KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Το χρωμα μαονι είναι από συντηρητικό η από βερνίκι ξύλου...;
Γιατι εαν ειναι το δεύτερο είναι απολυτως λογικό να μην χρωματίζει...Συγουρα θα έπρεπε να είναι πιο σκούρα η απόχρωση. .

Μόνο με συντηρητικο χρωματίζεται σωστά για να δεις την επιθυμητη απόχρωση...

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Εβαψα παλετοξυλα με χρώμα maoni, βερνίκι νερού. Είναι αυτό το χρώμα; Το πέρασμα πιο σκούρο. Για να το σκουρηνω μπορώ να το "μπερδέψω" με κάποιο άλλο πιο σκούρο?
Εγώ ανακατεύω βερνίκια του ίδιου τύπου όταν δεν μου αρέσει η απόχρωση.
Το "είναι αυτό το χρώμα" είναι μια πονεμένη ερώτηση. Γενικά, καταλήγεις σε κάποιες αποχρώσεις που σου αρέσουν και μετά ψωνίζεις την ίδια μάρκα/απόχρωση - το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στο χρωματολόγιο της εταιρείας. Με μια αναζήτηση πάντως βγαίνουν διάφορες αποχρώσεις μαονιού, μερικές ίδιες με αυτή που δείχνεις, άλλες πιο σκούρες.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Δημητρη για να βγει ενα χρωμα αυτουσιο οπως λεει η εταιρια,ασχετα εαν σε καθε μια μπορει να διαφερει λιγο που δεν ειναι το κυριος ζητημα στην περιπτωση του Νεκταριου..,θα πρεπει να εφαρμοζεται σωστα η σειρα των υλικων που χρειαζονται..
Εαν το πρωτο χερι δεν γινει με συντηρητικο η με βερνικη πληρως εμποτισμου δεν πρεπει να περιμενουμε και πολλα.....ειναι αυτα που διυσδιουν καλυτερα στο ξυλο και αφηνουν υλικο που θα αποδωσει την αποχρωση μας...εποιτα βαζουμε το βερνικι μας...

Το βερνικι σαν υλικο δεν μπορει να χρωματιζει καθως δεν μπορει να "ποτισει" οσο πρεπει στο ξυλο...κατα ποσο δε ανακατευοντας βερνικια τα οποια δεν θα προσφερουν τελικα ουσια και διαφορα μεγαλη στο οπτικο,αποχρωσης,αποτελεσμα...

Χρησιμοποιωντας εδω κι χρονια τα δειγματολογια ξυλoυ της Vernilac δεν αντιμετωπιζω θεμα στις αποχρωσεις παρα μονο οταν αλλαζει το ειδος της ξυλειας...
Π.χ ειναι απολυτα λογικο η αποχρωση να διαφερει οταν θα την εφαρμοσουμε π.χ. σε δρυς,ελατο η πευκο..δεν υπαρχει περιπτωση να βγει ιδια....
Το αναφερω γιατι πολλες φορες αναθεματιζουμε το ξυλο η το υλικο για αυτο που συνβαινει αλλα οι παραγοντες ειναι συνδιαστικοι ορισμενενς φορες...

Οσο αφορα λοιπον το πως κατα την γνωμη θα πρεπει να κανουμε τις διαφορες αυτες μικρο κατασκευες αξιζει να ξαναναφερω το παραδειγμα απο τις καρεκλες που ειχα κανει....
Αφου τις ετριψα περασα συντηρητικο καστανιας...μονο ετσι πηραν χρωμα...εαν το θελουμε ακομη πιο εντονο περναμε 2 χερια...εποιτα βερνικι κρουστας...

20200427_112432.jpg

Το ολο σετ υλικων που χρησιμοποιησα ηταν αυτο...
Ειδικα για τα παλετο ξυλα που εκανε ο Νεκταριος ειναι ισως η καλυτερη δυνατη λυση...και λεω δυνατη γιατι θα αντεξει κι ολας στο χρονο....

