Unraid Home Server

Επειδή σκέφτομαι τη μετάβαση σε Unraid (το μέλλον του xpenology είναι συγκεχυμένο και αναβαθμίσεις περιμένουμε με χακεριες) είδα ότι υπάρχει και το Duplicati για backup (όχι συγχρονισμό). Το έχει δοκιμάσει κανείς;
Ενδιαφέρον καθώς υποστηρίζει Amazon cloud drive. Από την άλλη, στο thread του unraid διαβάζω για προβλήματα. Θα του ρίξω μια ματιά και αν το χρησιμοποιεί ήδη κάνεις ας μας πει εντυπώσεις.
Πάντως ελπίζω να λυθεί το θέμα με το rclone γιατί πραγματικά δούλευε ρολόι.

Επειδή σκέφτομαι τη μετάβαση σε Unraid (το μέλλον του xpenology είναι συγκεχυμένο και αναβαθμίσεις περιμένουμε με χακεριες) είδα ότι υπάρχει και το Duplicati για backup (όχι συγχρονισμό). Το έχει δοκιμάσει κανείς;
Εσύ το backup με ποιο τρόπο θέλεις να το χρησιμοποιησεις; pc προς unraid ή unraid προς cloud;

Θέλω να πάω NAS (unraid ή xpenology) προς cloud, κυρίως για photo και video (οικογενειακά).
Αυτή τη στιγμή με προβληματίζει το αν θα παραμείνω ή όχι στο xpenology οπότε αυτές τις μέρες κοιτάζω video και οδηγίες για διάφορα θέματα του unraid. Φαίνεται να κάνει αυτά που θέλω (αποθήκευση,plex,backup) αλλά αν έχεις συνηθίσει στο interface του Synology όλα σου φαίνονται πρωτόγονα. Γνώσεις linux έχω οπότε οι ρυθμίσεις δεν με φοβίζουν αλλά θα προτιμούσα να ήταν λίγο πιο εύκολο για να τελειώνω.
Από την άλλη το unraid αναβαθμίζεται και υπάρχει πίσω μια οργάνωση, ενώ το xpenology στηρίζεται σε εθελοντές που μπορούν να κάνουν πολλά αλλά όχι και όλα. Το NAS έχει μόνο 3 σκληρούς και επομένως θέλω να κλείσω το θέμα για τα επόμενα 10 χρόνια (ενδεικτικό) πριν προχωρήσω σε αγορά και άλλων.Αν πάρω και άλλους σκληρούς η μετάβαση από xpenology σε unraid θα είναι πολύ δυσκολότερη μελλοντικά.

Σε λίγο θα έχω στα χέρια μου 2 seagate archive.
Η μετάβαση από xpenology σε unraid ξεκινάει.
Avpap σε θέλω ξεκούραστο!

Πρώτα όμως stretch test για κανα διήμερο.. Με ποιο τρόπο όμως;

Βλέπω και άλλος έβαλε πλώρη για unraid. @auteur πως και το αποφάσισες;

Σε λίγο θα έχω στα χέρια μου 2 seagate archive.
Η μετάβαση από xpenology σε unraid ξεκινάει.
Avpap σε θέλω ξεκούραστο!

Πρώτα όμως stretch test για κανα διήμερο.. Με ποιο τρόπο όμως;
Μεγάλες στιγμές ζούμε!!
Stress test βρε, δεν θα ξεχειλωσουμε τίποτα.
Έχει plugin που περνάει όλους τους sectors και τους μηδενίζει.

Μεγάλες στιγμές ζούμε!!
Stress test βρε, δεν θα ξεχειλωσουμε τίποτα.
Έχει plugin που περνάει όλους τους sectors και τους μηδενίζει.
Ναι βρε δουλεύω παράλληλα... Άσε που δεν θέλω να αναφέρω την λέξη αυτη.

To plug in λέγεται preclear και κάνει αυτό που έλεγε ο naxian στην αρχή αρχή του νήματος

Θέλω να πάω NAS (unraid ή xpenology) προς cloud, κυρίως για photo και video (οικογενειακά).
Αυτή τη στιγμή με προβληματίζει το αν θα παραμείνω ή όχι στο xpenology οπότε αυτές τις μέρες κοιτάζω video και οδηγίες για διάφορα θέματα του unraid. Φαίνεται να κάνει αυτά που θέλω (αποθήκευση,plex,backup) αλλά αν έχεις συνηθίσει στο interface του Synology όλα σου φαίνονται πρωτόγονα. Γνώσεις linux έχω οπότε οι ρυθμίσεις δεν με φοβίζουν αλλά θα προτιμούσα να ήταν λίγο πιο εύκολο για να τελειώνω.
Από την άλλη το unraid αναβαθμίζεται και υπάρχει πίσω μια οργάνωση, ενώ το xpenology στηρίζεται σε εθελοντές που μπορούν να κάνουν πολλά αλλά όχι και όλα. Το NAS έχει μόνο 3 σκληρούς και επομένως θέλω να κλείσω το θέμα για τα επόμενα 10 χρόνια (ενδεικτικό) πριν προχωρήσω σε αγορά και άλλων.Αν πάρω και άλλους σκληρούς η μετάβαση από xpenology σε unraid θα είναι πολύ δυσκολότερη μελλοντικά.
Επειδή σε ενδιαφέρουν και εσένα οικογενειακές φωτό θα σου γράψω αργότερα ή το βράδυ τι έχω κάνει εγώ και για αυτό το θέμα.

