Twin lnb και χωριστή τροφοδοσία των 2 tuners ενός δέκτη

Διαβασα σε ενα site περιοδικου το εξης:

Universal Twin

Και αυτός ο τύπος LNB χρησιμοποιείται σήμερα συχνά είτε για την ξεχωριστή τροφοδοσία δύο διαμερισμάτων είτε για την ξεχωριστή τροφοδοσία δύο δεκτών είτε και για τη χωριστή τροφοδοσία των 2 tuner ενός δέκτη.

Η απορια μου ειναι γιατι απο ενα διπλο LNB να τροφοδοτουμε τα δυο ξεχωριστα tuner σε ενα δεκτη ;

Το να τροφοδοτω δυο δεκτες στο σπιτι μου με δυο καλωδια προερχομενα απο διπλο LNB το καταλαβαινω...αλλα το αλλο ;;;

Ευχαριστω.

Μια πολύ απλή εφαρμογή είναι η εγγραφή προγραμμάτων που δεν είναι στον ίδιο transponder.

Re: LNB Universal Twin και χωριστή τροφοδοσία των 2 tuner ενός δέκτη...

Ό,τι ισχύει για δύο διαφορετικούς δέκτες, ισχύει και για δύο διαφορετικά tuner ακόμα κι αν βρίσκονται ενσωματωμένα στην ίδια συσκευή. Κάθε tuner χρειάζεται το δικό του LNB (ή την έξοδο ενός twin LNB) για να μπορεί να συντονιστεί ανεξάρτητα από ένα δεύτερο tuner (δηλαδή να μην επηρεάζει η λειτουργία του ενός tuner τη λειτουργία του δεύτερου) στους τέσσερις συνδυασμούς μπάντας και πόλωσης (οριζόντια - low band, οριζόντια - high band, κάθετη - low band, κάθετη - high band) που υποστηρίζει ένα universal LNB. Αν βάλεις τα δύο tuner στην έξοδο ενός μονού LNB θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα μόνο στην ίδια πόλωση και στην ίδια μπάντα, έτσι δεν θα μπορείς να βλέπεις/γράψεις από το δεύτερο tuner του δέκτη εκπομπές από κανάλια που βρίσκονται σε άλλη πόλωση και μπάντα συχνοτήτων.

Ευχαριστω αμφοτερους για τη βοηθεια....

Βεβαια αν καταλαβα καλα αν εχω και δευτερο δεκτη θα μπορω να κανω οτι δε μπορω σε αυτο που γραφεις,ετσι Σωτο ;;;

έτσι δεν θα μπορείς να βλέπεις/γράψεις από το δεύτερο tuner του δέκτη εκπομπές από κανάλια που βρίσκονται σε άλλη πόλωση και μπάντα συχνοτήτων.

Και κατι τελευταιο....
To σκεπτικο Toroidal κατόπτρου με 16 διπλά LNB που θα πηγαινουν σε δυο DiSEqC 16 κι απο καθε DiSEqC θα φευγει ενα καλωδιο για το καθε δεκτη,ειναι ορθο ;;; (για εγκατασταση με 2 δεκτες)

Last edited by a moderator:
Για τη λήψη των καναλιών (και την εγγραφή των προγραμμάτων) δεν υπάρχει καμία διαφορά αν έχεις δύο ξεχωριστούς δέκτες ή έναν δέκτη με δύο tuner. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχεις twin LNB για να κάνεις δουλειά. Μια χαρά είναι το σκεπτικό με τα 16 twin LNB, φυσικά και μπορείς να το υλοποιήσεις. Το μόνο αρνητικό είναι ότι αυξάνει η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης με τόσα καλώδια και διακόπτες.

Και κατι τελευταιο....
To σκεπτικο Toroidal κατόπτρου με 16 διπλά LNB που θα πηγαινουν σε δυο DiSEqC 16 κι απο καθε DiSEqC θα φευγει ενα καλωδιο για το καθε δεκτη,ειναι ορθο ;;; (για εγκατασταση με 2 δεκτες)

Θα σου πρότεινα να σιγουρευτείς 1000% ότι τα twin σου είναι αρκετά, γιατί αν στο μέλλον θες και 3ο ή 4ο καλώδιο καθόδου θα πρέπει να αλλάξεις 16 LNB. Αν το κόστος δεν είναι παράγοντας για σένα, βάλε quad από τώρα να είσαι εξασφαλισμένος για το μέλλον.

Εγώ δεν έχω Toroidal αλλά αρκετές κανονικές κεραίες και κατεβάζω δυο γραμμές.
Έβαλα αρκετά Twin lnb ,έχω και μερικά quad.Σε μερικές περιπτώσεις η διαφορά τιμής Twin και quad δεν ήταν μεγάλη ,προτίμησα να αγοράσω quad.