upscaling τληλεοπτικού σήματος

alkar

New member
19 June 2006
25
προσπαθώ μέσω του ιντερνετ να βγάλω άκρη, αλλά δεν... Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής:
ένα dvd recorder, με έξοdo hdmi και δυνατότητα upscaling, μπορεί να αναβαθμίσει και το τηλεοπτικό σήμα, δηλαδή την εικόνα που θα δώσει στην τιβι, ή αναβαθμίζει μόνο το δισκάκι που παίζει?
Αν μάλιστα, ισχύει το πρώτο σενάριο, είναι δυνατή η λήψη upscaled εικόνας και από την έξοδο component και σε ποιά ανάλυση?

Προσωπικά, από το Sony HXD870 (που έχει δυνατότητα upscaling) δε βλέπω καμία διαφορά σε μία Panasonic 42PX70.

Μάλλον το ελληνικό, αναλογικό τηλεοπτικό σήμα είναι πολύ κακό για να βελτιωθεί από τους upscalers των DVD recorders.

Φίλε μου έχω την Samsung σειρά 6, 40 ιντσών και μέσω θύρας HDMI και ένα dvd Sony RDR VW 450 με σκληρό δίσκο 160 giga και dvd recorder,περίπου στα 350 ευρώ, η τηλεόρασή μου στα συμβατικά κανάλια απλά ... ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ!!! Το ίδιο συνέβαινε καιμε μια τηλεόραση SONY BRAVIA (ΟΧΙ High Definition) που είχα πριν.

Φίλε μου έχω την Samsung σειρά 6, 40 ιντσών και μέσω θύρας HDMI και ένα dvd Sony RDR VW 450 με σκληρό δίσκο 160 giga και dvd recorder,περίπου στα 350 ευρώ, η τηλεόρασή μου στα συμβατικά κανάλια απλά ... ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ!!! Το ίδιο συνέβαινε καιμε μια τηλεόραση SONY BRAVIA (ΟΧΙ High Definition) που είχα πριν.
Γιατι οχι αν ειναι HD; εξαλλου και η σειρα 6 της SAMSUNG HD ειναι... αληθεια πως περνουσες το σημα των αναλογικων ελληνικων καναλιων μεσα απο το DVD και απογειωνες την τηλεοραση;

Γιατι οχι αν ειναι HD; εξαλλου και η σειρα 6 της SAMSUNG HD ειναι... αληθεια πως περνουσες το σημα των αναλογικων ελληνικων καναλιων μεσα απο το DVD και απογειωνες την τηλεοραση;
Με HDMI από το Dvd στην τηλεόραση και με καλώδιο από την κεραία στο dvd και από εκεί στην τηλεόραση και βλέπεις τα κανάλια μέσα από το dvd.Το χειριστήριο της τηλεόρασης το χρησιμοποιής μόνο για την ένταση.

Last edited:
Μα τι λετε?
Γινεται upscale το τηλεοπτικο σημα?
Αφου περναει μεσω RF και οχι μεσω HDMI.
Μην τρελαθουμε τωρα !!!

Το συστημα μου αποτελειται απο τη SONY 46X3500 το PIONEER LX 60D και τον ONKYO 875.
O ONKYO ηταν η τελευταια προσθηκη οποτε για αρκετο καιρο εδινα upscale σημα στην TV απο το PIONEER.
To τηλεοπτικο σημα γινεται upscale αν και περναει μεσω RF γιατι πολυ απλα ρυθμιζουμε την εξοδο του HDMI ανεξαρτητα απο την εισοδο.Το αποτελεσμα ηταν ελαχιστα καλυτερο αλλα αυτη η μικρη βελτιωση ηταν ορατη απο ολους (σε αμεση αντιπαραθεση ολοι γνωριζοντας και μη επελεγαν να δουν την upscale εικονα...)
Οταν αργοτερα προστεθηκε ο ONKYO το PIONEER ρυθμιστηκε να μην κανει upscale ωστε ολη η δουλεια να γινεται απο το πολυ πολυ πολυ καλυτερο τσιπακι του ONKYO και τοτε πραγματικα υπηρξε μεγαλη βελτιωση.
Βεβαια προσοχη εδω γιατι πολλοι φιλοι με ρωτουν "η βελτιωση αυτη φτανει την ποιοτητα του απλου DVD?"H απαντηση ειναι οχι μην περιμενετε το τρισαθλιο σημα των ελληνικων καναλιων να γινει σουπερ εικονα.

