Τυφλή δοκιμή

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,851
127.0.0.1
Το thread και κυρίως η διαμάχη με τα καλώδια μου έδωσαν την ιδέα να διοργανώσω κάποια τυφλή δοκιμή.
Προϋπόθεση βέβαια το ανοιχτό μυαλό. Δεν είναι αναγκαίο να πιστεύετε ότι τα καλώδια κάνουν καλύτερο τον ήχο αλλά να έχετε ανοιχτό μυαλό και να καταγράψετε αυτά που θα ακούσετε.

Οι δοκιμές θα γίνονται Σαββάτα, και θα ξεκινάνε στις 11 το πρωί. Αυτό για δύο λόγους.
Γενικά έχω ελεύθερο χρόνο τα πρωινά του Σαββάτου
Οι αντιπρόσωποι διαθέτουν τα καλώδια τους πιό εύκολα το Σαββάτο παρά άλλη μέρα.

Τα καλώδια θα περιλαμβάνουν:
Ένα καλώδιο τοστιέρας, Η/Υ, ή οποιοδήποτε φτηνό καλώδιο.
Τουλάχιστον 3 καλώδια με σημαντική διαφορά στην τιμή της ίδιας εταιρίας κάθε φορά.

Για να μην έχουμε παράπονα από τους αντιπροσώπους θα αναλάβουν εκείνοι να αλλάζουν το καλώδιο σε μία συσκευή, με τυχαία σειρά η οποία θα ορισθεί για κάθε δοκιμαστή ξεχωριστά, από τον υπεύθυνο ο οποίος δεν θα λάβει μέρος στις δοκιμές, ή τουλάχιστον δεν θα καταγραφεί η γνώμη του.

Θα οριστεί συγκεκριμένη θέση ακρόασης όπου ο κάθε δοκιμαστής θα ακούει μόνος του και η μοναδική παρουσία στο χώρο θα είναι ο αντιπρόσωπος που θα αλλάζει τα καλώδια. Φυσικά ο αντιπρόσωπος δεν θα πρέπει να κάνει σχόλια για τα καλώδια που βάζει.

Το πολύμπριζο και η συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα είναι ορατά στον δοκιμαστή.

Στο πρώτο σκέλος θα ακουστούν όλα τα καλώδια για ένα διάστημα που θα ορίσουν οι δοκιμαστές.
Στο δεύτερο σκέλος ο δοκιμαστής θα πρέπει να διαλέξει ένα νούμερο καλωδίων το οποίο δεν θα υπερβαίνει τον αριθμό των καλωδίων της δοκιμής διά του δύο και τότε θα οφείλει να βγάλει το συμπέρασμά του εκτός και αν αποφασίσουν όλοι οι δοκιμαστές κάτι άλλο λόγω μεγάλου αριθμού καλωδίων.

Ο δοκιμαστής είναι ελεύθερος να σημειώσει ότι θέλει στο χαρτί του, το οποίο όμως θα παραδοθεί στον υπεύθυνο και θα πρέπει να έχει σαφή βαθμολογία για το κάθε καλώδιο που άκουσε.

Εννοείται ότι συζητήσεις μεταξύ δοκιμαστών όταν θα πηγαίνουν στον ουδέτερο χώρο απαγορεύονται και όποιος πει κάτι αποκλείεται από τη δοκιμή (και προφανώς οποιαδήποτε άλλη δοκιμή διοργανωθεί).
Άρα άλλο ένα ζητούμενο είναι η ωριμότητα.

Και αφού γράφτηκε ο τόπος και ο τρόπος αναμένω
1) Δοκιμαστές οι οποίοι θα σπάσουν σε γκρούπ των τριών
2) Αντιπροσώπους διατεθειμένους να ασχοληθούν με τη δοκιμή.

Μια λεπτομέρεια επί της διαδικασίας.
Στη διαδικασία όταν δεν γίνεται αλλαγή του καλωδίου (δηλαδή στο καπάκι το ίδιο καλώδιο) το καλώδιο πρέπει να αποσυνδέεται και να επανασυνδέεται.

Υποθέτω εννοείς όταν ο δοκιμαστής θελήσει να ακούσει το ίδιο καλώδιο για δεύτερη φορά;
Εννοείται. Το CD θα έχει ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο χρόνο με το κάθε καλώδιο.
Ίσως μάλιστα να μπει και όρος να μην ακουστεί το ίδιο καλώδιο δύο συνεχόμενες φορές.

