Upgrade την NX300 αλλα σε τι;

gordito

New member
17 January 2011
12
Eχω εδω και λιγο καιρο την NX300. H πρωτη μου μηχανη με εναλλαξιμους φακους.
Πολυ καλη μηχανη αλλα με ενοχλουν τα εξης:

α) Δεν εχει viewfinder. Οταν εχει ηλιο, τραβαω στην τυχη.
β) Samsung αντιπροσωπεια στην Ελλαδα. Δεν υπαρχει επισημη εισαγωγη, δυσκολα θα παιρνουμε φακους κλπ

Σκεφτομαι να παω σε:

1) Sony A6000
2) Nikon D5300 ή D5500.

Απαιτησεις ιδιαιτερες δεν εχω ως προς το μεγεθος, νομιζω και μια compact dslr με καλυπτει.
Απλα θελω να εχω επιλογες πολλες σε φακους, γρηγορο focus και λιγοτερο θορυβο στα μεγαλα iso.

Περισσοτερο για street photography προοριζεται, μου αρεσει να περιπετω σε διαφορες περιοχες τις οθονες και να φωτογραφιζω, οχι απαραιτητα μονο ανθρωπους.

Θα ηθελα πολυ να κρατησω την NX300, μιας και εχει τρομερο value for money αλλα τι να το κανω οταν το μεσημερι δεν βλεπω την τυφλα μου;

Στο πρώτο θα συμφωνήσω, αλλά δεν είσαι ο μόνος, ουτε είναι η μόνη μηχανή που δεν έχει σκόπευτρο. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να βάλεις μια ζελατίνα πιο φιμέ στην οθόνη ή οποία θα βελτιώσει λίγο τα πράγματα αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αν έχεις κάποιους φακούς της Samsung δεν σε συμφέρει να αλλάξεις σύστημα. Πάρε την NX 30...
Στο δεύτερο υπάρχει η λύση της αγοράς από το εξωτερικό. Προσωπικά αγοράζω από Amazon και αν προκύψει πρόβλημα θα τη στείλω εκεί. Και στην ελληνική αντιπροσωπία να τη στείλεις θα την στείλουν στο εξωτερικό για σέρβις, οπότε μια από τα ίδια.

Oχι, δεν εχω φακους ακομα, εχω παρει μονο εναν 50-200mm. Oποτε δεν με νοιαζει να αλλαξω συστημα.
Γιαυτο θα κανω την αλλαγη απο τωρα, πριν εφοδιαστω φακους και 'παντρευτω' την samsung.

Tην NX30 την βρισκω αρκετα ακριβοτερη, αν και ενδιαφερουσα.

Nομιζω ομως οτι ειναι προτιμοτερη η Α6000 σε αυτα τα λεφτα, με μια μικρη αναζητηση που εκανα βλεπω πολυ ενδιαφεροντες φακους, αν και ακριβοτεροι απο τους Samsung

Σίγουρα η a6000 είναι εξαιρετική επιλογή και θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς σε σχέση με την nx300 που πέρασα και εγώ, απλά θα σου πρότεινα να την πάρεις μόνο σώμα και να αγοράσεις χωριστά έναν ή δύο prime φακούς για να πάρεις απευθείας το 100%

Καλα τα λες εσυ, τα λεφτα δεν υπαρχουν :p
Noμιζω οτι τα ~100 παραπανω που κανει με τον κιτ φακο, δεν ειναι πολλα.

Για φακους, ισχυουν οτι και για τους Samsung για αγορα απέξω;

Βλεπω στο amazon.it πολυ συχνα προσφορες σε Samsung φακους, σε πολυ καλες τιμες.

Αξιζει να παρακολουθω και για τους αντιστοιχους sony ή δεν παιζει κατι τετοιο;

Η NX30 δεν νομιζω οτι ειναι ιδιαιτερα ακριβη στα 569 ευρω στο skroutz, αν κι οχι ετοιμοπαραδοτη. Επισης υπαρχει και η NX500 στα 595, η οποια ναι μεν δεν εχει EVF, αλλα οπως εχει γραφτει κι εδω στο forum, εχει πολυ καλη οθονη που ανταπροκρινεται καλα στον ηλιο.

Κι εγω την NX300 εχω που δεν εχει EVF, αλλα ακομα κι αν ειχε, δεν νομιζω να το χρησιμοποιουσα σε street photography. Εξαρταται βεβαια και τη τακτικη ακολουθεις οταν τραβας. Εγω πχ για να περναω απαρατηρητος, συνηθως εχω τη μηχανη στο υψος στηθους-μεσης με την οθονη να κοιταει προς τα πανω και χρησιμοποιω τη λειτουργια touch to shoot της οθονης για να τραβαω.

Δεν υπάρχει μηχανή που να είναι η καλύτερη σε όλους τους τομείς, κάπου θα υπερτερεί η μία κάπου η άλλη. Το σύστημα της Samsung έχει, όπως πολύ καλά επισήμανες πιο πάνω, πολύ καλό vfm, με καλούς φακούς, ειδικά τους prime. Η NX 300 είναι, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ καλή all around μηχανή, την οποία στην αρχή πήρα για backup camera και για τον μικρό της όγκο, προτερήμα που έχουν όλες σχεδόν οι mirrorless. Τώρα όμως σκέφτομαι σοβαρά αν θα αναβαθμίσω ή θα αποχωριστώ το σύστημα της Nikon, επενδύοντας στο σύστημα της Samsung. Η nx30 ή ένα επερχόμενο αντίστοιχο μοντέλο θα ήταν η λύση ίσως, με αποκορύφωμα την nx1 με τους 16-50 και 50-150, αλλά το κόστος ανέβει πολύ. Το σέρβις είναι όντως ένα θέμα, αλλά όπως προείπα υπάρχουν λύσεις. Αλώστε δεν κάνω επαγγελματική χρήση για να απαιτώ γρήγορο σέρβις.

Δεν υπάρχει μηχανή που να είναι η καλύτερη σε όλους τους τομείς, κάπου θα υπερτερεί η μία κάπου η άλλη. Το σύστημα της Samsung έχει, όπως πολύ καλά επισήμανες πιο πάνω, πολύ καλό vfm, με καλούς φακούς, ειδικά τους prime. Η NX 300 είναι, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ καλή all around μηχανή, την οποία στην αρχή πήρα για backup camera και για τον μικρό της όγκο, προτερήμα που έχουν όλες σχεδόν οι mirrorless. Τώρα όμως σκέφτομαι σοβαρά αν θα αναβαθμίσω ή θα αποχωριστώ το σύστημα της Nikon, επενδύοντας στο σύστημα της Samsung. Η nx30 ή ένα επερχόμενο αντίστοιχο μοντέλο θα ήταν η λύση ίσως, με αποκορύφωμα την nx1 με τους 16-50 και 50-150, αλλά το κόστος ανέβει πολύ. Το σέρβις είναι όντως ένα θέμα, αλλά όπως προείπα υπάρχουν λύσεις. Αλώστε δεν κάνω επαγγελματική χρήση για να απαιτώ γρήγορο σέρβις.

Γιατι σκεφτεσαι να αποχωριστεις την Nikon?

Η Nikon D300 που έχω, αν και σε πολλή καλή κατάσταση, είναι παλιό μοντέλο. Δεν θέλω να πω ότι δεν με καλύπτει, αλλά για να ρίξω χρήμα σε φακούς DX θα έπρεπε να αποδεχτώ ότι θα μείνω με αυτήν για πολύ καιρό ακόμη. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω, εκτός του να την πουλήσω, είναι να πάρω FX φακούς και στο μέλλον βλέπω τι θα κάνω. Στα άμεσα σχέδια μου πάντως είναι ένας Tamron SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 VC. Μην νομίζεις, είμαι και εγώ μπερδεμένος με όλη αυτή την μανία που έχει πιάσει τους περισσότερους να πάνε σε σύστημα FX, λες και πριν το DX δεν τους ήταν αρκετό. Από την άλλη έχοντας ήδη κάποιους Samsung NX φακούς για την NX300, 18-55mm, 50-200mm, 45mm, 30mm, γιατί να μην πάρω ένα σώμα σαν την ΝΧ30 ή κάποιο αντίστοιχο νεότερο που θα βγει ή ακόμη καλύτερα την NX1 που κατά κοινή ομολογία είναι ίσως η καλύτερη mirrorless αυτή την στιγμή. Στην Sony δεν θα πήγαινα γιατί οι φακοί για το σύστημα της είναι πανάκριβοι.

Πηγα σε ενα καταστημα και ειδα απο κοντα την 5300 και την 7100, την a6000 δεν την ειχαν δυστυχως.

Η 5300 μου φανηκε ωραια, μαζεμενη σε μεγεθος.
Η 7100 ειναι τερας, ειχε και τον 18-105 πανω και.... μου φανηκε λες και κραταω τουβλο. Ειναι too much για μενα.

Oποτε εχω διλλημα D5300 ή την πιο νεα D5500;

Ισως γινει και τριλλημα, αν δω απο κοντα την Α6000 και μου αρεσει.

Η Α6000 δεν μου έκατσε καλά στα χέρια μου. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την Α5100, την Α6000 και την NX300 μαζί στο Πλαίσιο. Ίσως γιατί είχα ήδη πάρει την NX300. Αυτό που με εντυπωσίασε όμως ήταν η εστίαση της.

Η ταχυτητα;

Σαν μηχανη παντως ειναι πολυ μικρη. Δειχνει.... compact.

Αλλα αν μου κανει τη δουλεια μου, θα την προτιμησω απο την νχ300.

Nα πω και εγω οτι ξερω τι θελω; Δεν ξερω.

Ειναι πολυ πιθανο να παρω καμια 7100 (750 σκετο σωμα!!!) ή να παραμεινω με την NX300 για κανα χρονο, να δουμε πως θα κινηθει η samsung και τι θα βγαλει.

Ενα σχετικο-ασχετο, αλλα απο τις d5200-d5300-d5500 ποια θα διαλεγατε και γιατι;

Σήμερα, μετά την πώληση της NX300 και την αγορά της NX500, από το λίγο διάστημα που είναι στα χέρια μου, μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη αναβάθμιση από την NX300. Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, πουλάω την Nikon D300 και πάω για την NX1...

Να είσαι καλά, σ' ευχαριστώ πολύ. Ακόμη είμαι στο ψάξιμο και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, όταν έχω κάτι καλό θα το ανεβάσω για κριτική και εντυπώσεις.

Καλορίζικη και από μένα, αφού δεις ποιότητα φωτογραφίας κάνε ένα κόπο και παίξε με το 4K video μέσα στο σπίτι να δούμε από τι νούμερο ISO αρχίζει να βγάζει θόρυβο.

Σ'ευχαριστώ. Πρέπει να το κάνω κάποια στιγμή... Νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα να κάνω convert το αρχείο γιατί με το H265 codec δεν έχω ούτε πρόγραμμα για να το δω πόσο μάλλον να το επεξεργαστώ. Δεν αλλάζει κάτι αν το αλλάξω σε Η264;