Το γεγονος οτι απλα η καπως "καλυτερη" εικονα μπορει να προερχεται απο τις διαφορετικες ρυθμισεις που εχετε στην εισοδο hdmi στη tv σας το εχετε σκεφτει?

(ενα απλο "τεστακι" του να αλλαξετε το upscale απο 1080p σε 480p ισως σας πεισει)

Last edited:
Η εικόνα σε κάθε περίπτωση είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ και όχι απλά ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ, με τον τρόπο που περιέγραψα πιο πάνω. Το δοκίμασα με 2 διαφορετικές τηλεοράσεις και 2 διαφορετικά Dvd recorder (και τα δύο Sony, αν αυτό έχει κάποια σημασία).

Αν θελεις δοκιμασε να βγαλεις το καλωδιο απο το RF out του dvd rec και αν δεις εικονα στην TV γραψε μου !!!

Το τηλεοπτικο σημα δεν περναει απο HDMI :grandpa:

Last edited:
Re: Απάντηση: upscaling τληλεοπτικού σήματος

Αν θελεις δοκιμασε να βγαλεις το καλωδιο απο το RF out του dvd rec και αν δεις εικονα στην TV γραψε μου !!!

Για πες μου πως το τηλεοπτικό σήμα απο το Recorder πάει στον προβολέα μέσω του AVR ? Εχει κάποιος AVR με είσοδο RF ?

Το παραπάνω σαν παράδειγμα, πέρα απο την TV.

ΠΕΡΝΑ και κάνει και σβούρες.

Αν βγάλεις το RF-OUT από το Recorder φυσικά και δεν θα δείς απο την ίδια την TV τίποτα αφού η TV δεν θα έχει κεραία, θα δείς όμως από την είσοδο της TV στην οποία έχεις συνδέσει το Recorder, πχ Scart ή SVideo ή HDMI κλπ.

Last edited:
ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τελικά,επειδή μέσα στο ΣΚ κατάφερα να βάλω στο χέρι μου ένα dvdr, όντως μέσω της HDMI είναι δυνατή η αναβάθμιση του τηλεοπτικού σήματος και, ναι, η ποιότητα της εικόνας είναι σαφώς καλύτερη από την αναλογική.

εννοειται πως περναει,εχοντας το 555 ρεκορντερ της παιονιρ,πλεον οταν θελω να δω ποδοσφαιρο ειναι μονοδρομος το παιονιρ :award:

Σίγουρα μπορεί να γίνει upscaled το σήμα. Το θέμα είναι πως το τελικό αποτέλεσμα παίζει πολύ ανά περίπτωση ανάλογα με τις συσκευές. Πάντως σε τηλεοράσεις με αδύναμη επεξεργασία ή κακό δέκτη η διαφορά θα είναι αισθητή.

Για να τα βάλουμε σε μία σειρά γιατί έχω δύο απορίες...

α)Μέσω HDMI περνάει upscaled τηλεοπτικό σήμα από την DVD συσκευή στην TV με αποτέλεσμα να το βλέπουμε σε 1080p (ή 1080ι ή 720p) το οποίο λόγω βελτίωσης της ανάλυσης της εικόνας (στο DVD player/recorder) καθιστά την RF είσοδο στην TV άχρηστη σε όποιον έχει μιά τέτοια DVD συσκευή (το τελικό αποτέλεσμα βέβαια εξαρτάται άμεσα και από την αρχική ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας)... Σωστά μέχρι εδώ ?

β) Αυτή την δυνατότητα δεν θα μπορούσαν να την έχουν και οι ίδιες οι TV σχετικά ανέξοδα ? (Δηλαδή να κάνουν upscale to τηλεοπτικό σήμα αμέσως μετά το RF tuner τους ?) Μήπως κάποιες/όλες/καμμία το κάνουν ? (Ασχετα αν έχουν καλό ή κακό tuner ή upscaler, τα οποία είναι πάλι καλύτερα ή χειρότερα από τα αντίστοιχα της DVD συσκευής...)