Βλέπω και άλλος έβαλε πλώρη για unraid. @auteur πως και το αποφάσισες;

δεν το αποφάσισα εγω, ο φίλτατος avpap που προσφέρθηκε να μου το στήσει
:p

αν δεν ηταν ο avpap δεν θα το τολμουσα ποτέ.
το xpenology σε μενα εχει ενα bug και εχω χαλάσει πολλες ώρες να ψάχνω τι φταιει.
πλεον σε ότι αγοράζω, θέλω απλά να δουλεύει και να μην ασχολούμαι σχεδόν καθόλου. οπως με το synology που έχω.

δεν το αποφάσισα εγω, ο φίλτατος avpap που προσφέρθηκε να μου το στήσει
:p

αν δεν ηταν ο avpap δεν θα το τολμουσα ποτέ.
το xpenology σε μενα εχει ενα bug και εχω χαλάσει πολλες ώρες να ψάχνω τι φταιει.
πλεον σε ότι αγοράζω, θέλω απλά να δουλεύει και να μην ασχολούμαι σχεδόν καθόλου. οπως με το synology που έχω.

ωχ.. κατι τετοια διαβαζω και τρομαζω. θα γινει καμμια στραβη, θα χασει ο auteur κανενα limited collectors edition καποιου dvd του '68 με τα special features που ο σκηνοθετης εδωσε συνεντευξη σε τσεχοσλοβακικη εφημεριδα, και θα τρεχουμε μετα :)

ωχ.. κατι τετοια διαβαζω και τρομαζω. θα γινει καμμια στραβη, θα χασει ο auteur κανενα limited collectors edition καποιου dvd του '68 με τα special features που ο σκηνοθετης εδωσε συνεντευξη σε τσεχοσλοβακικη εφημεριδα, και θα τρεχουμε μετα :)

δεν ρίχνεις μια τελευταία ματιά το manual, και οποτε ευκαιρείς δεν στέλνεις και την διεύθυνση σου..
:flute:

οι λογοι που ανεφερες ειναι ακριβως οι ιδιοι που με οδηγησαν και εμενα στη μεταβαση απο το xpenology. To θεμα των φωτο που λες, με ειχε απασχολησει και εμενα παρα πολυ. Δυστυχως δεν υπαρχει τιποτα αντιστοιχο με το συνδυασμο photo station και dsphoto. Εκανα διαφορους πειραματισμους (btsync, tonido, owncloud) αλλα τιποτα δεν δουλεψε οπως θα ηθελα. Δοκιμασα και το photo upload του plex (εχω lifetime plex pass) και αντικειμενικα αυτο ηταν το πιο κοντινο στο ιδεατο, αλλα ειχε μερικα θεματακια. Τελικα κατεληξα σε εναν γυρω-γυρω τροπο. Εχω συνδρομη amazon cloud drive. Ανεβαζω φωτο απο τα κινητα (αυτοματα, οπως και με το dsphoto) μεσω του prime photos και (οσο δουλευε το rclone) ειχα φτιαξει ενα script που συγχρονιζε τους φακελους των φωτογραφιων στο amazon cloud drive με τους αντιστοιχους φακελους στο unraid. Τωρα που δεν δουλευει το rclone εχω θεμα. Η αληθεια ειναι οτι με εχει βολεψει παρα πολυ το amazon και η εφαρμογη prime photos, οποτε δεν σκεφτομαι να το εγκαταλειψω. Σκεφτομαι μηπως 1-2 φορες το μηνα κανω "χειροκινητα" το συγχρονισμο κατεβαζοντας τις φωτο απο το ACD προς το unraid. Παντως πιστευω οτι το θεμα με το rclone θα λυθει ή θα βρεθει καποιος αλλος τροπος να εχουμε συγχρονισμο unraid - acd

To plex photo upload φαινεται να ειναι επισης μια καλη λυση και νομιζω οτι εχουν λυσει και συνεχεια το αναπτυσσουν. Το κακο ειναι οτι θελει λογαριασμο plex pass

δεν ρίχνεις μια τελευταία ματιά το manual, και οποτε ευκαιρείς δεν στέλνεις και την διεύθυνση σου..
:flute:

Πεταω τη sim απο την οποια σε πηρα τηλεφωνο και κανονιζω πολλαπλα bounce στο επομενο voip τηλεφωνηα μας :)

Πεταω τη sim απο την οποια σε πηρα τηλεφωνο και κανονιζω πολλαπλα bounce στο επομενο voip τηλεφωνηα μας :)

έχω ήδη στείλει μια σπέιρα απο σπουργίτια και ειμαι και εγώ καθοδόν..
θελεις να φέρω σαν φιστίκ ή τρίγωνα πανοράματος;

οι λογοι που ανεφερες ειναι ακριβως οι ιδιοι που με οδηγησαν και εμενα στη μεταβαση απο το xpenology. To θεμα των φωτο που λες, με ειχε απασχολησει και εμενα παρα πολυ. Δυστυχως δεν υπαρχει τιποτα αντιστοιχο με το συνδυασμο photo station και dsphoto.

Έχεις βάλει cache disk για μεγαλύτερη ταχύτητα εγγραφής;
To θέμα των φωτογραφιών/βίντεο με απασχολεί, αλλά δεν με ενοχλεί τόσο να κάνω manual backup. Θα δω το θέμα στην πορεία.

οχι γιατι οι εγγραφες στο unraid γινονται με το κατεβασμα μεσω ιντερνετ, οποτε οπως καταλαβαινεις το bottleneck δεν ειναι στους δισκους.

Προσωπικά έχω μεταφορές αρχείων από άλλα PC στο σπίτι οπότε και το σκέφτομαι.

εχε παντος υποψιν σου οτι το cache drive δεν ειναι πανακεια. Η λογικη του ειναι απλη, οταν αντιγραφεις προς το unraid, πανε ολα τα δεδομενα στον cache και καθε ορισμενο αριθμο ωρων, μεταφερονται απο το cache εντος του array. Αυτο σημαινει οτι αν μεσα στις Χ αυτες ωρες που περνανε μεχρι να "αδειασει" το cache, πας να μεταφερεις και αλλα δεδομενα, δεν θα εχεις τα πλεονεκτηματα στην ταχυτητα εγγραφης. Επισης προφανως καταλαβαινεις οτι το μεγεθος του cache drive εχει σημασια. Αν δηλαδη πας να μεταφερεις 2τερρα δεδομενα προς το unraid και ο cache σου ειναι ενας ssd 256gb, τα πρωτα 256γιγα που θα αντιγραψεις, θα πανε σφαιρα, και τα υπολοιπα 1,75τερρα θα πανε με την "κανονικη" ταχυτητα του unraid. Ολα αυτα με οδηγησαν να απορριψω τη χρηση cache drive, μιας και τουλαχιστον στην περιπτωση μου δεν βοηθαει καθολου. Επισης, οτι ειναι πανω στον cache δεν εχει προστασια του raid, κοινως αν ο cache κλαταρει, παιρνει μαζι του οτι δεδομενα υπηρχαν πανω του.

εχε παντος υποψιν σου οτι το cache drive δεν ειναι πανακεια. Η λογικη του ειναι απλη, οταν αντιγραφεις προς το unraid, πανε ολα τα δεδομενα στον cache και καθε ορισμενο αριθμο ωρων, μεταφερονται απο το cache εντος του array. Αυτο σημαινει οτι αν μεσα στις Χ αυτες ωρες που περνανε μεχρι να "αδειασει" το cache, πας να μεταφερεις και αλλα δεδομενα, δεν θα εχεις τα πλεονεκτηματα στην ταχυτητα εγγραφης. Επισης προφανως καταλαβαινεις οτι το μεγεθος του cache drive εχει σημασια. Αν δηλαδη πας να μεταφερεις 2τερρα δεδομενα προς το unraid και ο cache σου ειναι ενας ssd 256gb, τα πρωτα 256γιγα που θα αντιγραψεις, θα πανε σφαιρα, και τα υπολοιπα 1,75τερρα θα πανε με την "κανονικη" ταχυτητα του unraid. Ολα αυτα με οδηγησαν να απορριψω τη χρηση cache drive, μιας και τουλαχιστον στην περιπτωση μου δεν βοηθαει καθολου. Επισης, οτι ειναι πανω στον cache δεν εχει προστασια του raid, κοινως αν ο cache κλαταρει, παιρνει μαζι του οτι δεδομενα υπηρχαν πανω του.
Διαβάζεις το manual?

Ωραία όλα αυτά!
Άρα όχι cache drive.
Τι άλλο να προσέξουμε;

Αύριο οι δίσκοι, αλλά λέω να τους κάνω stretch test (θα τους τεντωσω..)
από esata docking station στο synology.
Αφου λειτουργεί που λειτουργεί 24/7.
Ισως βάλω σε λειτουργία και το air conditioning για 2-3 μέρες όσες χρειάζεται, για να μην ανάψει ο δίσκος.
Καλή η ιδέα μου ή να απαντήσω στο Γάλεν δίπλα;