Unraid Home Server

O djx33 μίλησε για read από unraid και όχι για write. Το επισημαινω αυτό. Το μειονέκτημα του unraid ήταν άλλωστε πάντα το write και όχι το read.

sent from my mobile phone, i apologise for any spelling errors
Οπ σωστά! Σε write πού για μένα είναι σημαντικό, πόσο έπιανε με την 5 και πόσο με την 6 (χωρίς cache drive);

πόσο έπιανε με την 5 και πόσο με την 6 (χωρίς cache drive);

Η διαφορά είναι μεταξύ ReiserFS και XFS (στα File Systems δλδ, όχι στις versions).

Θα κάνω το βραδάκι μια δοκιμή να γράψω προς το unraid και θα σου πω ταχύτητα...

Πάντως στο φόρουμ της limetech διαβάζω ότι γενικά το XFS είναι πολύ γρηγορότερο!

Η διαφορά είναι μεταξύ ReiserFS και XFS (στα File Systems δλδ, όχι στις versions).

Θα κάνω το βραδάκι μια δοκιμή να γράψω προς το unraid και θα σου πω ταχύτητα...

Πάντως στο φόρουμ της limetech διαβάζω ότι γενικά το XFS είναι πολύ γρηγορότερο!

ευχαριστώ πολύ!
αν μπορείς, δοκίμασε και με ένα μεγάλο αρχείο (20+GB) ή κανα μεγάλο ISO.

!!!! Καλή φάση. Προσωπικά δεν έχω δει τέτοια νούμερα

sent from my mobile phone, i apologise for any spelling errors

Να πω επισης οτι το reboot στο τελος της εγκαταστασης εκανε αρκετη ωρα (5-10') οποτε μην αγχωθειτε. Επισης μετα θελει update ολα τα docker apps. Κατι εχουν αλλαξει με τον τροπο διαχειρισης του docker και μετα το reboot (και πριν τα update των apps) ανεβηκε αρκετα (απο 70 πηγε στο 80%) το docker image utilization. Μετα το update γυρισε στα φυσιολογικα (και ισως και χαμηλοτερα) επιπεδα. Επισης καποια docker apps που βγαζουν error κατα το update (π.χ. plex απο linuserver.io) τα κανουμε uninstall (container, image), κραταμε βεβαιως τον φακελο config και μετα τα ξανακανουμε install στον ιδιο config φακελο, ωστε να μην χαθουν οι ρυθμισεις.

Καλοριζικη! Αντε σιγά σιγά να στήσω και εγώ το δικό μου.. Και να μεταφέρω το xpenology.
Πρέπει όμως να πάρω μια φτηνή μητρική με όσο το δυνατόν περισσότερες SATA. Έχετε κάτι να προτείνετε; όπως και τι cpu και πόση μνήμη να βαλω..

Η παλιά μου μητρική έχει 8 sata και 2 esata (με καλώδιο esata σε sata δουλεύει μια χαρά) δηλαδή 10 sata με 70-80 . Not bad!

Χωρίς gpu βέβαια αλλά μου έδωσε ένας φίλος μια παλιά που είχε και έκανα δουλειά.

@avpap thanks για την ενημέρωση. Μια που το έκανες το update στην 6.2 δεν βλέπεις μήπως αυξήθηκε και το write από και προς το unraid με μεγάλα αρχεία;

Καλοριζικη! Αντε σιγά σιγά να στήσω και εγώ το δικό μου.. Και να μεταφέρω το xpenology.
Πρέπει όμως να πάρω μια φτηνή μητρική με όσο το δυνατόν περισσότερες SATA. Έχετε κάτι να προτείνετε; όπως και τι cpu και πόση μνήμη να βαλω..

Η παλιά μου μητρική έχει 8 sata και 2 esata (με καλώδιο esata σε sata δουλεύει μια χαρά) δηλαδή 10 sata με 70-80 . Not bad!

Χωρίς gpu βέβαια αλλά μου έδωσε ένας φίλος μια παλιά που είχε και έκανα δουλειά.

