Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

ioannis736

New member
28 December 2008
77
Γεια σας,
Έχοντας μία πολύ καλή σχέση με τη μουσική εδώ και πολλά χρόνια (κυρίως βινύλιο) αποφάσισα να αποκτήσω ένα καλό(;!) ηχοσύστημα. Μετά από αρκετό ψάξιμο έχω καταλήξει σε ηχεία, ενώ το πικάπ υπάρχει ήδη (μεταχειρισμένο και με το ερώτημα της αναβάθμισης στο μέλλον):

Ηχεία Aurum Cantus V6F
• Frequency Response 38 Hz – 40 kHz
• Sensitivity (2,83 V/ 1 m) 88 dB
• Impedance 4 ohms (minimum 3,2 ohms)
• Power Requirement 50-200 W recommended
Πικάπ Linn Sondek LP12

Το ζητούμενο πλέον είναι η αγορά ενός ενισχυτή. Μετά από αρκετές ακροάσεις έχω ξεχωρίσει δύο ενισχυτές (τελικούς):
Usher R1,5 και τα δύο μονομπλόκ της Xindak 8800MNE.
Όμως μου έχουν δημιουργηθεί αρκετές απορίες, κάποιες από τις οποίες ενδεχομένως και αφελείς, για τις οποίες ζητάω τη βοήθεια και τις τεχνικές σας γνώσεις:
1. Πόσα Watt του κάθε ενισχυτή είναι σε τάξη Α;
2. Η τιμή της αντίστασης του ηχείου (4Ω με ελάχιστη τα 3,2Ω) επηρεάζει τα Watt που αποδίδει ο ενισχυτής σε τάξη Α;
3. Υπάρχουν site στο Internet ή κάποια τεστ ενισχυτών που να αναφέρουν ξεκάθαρα πόσα Watt αποδίδει ο κάθε ενισχυτής σε τάξη Α;
4. Υπάρχουν καλώδια ηχείων με δύο βύσματα σύνδεσης με τον ενισχυτή και τέσσερα βύσματα με τα ηχεία;
5. Ο balanced της Usher έχει διακόπτη επιλογής λειτουργίας balanced – unbalanced ή μόνο balanced συνδέσεις;

Το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με την επιλογή ενός κατάλληλου προενισχυτή. Το ζητούμενο εδώ είναι αγορά προενισχυτή της ίδιας εταιρίας για καλύτερο «ματσάρισμα» ή η επιλογή ενός άλλου προενισχυτή; Κατά καιρούς διαβάζω στο forum για συνδυασμούς τελικών τρανζίστορ με προενισχυτές λυχνίας (Dared, Cary, Cayin κλπ).
Φυσικά, θα ήθελα να ακούσω και δικές σας προτάσεις για άλλους ενισχυτές ίδιας κατηγορίας τιμής ή την εμπειρία σας από τους παραπάνω…
Για το κλείσιμο (ουφ!) άφησα μία απορία που μου έχει δημιουργηθεί μετά από κάποιες ακροάσεις. Ελπίζοντας να μην έχω ξεφύγει τελείως εκτός θέματος, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο εύκολη και αντικειμενική είναι η σύγκριση Hi–Fi μηχανημάτων από τη στιγμή που αυτά δεν μπορούν να ακουστούν μαζί;
Ακούγοντας σήμερα έναν ενισχυτή σε κάποιο κατάστημα με συγκεκριμένα ηχεία, πηγές και καλώδια πώς μπορώ να τον συγκρίνω με έναν ενισχυτή που άκουσα προχθές σε άλλο κατάστημα με άλλα ηχεία, πηγές και καλώδια; Μήπως λοιπόν για κάποιον κάπως αρχάριο (σαν και εμένα) έχει πιο μεγάλη αξία να συγκρίνω τρεις τέσσερις ενισχυτές στο ίδιο κατάστημα κάτω από τις ίδιες συνθήκες και να επιλέξω κάποιον από αυτούς;
Για όσους από εσάς συνεχίζετε να διαβάζετε αυτό το παραλήρημα (χαρά στο κουράγιο σας!!!) θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την γνώμη σας…
 
Last edited:
Πολλά ερωτήματα...

Κατ' αρχήν για τα ηχεία.Πως τα διάλεξες(σίγουρα είναι όμορφα);Εχεις ακούσει άλλα σ' αυτά τα χρήματα;Θα σου έλεγα ν' ακούσεις κι άλλα πρίν καταλήξεις(Proac,ATC,Sonus Faber,Focal,Xavian,Spendor....).Mπορεί να μην είναι τόσο όμορφα,αλλά παίζουν μάλλον καλύτερα(το μάλλον σχετίζεται με το προσωπικό γούστο και στην επιλογή ηχείου το προσωπικό γούστο έχει πρωταρχική σημασία).

Τα μονομπλόκ της Xindak είναι θαυμάσια για τα χρήματά τους και μπορούν άνετα να οδηγήσουν τα περισσότερα ηχεία της αγοράς(μου αρέσουν καλύτερα απο τα επίσης value for money Usher).Τα έχω ακούσει με αρκετούς προ.Καλύτερα μου άρεσαν με παθητικό(Promitheus TVC,μπορείς να τον αγοράσεις πολύ φθηνά στην βασική του έκδοση στο ίντερνετ).Δεδομένου όμως και του πικάπ σου,έχεις να anτιμετωπίσεις και την αγορά του απαραίτητου phono.Οχι(αμφότεροι) δεν "βγάζουν" όλη την ισχύ σε τάξη Α.Κάποια 10-20 watt πιθανό.Ενισχυτής σε τάξη Α με τέτοια ισχύ,χρειάζεται τεράστιες ψύχτρες και θα ζύγίζει σίγουρα(λόγω και της τροφοδοσίας),απο 60-100 κιλά.Επίσης σ' αυτά τα χρήματα,δεν υπάρχει περίπτωση,ούτε οι κινέζοι,να φτιάξουν τρανζίστορ,με τόση ισχύ σε τάξη Α.

H ακουστική μνήμη είναι εξαιρετικά βραχεία.Ετσι,ειδικά για σένα που είσαι άπειρος,είναι παρακινδυνευμένο,να προσπαθείς να συγκρίνεις,διαφορετικά συστήματα,στημένα σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.Προσπάθησε ν' ακούσεις στον χώρο σου,όσα μπορείς περισσότερα μηχανήματα.Τα σοβαρά μαγαζιά το κάνουν για τους επίσης σοβαρούς πελάτες τους.
 
Last edited:
Όλα όσα αναφέρει ο Dipie είναι σωστά ...

Από πλευράς μου, όποτε έχω ακούσει (πολλάκις) τα 8800 έχω εντυπωσιασθεί και θα είναι κάποια στιγμή η επόμενη αναβάθμιση μοιυ .... ο Usher πολλές φορές σε συστήματα φίλων ήταν πάνω από αξιοπρεπής , ποτέ όμως κορυφαίος ...
 
Και εγώ θά έλεγα να ξανακοιτάξεις το θέμα ηχεία γιατί σε αυτά τα λεφτά υπάρχουν πολλές επιλογές.
Αν και υπήρχε μια ευκαιρία σε μεταχειρισμένο στη Θεσσαλονίκη
Δεν μας είπες για το χώρο σου και τί μουσική ακούς ποιό πολύ.
Αν ακούσεις και άλλα και είσαι σίγουρος για τα ηχεία σου τότε ζήτα να ακούσεις τους δύο αυτούς ενισχυτές στο χώρο σου και διάλεξε με τα δικά σου αυτιά.
Δεν ακούμε όλοι το ίδιο....
Από ότι ξέρω ο Xindak βγάζει τα πρώτα 40 Watt σε τάξη Α.
 