20200425_121634.jpg

Δυο χρονια μετα,αν και λιγο προς ωρας το διαστημα,καλα κρατουν...
δυο χροναι μετα 4.jpg δυο χροναι μετα 3.jpg

Last edited:

papakitou

AVClub Addicted Member
9 April 2012
1,960
Πειραιάς
Κώστα νομίζω θα μπερδέψουμε τον κόσμο πάλι.
Βερνίκι εμποτισμου εννοούσε το παλικάρι, βερνίκι εμποτισμου εννοείς κι εσύ.
Όταν λέμε συντηρητικό συνήθως εννοούμε το διαφανές μυκητοκτονο.

• Like
Reactions: Nektarios2015

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Το ίδιο πράγμα είναι συντηρητικό και βερνίκι εμποτισμου οσο αφορα τον χρωματισμο ξυλων..δεν μπερδεύω κανέναν Αντωνη..τα συντηρητικά απλως εμποτιζουν περισσότερο...
Εξάλλου άμα κάνεις μια αναζήτηση βλέπεις ότι τα περισσοτερα συντηρητικά είναι χρωματιστά..

Εαν ο Νεκτάριος έχει βάλει βερνίκι εμποτισμου τοτε κάτι δεν πάει καλά με το υλικό του...Πολύ θα ήθελα να δω πιο είναι...

Last edited:
  • Like
Reactions: papakitou

papakitou

AVClub Addicted Member
9 April 2012
1,960
Πειραιάς
Εγω έτσι τα ζητάω και τα αγοράζω πάντα.
Αφού ακόμα και το aqualasur που έδειξες, πάνω λέει βερνίκι εμποτισμου 😅

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Κωστή, τα χρωματιστά βερνίκια, εμποτισμού ή κρούστας, είναι βερνίκι+χρώμα. Αν ανακατέψεις δύο του ίδιου τύπου μπορείς να βγάλεις μια διαφορετική απόχρωση.
Αυτό που γράφεις παραπάνω είναι η "σωστή" σειρά βερνικώματος (πρώτα έγχρωμο εμποτισμού και μετά άχρωμο κρούστας) - εκεί έχω καταλήξει κι εγώ από τις συζητήσεις του φόρουμ. Δεν νομίζω όμως ότι επηρεάζει την τελική απόχρωση, δηλαδή και πάλι μπορεί να μην σου αρέσει το χρώμα που θσ βγει και να θες λίγο πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό.

• Like
Reactions: KOSSTV

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
vivechrom πηρα τελικα, aquaxyl plus συντηριτικο εμποτισμου ξυλου.

Νεκτάριε μου κάνει εντύπωση να έχει βγάλει αυτήν την απόχρωση το συντηρητικό ξύλου...
Πριν το χρησιμοποιήσεις το ανακατέψες καλά...;Γιατί οι χρωστικες κάθονται κάτω....
Κι αν περάσει κάνα 10 λεπτό πάλι ανακάτεμα θέλει...Γιατί κάθονται κάτω πιγμεντα χρωστικές...

Εγω έτσι τα ζητάω και τα αγοράζω πάντα.
Αφού ακόμα και το aqualasur που έδειξες, πάνω λέει βερνίκι εμποτισμου 😅
Αντώνη όντως βερνίκι εμποτισμου λεει το δοχείο που ανέβασα αλλά επιμένω ότι είναι το ίδιο με το συντηρητικό ξύλου αφού τα έχω δοκιμάσει πολλακις από τα 2.
Εάν ζητάς πάντως χρωματιστό βερνίκι εμποτισμου αυτό θα σου δώσουν...εάν ζητήσεις συντηρητικό θα πρέπει να σου δώσουν άλλο δοχειο...
Βέβαια στα χρωματοπωλεια όταν το ζητάς και δεν έχουν και τα 2 σου τα πλασάρουν ίδια καθώς έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Κωστή, τα χρωματιστά βερνίκια, εμποτισμού ή κρούστας, είναι βερνίκι+χρώμα. Αν ανακατέψεις δύο του ίδιου τύπου μπορείς να βγάλεις μια διαφορετική απόχρωση.
Αυτό που γράφεις παραπάνω είναι η "σωστή" σειρά βερνικώματος (πρώτα έγχρωμο εμποτισμού και μετά άχρωμο κρούστας) - εκεί έχω καταλήξει κι εγώ από τις συζητήσεις του φόρουμ. Δεν νομίζω όμως ότι επηρεάζει την τελική απόχρωση, δηλαδή και πάλι μπορεί να μην σου αρέσει το χρώμα που θσ βγει και να θες λίγο πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό.

