Unraid Home Server

ρε συ και το synology δεν ειχε wake on wan. Ισως μονο με vpn υπαρχει τροπος να περασουν magic packets για να ανοιξει μηχανημα, αλλα και για αυτο δεν ειμαι σιγουρος. Το synology router σου μηπως εχει τροπο να στειλει magic packet για wake on lan; Αν ναι τοτε το κανεις ευκολα..
Αααα και ξεχαστηκα... αυτα που λες για μεταφορα αρχειων μεσω κινητου κτλπ.. θα τα κανεις ΟΛΑ αυτα με το synology router σου. Θα φροντισεις να κανεις mount τα user shares του unraid και θα μπορεσεις να παιξεις μπαλα μεσω dsfile και του ρουτερ. Πιστεψε με θα αγαπησεις το ρουτερ σου τωρα ακομα περισσοτερο, γιατι το unraid δεν εχει πολλες απο τις ευκολιες των synology.
Οταν σε ειχα παρει τηλεφωνο και σου ελεγα οτι σκεφτομουν αν αγορασω το router, ηταν για αυτον ακριβως το λογο!

ρε συ και το synology δεν ειχε wake on wan. Ισως μονο με vpn υπαρχει τροπος να περασουν magic packets για να ανοιξει μηχανημα, αλλα και για αυτο δεν ειμαι σιγουρος. Το synology router σου μηπως εχει τροπο να στειλει magic packet για wake on lan; Αν ναι τοτε το κανεις ευκολα..
Αααα και ξεχαστηκα... αυτα που λες για μεταφορα αρχειων μεσω κινητου κτλπ.. θα τα κανεις ΟΛΑ αυτα με το synology router σου. Θα φροντισεις να κανεις mount τα user shares του unraid και θα μπορεσεις να παιξεις μπαλα μεσω dsfile και του ρουτερ. Πιστεψε με θα αγαπησεις το ρουτερ σου τωρα ακομα περισσοτερο, γιατι το unraid δεν εχει πολλες απο τις ευκολιες των synology.
Οταν σε ειχα παρει τηλεφωνο και σου ελεγα οτι σκεφτομουν αν αγορασω το router, ηταν για αυτον ακριβως το λογο!

den katalave τιποτα!

αλλα αμα το λες εσυ κάτι θα έχεις κατα νου..
απο το τέλεφουνκεν καποια μέρα ηλιόλουστη
:)

διακοπη ρευματος κτλ με ενημερώνετε..
ευχαριστώ και πάλι!
Αν έχεις UPS (αν ειναι και της APC ακόμη καλύτερα...) το unraid έχει "μαμα" ρύθμιση στο Settings > UPS Settings όπου μπορείς να παραμετροποιήσεις τη συμπεριφορά του UPS σου (χρόνος που θα κάνει shutdown μόλις γίνει η διακοπή, κλπ).
Και για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να βάλεις και το Powerdown Package plugin...
(αν και νομίζω πως η default σελίδα του UPS Settings αρκεί)

διάβασα τα περισσότερα τελευταία σχόλια !
αλλά 6 χ 8 tb ? :)

λίγο off topic για ποιο λόγο προτίμησες seagate ? + δεν είναι επικίνδυνο όσο ποιο μεγάλος ειναι ο δίσκος ?
και εγώ για nas σκέφτομαι (wd red,Hitachi,seagate) για αυτό και η απορία.

και κάτι ακόμα δεν κατάλαβα ποιες ευκολίες παρέχει το synology router με το unraid
αξιζει καποιος δλδ να αγοράσει router της synology

διάβασα τα περισσότερα τελευταία σχόλια !
αλλά 6 χ 8 tb ? :)

λίγο off topic για ποιο λόγο προτίμησες seagate ? + δεν είναι επικίνδυνο όσο ποιο μεγάλος ειναι ο δίσκος ?
και εγώ για nas σκέφτομαι (wd red,Hitachi,seagate) για αυτό και η απορία.

και κάτι ακόμα δεν κατάλαβα ποιες ευκολίες παρέχει το synology router με το unraid
Μόνος λόγος το value for money /TB.
Θα είναι cold storage server (οτι δηλ είναι οι seagate archive, write once read many) και θα λειτουργεί ελάχιστες ώρες τον μήνα.

Το synology router το πήρα λόγο ότι έχω synology nas και τα port forward και ρυθμίσεις γίνονται πολύ πιο εύκολα, αυτόματα θα έλεγα.

Τα synology και τα αλλα γνωστα nas εχουν "μαμισιο" web ui το οποιο επιτρεπει απομακρυσμενη συνδεση και διαχειρηση εκτος lan. Το unraid επειδη δεν φτιαχτηκε με αυτον το σκοπο, σε αναγκαζει να μπεις στο lan μεσω vpn και μετα με καποια docker apps (krusader, dolphin κτλπ) να κανεις διαχειριση αρχειων με γραφικο περιβαλλον. Ο φιλος auteur ομως ειναι τυχερος (και σπαταλος :D ) και εχει synology router. Το synology router του τρεχει dsm (οπως τα synology nas) και ετσι μπορει να κανει mount τους φακελους του unraid και να τους διαχειριζεται απο το web ui του router του ή ακομα και απο το mobile app dsfile. Ξερω οτι γινεται (κατα 99,99% αντε μην πω 100% και γινει καμμια στραβη και με κυνηγαει) γιατι για αρκετο χρονικο διαστημα ειχα xpenology και unraid στο ιδιο lan και οταν ηθελα να διαχειριστω αρχεια στο unraid (copy,move,delete) εμπαινα απο το dsm του xpenology.

To asus router μου (dsl n17u) εχει υποτιθεται ενα τετοιο περιβαλλον, αλλα ειναι ΦΟΒΕΡΑ αργο και δεν λειτουργει.

αντικειμενικα η διαχειριση αρχειων δεν χρειαζεται και πολυ συχνα επειδη ο συνδυασμος deluge/couchpotato/sickrage-sickbeard αν στηθει σωστα κανει τις πιο πολλες μεταφορες/αποσυμπιεσεις αρχειων αυτοματα. Αλλα, ενταξει, που και που πρεπει να μπαινει και η καθαριστρια στο συστημα να ριχνει κανενα ξεσκονισμα :)

τι ειναι ολοι αυτοι οι διάολοι.. deluge/couchpotato/sickrage-sickbeard... πολύπλοκα πράγματα!

καποιες αποριες..

1) Always pick the largest storage device available to act as your parity device. When expanding your array in the future (adding more devices to data disk slots), you cannot assign a data disk that is larger than your parity device. For this reason, it is highly recommended to purchase the largest HDD available for use as your initial parity device, so future expansions aren’t limited to small device sizes.

αν εχω ήδη εναν parity 8ΤΒ, δεν μπορω να αντικαταστήσω τον parity με μεγαλύτερο πχ 10TB;
αν έχω 2 disc parity, πρεπει να ειναι ιδιο μέγεθος TB και ιδια χαρακτηριστικά;

2) το APC SMART 500 Watt / 750 VA που έχω, εχει ενα USB που συνδέεται στο synology nas.
Πως μπορώ να εχω το ίδιο UPS και στο UnRAID αφου δεν έχει δευτερη USB θυρα το APC;

μπορει να γίνει τιποτα με αυτο το "Enable network UPS server" ή πρεπει να πάρω δεύτερο UPS;

Screen_Shot_2017-06-01_at_02.22.33.png

3) αν χαλασει το USB stick απο οπου τρέχει το UNRAID τι γινεται;
με ποιο τροπο μπορουμε να εξασφαλίσουμε οτι θα μπορουμε να ξαναδουμε το Unraid με τα δεδομένα μας στους δίσκους, εφοσον χαλάσει το αρχικό USB stick;
μπορώ να εχω εφεδρικό ubs stick το οποιο να ειναι clone του Unraid usb stick;

1. με διπλο παριτι δεν εχω ασχοληθει, αλλα υποθετω οτι μπορεις να εχεις δυο δισκους ιδιας χωρητικοτητας (οχι απαραιτητα ιδιων χαρακτηριστικων). Προφανως και μπορεις να αλλαξεις τον παριτι με μεγαλυτερο στο μελλον.

2. ετσι ακριβως οπως το σκεφτεσαι γινεται. Ειχα βαλει και εγω το xpenology ως network ups server. Σε διακοπη ρευματος το ups εστελνε σημα στο synology και μετα το synology εστελνε σημα στο unraid. Θελει να παιξεις λιγο με τους χρονισμους, ωστε να μπορεσουν να κλεισουν ολα ωραια και καλα με την σωστη σειρα (δηλαδη πρωτα ο client/unraid και μετα ο σερβερ/synology). Παντως για εσενα που το unraid θα ειναι cold storage, δεν νομιζω οτι εχει και πολυ ενδιαφερον.

3. αυτο ειναι ενα μικρο θεματακι. Απο οσο ξερω δεν επιτρεπεται clone, γιατι εχει γινει αντιστοιχιση με καποιο τροπο του unique identifier του usb key με την license. Ειχα διαβασει οτι αν σου σκασει το usb key, στελνεις email στην limetech ωστε να σου δημιουργησουν αλλο key ή καπως ετσι. Παντως για λιγο χρονικο διαστημα δεν θα μπορεις να δουλεψεις τον σερβερ. Αυτα ειχα διαβασει, δεν μου εχει συμβει (φτου-φτου), και δεν ξερω αν εχει αλλαξει τιποτα σε αυτο το θεμα.

Ίσως βοηθήσουν και άλλους

Χωρίς να τα έχω δει, μάλλον θα λύνουν όλες τις απορίες για το τι μπορούμε να κάνουμε με το docker και με το unraid γενικότερα.

Χθες που προσπάθησα να βγάλω τον δίσκο από το array για να τον κάνω parity δεν τα κατάφερα.. Ίσως τα παρακάτω μου λύσουν πολλές απορίες.

https://youtu.be/ISJczs06pD8

https://youtu.be/HybwCOVDg9k

https://youtu.be/ij8AOEF1pTU

https://youtu.be/1TTsV9nfazk

https://youtu.be/I0XCFPAsWZE

Αν γνωρίζετε κάποια άλλα που θα μας φανούν χρήσιμα, καλο θα ήταν να μπουν στο νήμα αυτό.

Last edited:
ωραιος ο τυπος! εχει αρκετα πραγματα απο μια γρηγορη ματια που εριξα στο καναλι του.

Ειχες φανταζομαι 2 σκληρους data και πηγες να βγαλεις τον εναν και να τον κανεις parity. Εκανες στοπ το array και μετα πηγες να αλλαξεις τον ρολο του και να τον κανεις assign parity. Αν τα εκανες οπως τα φανταζομαι, το unraid περιμενει να βαλεις αλλον σκληρο data στη θεση αυτου που εβγαλες. Μαλλον θα σου εχει βγαλει ενα κοκκινο Χ στη θεση του data που εβγαλες. Δες εδω για τον σωστο τροπο να γινει αυτο.

ωραιος ο τυπος! εχει αρκετα πραγματα απο μια γρηγορη ματια που εριξα στο καναλι του.

Ειχες φανταζομαι 2 σκληρους data και πηγες να βγαλεις τον εναν και να τον κανεις parity. Εκανες στοπ το array και μετα πηγες να αλλαξεις τον ρολο του και να τον κανεις assign parity. Αν τα εκανες οπως τα φανταζομαι, το unraid περιμενει να βαλεις αλλον σκληρο data στη θεση αυτου που εβγαλες. Μαλλον θα σου εχει βγαλει ενα κοκκινο Χ στη θεση του data που εβγαλες. Δες εδω για τον σωστο τροπο να γινει αυτο.
Ακριβώς όπως τα είπες!

Ευχαριστώ για το λινκ θα το μελετήσω.
Όπως και όλα τα παραπάνω βίντεο.

Manual βαριέμαι να διαβάζω (όπως όλοι μας σχεδόν) αλλά τα video tutorials είναι πιο εύκολα. Πάντα ψάχνω πρώτα στο YouTube κανα how to. Χθες όμως είχε πάει ηδη πολύ αργά για να ασχοληθώ.
Εξάλλου να κάνω την δουλειά μου θέλω, όχι να γίνω guru του unraid.

Last edited:
Δες εδω για τον σωστο τροπο να γινει αυτο.

αντί να κάνω ολα αυτα που αναφέρει το link.. αφου δεν εχω δεδομένα στο unraid, δεν έχει reset για να τα κάνω όλα απο την αρχή όπως τα θέλω;

2. ετσι ακριβως οπως το σκεφτεσαι γινεται. Ειχα βαλει και εγω το xpenology ως network ups server. Σε διακοπη ρευματος το ups εστελνε σημα στο synology και μετα το synology εστελνε σημα στο unraid. Θελει να παιξεις λιγο με τους χρονισμους, ωστε να μπορεσουν να κλεισουν ολα ωραια και καλα με την σωστη σειρα (δηλαδη πρωτα ο client/unraid και μετα ο σερβερ/synology). Παντως για εσενα που το unraid θα ειναι cold storage, δεν νομιζω οτι εχει και πολυ ενδιαφερον.

Αυτον τον μηνα που θα κάνω τις μεταφορες και με <40mb/sec ταχύτητες μπορεί να παρει και έναν ολόκληρο μήνα.. εχει πολύ ενδιαφέρον καθως δεν θα ειμαι απο πάνω του.
Αφου τελειώσε με τις μεταφορές μπορώ να το έχω απλα με καλώδιο τροφοδοσίας απο το ups χωρίς να εχει αυτοματη λειτουργία για να κλέισει.
αλλα και πάλι, αν μπορώ να κάνω μεταφορές μεσω απομακρυσμένης πρόσβασης, θα έχει ενδιαφέρον.

το synology το έχω να κλεινει until low battery γιατι αρκετές φορές, το ρευμα επανέρχεται εντος ολίγον λεπτών.
αρα το unraid πρεπει να το ρυθμίσω να κλέινει 1-2 λεπτά πριν το until low battery..

Last edited:

Screen_Shot_2017-06-01_at_16.23.53.png

μετά απο αυτό το βιντεο σκεφτομαι μηπως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα το single parity σε μεγάλα pool σαν το δικό μου (6 x 8TB)
πολύ φοβάμαι οτι αν περάσω όλα τα δεδομένα στους δισκους
και μετά απο λίγο καιρό αγοράσω εναν έξτρα δίσκο για να τον βάλω ως dual parity δίσκο,
θα έχω αυτο το URE, αφου θα γίνει μεγάλη καταπόνηση στους δισκους
και φυσικά το pool ειναι πολύ μεγαλύτερο απο τα 12TB που αναφέρει οτι έχουμε σχεδόν σίγουρα ενα URE.

για πειτε καμια γνώμη γιατι αν ειναι έτσι το όλο project θα πρεπει να παει πισω μέχρι να αγοράσω ακομα έναν δίσκο.

Μολις το δοκιμασα και το duplicati δουλευει απροβληματιστα. Ενθουσιαστηκα, αλλα μετα ειδα οτι κραταει ζιπαρισμενα αρχεια στο cloud και αυτο ειναι κατι που δεν θελω. Παντως για τον φιλο που ρωτουσε, δουλευει οντως και μαλιστα μεσω gui χωρις command line και μπλεξιματα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To plug in λέγεται preclear και κάνει αυτό που έλεγε ο naxian στην αρχή αρχή του νήματος

καλο θα ήταν να μπουνε 3-4 video tutorials στην σωστή σειρα που θα λύνουν αρκετές απορίες για όλους αυτούς που θέλουν να στήσουν unraid.

Και εγώ φίλοι αυτά τα βίντεο έχω δει και θα προχωρήσω. Είναι εξαιρετικά και μπράβο στον τύπο που τα έφτιαξε.