Mε την ευκαιρία και συγνώμη για το εκτός.
Στις αγγελίες πουλιέται ένας Pass Zen 5 στα 60 wrms class A.Οποιος ενδιαφέρεται για λογικού κόστους κορυφαίο μηχανάκι,άς το χτυπήσει αλύπητα(ελπίζω ο πωλητής να ζητάει λογικό ποσό).
 
1. Πόσα Watt του κάθε ενισχυτή είναι σε τάξη Α;

Άγνωστον. Ένας ευσυνείδητος κατασκευαστής που βαφτίζει τον ενισχυτή του ως τάξης Α, τον έχει ρυθμίσει έτσι, ώστε η μισή του ισχύς να αποδίδεται σε τάξη Α. Άλλωστε, όλοι οι γραμμικοί ενισχυτές αποδίδουν ένα μέρος της ισχύος τους σε τάξη Α και την υπόλοιπη σε Β, αναλόγως της ρύθμισης, ονομαζόμενοι ως τάξης ΑΒ. Για παράδειγμα, ένας ενισχυτής τάξης ΑΒ που προδιαγράφεται με ισχύ 100 βατ, είναι σίγουρο πως τα πέντε - έξι πρώτα βατ τα αποδίδει σε τάξη Α. Από την άλλη, ένας ενισχυτής τάξης Α που προδιαγράφεται με την ίδια ισχύ, πρέπει να αποδίδει σε τάξη Α τουλάχιστον τα 50 πρώτα βατ.

Γεια σας,
2. Η τιμή της αντίστασης του ηχείου (4Ω με ελάχιστη τα 3,2Ω) επηρεάζει τα Watt που αποδίδει ο ενισχυτής σε τάξη Α;

Υπό την προϋπόθεση πως ο ενισχυτής λειτουργεί εντός των ορίων του, όχι.


3. Υπάρχουν site στο Internet ή κάποια τεστ ενισχυτών που να αναφέρουν ξεκάθαρα πόσα Watt αποδίδει ο κάθε ενισχυτής σε τάξη Α;

Εξ όσων γνωρίζω, όχι.



4. Υπάρχουν καλώδια ηχείων με δύο βύσματα σύνδεσης με τον ενισχυτή και τέσσερα βύσματα με τα ηχεία;

Ναι.


5. Ο balanced της Usher έχει διακόπτη επιλογής λειτουργίας balanced – unbalanced ή μόνο balanced συνδέσεις;


Αδιάφορο. Μια συσκευή balanced μπορεί να συνδεθεί και να λειτουργεί σωστά με μια συσκευή unbalanced, εάν η συνδεσμολογία πραγματοποιηθεί σωστά.
 
Το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με την επιλογή ενός κατάλληλου προενισχυτή. Το ζητούμενο εδώ είναι αγορά προενισχυτή της ίδιας εταιρίας για καλύτερο «ματσάρισμα» ή η επιλογή ενός άλλου προενισχυτή; Κατά καιρούς διαβάζω στο forum για συνδυασμούς τελικών τρανζίστορ με προενισχυτές λυχνίας (Dared, Cary, Cayin κλπ).

Αυτή η παρεξήγηση ταλαιπωρεί πολύν κόσμο. Ενα ηχητικό σύστημα λειτουργεί τόσο σωστά, όσο σωστά είναι κατασκευασμένο τόσον αυτό καθ' εαυτόν, όσο και ο χώρος μέσα στον οποίο λειτουργεί, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών μερών. Ένας σωστά υλοποιημένος λαμπάτος προενισχυτής μπορεί να οδηγήσει οποιονδήποτε σωστά υλοποιημένο τρανζιστοράτο τελικό, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπολοίπους συνδυασμούς (τρανζιστοράτος προ με λαμπάτο τελικό, κ.ο.κ.).
 
Για το κλείσιμο (ουφ!) άφησα μία απορία που μου έχει δημιουργηθεί μετά από κάποιες ακροάσεις. Ελπίζοντας να μην έχω ξεφύγει τελείως εκτός θέματος, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο εύκολη και αντικειμενική είναι η σύγκριση Hi–Fi μηχανημάτων από τη στιγμή που αυτά δεν μπορούν να ακουστούν μαζί;…

Αντικειμενική σύγκριση δια της ακοής δεν ορίζεται. Η ακοή είναι αντιληπτική διαδικασία, και ως εκ τούτου αποκλειστικά υποκειμενική. Απλώς, επειδή όλοι οι υγιείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, μπορεί κάποιος να κάνει το σφάλμα και να τη θεωρήσει αντικειμενική. (Ούτε εύκολη είναι).
 
Μία διόρθωση.
Το ρεύμα ηρεμίας (δηλαδή για τρανζίστορ το ρεύμα που τραβάει το τελικό στάδιο με μηδενικό σήμα) καθορίζει και τα βατ σε τάξη Α σε συνάρτηση και με την εμπέδηση του φορτίου.
Άρα αν στα 8Ω ο ενισχυτής "βγάζει" 10 βατ σε τάξη Α τότε στα 4Ω θα "βγάζει" 5 βατ.
 
Γεια σας και πάλι!

Λοιπόν, όσον αφορά τα ηχεία, αφιέρωσα πολύ χρόνο και άκουσα περίπου 10 - 12 ηχεία πριν καταλήξω: Triangle, Usher, Audio Physic, Focal, Dynaudio (πολύ ωραία ηχεία), τα μικρά της Duevel, Epos και άλλα. Μπορώ να πω πως τα Aurum Cantus μου άρεσαν περισσότερο από όλα. Επίσης, να αναφέρω ότι τα ηχεία τα έχω ήδη αγοράσει (ήταν τα demo του καταστήματος σε τιμή εξαιρετικά δελεαστική), από δική μου λάθος διατύπωση δεν το ξεκαθάρισα από την αρχή.

Όσον αφορά τώρα μουσικές προτιμήσεις, ακούω κυρίως ψυχεδελική rock (Music Emporium, Flat Earth Society, HP Lovecraft, Ultimate Spinach, Beacon Street Union, Them κλπ) και εγγλέζικη progressive rock (Magna Carta, Affinity, Fox, Rumplestiltskin, Darryl Way’s Wolf κλπ). Από εκεί και πέρα ακούω λίγο πολύ από το «Άξιον Εστί» έως Terry Callier και Moby.

Ο χώρος ακρόασης δυστυχώς είναι το σαλόνι και όχι κάποιος ιδιαίτερος χώρος του σπιτιού αφιερωμένος μόνο σε ακροάσεις, το οποίο θα έλεγα ότι δεν προσφέρεται για ιδανικό στήσιμο ενός συστήματος.


View attachment ΓΖ’ΓŽΒ±ΓŽΒ»ΓŽΒΏΓŽΒ½ΓŽΒΉΓŽΒΏΓΒ μΡ ΓŽΒ­Γβ‚¬ΓŽΒΉΓβ‚¬ΓŽΒ»ΓŽΒΏ για Hi - Fi...doc


Να αναφέρω επίσης ότι δεν έχω καμία ιδιαίτερη προτίμηση σε ενισχυτές σε τάξη Α. Απλώς ψάχνοντας για ενισχυτή μου τράβηξαν την προσοχή οι δύο ενισχυτές που προανέφερα. Όχι όμως ότι είναι αυτοσκοπός (ή απωθημένο) η αγορά ενισχυτή σε τάξη Α. Επίσης, προτιμώ να ασχολούμαι με εταιρίες με δικό τους όνομα (ή brand name αν προτιμάτε) και όχι εταιρίες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους φασόν σε εργοστάσια άλλων. Η Usher, η Xindak και η Aurum Cantus είναι εταιρίες αυτόνομες οι οποίες κατασκευάζουν τα δικά τους προϊόντα. Από ότι έχω ακούσει τα προϊόντα της Vincent (υποτίθεται Γερμανική εταιρία) κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας με άλλο όνομα και στην αγορά της Ευρώπης με το όνομα Vincent, κάτι το οποίο το απορρίπτω ως πρακτική.
 
Καλησπερα σας ,

Οσον αφορα τα ηχεια εχω αγορασει τα Aurum Cantus τα V3F,που ειναι ενα μοντελο κατω απο τα V6f και εχουν ενα woofer αντι για 2 και μπορω να πω κατα την ταπεινη μου γνωμη οτι ελαχιστα αλλα ηχεια(ακομα και λιγο ακριβοτερα) το πλησιαζουν σε τομεις
οπως φυσικοτητα, αμεσοτητα και καθαροτητα και αυτο οφειλεται κυριως στο
εξαιρετικο ribbon tweeter που διαθετουν .Πιστευω πως θα πρεπει να σκασεις αρκετα περισσοτερα για παρεις αντιστοιχο ηχο.
Ο φιλος μας εκανε καλη επιλογη ηχειου αλλα θα πρεπει να το οδηγησει και σωστα μ εναν αρκετα δυνατο ομως σε ισχυ ενισχυτη (αν και εχω ακουσει απο ξενα site οτι θα γλυκαθει πολυ και με μια λαμπα στην οδηγηση ).
Τα μονομπλοκ της xindak νομιζω οτι ειναι πολυ σπουδαια για τα cantus αλλα
θα πρεπει να του δωσεις λιγη φινετσα με μια αξιολογη πηγη .


Σωτος
 
Απάντηση: Re: Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

Καλησπερα σας ,

Οσον αφορα τα ηχεια εχω αγορασει τα Aurum Cantus τα V3F,που ειναι ενα μοντελο κατω απο τα V6f και εχουν ενα woofer αντι για 2 και μπορω να πω κατα την ταπεινη μου γνωμη οτι ελαχιστα αλλα ηχεια(ακομα και λιγο ακριβοτερα) το πλησιαζουν σε τομεις
οπως φυσικοτητα, αμεσοτητα και καθαροτητα και αυτο οφειλεται κυριως στο
εξαιρετικο ribbon tweeter που διαθετουν .Πιστευω πως θα πρεπει να σκασεις αρκετα περισσοτερα για παρεις αντιστοιχο ηχο.
Ο φιλος μας εκανε καλη επιλογη ηχειου αλλα θα πρεπει να το οδηγησει και σωστα μ εναν αρκετα δυνατο ομως σε ισχυ ενισχυτη (αν και εχω ακουσει απο ξενα site οτι θα γλυκαθει πολυ και με μια λαμπα στην οδηγηση ).
Τα μονομπλοκ της xindak νομιζω οτι ειναι πολυ σπουδαια για τα cantus αλλα
θα πρεπει να του δωσεις λιγη φινετσα με μια αξιολογη πηγη .


Σωτος

Ακριβώς αυτά διέκρινα και εγώ ακούγοντας τα ηχεία. Το ribbon tweeter τους μου φάνηκε ότι καλύτερο είχα ακούσει. Όσον αφορά την πηγή, σίγουρα θα είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθώ στο μέλλον (Να μαζέψω χρήματα πρώτα γιατί έχω ξεφύγει λίγο στον προϋπολογισμό είναι η αλήθεια!!). Να σε ρωτήσω με τι ενισχυτή ακούς τα V3F;
 
Από ότι ξέρω ο αντιπρόσωπος των Xindak δεν έχει πρόβλημα να σου δώσει μηχανήματα στο χώρο σου.
Για τα Usher δεν ξέρω αλλά αν δεν θέλουν να το κάνουν κακό δικό τους....
 
Απάντηση: Re: Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

Από ότι ξέρω ο αντιπρόσωπος των Xindak δεν έχει πρόβλημα να σου δώσει μηχανήματα στο χώρο σου.
Για τα Usher δεν ξέρω αλλά αν δεν θέλουν να το κάνουν κακό δικό τους....

