Ubuntu Linux????

Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς σας?

Τι λέει?

Αξίζει τον κόπο?

Υποστήριξη σε drivers έχει?

Τώρα με τους φτηνούς δίσκους σκέφτομαι την ιδέα του dual boot σιγά-σιγά.

Βασικά το linux ήταν από παλιά διακαής μου πόθος, αλλά τώρα νομίζω ότι ωριμάζει σιγά-σιγά το πράμα. Ιδίως με τους τεράστιους φτηνούς δίσκους που υπάρχουν πλέον...

ε?

Είχα δοκιμάσει το προτελευταίο ubuntu (7.0.4 - Feisty Fawn) και μου αναγνώριζε όλες τις συσκευές εκτός από την πιο σημαντική: κάρτα δικτύου. Αναγκαστικά, πήρε πόδι, αφού χωρίς Internet...

Θα δοκιμάσω και το τελευταίο μόλις ελευθρώσω μερικά gigabytes και φορμάρω το δεύτερο σκληρό μου.

Μην κάνεις καμιά κίνηση. Άσε πρώτα να κάνω τα πειράματά μου κι όταν σιγουρευτούμε μετά το βάζουμε και στο δικό σου.

To εχω περίπου 1 χρόνο χωρίς προβλήματα.

Το καλό με το Ubuntu(και καθε Linux φυσικα) ειναι οτι μπορείς να το στήσεις όπως ακριβώς θέλεις, ρυθμίζοντας ακόμα και τι desktop θα φοράει το σύστημα, σε αντίθεση με τα win όπου υπάρχει μόνο ένα. Έτσι φτιαχνει κανείς ένα βαρύ ή ελαφρύ σύστημα, λιτό ή φορτωμένο, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Με drivers δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα, με λίγες εξαιρέσεις σε USB συσκευές. Πάντως τα forums(και ειδικά αυτό του Ubuntu) έχουν άφθονα κείμενα με το πώς να εγκαταστήσει κανείς drivers σε κάθε περίπτωση.

Εγώ λέω να δοκιμάσεις... Αξίζει τον κόπο(...και πράγματι ειναι κόπος την πρώτη φορά) αλλά αυτό θα φανεί σιγα-σιγά και περισσότερο όταν ξεσυνηθίσεις τα win. To καλύτερο ειναι οτι ησυχάζεις απο ιούς, διαφημίσεις, firewalls, updates, cracks και λοιπές βλακείες, κι ότι όσο περισσότερα μαθαίνεις τόσο περισσότερο "κουρδίζεις" το σύστημα. Το δικό μου το χρησιμοποιώ για δουλειά, surfing, downloading και σαν πηγή lossless audio :music-smiley-004:.

Κι επειδή γίνεται ντόρος με τα Vista και τα καλούδια τους... Στο linux υπάρχει add-on για το desktop που έχει όλα τα 3d effects των vista και των mac, πριν ακόμα βγουν τα vista. Ψάξε για "beryl manager" και XGL στο web. Mε μια Geforce4MX400 - 64MB και 768MB μνήμης, τα εφέ τρέχουν μια χαρα σ' ένα Celeron 2.0GHz υπολογιστή. Απλά χρειάζεται λιγο δουλειά για να ρυθμιστεί, και πάλι ομως υπάρχει αφθονη βοηθεια στα fora του Ubuntu. Από την άλλη υπάρχουν και διανομές Linux με ολα αυτα τα εφε έτοιμα από την εγκατάσταση, όπως το Sabayon.

To οτι θα κοπιάσεις στην αρχή ειναι σίγουρο. Αλλά σίγουρα αξίζει!

Πάντως θέλω να δοκιμάσω και κανα-δυο άλλα (Fedora, Yellow Dog).

Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχουν και τα bootable live CD/DVD, οπότε κάνεις κι ένα τεστ πριν το εγκαταστήσεις...

Γράφω από την τελευταία έκδοση 7.10 gutsy gibbon (κυκλοφόρησε μόλις χθες, αλλά την έχω γύρω στον ένα μήνα στο pc από τις beta). Έχω ταυτόχρονα στο ίδιο pc windows xp, και vista 64 (δηλαδή τριπλό boot). Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτή την έκδοση (ούτε και με τη feisty είχα), ενεργοποιημένα όλα τα 3d εφέ (compiz, compiz-fusion) και μάλιστα σε κάρτα γραφικών ati x1950pro που δεν έχει (ακόμα) και την καλύτερη υποστήριξη σε linux και σε αυτά τα εφέ.

Screenshot-2.jpg

Internet το βρήκε με την πρώτη (ακόμα και από το live cd), έχει απευθείας υποστήριξη του ntfs3g (δηλαδή εκτός του ότι βλέπει τα ntfs partitions, γράφει κιόλας σ' αυτά, σε προηγούμενες εκδόσεις έπρεπε να το βάλεις έξτρα). Υπάρχουν πολλά ακόμα, καλό είναι να διαβάσεις μερικά reviews πριν τη δοκιμή,

http://lunapark6.com/ubuntu-710-gutsy-desktop-edition-review.html
http://polishlinux.org/linux/ubuntu/ubuntu-710-gutsy-gibbon-critical-review/
http://www.wired.com/software/softwarereviews/news/2007/10/ubuntu_gutsy
http://giz404.freecontrib.org/?2007/10/15/336-ubuntu-710-gutsy-gibbon-le-test

Και εγώ σήμερα αγόρασα Ethernet ADSL Modem με σκοπό την εγκατάσταση τού Ubuntu 7.10 γιατί οι Drivers για το SAGEM της OTEnet δεν δουλέψαν ποτέ σε καμία διανομή όσο και αν δοκίμασα :(
Ετοιμάζομαι για Burn του ISO x86_64 :D

Τα usb modems δεν είναι και η καλύτερη των περιπτώσεων! Και ειδικά το sagem είναι μάλλον από τις δύσκολες. Είχα κι εγώ μέχρι πριν λίγο καιρό ένα crypto f200 που δούλευε κανονικά και σε linux με κάποιες ρυθμίσεις (υπάρχουν οδηγίες στο internet για όποιον τις χρειαστεί) αλλά δεν ήταν και η καλύτερη λύση αφού δεν είχε drivers για 64bit windows και ήθελε κάθε φορά που κάνεις εγκατάσταση να κάνεις αυτές τις ρυθμίσεις από την αρχή (άσε που δεν δούλευε φυσικά με το live cd). Πήρα λοιπόν κι εγώ ένα linksys wag200g και βρήκα την ησυχία μου! :ernaehrung004:

Το ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο αλλά φαντάστηκα πως με τις μοναδικές μου ικανότητες θα το έκανα να δουλέψει... :flipout::flipout::flipout:

Επίσης, να τονίσω οτι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς Linux, είναι να χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ Linux για όλες τις δουλειές κι ας είναι ζόρι στην αρχή. Αν σε καθε δυσκολία γυρίζει στα Win, είναι θέμα χρόνου να γυρίσει οριστικά στα Win. Βεβαια, καλό είναι να έχει ξεμπερδέψει με το θέμα του Internet εξ αρχής για να μπορεί να αναζητα πληροφορίες.

Y.Γ. Το συγκεκριμένο Sagem εχει πολύ καλή υποστήριξη στο Debian Linux, σε αντίθεση με το Crypto που είναι(...ήταν) μπελάς.

Πράγματι έχει υποστήριξη αλλά ψάχνωντας έμαθα ότι το μόντεμ αυτό έχει βγει σε 4 διαφορετικά Releases και το 4ο δεν υποστηρίζεται καθόλου από τους Drivers του Linux!
Είμαι σίγουρος ότι η Otenet δίνει το 4ο Release αφού πίστεψε με, το πάλεψα πολύ για να το κάνω να δουλέψει και με Debian αλλά και με Ubuntu!

Παιδιά έχω σ' ένα κουτί μια μητρική Asus (δεν θυμάμαι το μοντέλο) για επεξεργαστές AMD 64x2 με chipset NVidia. Σε SuSE και Fedora 7 θέλει κάποιες boot παραμέτρους γιατί αλλιώς κολλάει (αν θυμάμαι καλά noacpi κλπ), ενώ δεν μπορεί να δει με καμία κυβέρνηση το SATA δίσκο.

Μήπως γνωρίζετε καμιά διανομή που να υποστηρίζει αυτό το μαραφέτι;

Για την μητρική δεν ξέρω τι παίζει. Αν ο SATA δίσκος είναι μόνος του(όχι σε chain απο δίσκους δηλαδη) τοτε δεν πρέπει να εχουν πρόβλημα τα Ubuntu και Debian. Ούτε και τα Fedora και SuSE βεβαια.

Και εγώ σήμερα αγόρασα Ethernet ADSL Modem με σκοπό την εγκατάσταση τού Ubuntu 7.10 γιατί οι Drivers για το SAGEM της OTEnet δεν δουλέψαν ποτέ σε καμία διανομή όσο και αν δοκίμασα :(
Aκριβώς το ίδιο πρόβλημα με το μπλεμικρό σαζέμ(όχι μπλεσκ@τ@ ΠΡΟΣΟΧΗ! )
Ότι και να έκανα δεν το κατάφερα να δουλέψει. Για πες όταν δοκιμάσεις με το καινούριο μόντεμ...
Πάντως στο δικό Η/Υ μου τα βρήκαν όλα εκτός από την κάρτα τηλεόρασης (Kworld) και...το μόντεμ.
Αλλά αφού δεν έπαιζε το μόντεμ :rifle: τα έβγαλα....

Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς σας?

Τι λέει?

Αξίζει τον κόπο?

Υποστήριξη σε drivers έχει?

Τώρα με τους φτηνούς δίσκους σκέφτομαι την ιδέα του dual boot σιγά-σιγά.

Βασικά το linux ήταν από παλιά διακαής μου πόθος, αλλά τώρα νομίζω ότι ωριμάζει σιγά-σιγά το πράμα. Ιδίως με τους τεράστιους φτηνούς δίσκους που υπάρχουν πλέον...

ε?
Στέργιε θα επιστρέψω σε λίγο για να σου πω τις εντυπώσεις μου, προς το παρόν φτιάχνω ελεύθερο χώρο και δημιουργώ Partition-bye-

το έχω εγκαταστήσει από την προηγούμενη έκδοση και δουλεύει άψογα το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οι Drivers για το SAGEM της OTEnet δουλεύουν κανονικά σε εμένα με το ubudsl.
http://www.kde-apps.org/content/show.php/UbuDSL?content=64905

Attachments

• Screenshot-1.jpg
    Screenshot-1.jpg
    92.8 KB · Views: 18
Last edited:
το έχω εγκαταστήσει από την προηγούμενη έκδοση και δουλεύει άψογα το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οι Drivers για το SAGEM της OTEnet δουλεύουν κανονικά σε εμένα με το ubudsl.
http://www.kde-apps.org/content/show.php/UbuDSL?content=64905
Τι λε ρε παιδί μου... Πως αλλάζουν τα πράματα σε λίγο καιρό...
Το θέμα είναι βέβαια το τελικό αποτέλεσμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ και το Ethernet Router πήρα, και αυτή την στιγμή γράφω από τον Firefox του Ubuntu :firstprize: