Τυφλό Συγκριτικό DAC

Δεν κατάλαβα κάτι.
Υποτίθεται ότι ο κάθε ακροατής βαθμολογεί αυτό που του αρέσει.
Εκτός αν υπάρχει το απόλυτο κριτήριο.

Ε, δεν θα πρέπει κάπως να αποδείξει ότι ακούει κάτι;
Αν ακούσει ένα mp3 στα 128kbit και ένα hd flac και του αρέσει το mp3 δεν θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι άλλοι πριν πάρουν στα σοβαρά τη βαθμολογία που θα βάλει σε ένα DAC που κοστίζει όσο 2-3 μισθοί;

Σιγουρα υπαρχουν πολλα στοιχεια που θα επρεπε να ληφθουν υποψι
για να ολοκληρωθει το συγκριτικο με απολυτη επιτυχια :hmmmm2:

Ομως κατα τη γνωμη μου ειναι ιδη επιτυχια η διοργανωση απο μονη της
και η εμπειρια θα αποτελεσει μια σημαντικη βαση για οποια επομενα συγκριτικα,
να γινουν με τις καλυτερες δυνατες προυποθεσεις :award:

Για να γίνει με μετρητή decibel θα χρειαστεί και CD με pink noise όπως είπα πιο πάνω...
Βέβαια αν περάσεις το ακροατήριο από δοκιμή για να δεις αν πραγματικά ακούνε διαφορά πριν αρχίσουν να βαθμολογούν θα χάσεις το μισό... :flipout:
Σίγουρα όμως θα το έκανα αν ήθελα να βγάλω κάποιο συμπέρασμα.
Να ακούσουν π.χ. το ίδιο κομμάτι από ένα mp3 στα 128kbit π.χ. και από CD και μόνο όσοι έχουν ένα 8 στα 10 να βαθμολογήσουν τα DACs...

Καλημέρα σε όλους
...αν χρειαστούν τα παιδιά που θα οργανώσουν τη συνάντηση cd με pink noise, μπορώ να βοηθήσω ... :ernaehrung004:

Tώρα είδα τις εισόδους-εξόδους του cdplayer σου Βλασση, δεν έχει έξοδο bnc και του βουβαλιού μου του έχω βάλει μόνο bnc μιας που έχω το m2tech με bnc. Αν και δεν είναι ότι καλύτερο, έχεις κανά ανταπτοράκι εύκαιρο ή να πάρω?

Να ακούσουν π.χ. το ίδιο κομμάτι από ένα mp3 στα 128kbit π.χ. και από CD και μόνο όσοι έχουν ένα 8 στα 10 να βαθμολογήσουν τα DACs...

Η διαφορά αναμεσα τους ειναι χαοτικη.
Αν δεν μπορεσουν να ακουσουν αυτη την διαφορά τοτε οντως, τι να βαθμολογησουν...

Και παλι βεβαια θα μπορουσαν να δωσουν εκτιμηση για την χροια του καθε DAC, αλλά οχι βεβαια την αναλυση και το αν δινει καλυτερη σκηνη.
Ουτε καν την αποδοση των χαμηλων δεν θα μπορουσαν να βαθμολογησουν. Αφου ενα mp3 στα 128kbit εχει κακιστη αποδοση και των χαμηλων, με κακο ελεγχο.

Κανονικα θα επρεπε η συγκριση να γινει αναμεσα σε mp3 στα 192kbit με 320. Που παλι σε καλα κομματια η διαφορά ειναι μεγαλη εως τεραστια.

Καλα... ποιος ειμαι... ο αυτιας;;;

Re: Απάντηση: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Tώρα είδα τις εισόδους-εξόδους του cdplayer σου Βλασση, δεν έχει έξοδο bnc και του βουβαλιού μου του έχω βάλει μόνο bnc μιας που έχω το m2tech με bnc. Αν και δεν είναι ότι καλύτερο, έχεις κανά ανταπτοράκι εύκαιρο ή να πάρω?

Αν δε βρίσκετε έχω και εγώ κάποια.

Τελικά πρέπει ν' ανοίξω το μαγαζί το Σάββατο, απλά έλεγα μήπως δεν θα έχω δουλειά και ερχόμουν, όπως είχα ενημερώσει και τον Dalanik περι Σαββάτου.

Μήπως χωράω κι εγώ ?

(Αν έχει balanced είσοδο ο προ, μπορώ να φέρω και το βουβάλι μου που είναι Dual Mono με volume).

O PRO δεν εχει εισοδο XLR. εχει μονον εξοδο. επειδη παιζω το cd player κατευθειαν στον τελικο δεν με εχει απασχολησει.

Η διαφορά αναμεσα τους ειναι χαοτικη.
Αν δεν μπορεσουν να ακουσουν αυτη την διαφορά τοτε οντως, τι να βαθμολογησουν...

Ε, για αυτό μιλάω για ένα 8/10...
Αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάτι τέτοιο τότε απλά πας για την εμπειρία και δεν έχει λόγο ύπαρξης η βαθμολογία σου.
Όχι ότι είναι κακό να πάει κάποιος που δεν έχει την εμπειρία, πως θα την αποκτήσει άλλωστε!
Αλλά η βαθμολογία δεν μπορεί αν θεωρηθεί έγκυρη!
Από εκεί και πέρα, οι χροιές είναι θέμα γούστου εφόσον δεν ήμασταν μπροστά στην ηχογράφηση ή δεν ξέρουμε απόλυτα το όργανο που παίζει.

Άμα θέλετε να πάμε εκεί, ηχογραφήστε δύο κιθάρες διαφορετικής μάρκας να δούμε ποιος θα καταλάβει τι μάρκα είναι η κάθε μία... :flipout:

Ε, για αυτό μιλάω για ένα 8/10...
Αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάτι τέτοιο τότε απλά πας για την εμπειρία και δεν έχει λόγο ύπαρξης η βαθμολογία σου.
Όχι ότι είναι κακό να πάει κάποιος που δεν έχει την εμπειρία, πως θα την αποκτήσει άλλωστε!
Αλλά η βαθμολογία δεν μπορεί αν θεωρηθεί έγκυρη!
Από εκεί και πέρα, οι χροιές είναι θέμα γούστου εφόσον δεν ήμασταν μπροστά στην ηχογράφηση ή δεν ξέρουμε απόλυτα το όργανο που παίζει.

Άμα θέλετε να πάμε εκεί, ηχογραφήστε δύο κιθάρες διαφορετικής μάρκας να δούμε ποιος θα καταλάβει τι μάρκα είναι η κάθε μία... :flipout:
Βάλε μου μια Fender Strat και μια Gibson LesPaul και σου λέω διαφορά :HTEHETH63:

O PRO δεν εχει εισοδο XLR. εχει μονον εξοδο. επειδη παιζω το cd player κατευθειαν στον τελικο δεν με εχει απασχολησει.

Αν έχει ο τελικός σου είσοδο XLR, μπορούμε να το συνδέσουμε στον τελικό

Μάλλον κατευθείαν στον τελικό πρέπει να παίξω κι εγώ, αφού το βουβάλι μου μόνο balanced του έχω βάλει προς το παρόν. Ούτως η άλλως, balanced παίζει και καλύτερα...
Έχει έξοδο 1,5V. Αρκεί για να οδηγηθεί ο τελικός σου σωστά όμως?
Βέβαια, αν ο καθένας παίζει και διαφορετικά, μόνο ασφαλή συμπεράσματα δεν θα βγάλουμε...

Οπότε θέλετε να κάνουμε το εξής: Ας παίξει ο καθένας όπως νομίζει πως παίζει καλύτερα το dac του, πχ. εγώ θα φέρω netbook-m2tech (bnc), κάποιος άλλος κάτι άλλο κτλ. Έτσι, ναι μεν δεν θα συγκρίνουμε αυστηρώς μόνο τα dac, αλλά πάντως σίγουρα θα συγκρίνουμε τις καλύτερες (κατ' ημών) δυνατές αποδόσεις αυτών! Οπότε πάλι θα έχει κάποια σημασία...

Last edited:
Χίλια συγγνώμη.
Η μικρή μου αρρώστησε με στρεπτόκοκο και δεν θα μπορέσω να είμαι μαζί σας το σάββατο αν και θα ήθελα να γνωρίσω την παρέα σας.

Ελπίζω κάποια άλλη φορά και συγνώμη και πάλι.

Νίκος

Μάλλον κατευθείαν στον τελικό πρέπει να παίξω κι εγώ, αφού το βουβάλι μου μόνο balanced του έχω βάλει προς το παρόν. Ούτως η άλλως, balanced παίζει και καλύτερα...
Έχει έξοδο 1,5V. Αρκεί για να οδηγηθεί ο τελικός σου σωστά όμως?
Βέβαια, αν ο καθένας παίζει και διαφορετικά, μόνο ασφαλή συμπεράσματα δεν θα βγάλουμε...

Οπότε θέλετε να κάνουμε το εξής: Ας παίξει ο καθένας όπως νομίζει πως παίζει καλύτερα το dac του, πχ. εγώ θα φέρω netbook-m2tech (bnc), κάποιος άλλος κάτι άλλο κτλ. Έτσι, ναι μεν δεν θα συγκρίνουμε αυστηρώς μόνο τα dac, αλλά πάντως σίγουρα θα συγκρίνουμε τις καλύτερες (κατ' ημών) δυνατές αποδόσεις αυτών! Οπότε πάλι θα έχει κάποια σημασία...

Πράγματι, για τα βουβάλια πρέπει ή ο προ ή ο τελικός να έχουν εισόδους xlr.

να σας πω την αληθεια δεν θελω να βαζουμε κ να βγαζουμε καλωδια απο τον τελικο.

Δεν κατάλαβα κάτι.
Υποτίθεται ότι ο κάθε ακροατής βαθμολογεί αυτό που του αρέσει.
Εκτός αν υπάρχει το απόλυτο κριτήριο.

Όχι Δημήτρη δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχει διαδικασία να "ξεσκαρτάρεις" τους άσχετους.
Παίζεις 4-5 φορές τη σύγκριση και τους καλείς κάθε φορά να βαθμολογήσουν - να δώσουν δηλαδή σειρά κατάταξης.
Φυσικά, σε κάθε γύρο αλλάζεις τη σειρά ακρόασης των συσκευών.
Αν εγώ τώρα κάθε φορά βγάζω και διαφορετικό νικητή - για να το πω απλά - είμαι για τα πανηγύρια σαν ακροατής και οι βαθμολογίες μου δεν λαμβάνονται υπόψη.