Ακριβώς!! Τελικά η καλύτερη λύση είναι να πάρω δυο - τρεις ενισχυτές σπίτι για μία ταυτόχρονη ακρόαση. Έτσι περιορίζεται η πιθανότητα να γίνει λάθος αγορά ενισχυτή.
Μένει μόνο η επιλογή των ενισχυτών. Εκτός από Usher και Xindak φαντάζομαι μία ακόμα καλή περίπτωση θα ήταν και ο Unico, με λαμπάτη προενίσχυση...
Μακάρι μόνο να μην αρνηθούν να μου δανείσουν τα μηχανήματα...
 
Re: Απάντηση: Re: Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

Ακριβώς αυτά διέκρινα και εγώ ακούγοντας τα ηχεία. Το ribbon tweeter τους μου φάνηκε ότι καλύτερο είχα ακούσει. Όσον αφορά την πηγή, σίγουρα θα είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθώ στο μέλλον (Να μαζέψω χρήματα πρώτα γιατί έχω ξεφύγει λίγο στον προϋπολογισμό είναι η αλήθεια!!). Να σε ρωτήσω με τι ενισχυτή ακούς τα V3F;


Εχω παρει τον Audia Flight Two και μπορω να πω οτι εχει γινει καλο ταιριασμα
μεταξυ τους, γιατι ο Audia επειδη δουλευει και σε ταξη Α λιγο τους εχει ζεστανει λιγο τα πριμα ...βεβαια μου λειπει ακομα μια καλη πηγη γιατι με το παλιο marantz cd 6000 που εχω, περιοριζω τον καλυτερο εαυτο και του ενισχυτη και των ηχειων .Οψομεθα ...
 
Απάντηση: Re: Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

Αυτή η παρεξήγηση ταλαιπωρεί πολύν κόσμο. Ενα ηχητικό σύστημα λειτουργεί τόσο σωστά, όσο σωστά είναι κατασκευασμένο τόσον αυτό καθ' εαυτόν, όσο και ο χώρος μέσα στον οποίο λειτουργεί, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών μερών. Ένας σωστά υλοποιημένος λαμπάτος προενισχυτής μπορεί να οδηγήσει οποιονδήποτε σωστά υλοποιημένο τρανζιστοράτο τελικό, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπολοίπους συνδυασμούς (τρανζιστοράτος προ με λαμπάτο τελικό, κ.ο.κ.).

Ωραία!
Θεωρώντας λοιπόν ότι έχουμε στη διάθεση μας σωστά υλοποιημένους προενισχυτές και τελικούς, τόσο λαμπάτους όσο και τρανζίστορ, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:

Ποιος από τους δύο (προενισχυτής – τελικός) καθορίζει το ηχητικό αποτέλεσμα;

Ή, για να το πω διαφορετικά, ας υποθέσουμε ότι τον ηχητικό χαρακτήρα τον προσδιορίζει κυρίως ο προενισχυτής. Χρησιμοποιώντας, για έναν δεδομένο τρανζίστορ τελικό, προενισχυτή τόσο λαμπάτο όσο και τρανζίστορ, θα ακούσω τις εμφανείς διαφορές στον ήχο που οφείλονται στη λάμπα και στο τρανζίστορ;



Η ίδια απορία ισχύει και για δεδομένο προενισχυτή με λαμπάτο ή τρανζίστορ τελικό.
 
Re: Απάντηση: Re: Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

Ποιος από τους δύο (προενισχυτής – τελικός) καθορίζει το ηχητικό αποτέλεσμα;

Το ηχητικό αποτέλεσμα καθορίζεται από ολόκληρη την αλυσίδα, αλλά κυρίως από τα στάδια όπου ενισχύεται η τάση του σήματος, διότι εκεί είναι πιο δύσκολο να μειωθούν οι παραμορφώσεις. Άρα, το ηχητικό αποτέλεσμα καθορίζεται οπωσδήποτε από τον προενισχυτή (οιουδήποτε είδους), καθώς επίσης και από τον ενισχυτή τάσης του τελικού ενισχυτή, αν αυτός είναι τρανζιστοράτος. Αν είναι λαμπάτος, τότε στην εισαγωγή παραμορφώσεων συμμετέχουν και οι λάμπες εξόδου, μιας και αυτές ενισχύουν την τάση. Όσον αφορά την ενίσχυση ρεύματος, (η οποία είναι απαραίτητη για να οδηγηθούν τα ηχεία), αυτή γίνεται από τα τρανζίστορ εξόδου σε έναν τρανζιστοράτο, και από τους ΜΤΣ εξόδου σε έναν λαμπάτο ενισχυτή. Καθεμιά από αυτές τις δύο λύσεις έχει τα προβλήματά της, καθώς αμφότερες εισάγουν αλλοιώσεις, τα μεν τρανζίστορ παραμόρφωση φάσης (όχι όλα, καθώς αυτή ελαχιστοποιείται σε τάξη Α), οι δε ΜΤΣ μειωμένη απόκριση συχνότητας (όχι όλοι).
 
Re: Απάντηση: Re: Usher εναντίον Xindak και Τάξη Α (όχι δημοτικού…)…

Ή, για να το πω διαφορετικά, ας υποθέσουμε ότι τον ηχητικό χαρακτήρα τον προσδιορίζει κυρίως ο προενισχυτής. Χρησιμοποιώντας, για έναν δεδομένο τρανζίστορ τελικό, προενισχυτή τόσο λαμπάτο όσο και τρανζίστορ, θα ακούσω τις εμφανείς διαφορές στον ήχο που οφείλονται στη λάμπα και στο τρανζίστορ;

Πιθανότατα ναι, αλλ' αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Το σήμα που προέρχεται από την πηγή είναι ένα, και εναλλάσσοντας ενισχυτικά, οι αλλοιώσεις που υπεισέρχονται πρέπει να είναι κατά το δυνατόν μικρές, ενώ φυσικά όλες οι συσκευές πρέπει να συγκλίνουν σ' αυτόν τον "απάνθρωπα" ακριβή ήχο που χαρακτηρίζει τις αδέκαστες, τις ακριβείς συσκευές, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε πολύ κόσμο, ο οποίος ίσως προτιμά το Α ή Β χρώμα στον ήχο που θέλει να ακούει.

Για να το πω με την τρέχουσα ορολογία, και με ονόματα - δεν έχω κανένα πρόβλημα, ο ήχος στον οποίο πρέπει να συγκλίνουν όλες οι συσκευές είναι αυτός ο μεστός, χυμώδης ήχος που βγάζει ένα σύγχρονο και ισχυρό ηλεκτροδυναμικό ηχείο, ας πούμε το B&W 800D ή ένα μεγάλο ATC, οδηγούμενο από ισχυρό ενισχυτή με αρκετά αποθέματα ισχύος σε τάξη Α, ας πούμε έναν Ampliwire 250R ή έναν Nemo, ή έναν μεγάλο Audia Flight, ή έναν Plinius, ή έναν ισχυρό IcePower ή Hypex (δεν είναι αστείο), ο οποίος με τη σειρά του οσηγείται από έναν αντίστοιχης ποιότητας προενισχυτή. Παραδέχομαι πως πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν τόσο ακριβή ήχο, για όποιους λόγους, μπορεί να μην ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους, μπορεί να παραμυθιάζονται, μπορεί ο,τιδήποτε. Αλλά ο ήχος προς τον οποίο πρέπει να συγκλίνουν όλες οι συσκευές είναι αυτός. Πρόσεξε, δεν λέω ότι αυτός ο ήχος είναι ο τέλειος, γιατί τέλειος δεν είναι. Όμως, έχει τις λιγώτερες παραδοχές από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, (πάνελ, ήχος λάμπας, κλπ.).