@avpap thanks για την ενημέρωση. Μια που το έκανες το update στην 6.2 δεν βλέπεις μήπως αυξήθηκε και το write από και προς το unraid με μεγάλα αρχεία;

40 MB/sec απο hp n54l (xpenology) -> unraid g1820 που ειναι διπλα-διπλα πανω σε gigabit router

Χαχαχα και εσύ xpenology σε n54l;

Άρα λογικά και σε μένα τόσο θα πιάνει. Σχετικά λίγο είναι αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Θα ήθελα ενα 60-80mb..

ψαχνω να βρω εναν τροπο να αντικαταστησω το photo station / dsphoto και δεν μπορω να βρω τιποτα τοσο καλο.

το θεμα ειναι γιατί ψαχνεις..
αφου βρηκες κάτι που σε βολεύει και είναι τόσο καλό, μην το ψάχνεις.
και εγω αν δεν ειχα το θέμα με το xpenology, (καθε φορα που το ανοιγω πρεπει να παω στα services και να ενεργοποιησω CIFS κτλ για να το βλεπουν τα mp) δεν θα το άλλαζα.

για unraid hardware τι προτείνεις;
(παντα οικονομικά για να μπορέσω να παρω κανα δίσκο να κάνω την μετάβαση xpenology>unraid 6.2)
δεν εχει προχωρήσει η τεχνολογία τοσο ωστε να περαστει το unraid, αντικαθιστωντας το xpenology χωρις copy/paste τα δεδομένα μας... :p

Ψαχνω, γιατι θεωρω οτι ειναι χαζο να τρεχουν 2 σερβερ 24/7 και ο ενας να υπαρχει μονο και μονο για μια εφαρμογη. Για unraid hardware παρε οτι αντεχει η τσεπη και σου καλυπτει τις αναγκες. Αλλωστε το αλλαζεις οποτε θελεις και παλι δουλευουν ολα. Προσωπικα αγορασα εναν g1820, 4gb ram με 6 sata που βρηκα μεταχειρισμενο στο ινσομνια. Θα ηθελα κατι καλυτερο, αλλα δεν τρελλαινομαι. Αν ημουν διατεθειμενος να σκασω τα φραγκα θα πηγαινα μαλλον προς avoton. Χαμηλη καταναλωση, ισχυρος επεξεργαστης, (αν θυμαμαι καλα) 12 σατα σε mini itx form factor. Αλλα η τιμη ειναι αλμυρη.

Unraid 6.3.1 πλεον.

Πριν μερικους μηνες εκανα συνδρομη amazon cloud drive, την οποια χρησιμοποιουσα μεσω της εφαρμογης cloudsync του xpenology/synology. Εψαχνα τροπο να μπορεσω να το χρησιμοποιησω και με το unraid. Υπαρχει rclone plugin, το οποιο δυστυχως ομως δεν εχει γραφικο περιβαλλον. Πιστευω οτι σιγα-σιγα θα φτιαχτει και καποιο docker με gui που να απλοποιει τα πραγματα, αλλα και οπως ειναι τωρα η κατασταση γινεται δουλεια. Προς το παρον κανουμε τα εξης.

0. (φτιαχνουμε account στο amazon cloud drive)
1.εγκαθιστουμε το plugin.
2. περνουμε authentication token για το unraid με τον τροπο που περιγραφεται εδω http://rclone.org/amazonclouddrive/ και εδω http://rclone.org/remote_setup/ . Αυτο ειναι το μονο κομματι που ειναι λιγο περιπλοκο, μιας και ακολουθουμε διαδικασια για headless computer, καθως το unraid δεν εχει ενσωματωμενο web browser. Προσωπικα εβαλα το rclone σε ενα windows pc και μετα εκανα copy paste το token στο config αρχειο που βρισκεται στο unraid.
3. ειμαστε ετοιμοι για μεταφορες αρχειων! Μπορουμε να τις κανουμε ειτε μεσω command line, ειτε (σαφως πιο ευκολα) μεσω του gui του Unraid.Για να γινει αυτο πρεπει να κανουμε λιγα πραγματακια ακομα. Ο πιο ευκολος τροπος ειναι να κατεβασουμε απο το app store (community applications) το user scripts. Μετα ακολουθουμε τις οδηγιες του και με εναν απλο text editor φτιαχνουμε ενα αρχειο οπου περιεχει την command line εντολη. το user scripts αναλαμβανει να το μετατρεψει σε script (κοινως δεν χρειαζονται γνωσεις). Επισης, απο οτι ειδα υπαρχει η δυνατοτητα να τρεχει αυτοματα το script σε συγκεκριμενους χρονους (daily, hourly κτλπ).

Αυτος ο τροπος ειναι δοκιμασμενος και δουλευει. Αν καποιος θελει να το δοκιμασει και κολλησει καπου, ειμαι διαθεσιμος για βοηθεια!

Το rclone δουλευει και με αλλους cloud storage providers (υπαρχει ολη η λιστα στο http://rclone.org/)
Προσωπικα επελεξα amazon cloud drive, επειδη δινει απεριοριστο χωρο με flat κοστος (περιπου 70 ευρω το χρονο με χρεωσαν) και εχει εξαιρετικες εφαρμογες για κινητες συσκευες που αναλαμβανουν να κανουν αυτοματα upload στο cloud.

και παλι ευχαριστουμε για την ενημέρωση!

ποιες αλλες επιλογες υπάρχουν για unlimited cloud (οπως το amazon cloud) αλλα να υπάρχει και υποστήριξη/app για το unraid ωστε να απλοποιειται η όλη διαδικασια;

Δυσαρεστα νεα για τον συνδυασμο unrad + amazon cloud drive. Ελπιζω ο λογος που αναφερεται (οτι τα keys ειναι δημοσια μεσα στον source code) να ειναι πραγματικος και να μην ειναι απλα ενα τεχνασμα για να αποφυγουν χρηστες που το χρησιμοποιουσαν για να ανεβαζουν ολο το nas τους (μαζι με copyrighted content). Προσωπικα, οπως ειχα αναφερει το χρησιμοποιουσα (κυριως) για ανεβασμα φωτογραφιων, οποτε νιωθω λιγο αδικημενος απο αυτην την αποφαση. Ο developer εχει ηδη ερθει σε επαφη με την αμαζον αναζητωντας τροπο να λυθει το θεμα.

Απο οτι βλεπω στο synology του cloud sync με amazon cloud drive συνεχιζει να λειτουργει κανονικα. Η αληθεια ειναι οτι με προβληματιζει αρκετα αυτο το γεγονος, μιας και θα πρεπει να καθομαι να κανω χειροκινητα το συγχρονισμο φωτογραφιων απο το amazon cloud drive με το unraid μου. Ελπιζω να ειναι προσωρινο, διαφορετικα θα πρεπει να αλλαξω το στησιμο και τον τροπο που δουλευει ο σερβερ μου.

αυτό είναι ένα ακόμη μειονέκτημα του backup στο cloud,

παίζεις με τους δικούς τους όρους, οι οποίοι όπως έχει δείξει η ιστορία, αλλάζουν όποτε θέλουν και σου λένε άμα θες φύγε,
είτε αλλάζουν χρεώσεις, είτε όρια, είτε μπορούν να σου πουν μην κρυπτογραφείς τα αρχεία σου κλπ κλπ

στη συζήτηση στο παραπάνω link κάποιος δυσκολεύεται να ανακτήσει τα αρχεία του, γιατί υποθέτει ότι κάτι παίξανε με τα ονόματα των αρχείων, δεν το διάβασα όλο να δω αν βρήκε τη λύση, αλλά δε μου φαίνεται και πολύ επαγγελματικό αυτό α[ό υπηρεσίες που τις πληρώνεις

Επειδή σκέφτομαι τη μετάβαση σε Unraid (το μέλλον του xpenology είναι συγκεχυμένο και αναβαθμίσεις περιμένουμε με χακεριες) είδα ότι υπάρχει και το Duplicati για backup (όχι συγχρονισμό). Το έχει δοκιμάσει κανείς;