπως υπάρχουν κάποια DiSEqC που διαπιστωμένα λειτουργούν με τον DM800 (κλώνο)?

Με βλέπω να ανεβαίνω στην ταράτσα με τα κατσαβίδια και τα καλώδια!

εγω παντως με δυο κλώνους dm500 & dm600pvr δεν ειχα αντιμετωπίσει κανένα τέτοιο πρόβλημα (είχα αλλάξει 2-3 diseqc που είχαν "καεί"). Το setup μου τότε ήταν δύο σταθερά πιάτα, το ένα με 2 lnb το άλλο με 1, και όλα συνδεμένα σε τετραπλό diseqc προς τον δέκτη. Φυσικά λειτυργούσα ένα δέκτη κάθε φορά.
Μπορείς να δοκιμάσεις απ´ ευθείας από τα lnb προς το δέκτη παρακάμπτωντας το diseqc να δεις αν σου εμφανίζει το tune failed...

Last edited:
Απάντηση: Re: Tune failed...tune κουλουβάχατα

εγω παντως με δυο κλώνους dm500 & dm600pvr δεν ειχα αντιμετωπίσει κανένα τέτοιο πρόβλημα (είχα αλλάξει 2-3 diseqc που είχαν "καεί"). Το setup μου τότε ήταν δύο σταθερά πιάτα, το ένα με 2 lnb το άλλο με 1, και όλα συνδεμένα σε τετραπλό diseqc προς τον δέκτη. Φυσικά λειτυργούσα ένα δέκτη κάθε φορά.
Μπορείς να δοκιμάσεις απ´ ευθείας από τα lnb προς το δέκτη παρακάμπτωντας το diseqc να δεις αν σου εμφανίζει το tune failed...

Και αυτό θα κάνω! :a0210:

Το πιάτο που έχω (1,2μ mabo) είναι "καρφωμένο" από το 2002 και η μόνη παρέμβαση που έχω κάνει είναι η αλλαγή του Hotbird LNB από διπλό σε τετραπλό πριν 1 χρόνο και ένα βύσμα που είχε πάρει νερό και βραχυκύκλωνε.
Εκτός από αυτές τις δύο παρεμβάσεις όλα είναι ανέγγιχτα όπως βέβαια και τα diseqc!
Για να δούμε!

στα κανάλια που στο κάνει αυτό πήγαινε στο μενού-πληροφορίες-υπηρεσία και δες τα στοιχεία τις συχνότητας μετά πήγαινε στο http://gr.kingofsat.net/ και τσέκαρε αν η συχνότητα που βλέπεις στον δέκτη είναι σωστή

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Τελικά το πρόβλημα έχει δύο σκέλη!

1ον
ο Νokia που έπαιρνε σήμα από το lnb out του 800HD δημιουργεί πρόβλημα
Με που τον έκλεισα κατευθείαν πήρα εικόνα. Τελικά το Lnb out λειτουργεί μάλλον μόνο σε συστήματα με έαν πιάτο και ένα lnb.
Έχω πλέον λήψη χωρίς το μύνημα όταν απενεργοποίησα (standby) τον Nokia!
Που να φανταστώ πως το πρόβλημα ήταν στο τέλος του καλωδίου!!
Το "αυγό του Κολόμβου" !!!

2ον
Με τα χρόνια το καημένο το πιάτο και τα υποσυστήματά του παρότι λειτουργούν έχουν επηρρεαστεί με αποτέλεσμα να μην έχω ουτως ή άλλως το βέλτιστο σήμα.
Το παράκεντρο lnb (Hotbird 13,0), τώρα που το εξετάζω λεπτομερειακά, δεν δίνει σε καμία περίπτωση και σε καμία συχνότητα τιμή μεγαλύτερη των 10db (SNR 65%) ενώ το κετραρισμένο lnb (Astra 19.2) είναι σε καλύτερη κατάσταση με ένα 12db αλλά και πάλι δεν πιάνω τις τιμές που είχα παλαιότερα (15db SNR:99%) Καλά το φαντάστηκα πως δεν την γλυτώνω την επίσκεψη στην ταράτσα!!!

Με άλλα λόγια έχουμε δύο συμπεράσματα:

1. Ποτέ δε χρησιμοποιούμε το lnb out για δεύτερο αποκωδικοποιητή με δύο δορυφόρους και diseqc.
2. Κάνουμε πάντα πρώτα έλεγχο λήψης και μετά ψάχνουμε τα υπόλοιπα

Μετά από τα παραπάνω νοιώθω λίγο πιο "σοφός"