Αν θέλετε, προσφέρω για τη δοκιμή (με το τέλος αυτής, θα μου τα επιστρέψετε :silly:) δύο ίδιες πηγές, για να μην ανοιγοκλείνει η μία.

Ελπίζω, κάποιοι να μην ισχυριστούν ότι μπερδεύτηκαν από τη διαφορά του χρώματος στο σασί των συσκευών. :jester:

Αν θέλετε, προσφέρω για τη δοκιμή (με το τέλος αυτής, θα μου τα επιστρέψετε :silly:) δύο ίδιες πηγές, για να μην ανοιγοκλείνει η μία.

Ευχαρίστως. Αλλά πρέπει να τις επιστρέψουμε ε; :(
Παίζει να τσιμπήσω για τη δοκιμή έναν Sphinx για να μην έχουμε θέματα υποοδήγησης του Copland αν κάποιος θέλει να ακούει πιό δυνατά.

Ελπίζω, κάποιοι να μην ισχυριστούν ότι μπερδεύτηκαν από τη διαφορά του χρώματος στο σασί των συσκευών. :jester:

Και λιλά να είναι η πηγή τα μηχανήματα θα είναι πίσω από μία οθόνη 60 ιντσών, οπότε δεν θα βλέπουν χρώμα. :Banane0:

Παιδιά ως δικηγόρος, μήπως θέλετε να κάνουμε και κανένα Καταστατικό...?? Χρεώνω λογικές τιμές!! Και να βάλουμε και ποινικές ρήτρες σε τυχόν παραβίαση των όρων.... να καθορίσουμε και την δικαιοδοσία των Δικαστηρίων σε περίπτωση αντιδικίας....

Αστειεύομαι βέβαια αλλά με αυτά που διάβασα έτσι μου βγήκε...Χαρά στο κουράγιο σας...

Αστειεύομαι βέβαια αλλά με αυτά που διάβασα έτσι μου βγήκε...Χαρά στο κουράγιο σας...

Εμ, το γνωρίζουμε το άθλημα.
Αν θυμάμαι καλά τυφλές δοκιμές στα ΤΕΙ ξεκινήσαμε το '92; Από τότε το έχουμε κάνει βίωμα. :flipout:

Επειδή όμως ήταν με κρασί ή μπύρα κατέληγε μερικές φορές να είναι τύφλα δοκιμή γιατί κάποιοι δεν έφτυναν. :ADFADF1:

Αν θέλετε πάντως διοργανώνω και ντιρλίντιντι δοκιμή μόνο που σε αυτή την περίπτωση θέλω βοήθεια για να βάψω το σπίτι (εκτός και αν κάποιος διαθέτει λευκό δωμάτιο εκτός ψυχιατρείου).

Και η πρώτη τυφλή δοκιμή θα γίνει σήμερα!
Γνωστοί άγνωστοι θα μαζευτούμε και θα λάβουμε γνώση επί του θέματος που ταλανίζει τόσο καιρό την High End κοινωνία.

Αξίζει να πληρώσεις για το σουτζούκι στο πεϊνιρλί ή είναι ακόμη ένας μύθος και ο παστουρμάς καλύπτει τη γεύση;

Σαν αντικείμενο θα μελετηθεί το πασίγνωστο High End πεϊνιρλί του Τεχλικίδη.
Λεπτομέρειες σε άλλο thread που θα ανοιχτεί στο forum High End από τους διαγωνιζόμενους!

(αμ δε θα με τρελάνετε εσείς!)

Δύο επισημάνσεις.

Ελπίζω να έχετε προνοήσει όλα τα καλώδια να έχουν την ίδια φάση στον ενισχυτή αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο μπέρδεμα και ανακρίβεια. Ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι θεωρώ ότι είναι απαραίτητο.

Επίσης καλό είναι αφού θα δοκιμασθούν πολλά καλώδια να δοκιμασθεί και το καλώδιο τις μαμάς ώστε να υπάρξει κάποιο σημείο αναφοράς για σύγκριση με τα ακριβά καλώδια τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο να ακούγονται και καλύτερα.