Το να ανακατεύεις 2 βερνίκια διαφορετικής απόχρωσης συγουρα βγάζεις κάτι άλλο....το θέμα είναι κατα πόσο καλά χρωματίζει αυτό από μόνο του...Εκεί θέλω να καταληξω..
Την τελική απόχρωση την επηρεάζει η σειρά και μετέπειτα....
Εαν περάσεις πρώτα χρωματιστό συντηρητικό η βερνίκι εμποτισμου με χρώμα δύσκολα μετέπειτα να το αλλάξεις με βερνίκι κρουστας χρωματιστό...

Δοκίμασε 2 κομμάτια σε ίδιο ξύλο κάνοντας τις 2 περιπτώσεις και θα καταλάβεις τις διαφορές.

ΑποστόληςΠ

AVClub Addicted Member
9 August 2018
1,481
Πειραιάς
Τα βερνίκια ξύλινων επιφανειών είναι αυτά που λέει το όνομά τους.
- Εμποτισμού για να διεισδύει στο ξύλο, και το εφαρμόζουμε για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ξύλου που δημιουργούνται είτε εκ των έσω (μύκητες, μικροοργανισμοί, μικρόβια) είτε από έξω (έντομα, καιρικές συνθήκες). Υπάρχουν άχρωμα για προφανείς λόγους και χρώματος για να μην χρειαστεί να περνάς και με χρώμα την επιφάνεια.
Την ίδια λειτουργία επιτελούν και τα συντηρητικά
- Κρούστας, ώστε να σφραγίζει η επιφάνεια και να μη μπαίνει τίποτα στο ξύλο (κυρίως υγρά).
Της ιδίας συνομοταξίας και όσα χαρακτηρίζονται ως sealers.
Με λίγα λόγια το βερνίκι είναι κατά κύριο λόγο για φροντίδα του ξύλου, απλώς χρωματίζεις κιόλας για να ξεμπερδεύεις..

Η λύση που έχει να κάνει καθαρά με το βάψιμο είναι, πρώτα βελατούρα - έπειτα ριπολίνη. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν βγει και βελατούρες που «φροντίζουν» το ξύλο αλλά σαν λύση παραμένει προσανατολισμένη στο βάψιμο κι όχι στη φροντίδα. Να έχουμε πάντα κατά νου οτι η βελατούρα κλείνει σε μεγάλο βαθμό τους πόρους του ξύλου.

Η προφανής σειρά λοιπόν είναι πρώτα το εμποτισμού και μετά το κρούστας. Ή εμποτισμού - βελατούρα - ριπολίνη.
Αλλιως είναι σαν να κλείνεις μια βαλίτσα και κατόπιν να προσπαθείς να βάλεις μέσα τα πράγματα. Παιδεύεσαι χωρίς λόγο και μάλλον θα κάνεις και ζημιά.
Επίσης, βελατούρα και μετά κρούστας δεν έχει και πολύ νόημα αλλά περί ορέξεως...

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Μια και το έφερε η κουβέντα, για τα vivechrom είχαμε πει παλιότερα ότι αλλάζουν την απόχρωση από παρτίδα σε παρτίδα, οπότε καλύτερα να τα αποφεύγουμε...

