Undervolt στη desktop CPU + ερωτήσεις για σκληρό δίσκο

teacher

New member
5 February 2012
56
Γεια σας και καλή χρονιά εύχομαι.

Έχω κάποιες ερωτήσεις και θα ήθελα τα φώτα σας:

1) Έχω έναν υπολογιστή AMD Athlon 64 X2 5200+, με 2GB RAM, κάρτα γραφικών GeForce 210, και θα τον δώσω στην αδερφή μου. Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για HTPC + κάποια πολύ βασική χρήση (office-internet).
Επειδή όμως η αδερφή μου θα τον χρησιμοποιεί για πολλές ώρες της ημέρας, μήπως θα άξιζε να κάνω undervolt στον επεξεργαστή; Έτσι κι αλλιώς, η αδερφή μου ΔΕΝ έχει ανάγκη από μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, άρα και να πέσει λίγο η απόδοση του μηχανήματος δεν μας πειράζει. Αντίθετα, αν το μηχάνημα γίνει πιο energy efficient, θα ήταν αρκετά σημαντικό (για λόγους οικονομίας κυρίως). Επίσης, ελπίζω ότι με το undervolt θα γίνει ακόμα πιο αθόρυβο το μηχάνημα, κάτι που θα οφελήσει και τη χρησιμοποίηση του ως HTPC (αν και οφείλω να ομολογήσω ότι και τώρα είναι ήδη αρκετά αθόρυβο το μηχάνημα, χάρη ίσως και στο cool 'n' quiet της AMD που κάνει καλή δουλειά απ' ότι φαίνεται).

Θα ήθελα να μου πείτε όμως
(i) αν η διαδικασία του undervolt είναι όντως ασφαλής, καθώς και αν θα δω όντως κάποια διαφορά στην κατανάλωση και στο επίπεδο θορύβου.
(ii) Έψαξα στο ίντερνετ για διάφορα tutorials, και είδα ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για undervolt. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν προγράμματα στα windows, ενώ κάποιοι άλλοι τα κάνουν μέσω BIOS. Εγώ μπήκα στο BIOS του υπολογιστή και...δεν βρήκα τις αντίστοιχες επιλογές για να αλλάξω τα volts του επεξεργαστή (έχω MSI motherboard). Μήπως η Motherboard μου είναι κλειδωμένη/μήπως ο επεξεργαστής δε δέχεται undervolt; Υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση; Αν όχι, μπορώ κατευθείαν να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα προγραμματάκια που κυκλοφορούν για αυτή τη δουλειά (και αν ναι, ποιο απ' όλα μου προτείνετε
wink.png

2) Μια άλλη απορία που έχω είναι για τον σκληρό δίσκο. Στο μηχάνημα είχα 2 σκληρούς δίσκους, έναν SATA2 που θα τον κρατήσω για την αδερφή μου, και έναν ΑΤΑ (όχι SATA) που τον είχα πάρει σε προσφορά και τον χρησιμοποιούσα ως αποθήκη, λόγω της μεγάλης του χωρητικότητας (500GB). Ο δίσκος αυτός είναι ένας Western Digital, μοντέλο Caviar WD5000AAKB-00YSA0. Δεν έχει bad sectors, και περνάει με 100% επιτυχία τα τεστς από το διαγνωστικό πρόγραμμα της Western Digital, αλλά και του HD Sentinel, κτλ. Είναι δηλαδή σε πολύ καλή κατάσταση, και δεν έχει ταλαιπωρηθεί και πολύ μιας και δεν τον χρησιμοποιούσα ως δίσκο για το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα μου (μόνο για data storage). Παρόλα αυτά, λέω να μην τον κρατήσω, επειδή οι SATA και οι SSD δίσκοι είναι ταχύτεροι. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν πόσο περίπου κοστολογείτε έναν τέτοιο μεταχειρισμένο δίσκο; (είναι λίγο περίεργη η ερώτηση, αλλά όταν πήγα στο ebay για να δω πόσο πουλάνε έναν τέτοιο used δίσκο μου έβγαλε τιμές που μου φάνηκαν..."υπερβολικά υψηλές"(!!!) για το μοντέλο, και δεν ξέρω το γιατί αξίζει τόσο πολύ ένας μεταχειρισμένος δίσκος παλαιάς τεχνολογίας, έστω και με 500GB χωρητικότητα, όταν υπάρχουν νεότερα μοντέλα στην αγορά (ίσως επειδή υπάρχουν χρήστες που ψάχνουν αποκλειστικά για ATA δίσκους για να τους βάλουν σε παλιές Motherboard???))

Απάντηση: Re: Undervolt στη desktop CPU + ερωτήσεις για σκληρό δίσκο

Λίγα πράγματα βλέπω οτι μπορείς να πειράξεις στο BIOS. Δες μόνο αν το Cool'n'Quiet είναι ενεργοποιημένο.
Καλύτερα δες τι μπορείς να κάνεις μέσω software. Δες αν υποστηρίζει η μητρική σου το MSI Control Center.
Ρολόγια πάντως μην ρίξεις. Μόνο ρεύμα.

Για την αναπαραγωγή ταινιών αν έχεις ταινίες σε HD, απλά πρόσεξε να είναι ενεργοποιημένο το hardware accelation.

Σε ευχαριστώ.

Το Cool'n'Quiet είναι ενεργοποιημένο. Το MSI Control Center δεν το θυμάμαι αν περιλαμβάνεται στο συνοδευτικό software της motherboard, ούτε ξέρω αν υποστηρίζεται. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το ξέρω καν ως πρόγραμμα - μπορώ να κάνω undervolt μέσω αυτού;