Μα φυσικά και θα προσεχθεί η φάση.

Το καλώδιο της μαμάς είναι συνήθως το κλασικό μαύρο των Η/Υ.
Μάλιστα κάποιοι, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι, θα ακούσουν μόνο τέτοια καλώδια για να δούμε κατά πόσον λειτουργεί το φαινόμενο placebo. ;)

Μα φυσικά και θα προσεχθεί η φάση.

Το καλώδιο της μαμάς είναι συνήθως το κλασικό μαύρο των Η/Υ.
Μάλιστα κάποιοι, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι, θα ακούσουν μόνο τέτοια καλώδια για να δούμε κατά πόσον λειτουργεί το φαινόμενο placebo. ;)

Είναι το κλασικό μαύρο των Η/Υ, αλλά πίστεψε με και αυτά έχουν διαφορές και καμία φορά πολύ μεγάλες.

αχαχαχα....Ρε μπαγασα Μιχαλη και εσυ fan του Τεχλικιδη?
Απο μικρος πηγαινα στο συγκεκρομενο μερος στη Δροσια!
Εχω να πω οτι πιο hi-end πεινιρλι απλα ΔΕΝ παιζει!

Re: Απάντηση: Τυφλή δοκιμή

Εχω να πω οτι πιο hi-end πεινιρλι απλα ΔΕΝ παιζει!

Ανενημέρωτο σε βρίσκω.
Ο Τεχλικίδης κάνει delivery σε High End γειτονιές όπως είναι η δική μου! :Banane0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλή δοκιμή

Ανενημέρωτο σε βρίσκω.
Ο Τεχλικίδης κάνει delivery σε High End γειτονιές όπως είναι η δική μου! :Banane0:

Λες να μας χτύπησε το κουδούνι το delivery boy και να μην το ακούσαμε ?

Το επόμενο Σάββατο πρέπει να ξαναδούμε το θέμα. Εννοείται ότι θα σου έρθω με παλμογράφο και με test CDs.

Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Το κρασί σου ήταν καταπληκτικό :SFGSFGSF:
Τα ATCs παίζουν το 1/3 από αυτό που μπορούμε να πάρουμε. Είπαμε είναι ανελέητο σαν monitor αλλά όχι κι έτσι. Μπλέδιαζαν οι λυχνίες του ενισχυτή από την τρομάρα τους λες και χορεύανε το χορό του Ζαλόγκου .. :BDGBGDB55:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλή δοκιμή

Λες να μας χτύπησε το κουδούνι το delivery boy και να μην το ακούσαμε ?

Το επόμενο Σάββατο πρέπει να ξαναδούμε το θέμα. Εννοείται ότι θα σου έρθω με παλμογράφο και με test CDs.

Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Το κρασί σου ήταν καταπληκτικό :SFGSFGSF:
Τα ATCs παίζουν το 1/3 από αυτό που μπορούμε να πάρουμε. Είπαμε είναι ανελέητο σαν monitor αλλά όχι κι έτσι. Μπλέδιαζαν οι λυχνίες του ενισχυτή από την τρομάρα τους λες και χορεύανε το χορό του Ζαλόγκου .. :BDGBGDB55:

Τι ανελεητο monitor και ιστοριες ρε παιδια?

Αυτο το παραμυθι καποια στιγμη πρεπει να τελειωσει.

Απλα ενα ικανα διαφανο ηχειο ειναι λογω πολυ καλου midrange θολου με ψιλομαλακη θα ελεγα μεσαια περιοχη της αγγλικης σχολης...

Ανελεητο monitor ειναι το kharma του Μιχαλη και διαφορα αλλα ηχεια (π.χ. Von Schweikert VR4&5, Wilson watt-puppy κ.α.)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλή δοκιμή

Ανελεητο monitor ειναι το kharma του Μιχαλη και διαφορα αλλα ηχεια (π.χ. Von Schweikert VR4&5, Wilson watt-puppy κ.α.)

Προφανώς υπάρχουν κι άλλα πολλά. Μέσα κι αυτά που αναφέρεις στο προηγούμενο μήνυμα.

Πρέπει βέβαια να συμπεριλάβουμε και αρκετές πολυ καλά ψαγμένες ιδιοκατασκευές.

Last edited: