Τζάκι....

Αντλία θερμότητας είναι το γνωστό μας ερ - κοντισιον ... οπότε δεν πρόκειται για νέα τεχνολογία ...

στις πολυκατοικίες υπάρχει σχετικός νόμος ότι όλοι πληρώνουν 30% και τα υπόλοιπα με τις ώρες ... για να πας σε ατομική θέρμανση , πρέπει να συμφωνήσουν όλοι ή ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 50% ...

Εάν υπάρχει κανονισμός, δεν ισχύει το παραπάνω. Μόνο για μετάβαση σε φυσικό αέριο υπάρχει -νομοθετικώς- εξαίρεση.
Εάν δεν κάνω λάθος, ούτε η συμμετοχή του 30% είναι νομοθετική πρόβλεψη, συνήθως είναι πρόβλεψη των κανονισμών πολυκατοικίας, όπου υπάρχουν.

Ως προς το τζάκι, εφόσον κάνει κανείς τον κόπο, και δεν το θέλει μόνο για την ομορφιά αλλά σκοπεύει και να το λειτουργεί, ας το κάνει ενεργειακό ή ακόμη καλύτερα ας δει για σόμπα με πέλλετς. Εγώ μετάνιωσα που όταν το έφτιαξα πριν 6 χρόνια δεν το έκανα ενεργειακό. Και έτσι έχει καλή απόδοση (εστία προτίμησα χοντρή μαντεμένια) αλλά καμία σχέση με ενεργειακό.

Last edited:
Re: Απάντηση: Τζάκι....

Αντλία θερμότητας είναι το γνωστό μας ερ - κοντισιον ... οπότε δεν πρόκειται για νέα τεχνολογία ...

στις πολυκατοικίες υπάρχει σχετικός νόμος ότι όλοι πληρώνουν 30% και τα υπόλοιπα με τις ώρες ... για να πας σε ατομική θέρμανση , πρέπει να συμφωνήσουν όλοι ή ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 50% ...

Βασικά εννοώ αυτό. Ξέρω ότι το air condition είναι αντλία θερμότητας, αλλά για κάποιο λόγο και αυτό έτσι λέγεται. Μου προτάθηκε και το air condition, αλλά διστάζω να βασιστώ μόνο σε αυτό για τη θέρμανση ενός σπιτιού.
Υ.Γ. Όσο για τα κοινόχρηστα δεν έχω θέμα, η οικοδομή είναι οικογενειακή, δεν θα πληρώνω το 30%.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας με COP άνω του 5. Τι σημαίνει χοντρικά αυτό? Δίνουμε μια μονάδα ηλεκτρικής ισχύος και πέρνουμε 5 θερμικής/ψυκτικής. Πώς γίνεται αυτό? "Κλέβουμε" την υπόλοιπη ενέργεια από το περιβάλλον. Αυτή την κλεψιά με πολύ απλά μη επιστημονικά λόγια κάνει η αντλία θερμότητας.
Ένα κορυφαίο κλιματιστικό σήμερα 18.000 BTU δεν καίει πάνω από 1.1 kW ηλεκτρικού ρεύματος στο μέγιστο φορτίο (όταν οι φθηνές σόμπες αλογόνου πολλές φορές φτάνουν το 1.5 kW), ενώ λόγω του Inverter αν έχει καλή μόνωση το σπίτι μας δουλεύουν και με μόλις 250 W για να συντηρούν τη θερμοκρασία.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας με COP άνω του 5. Τι σημαίνει χοντρικά αυτό? Δίνουμε μια μονάδα ηλεκτρικής ισχύος και πέρνουμε 5 θερμικής/ψυκτικής. Πώς γίνεται αυτό? "Κλέβουμε" την υπόλοιπη ενέργεια από το περιβάλλον. Αυτή την κλεψιά με πολύ απλά μη επιστημονικά λόγια κάνει η αντλία θερμότητας.
Ένα κορυφαίο κλιματιστικό σήμερα 18.000 BTU δεν καίει πάνω από 1.1 kW ηλεκτρικού ρεύματος στο μέγιστο φορτίο (όταν οι φθηνές σόμπες αλογόνου πολλές φορές φτάνουν το 1.5 kW), ενώ λόγω του Inverter αν έχει καλή μόνωση το σπίτι μας δουλεύουν και με μόλις 250 W για να συντηρούν τη θερμοκρασία.

Ωριαία κατανάλωση είναι το 1.1 kw? Θερμαίνει γενικά ομοιόμορφα το air condition. Γενικά έχω την αίσθηση ότι δεν κρατάει η παραγόμενη θερμότητα όσο κρατάει αυτή του καλοριφέρ π.χ.

Βασικά όταν μιλάμε για θέρμανση με αέρα πρέπει να δούμε αν μιλάμε για κεντρικό σύστημα που χρησιμοποιεί πάλι καύση ή ηλεκτρισμό ή μιλάμε για αντλία θερμότητας όπως τα split κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας.
Στην Ελλάδα δεν έχω δει κεντρική θέρμανση με αέρα σε σπίτι.
Όταν μιλάμε για αντλίες θερμότητας, υπάρχει ένα θέμα όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κοντά στους 0 βαθμούς και υπάρχει αρκετή υγρασία στον εξωτερικό αέρα. Τότε χρειάζονται κύκλο ξεπαγώματος (defrost). Αυτό προφανώς ρίχνει την απόδοση. Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το εύρος 0-4 τα πράγματα είναι καλύτερα.
Πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει με το δικό μου κλιματιστικό είναι όταν μιλάμε για θερμοκρασίες από 5-6 βαθμούς και πάνω εξωτερική θερμοκρασία το κλιματιστικό ζεσταίνει πιο γρήγορα το χώρο (αν και ξηραίνει ταυτόχρονα και τον αέρα). Αν μιλάμε για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν τα καλοριφέρ δεν παίζονται από όταν ζεσταθούν.
Για τα κλιματιστικά να ξέρετε ότι αν έχετε ανεμιστήρα οροφής το χειμώνα αξίζει να τον λειτουργείτε ώστε να σπρώχνει αέρα προς τα πάνω στο ταβάνι. Έτσι από τις άκρες του δωματίου ο ζεστός αέρας που έχει συγκεντρωθεί στο ταβάνι κατεβαίνει προς το πάτωμα και ξαναζεσταίνει το χώρο μας, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε θερμότητα στο χώρο.

τι είναι αυτό βρε?
θα κατεβαίνουμε στο υπόγειο κάθε μιά ώρα να κάνουμε το θερμαστή από το τζιμπουτί?

Απάντηση: Re: Τζάκι....

τι είναι αυτό βρε?
θα κατεβαίνουμε στο υπόγειο κάθε μιά ώρα να κάνουμε το θερμαστή από το τζιμπουτί?

Γιατί ρε με το τζάκι τι κάνεις?

Τέσπα σ' αυτούς τους καυστήρες κοτσάρουν και δοχείο πλήρωσης pellets.
Ο κοχλίας που διαθέτει ο καυστήρ τον τροφοδοτεί αυτόματα από το δοχείο.
Ψάξτο...

Πάρε και το μανιουαλ σαν καλός μάστορης που είσαι μπας και γλυτώσεις από τα πετρέλαια:

http://www.thermostahl.gr/misc/Manual_gr PV 20a 1.1.pdf

είναι δυό όροφοι βρε....
σε πόση ώρα τρώει αυτό μια χαψιά πέλετ?

και πόσο κάνουν αυτά?

άσε που οι φωστήρες λένε να υποβάλουμε τις αποδείξεις γιά να πάρουμε επιδότηση για πετρέλαιο....

έλα που εμείς ώς των φρονίμων τα παιδιά βάλαμε από την προηγούμενη περίοδο και τις δώσαμε τις αποδείξεις στην εφορία?
και τώρα θα βάλουμε (αν βάλουμε) πιό λίγο?

μα πού ψωνίζουν μυαλό όλοι αυτοι?

Kοίτα λεπτομέρειες δεν κατέχω.
Ψάχτο διότι των φρονίμων τα τέκνα, ξέρεις...
Και με 1,40+ τα πετρέλαια του χρόνου θα τον πιούμε... καυτό!

Εγώ θα έβαζα αλλά έκανα το τζάκι.
Παράλληλα όμως περιμένω να βγάλουν κάτι ανάλογο που να καίει απορρίματα, κλαδιά, κουκούτσια κ.τ.λ.

Εν τω μεταξύ μαθαίνω πως μόνο στην ελλαδάρα υπόκεινται τα πέλλετς σε καθεστώς ΦΠΑ...
Όξω δεν έχουν.
Κατά τα άλλα το βλαμμένο θέλει πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ μαθαίνω πως μόνο στην ελλαδάρα υπόκεινται τα πέλλετς σε καθεστώς ΦΠΑ...
Όξω δεν έχουν.
Κατά τα άλλα το βλαμμένο θέλει πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει κεντρικές εγκαταστάσεις με καυστήρες οποιασδήποτε μορφής βιόμαζας (γενικώς, ακόμη και ξύλων πχ). Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ζει ο μισός πληθυσμός μας.

Να σας ρωτήσω, πόσο αγοράζετε τα ξύλα στην Αθήνα; Εγώ δεν έχω τζάκι στο σπίτι, έχω όμως αέριο, οι φίλοι μου αγοράζουν 120-130 ευρώ. Ίσως κάποιος και πιο φθηνά, και όλο και κάποιο κτηματάκι του παππού κλαδεύουν. Εκεί; Σας συμφέρει σίγουρα το τζάκι;

Πέλλετς και τσιπς βιομάζας αξίζουν. Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα για να τροφοδοτήσουν μεγάλους καυστήρες πχ πολυκατοικιών είναι 2:
1. Δεν υπάρχει δίκτυο διανομής...πόσα 5κιλα σακιά να κουβαλήσει κάποιος μόνος του.
2. Απαγορεύεται η χρήση τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Να σας ρωτήσω, πόσο αγοράζετε τα ξύλα στην Αθήνα; Εγώ δεν έχω τζάκι στο σπίτι, έχω όμως αέριο, οι φίλοι μου αγοράζουν 120-130 ευρώ. Ίσως κάποιος και πιο φθηνά, και όλο και κάποιο κτηματάκι του παππού κλαδεύουν. Εκεί; Σας συμφέρει σίγουρα το τζάκι;

Πάντως εδώ Κομοτηνή πριν 10 μέρες πήρα ξύλα με 105 ευρώ τον τόνο..

Πέλλετς και τσιπς βιομάζας αξίζουν. Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα για να τροφοδοτήσουν μεγάλους καυστήρες πχ πολυκατοικιών είναι 2:
1. Δεν υπάρχει δίκτυο διανομής...πόσα 5κιλα σακιά να κουβαλήσει κάποιος μόνος του.
2. Απαγορεύεται η χρήση τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Αν δεν κάνω λάθος απαγορεύεται και η χρήση τζακιού-bye-