USB DAC

Απάντηση: Re: USB DAC

Καλημέρα,

Συγγνώμη για το ξέθαμα καταρχήν, αλλά βρήκα το θέμα στο Google και έχει ενδιαφέρον......................

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τροφοδοτικά τύπου Salas ή μπαταρία, τι γίνεται;
Γιατί αυτή είναι η συνηθισμένη πρακτική πια..
 
@ Haldol, δυστυχώς σε ένα καλό dac, δεν μπορείς να επιτύχεις αψεγάδιαστη τροδοσοσία με παλμοτροφοδοτικά.

Η σωστή τροφοδοσία ενός ποιοτικού dac, γίνεται συνήθως είτε με γραμμικά τροφοδοτικά τύπου shunt, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό ripple και το κυριότερο πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου σε όλο το ακουστικό φάσμα και όχι μόνο.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται και πάλι γραμμικό τροφοδοτικό με διπλό regulator. Ένα μετά την ανόρθωση που αναφέρεις και αρκετά λιλιπούτεια on board regulator πολύ μα πολύ χαμηλού θορύβου δίπλα ακριβώς από τα ολοκληρωμένα που τροφοδοτούν.

Θα μου πεις, μα αυτά θα είναι ογκώδες τροφοδοτικά ... σωστά και είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή δρόμος...όλα τα άλλα δυστυχώς ακούγονται ως οδοντόκρεμες!
 
Κάθε λύση έχει δικά της προβλήματα. Τα shunt π.χ. δεν είναι καθόλου αποδοτικά ενεργειακά. Χάνεται μεγάλο μέρος της ενέργειας σε θερμότητα. Αν τραβάμε πάνω από λίγα mA από ένα τέτοιο θα έχουμε πρόβλημα. Και αν είναι "απλά" στην υλοποίηση (π.χ. με σκέτες Zener χωρίς σοβαρό reference) δεν είναι και καθόλου ακριβή.

Επειδή πιστεύω ότι το θέμα θα ενδιέφερε αρκετό κόσμο, πως θα σας φαινόταν να βάλω στον παλμογράφο μερικά τροφοδοτικά; Γραμμικά, γραμμικά regulators, shunt, smps, transformerless supplies, ότι έχω διαθέσιμο. Εκεί θα φανεί πόσα mV ripple έχει το καθένα, πως συμπεριφέρονται με φορτίο και ποια η θερμική τους συμπεριφορά.

Απλά επειδή δεν έχω DAC (και δε θα δώσω 200 για δοκιμές απλά :silly:) θα προσομοιώσω την κατανάλωση ρεύματος που έχουν με dummy load (αντιστάσεις).
 
Αν το αναλύσουμε θα πάει κουβέντα "εκτός θέματος" από το νήμα.
Το θέμα δεν είναι νέο, Haldol και έχει διερευνηθεί αρκετά.
Αυτό που σου έγραψα παραπάνω, όσο μπορούσα συνοπτικά σε αυτό το νήμα, είναι πάγια τακτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

Εάν είσαι μέλος του diyaudio, θα έχεις δει τις συζητήσεις είτε στα τροφοδοτικά του Salas, είτε άλλων super regulators, είτε λύσεις σε ψηφιακά κυκλώματα (κυρίως dac) της δεύτερης περίπτωσης που ανέφερα πρωτύτερα.
Εδώ σε εμάς στην ενότητα do it yourself, έχουν συζητηθεί αρκετά τα τροφοδοτικά Salas (υπάρχουν και μεταφρασμένες οδηγίες κατασκευής τους), τα οποία σε διαβεβαιώ με φορτίο το ripple είναι πολλές φορές κάτω από το όριο μέτρησης του παλμογράφου (και όπως προείπα δεν είναι μόνο αυτό σημαντικό)...και στο ρεύμα που αναφέρεσαι έχουν χρησιμοποιηθεί έως και 500mA με σύνηθες τα 200-250mA δίχως προβλήματα (απλά είναι για γνώστες και όχι τύπου 78ΧΧ βγάλε-βάλε).
Η θερμική συμπεριφορά με τις κατάλληλες ψύκτρες ή με χρήση του πάτου ως ψύκτρα...ξεπερνά τα όποια προβλήματα...ρίξε μια ματιά και θα καταλάβεις το ακριβές της κατασκευής και γιατί όλος ο κόσμος τα έχει αγαπήσει ιδιαίτερα.

Και εννοείται ότι δεν χρησιμοποιούνται όπου να' ναι, παρά μόνο σε κρίσιμα σημεία αναλογικών σταδίων (προ, μπάφερ) και ψηφιακών (dac, ρολόγια, receiver) και όχι για να δώσουμε μία τάση σε ένα τρανζίστορ ή ολοκληρωμένο που ελέγχει ένα ρελέ για παράδειγμα ή που δίνει ρεύμα σε μία lcd οθόνη και κάποιο άλλο περιφερειακό.
 
Last edited:
Έχεις δίκιο, ήδη έχουμε ξεφύγει από το νήμα με αυτή τη συζήτηση. Παρασύρθηκα.

Τολμώ να πω πάντως ότι με έπεισες με όσα λες. Η αλήθεια οτι για τροφοδοτικά Salas δεν είχα ξανακούσει καν. Θα ψάξω τι ισχύει γι αυτά από το DIYAudio και εδώ. Η σχέση μου με την ηλεκτρονική είναι στο κομμάτι των αυτοματισμών με μΕ. Οπότε δεν έχω μπει "σε βάθος" στο κυκλώματα ήχου. Το πιο πολύ που έχω κάνει είναι ένα point-to-point amp με LM3875. Και τροφοδοσία από τον πάγκο. :p Έκανα κάποιες παρατηρήσεις πριν με βάση την κοινή λογική, γι αυτά που έβλεπα στα DAC της αγοράς και τις "πρακτικές" που συνηθίζονται.
 
Σωστά, ας το κλείσουμε εδώ για να είμαστε εντάξει με τους κανονισμούς του φόρουμ.
Σε αυτοματισμούς, δεν έχουν εφαρμογή τα shunt, μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους όλα τα άλλα. Στο audio όμως οι απαιτήσεις είναι τελείως διαφορετικές.

Δες στα παρακάτω νήματα, τουλάχιστον να έχεις κάτι στη μητρική σου γλώσσα.
Οδηγός για κατασκευή Salas Ver. 1.1 (Rev.2.0) = http://www.avclub.gr/forum/downloads.php?do=file&id=86
Συζήτηση για το παραπάνω = http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/86129-Shunt-Regulator-V-1.1-(rev-2)-by-Salas

Υπάρχουν και άλλα σε άλλες εκδόσεις, απλά η έκδοση 1.1 είναι η πιο overal και η λιγότερο απαιτητική σε ρύθμιση. Όλες μα όλες όμως χρειάζονται παλμογράφο για έλεγχο ripple από ταλάντωση (τον οποίο και διαθέτεις)
 
Πάντως Haldol να ξέρεις, δε θα αρνηθούμε οποιαδήποτε παρουσίαση μετρήσεων στην diy,
Ισα ισα, είναι πάντα χαρά μας :-)