Last edited:
Για να τα βάλουμε σε μία σειρά γιατί έχω δύο απορίες...

α)Μέσω HDMI περνάει upscaled τηλεοπτικό σήμα από την DVD συσκευή στην TV με αποτέλεσμα να το βλέπουμε σε 1080p (ή 1080ι ή 720p) το οποίο λόγω βελτίωσης της ανάλυσης της εικόνας (στο DVD player/recorder) καθιστά την RF είσοδο στην TV άχρηστη σε όποιον έχει μιά τέτοια DVD συσκευή (το τελικό αποτέλεσμα βέβαια εξαρτάται άμεσα και από την αρχική ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας)... Σωστά μέχρι εδώ ?

β) Αυτή την δυνατότητα δεν θα μπορούσαν να την έχουν και οι ίδιες οι TV σχετικά ανέξοδα ? (Δηλαδή να κάνουν upscale to τηλεοπτικό σήμα αμέσως μετά το RF tuner τους ?) Μήπως κάποιες/όλες/καμμία το κάνουν ? (Ασχετα αν έχουν καλό ή κακό tuner ή upscaler, τα οποία είναι πάλι καλύτερα ή χειρότερα από τα αντίστοιχα της DVD συσκευής...)
Για το α) σωστά. Μόνο που θα πρέπει να έχεις την tv μόνιμα στην είσοδο του dvd-r και να αλλάζεις κανάλια απ'το dvd-r. To β) είναι και δική μου απορία. Δηλ. ο scaler της tv τι ρόλο παίζει σε κάθε περίπτωση; Είναι τόσο χειρότερος απ'τον scaler της πηγής ώστε να πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε την πηγή για το upscaling;

Last edited:
Για το α) σωστά. Μόνο που θα πρέπει να έχεις την tv μόνιμα στην είσοδο του dvd-r και να αλλάζεις κανάλια απ'το dvd-r. To β) είναι και δική μου απορία. Δηλ. ο scaler της tv τι ρόλο παίζει σε κάθε περίπτωση; Είναι τόσο χειρότερος απ'τον scaler της πηγής ώστε να πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε την πηγή για το upscaling;

Καλή ερώτηση αλλά μην ξεχνάς ότι όταν η τηλεόραση τα κάνει όλα μόνη της αναγκάζεται να κάνει μια μετατροπή επιπλέον σε σχέση με το να παίρνει το σήμα απ' ευθείας ψηφιακά. Δηλ. το RF το μετατρέπει πρώτα σε ψηφιακό, μετά το επεξεργάζεται και το στέλνει στο πάνελ. Ενώ όταν το πάρει απ' ευθείας ψηφιακά... .

Thanx Pleo. Kάτι ακόμα...

Ο scaler της tv επεμβαίνει όταν πάρει σήμα μικρότερο από 1080p (σε μια fullhd tv). Δηλ. αν το dvd-r (ή οτιδήποτε) δίνει από 1080i και κάτω θα πρέπει να επέμβει, έτσι δεν είναι; Οπότε είτε στείλουμε 480 είτε 1080i o scaler της tv ενεργοποιείται για να το κάνει 1080p!

Έχω ένα dvd-r που κάνει upscale μέχρι 1080i. Να κλείσω τελείως τον scaler του dvd-r ρυθμίζοντάς το να παίζει τα dvd στη native ανάλυσή τους ή να τον έχω ανοιχτό, ρυθμίζοντας να παίζει στη maximum δυνατή (1080i); Αφού έτσι κι αλλιώς θα μπει στη μέση ο scaler της tv για να φτάσει το σήμα μέχρι 1080p. Με λίγα λόγια 480p > 1080p ή 1080i > 1080p, τί είναι καλύτερο;

Πάντως όταν το δισκάκι παίζει στο ps3 που δίνει 1080p (χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο scaler της tv) η εικόνα είναι λίγο καλύτερη (λιγότερα τεχνουργήματα κατά την κίνηση της εικόνας)...

Προφανώς πρέπει να κάνεις τις δοκιμές σου και να το δεις αυτό.

Εγώ ίσως να ψήφιζα 1080i ή 720p αλλά χωρίς δοκιμή δεν... !