To εχω περίπου 1 χρόνο χωρίς προβλήματα.
Το καλό με το Ubuntu(και καθε Linux φυσικα) ειναι οτι μπορείς να το στήσεις όπως ακριβώς θέλεις, ρυθμίζοντας ακόμα και τι desktop θα φοράει το σύστημα, σε αντίθεση με τα win όπου υπάρχει μόνο ένα. Έτσι φτιαχνει κανείς ένα βαρύ ή ελαφρύ σύστημα, λιτό ή φορτωμένο, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Με drivers δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα, με λίγες εξαιρέσεις σε USB συσκευές. Πάντως τα forums(και ειδικά αυτό του Ubuntu) έχουν άφθονα κείμενα με το πώς να εγκαταστήσει κανείς drivers σε κάθε περίπτωση.
Εγώ λέω να δοκιμάσεις... Αξίζει τον κόπο(...και πράγματι ειναι κόπος την πρώτη φορά) αλλά αυτό θα φανεί σιγα-σιγά και περισσότερο όταν ξεσυνηθίσεις τα win. To καλύτερο ειναι οτι ησυχάζεις απο ιούς, διαφημίσεις, firewalls, updates, cracks και λοιπές βλακείες, κι ότι όσο περισσότερα μαθαίνεις τόσο περισσότερο "κουρδίζεις" το σύστημα. Το δικό μου το χρησιμοποιώ για δουλειά, surfing, downloading και σαν πηγή lossless audio :music-smiley-004:.
Κι επειδή γίνεται ντόρος με τα Vista και τα καλούδια τους... Στο linux υπάρχει add-on για το desktop που έχει όλα τα 3d effects των vista και των mac, πριν ακόμα βγουν τα vista. Ψάξε για "beryl manager" και XGL στο web. Mε μια Geforce4MX400 - 64MB και 768MB μνήμης, τα εφέ τρέχουν μια χαρα σ' ένα Celeron 2.0GHz υπολογιστή. Απλά χρειάζεται λιγο δουλειά για να ρυθμιστεί, και πάλι ομως υπάρχει αφθονη βοηθεια στα fora του Ubuntu. Από την άλλη υπάρχουν και διανομές Linux με ολα αυτα τα εφε έτοιμα από την εγκατάσταση, όπως το Sabayon.
To οτι θα κοπιάσεις στην αρχή ειναι σίγουρο. Αλλά σίγουρα αξίζει!