UTP για Speaker Cable ♫ - Πλήρης οδηγός!

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Εγώ προχώρησα στο εγχείρημα λόγο "ανάγκης" πριν δυο μήνες περίπου χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Ήμουν και είμαι πεπεισμένος ότι οι διαφορές ενός DIY καλωδίου ηχείων σε σχέση με ένα "απλό" της αγοράς είναι προς το χειρότερο. Ακόμα και αν υπήρχε η θεωρία και τα υλικά οι γεωμετρικές δυσκολίες κάνουν το εγχείρημα ακατόρθωτο. Επίσης να πούμε πως πάμε να εντάξουμε το UTP, ένα καλώδιο για χρήση υψηλών συχνοτήτων, στα καλώδια ηχείων τα οποία είναι εξορισμού χαμηλοπερατά φίλτρα. Έχουν ειπωθεί πολλές φορές αλλά καλό θα είναι να ξαναδούμε χοντρά χοντρά τα πράγματα που χαρακτηρίζουν ένα καλώδιο ηχείων και το πώς αυτά μπορούν να ενταχθούν στο UTP καλώδιο.

Αντίσταση (R). Κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αγωγιμότητα ενός αγωγού. Οπότε ζητούμε μεγάλη διατομή, μικρή απόσταση, υψηλή καθαρότητα χαλκού. Την απόσταση μπορούμε να την ελέγξουμε. Η διατομή του CAT5 στα 0.205 mm² όμως μαζί με τη χαμηλή ποιότητα χαλκού και μονωτικών είναι πρόβλημα.

Το λεγόμενο skin effect θεωρεί πως η αύξηση στη συχνότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος, ωθεί τη ροή των ηλεκτρονίων στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού. Συνεπώς ένας μονόκλωνος αγωγός μεγάλης διατομής είναι ιδανικός για την οδήγηση ενός tweeter για παράδειγμα. Το UTP μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε κάποιο βαθμό μιας και αποτελείται από μονόκλωνους μονωμένους αγωγούς. Η επιφανειακή οξείδωση αποτρέπει τη γραμμική ροή του ρεύματος στο πλήρες μήκος του καλωδίου. Το UTP δεν φημίζεται και για τα καλύτερα μονωτικά και αυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι τα HDPE (High Density Polyethylene) και FEP (fluorinated ethylene propylene). Παρ’όλα αυτά όμως είναι ανώτερο από τις κοινές πολύκλωνες τοπολογίες.

Θεωρητικές και πρακτικές μετρήσεις (Maxwell Effect) λένε πως ένας αγωγός διατομής από 0,5 έως 1 mm² δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα στις χαμηλές συχνότητες. Το UTP με 0.205 mm² δεν είναι καν κοντά, αλλά θα πρέπει να κάνει. Σε αυτή τη περίπτωση όμως η μείωση της αγωγιμότητας λόγω μειωμένης διατομής είναι αναπόφευκτη. Επίσης πρόβλημα θα υπάρχει και στις μεγάλες εντάσεις οπου θα υπάρξει και θερμικό θέμα.

Η χωρητικότητα θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Η ενέργεια που αποθηκεύεται στα διηλεκτρικά του καλωδίου εκτονώνεται σε διάφορες χρονικές περιόδους στο ηχείο δημιουργώντας μικρές παραμορφώσεις. Τα συνεστραμμένα ζεύγη του CAT5 προσφέρουν πολύ χαμηλή χωρητικότητα. Οι συστροφές τους όμως είναι μάλλον περισσότερες απ’όσο πρέπει. Έτσι μήκη άνω των τεσσάρων μέτρων είναι μάλλον απαγορευτικά σε εφαρμογές ήχου μιας και ανεβαίνει πολύ και η αυτεπαγωγή.

Το CAT5 έχει τέσσερα ζευγάρια με διαφορετικό αριθμό περιελίξεων ανα μέτρο έτσι ώστε να αποβάλει το common-mode crosstalk μεταξύ των ζευγαριών. Ένα πρόβλημα εισάγεται στο ότι και τα 4 είναι διαφορετικά αλλά ανά δυο ταιριάζουν. Πράσινο 65,2 turns/m, Μπλε 64.8 turns/m, Πορτοκαλί 56,2 turns/m, Καφέ 51,7 turns/m. Έτσι κάνοντας τα στραβά μάτια ενώνουμε το πράσινο με το μπλε και το πορτοκαλί με το καφέ. Το ότι καταλήγουμε με αυτά τα δύο σετ κάνει το CAT5 ιδανικό για διπλοκαλωδίωση.

Σύνηθες λάθος στη χρήση του CAT5 για καλώδιο μεγαφώνων είναι η χρήση του μαζί με την εξωτερική μόνωση από PVC. Τα ζεύγη θα πρέπει να είναι κοντά μεταξύ τους χωρίς παρεμβολές από άλλα διηλεκτρικά. Επίσης το πλέξιμό του σε γαλλικές και άλλες κοτσίδες είναι ανούσια μιας και δεν ακολουθεί κανένα γεωμετρικό ή ηλεκτρομαγνητικό κέντρο. Το ρεύμα δε γνωρίζει κομμωτική. Το καλύτερο είναι το σύνολο των ζευγών να ακολουθεί μια ελαφρά συστροφή μόνο και μόνο για να μη χάνει τη πυκνότητά του και να μην ακολουθεί παράλληλη πορεία. Άλλωστε για να έχει νόημα η πλέξη θα πρέπει να είναι σταθερή και με το χέρι δεν το βλέπω…
 
Για το παρακάτω καλώδιο χρησιμοποίησα 8UTP ανά καλώδιο, για δυο τετράμετρα καλώδια διπλοκαλωδίωσης. Δηλαδή 16 μέτρα συνολικά. Επειδή η διαδικασία έχει λίγο δουλειά αν τα χέρια σας είναι ευαίσθητα ίσως χρειαστείτε ψιλά γάντια. Η όλη διαδικασία παίρνει 4 με 5 ώρες για ένα καλώδιο. Ανάλογα βέβαια το πόσο πιάνουν τα χέρια, τη βοήθεια από άλλους και το τι δουλειά θέλουμε να πετύχουμε. Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα παρακάτω:
UTP CAT5 Helucabel Germany (~0,14 )
Μαύρη προστατευτική κάλτσα 20mm (1,19 )
Μαύρο & Κόκκινο θερμοσυστελλόμενο 19,1mm (1,25 )
Μαύρο & Κόκκινο θερμοσυστελλόμενο 12,7mm (0,88 )

Το UTP το είχα αλλα κάπου στα 15λεπτά είναι το καλό από νορμάλ ηλεκτρολογικό μαγαζί. Οι άλλες τιμές είναι από τον Ν. Ασημακόπουλο.

• Καλό είναι να δουλέψετε τα καλώδια σε εξωτερικό χώρο λόγω μήκους. Παίρνουμε 8 καλώδια, σκίζουμε και αφαιρούμε την εξωτερική μόνωση από PVC. Τις άκρες των καλωδίων τις δένουμε σε κάποιο σταθερό σημείο (π.χ. πόμολο πόρτας) και προσέχουμε να μην τσακίσουμε το καλώδιο.

diyutpcat5tospeakercabl.jpg


diyutpcat5tospeakercablg.jpg



• Έχοντας όλα τα καλώδια μαζί ξετυλίγουμε τα 4 ζευγάρια βάζοντας την ελεύθερη άκρη σε ένα τσόκ τρυπανιού. Αυτή θα είναι και η «μηχανή» περιέλιξης. Καλό θα είναι να μας βοηθήσει κάποιος εκει.

diyutpcat5tospeakercablc.jpg



• Ξεχωρίζουμε τα 32 συνεστραμμένα ζεύγη σε 16 και 16 (Πράσινα Μπλε / Πορτοκαλί Καφέ). Έχοντας πετύχει όσο μπορούμε μια παράλληλη διάταξη τυλίγουμε αργά αργά και τα 16 ζευγάρια με τη βοήθεια πάντα του δεύτερου ατόμου με φορά περιέλιξης ίδια με αυτή του απλού ζευγαριού (δεξιόστροφα). Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ή στροφές ανα μέτρο. Έτσι κιαλλιώς δε γίνεται στο χέρι αυτό. Απλά τυλίγουμε και ξετυλίγουμε μέχρι να πετύχουμε μια απαλή και ομοιόμορφη περιστροφή κατά μήκος του καλωδίου. Πολύ σφιχτό θα κάνει άκαμπτο το καλώδιο και πολύ χαλαρό θα κάνει κοιλιές και μπερδέματα.

diyutpcat5tospeakercablq.jpg


diyutpcat5tospeakercabll.jpg


diyutpcat5tospeakercablgdy.jpg



• Κάνουμε και τα άλλα 16 ζευγάρια και περνάμε τα δυο πλεγμένα καλώδια μέσα στη κάλτσα παράλληλα. Αυτό το κάνουμε συγκρατώντας τα ανα μικρά διαστήματα με λίγη ταινία. Από λίγο που κοίταξα στο net βρήκα διάφορες κάλτσες με πολλές ιδιότητες και χρώματα αλλά οι τιμές ήταν λίγο τσιμπημένες. Ο Ασημακόπουλος στο κέντρο έχει μόνο ένα είδος, σε μαύρο και γκρι, λίγο γυαλιστερό. Κάτι άλλο από Αθήνα δε βρήκα.

diyutpcat5tospeakercablv.jpg



• Περνάμε το μεγάλο μέγεθος από τα θερμοσυστελόμενα που θα χωρίσουν τα δύο καλώδια αλλά δε τα ζεσταίνουμε. Σε κάθε ένα καλώδιο ξετυλίγουμε τους χρωματιστούς αγωγούς από τους ριγέ. Δηλαδή [(16BG + 16λευκά) + 16OB + 16 λευκά)] και γυμνώνουμε προσεκτικά τις άκρες. Περνάμε και εκεί τα μικρά θερμοσυστελλόμενα τα οποία θα μπαίνουν χωνευτά στα πίσω μεγαλύτερα. Και ένα μεγαλύτερο το οποίο θα συγκρατήσει τη κάλτσα. Καλό θα είναι να μπεί και κόλα από πρίν σε αυτό το σημείο. Με ένα θερμοπίστολο κλείνουμε και όλα τα θερμοσυστελλόμενα.

diyutpcat5tospeakercablb.jpg



• Οι άκρες καλό θα ήταν να τερματιστούν σε μπανάνες με κόλληση. Εγώ προσωρινά τις βίδωνα πάνω σε Binding Posts για να μη παρεμβάλλονται μπανάνες, αλλά τελικά το άλλαξα γιατί δεν είχα καθόλου καλή επαφή. Το καλώδιο είναι φυσικά πιο άκαμπτο από το σύνηθες και καθόλου βολικό, αλλά βολεύεσαι. Θέλει προσοχή για να μη χαλάσει η εσωτερική περιέλυξη και μικρές γωνίες. Αν τσακίσει υπερβολικά είναι πολύ πιθανό να χάσει άμεσα τις όποιες ιδιότητες είχε. ΑΝ είχε ποτέ ;)

Ετσι με λίγο κόπο... voilà!

diyutpcat5tospeakercablcbl.jpg
 
Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο καλώδιο, καλής διατομής. Ο τερματισμός του θα προβληματίσει λίγο μιας και οι μονόκλωνοι αγωγοί κόβονται εύκολα αν τσακίσουν και θέλουν μεγάλη προσοχή στη κόλληση. Κάπως δύσχρηστο λόγω της μικρής ακαμψίας του και του μεγέθους του αλλά συνηθίζεται. Η ηχητική του απόδοση μου είναι προσωπικά άγνωστη, αλλά και αδιάφορη μιας και δε νομίζω να κερδίζεις κάτι. Θεωρώ ότι για να φανεί ο ρόλος της καλωδίωσης, χαμηλών και υψηλών ρευμάτων χρειάζεται αναλυτικό σύστημα, επιμέρους κομμάτια από χιλιάρικο και πάνω, σωστός χώρος όπως και εξοικείωση του ακροατή με το σύστημα του. Δυστυχώς ο εξοπλισμός μου δεν είναι και σύστημα αναφοράς αλλα δεν είναι και για τα σκουπίδια… Όπως και να’χει το φτιάχνετε και βλέπετε. Να είναι χειρότερο από καλώδιο ίδιας τιμής δε νομίζω. Τώρα για καλώδιο με 10 και 20 το μέτρο δε παίρνω και όρκο.

diyutpcat5tospeakercablm.jpg


diyutpcat5tospeakercablljp.jpg


diyutpcat5tospeakercablgaa.jpg
 
Πολυ καλη παρουσιαση μπραβο
Μερικα που δεν καταλαβα επειδη δεν εχω τεχνικες γνωσεις και αν μπορεις βοηθησε με
βαζοντας μαζι μπλε+πρασινο και καφε+πορτοκαλι φτιαχνουμε το (+) και (-) ;
Αν ναι πως γινεται μετα να ξανακανουμε απο το (+) χωριζονταςτα ζευγη σε μονοχρωμα λευκα ξανα (+ και -) και απο το (-) χωριζονταςτα ζευγη σε μονοχρωμα λευκα ξανα (+ και -) εκτος αν το καλωδιο ειναι για Bi-Amp και οχι για Bi-wire
Αν απλως χωρισουμε τους ζευγαρωμενους κλωνους σε μονοχρωμους-"ασπρους" για να φτιαξουμε το (+) και (-) υπαρχει προβλημα ;
Αν το καλωδιο ειναι πανω απο 3μ εστω 4μ τι γινεται ;πρεπει να αποφευγεται;
Αν το καλωδιο ειναι CAT6 που απο οτι βλεπω στις κατατοπιστηκοτατες φωτο σου εχει διαφορες στην μονωση απο το CAT5 που χρησιμοποιεις παλι θα πρεπει να ξεγυμνωθουν οι ζευγαρωμενοι κλωνοι ;
 
:nounder:Με μπέρδεψες και εμένα με τα ±. :rofl:
Το συγκεκριμένο καλώδιο είναι για Bi-Amp αφού εκμεταλλεύεται τη διαφορά συστροφής και το μειωμένο crosstalk του UTP (πράσινο/μπλε ~64 twists/m και πορτοκαλί/καφέ ~54 twists/m). Έτσι το ένα από τα δύο καλώδια θα είναι το πράσινο/μπλε με ελαφρά συστροφή και για ± το χωρίζουμε σε χρωματιστούς αγωγούς (+) και σε λευκούς ριγέ (-). Το πιο από τα δυο καλώδια θα πάει στις υψηλές και πιο στις χαμηλές εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των DRIVERS. Αλλά δε ξέρω αν η διαφορά θα είναι τόσο αισθητή.

Το να χρησιμοποιήσουμε και τα 4 ζευγάρια μαζί είναι λάθος γιατί ανα δυο παρουσιάζουν άλλα χαρακτηριστικά RLC. Σε υπερβολικό βαθμό μπορούμε να πούμε πως όλο το ρεύμα θα περνά το πορτοκαλί/καφέ ενώ το πράσινο/μπλε θα εισάγει παρασιτική χωρητικότητα. Άλλοι λένε πως εισάγεται και χρονοκαθυστέρηση λόγω διαφορετικού μήκους και συστροφών!

Γενικά τα όλα καλώδια ηχείων που ακολουθούν τη μορφή TP (twister pair), DIY ή commercial, προτείνεται να είναι στα 4m max.

To CAT6 έχει μεγαλύτερη διατομή από το CAT5 (0.573mm αντί 0.511mm). Τα ζευγάρια του CAT5 ακολουθούν ελεύθερη περιστροφή ενώ στο CAT6 υποβοηθούνται από πλαστικό αγωγό σε σχήμα σταυρού, κάτι που δε μας ενδιαφέρει μιας και θα το πετάξουμε. Επίσης η συστροφή κάθε ατομικού ζευγαριού, είναι πολύ πιο "αυστηρή". Κρατώντας τη μικρή αύξηση στη διατομή και την ακρίβεια συστροφής δε νομίζω πως το CAT6 προσφέρει πολλά περισσότερα σε ένα DIY καλώδιο ήχου. Ίσως κάνει και το καλώδιο πιο άκαμπτο.