• Like
Reactions: KOSSTV

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Εγώ πάντως επαγγελματικα έπαιρνα με τον πατέρα μου από το 1995 Er-lac και σήμερα έχω κατάληξη στη Vernilac όσο αφορά τα βερνίκια νερού...
Τις θεωρώ τις 2 πιο σοβαρές εταιρίες τόσο σε γκάμα υλικών όσο και σε διαχρονική ποιότητα...
Vivechrom και vechro, στην έσχατη θα πάρω καθώς είναι ένα κλικ πιο κάτω για μενα...

• Like
Reactions: dk31 and papakitou

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Έτσι...Αυτό το κυπαρίσσι είναι μούρλια και σαν απόχρωση...!!!!!
Το verolac είναι ένα υλικό που ακόμα και σημερα πουλάει στην πιατσα εξαιτίας της ποιότητας που ακόμη έχει...
Τι να πει κανείς για το απίστευτο πλαστικό,ακρυλικου και κάθετων επιφανειών υλικα της..!!!
Άριστα για πανω απο 3 δεκαετίες...
Για να επιτευχθεί αυτό,γενικότερα για υλικα μιλώντας,θα πρέπει η εκάστοτε εταιρία να κρατάει στάνταρ παρασκευής....που έχει να κάνει με ποιοτικές πρώτες ύλες και διάφορες οργανικές η μη ουσίες...
Όσο τα κρατάει αυτά θα παραμενει ψηλά...
Μιλωντας για την Vitex oμιλος Γιαννηδη θεωρώ ότι είναι από τους πιο σεβαστούς βιομηχάνους χρωμάτων στην Ελλάδα...
Τα μισά μου χρήματα και βάλε σε χρωματα έχουν πάει εκεί..

Last edited:

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,845
Να προσθέσω και εγώ κάτι σχετικά με τα βερνίκια.
Για οτιδήποτε θα ταλαιπωρηθεί και θέλω να αντέξει, αλλά και για να γυαλίσει αρκετά, έχω βρει αυτά τα Vitex Wooden Floor

2022-04-20_20-46-21.jpg

Δεν το έχω βάλει σε πατώματα για τα οποία έχει φτιαχτεί κανονικά, αλλά σε τραπεζάκια, ραφάκια κλπ και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Νικο ειναι εφαμμιλο του σετ πατωματων της Vernilac...το έιχα πάρει πριν από 2-3 και είναι εξαιρετικό...κατα το στέγνωμα θυμάμαι ότι η φλούδα/πέτσα εντός του πλαστικου δοχείου,του υλικού που είχε μείνει, έβγαινε όλη μαζί κάτι υποδηλώνει το ποσό ομοιογενές και δυνατό είναι...
Προτιμώ της Vernilac επειδή το βρίσκω πιο εύκολα στο συνοικιακό χρωματοπωλειο που πάω...αλλά είναι εξίσου πολύ καλό και αυτό...

Last edited:

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
Μια και το έφερε η κουβέντα, για τα vivechrom είχαμε πει παλιότερα ότι αλλάζουν την απόχρωση από παρτίδα σε παρτίδα, οπότε καλύτερα να τα αποφεύγουμε...
το εχω γραψει πολλες φορες και θα το ξαναγραψω ... τα τελευταια 2-3 χρονια, το Aquaxyl ειναι αλλ' αντ' αλλων

• Sad
Reactions: Nektarios2015

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Έτσι είναι...Υπάρχουν πολύ καλά υλικά όπου λόγω τακτικής της εταιρίας η λόγω υψηλης τιμής, δύσκολα τα βρίσκεις...

Αλλος σημαντικότατος παράγοντας και το λέω μετα λόγου γνώσεως εν πράξει, είναι να μπορείς να ξαναβρείς το προιον σε απόθεμα σε περίπτωση έξτρα ποσότητας η επαναβαφης.. δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές είχα "καει" παλιότερα...