Τώρα για μια πιο κατατοπιστική περιγραφή έφτιαξα ένα αναλυτικό σχέδιο του καλωδίου με ενδιάμεση τομή. Πιστεύω πως είναι πιο γρήγορο από 1.000 λέξεις! Ανοίξτε το και δείτε το σε ζουμ 100% γιατί είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ! :BDGBDGB53:
 
Οντως πολυ συν και πλην εβαλα ,αλλα και παλι δεν μου λες αν απλα χωρισω μονοχρωμα ,"λευκα" για συν / πλην τι προβλημα θα δημιουργηθει (κατι που κανεις και εσυ στο τελειωμα) ,και αν θες πες μου πως θα εκανες απο το ιδιο υλικο ενα καλωδιο κανονικο (συν/πλην) οχι για διπλοενισχυση,ενα απλο καλωδιο
 
Κοίτα δεν είναι ακριβώς "λάθος" Απλά με χρήση και των τεσσάρων ζευγών ανακατεύεις τα χαρακτηριστικά RLC που παρουσιάζουν λόγω διαφοράς στροφών ανα μέτρο. Αν ας πούμε πας για ένα απλό καλώδιο ±, θα πρέπει να κρατήσεις όλα τα πορτοκαλί/καφέ και να πετάξεις τα πράσινα/μπλε ή το αντίθετο.
Εγώ για παράδειγμα κάνοντας όπως είπα τα στραβά μάτια, τα χρησιμοποιώ ως εξής:
Αριστερό & Δεξί TWEETER: (+) πράσινo/μπλε (-) άσπρο_πράσινo/ άσπρο_μπλε
Αριστερό & Δεξί WOOFER: (+) πορτοκαλί/καφέ (-) άσπρο_πορτοκαλί/ άσπρο_καφέ
Απλά είναι άλλο να παίξεις με καλώδια σε διαφορετικές περιοχές συχνοτήτων και άλλο σε κανάλια. Δε μπορείς δηλαδή να βάλεις πολλά πράσινα/μπλε με τα λευκά τους για το αριστερό ηχείο και ότι σου περισσέψει, δηλαδή τα πορτοκαλί/καφέ με τα λευκά τους, για το δεξί ηχείο!

Δεν ξέρω αν βοηθά και η παρακάτω εικόνα
utpbi.jpg



Δεν αξίζει το κόπο να ανακατέψεις όλα μαζί χυμαδιό. Θερμοσυστελλόμενα, κάλτσες, και καλώδια που θα χαλάσεις είναι δυο φορές τα λεφτά που θα δώσεις να πάρεις ένα απλό 2x2.5 καλώδιο. Και θα παίζει και καλύτερα. Αν το παλέψει κανείς σωστά όμως, ίσως βγει και κάτι. Αλλα δεν είδα και πουθενά μετρήσεις στο ακουστικό εύρος ενός UTP. Ίσως κάνουμε μαμακίες δηλαδή. :slapface:

Ένα τέτοιο projectείναι για όσους θέλουν ένα φθηνό καλώδιο (και τους περισσεύει και το UTP) ή για όσους τους τρώει ο κόλος τους να δοκιμάσουν κάτι.

Δε λέω πως ετσι πρέπει να γίνει, ούτε ξέρω αν τα λέω σωστά. :hmmmm: Με αυτά που γνωρίζω και με αυτά που διάβασα απο άλλους κατέληξα εδώ. Οποιαδήποτε άλλη γνώμη είναι ευπρόσδεκτη. Ελπίζω να βοήθησα -bye-
 
:smash: Το παραπάνω καλώδιο είναι εντελώς ΛΑΘΟΣ! :furious3:

Δε βρίσκω κάποιο απλούστερο άρθρο εκτός από αυτό, που να εξηγεί τη λογική πίσω από τα συνεστραμμένα ζεύγη. Χωρίς εξισώσεις, απλό και κατανοητό.
Αρχίζει με τη παρακάτω φράση:
"Now, bear with me, you need to understand some of this stuff..." :aetsch:




Υ.Γ. Budda το avatar σου είναι θεικό! :adore: